papryka - 32566 przepisów (strona:1751/2172)

C - Kanapeczki z pastą z łososia 150

papryka konserwowa             do smaku pieprz             do smaku sok z cytryny             do smaku tymianek(...)cytryny. Jajko gotujemy na twardo, obieramy i ucieramy na jednolitą masę razem z rozdrobnionym łososiem. Do pasty dodajemy posiekany drobno w kosteczkę por (około 1/5 całego pora) i jedną paprykę konserwową. Możemy dodać do smaku posiekany tymianek i pieprz. Całość mieszamy i wykładamy bezpośrednio na kanapki dekorując krążkami czarnych oliwek i gałązką tymianku. bądź też szybkie: Łososiowe Przekąski

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Jajko w walentynkowej odsłonie + walentynkowa pizza 153

chwilę:   Jajko w walentynkowej odsłonie   Składniki: 4 szt jajko              0,5 szt papryka kolorowa             4 szt parówki             1 łyżka masło(...)kromka chleb Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek. Kromkę chleba kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy dwa krążki, usuwając ziarna nasienne. Parówki przecinamy wzdłuż na połowę, pozostawiając około 2 cm do końca. Rozkładamy ją od góry, odchylając połówki na zewnątrz ku dołowi, końce łącząc wykałaczką i formując serce, tak jak na poniższym zdjęciu

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Kanapeczki i paprykowe pojazdy 147

może zagrozić mojemu czasowemu harmonogramowi, stąd pomysł na zaadaptowanie ich jako pojazdy na przekąski np. kabanosy:) Paprykowe pojazdy z dostawą kabanosów Składniki: 6-10 szt kabanos 1 szt papryka czerwona               1 szt papryka zielona lub żółta 1 szt rzodkiewka pęczek(...)dekoracji oliwki czarne , do dekoracji kukurydza konserwowa               do dekoracji ogórek świeży lub kiszony Paprykę nacinamy w okolicy ogonka, pozostawiając go a wycinając ok. 1/4 powierzchni. Usuwamy ziarna nasienne. Patyczek szaszłykowy skracamy, przebijamy nim paprykę na wylot, na wysokości planowanych kół, mocujemy koła odpowiednio z rzodkiewek i ziarnami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Placki po węgiersku 134

Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Sos: ½ kg wołowiny (ewentualnie mięsa wieprzowego) 1łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku 1 cebula 4-6 pieczarek 1 łyżka masła 1 papryka 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka musztardy Sól, pieprz, mielona papryka do smaku. Rozpoczynam od przygotowania sosu. Mięso kroję w kostkę (2x2), obtaczam w mące i mocno obsmażam na rozgrzanym(...)zeszklenia i dodaję do mięsa. Pieczarki kroję w plastry, duszę na patelni na łyżce masła i lekko posolone a następnie dodaję do mięsa. Duszę ok. 1 godziny. Oczyszczoną paprykę kroję w cienkie paski, po godzinie dodaję do mięsa razem z przecierem pomidorowym, musztardą, solą,pieprzem, pieloną papryką i duszę jeszcze 1/2 godziny. W tym czasie przygotowuję placki: Obrane ziemniaki ścieram

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Przetwory - Marynowana papryka czyli afrodyzjak ze słoika 200

Dziś będę Was kusić aromatyczną i przepyszną marynowaną papryką, która nie tylko wzbogaci smak przygotywanych przez Was potraw, podniesie ich walory estetyczne, ale przełoży się na wzbogacenie sił witalnych i poprawę libido, gdyż stanowi swoisty afrodyzjak:) Dodam również, że papryka jest nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej cztero-pięciokrotnie więcej niż cytryny. Witamina ta w innych warzywach i owocach ulega(...)zniszczeniu pod wpływem procesow kulinarnych a w papryce nie! Cenne są zarówno świeże strąki spożywane w sałatkach jak i różne przyrzadzane z nich potrawy i przetwory:) Stąd też dziś zachęta do przygotowania przetworów z papryki. Marynowana papryka Składniki: ok. 2 kg papryki zalewa: 5 szkl wody 1 szkl octu 4 łyżki cukru 2 łyżki soli czosnek liście laurowe gorczyca

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C- Przetwory - Pieczona Papryka w słoikach na zimę 154

suszonych pomidorach przyszedł czas na pieczoną paprykę pakowaną do słoików na zimę. Recepturę, która okazała się banalnie prosta, znalazłam w necie, a konkretniej na blogu: Cuda i Cudeńka   - autorka co prawda proponuje papryczkę na bieżące zajadanie - myślę jednak, że po niewielkiej modyfikacji z powodzeniem powinna przeleżakować w spiżarni (no chyba, że zostanie skonsumowana poza konkursem przez Paprykowych Skrytożerców;)) Pieczona(...)Papryka Składniki: 6 czerwonych papryk 6 ząbków czosnku ok. 350ml oliwy z oliwek (lub jak proponuje autorka mojej inspiracji - oleju rzepakowego) suszone zioła (np.oregano, bazylia) świeże zioła (np. bazylia, natka pietruszki)  Papryki należy umyć, wyciąć ogonki wraz z gniazdami nasiennymi i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (można użyć termoobiegu) - czas pieczenia ok. 20-30 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Soczysty schab duszony w leśnych grzybach, w dwóch wariantach czasowych:) 149

łyżek) + masło (2 łyżki) 3/4 szklanki wody (lub bulionu) składniki marynaty: 2 łyżki ziół prowansalskich 1/3 łyżeczki soli morskiej 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki papryki suszonej słodkiej 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/3 łyżeczki startej skórki pomarańczy 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka suszonej kolendry 2 łyżki oliwy z oliwek Z podanych składników przygotować

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Rolada drobiowa w roli przystawki na zimno 630

natrzeć suszoną bazylią i rozmarynem, zalać maślanką i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Mięso wyjąć z maślanki (nie osuszać), doprawić grubo zmielonym pieprzem, kolendrą, papryką i solą czosnkową. Wewnętrzną stronę posmarować grubą warstwą musztardy, wyłożyć na nią starty ser i zwinąć formując roladę. Zawinąć w folię aluminiową i piec w nagarzanym do 200 stopni

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ryż, mielone i kalafior czyli obiad z piekarnika 194

mielonego mięsa 2 torebki ryżu (200 g) 10 dag żółtego sera 2 szklanki bulionu warzywnego 4 łyżki ketchupu suszona bazylia (lub inne zioła wg uznania) 1/2 kalafiora (opcjonalnie) marynowana papryka (opcjonalnie) sól, pieprz, mielona papryka Na blaszkę wsypać ryż, na niego wyłożyć mięso przyprawione solą, pieprzem i mieloną papryką. Kalafiora umyć, podzielić na małe różyczki spażyć gorącą wodą(...)starty na grubych oczkach. Całość posmarować ketchupem, posypać ziołami, podlać bulionem i wstawić do  nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 45 minut. Podawać z kawałkami marynowanej papryki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tort z chleba / tort z kanapek 240

zapowiadana druga odsłona przygotowanego, chlebowego tortu. Do jego przygotowania wykorzystałam różnego rodzaju szynki, sery, pomidory, kiszone ogórki, paprykę konserwową, sałatę, oliwki, jajka, musztardę, majonez i masło. Warstwy powinny być grubo posmarowane "łącznikami" typu serek topiony/serek  śmietankowy/masło/majonez by po przekrojeniu warstwy razem się trzymały.Więcej szczegółów znajdziecie we wcześniejszym wpisie o torcie chlebowym z łososiem, suszonymi pomidorami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kotlety sojowe z warzywami i kaszą / Cutlets with vegetables and soy grits 187

potrzeby prezentowania szczegółowego przepisu :) Wystarczy tylkowrzucić gotowe kotlety sojowe na 5 minut do wrzątku (u mnie bulion, może być woda z dodatkiem przypraw), warzywa zaś (np. por, marchewkę, cebulę, paprykę, kapustę pekińską) pokrojone w mniejsze części  poddusić na patelni na oliwie z oliwek doprawiając ulubionymi przyprawami i ziołami. Przygotowane podawać z kaszą

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z grillowaną papryką 231

sałatkowy francuski, Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy, Party DIP czosnkowy, Party DIP meksykański i Party DIP barbecue. Dziś zaproponuję Wam sałatkę z użyciem sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego:) składniki: 1 średnia papryka czerwona 1 średnia papryka żółta 3 garście mieszanki sałat 10 pomidorków koktajlowych 10 czarnych oliwek 100 g fety sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Prymat 3 łyżki oleju 3 łyżki wody Składniki(...)talerze - takie jak na zdjęciu. Papryki przekroić na pół,  oszyścić z nasion i ugrillować - ja ugrillowałam na grillu węglowym. Na talerzach ułożyć sałatę - ja dałam  masłową, rukolę i roszponkę. Na sałacie ułożyć pokrojoną w paski paprykę, przekrojone na pół oliwki i pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w kostkę fetę. W wyniku układania powstała mi taka fajna kompozycja. Sos sałatkowy

Monia miesza i gotuje
Czosnkowo-paprykowe kąski z warzywami 170

ulubione i kolorowe danie. Pyszny i aromatyczny kurczak z dodatkiem duszonych warzyw. Mam nadzieję że i Wam będzie smakować. składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka  czosnek granulowany  papryka słodka  mąka do panierowania olej Rapso do smażenia 2 średnie  cukinie 1  cebula 1 duża papryka czerwona 1-2 łyżki posiekanego koperku  sól ziołowa do smaku(...)łyżek śmietanki 30 % Pierś kurczaka pokroić w cienkie paski. Włożyć do miski, oprószyć czosnkiem granulowanym i słodką papryką, skropić odrobiną oleju i wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem, paski mięsa panierować w mące i smażyć na złoty kolor. Można też upiec je w piekarniku. Cukinie (ja dałam żółtą i zieloną) razem ze skórką pokroić w drobną kostkę (jeśli miąż

Monia miesza i gotuje
Żeberka w sosie szałwiowo-rozmarynowym 178

Ciągle kurczak i kurczak więc dzisiaj dla odmiany inne mięśko -  aromatyczne żeberka.składniki:1 kg zeberek1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis 1 łyżeczka czosnku granulowanego1 łyżeczka szałwii1 łyżeczka rozmarynu1,5 szklanki wody0,5 szklanki białego winasól do smakuolej do smażeniamąka ryżowa do zagęszczenia sosuŻeberka umyć i pokroić na kawałki. Oprószyć papyką i czosnkiem. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka

Monia miesza i gotuje
Flaki 179

gotowanych flaków wołowych2-2,5 l bulionu ( u mnie z mięska wieprzowego)1 marchewka1 mały seler2-3 łyżki majeranku3 listki laurowe Kamiskilka ziarenek angielskiego ziela Kamis1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis1/2 łyżeczki mielonego imbiru Kamisdo smaku gałka muszkatołowa Kamisdo smaku biały pieprz mielony Kamisdo smaku chili pieprz cayenne Kamis Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania