ryżu 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina 1 cebula 2 filety z kurczaka 50g długodojrzewającego sera 2 marchewki 1 pietruszka 1 cukinia pęczek natki pietruszki odrobina oleju sól, pieprz, papryka słodka, czubryca zielona 1. Filety gotujemy i za pomocą dwóch widelców "rwiemy" na drobne kawałki. 2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy chwilę na rozgrzanym oleju wraz z surowym ryżem na rozgrzanym
Szefowa kuchniSałatka tabbouleh już była na blogu, ale była to bardziej kulinarna wariacja- na ziarnach quinoa, z papryką, bez pomidora i natki pietruszki... Tym razem miałam chęć na jej tradycyjną wersję- z dużą porcją natki (mąż w końcu się do niej przekonał), a przede wszystkim z kaszą bulgur, która jest podstawą libańskiej sałatki tabbouleh. W sałatce wykorzystałam suszoną miętę
Kraina Miodem PłynącaSmaczne połączenie składników Składniki filet z kurczaka 1/2 kg por 1/4 szt papryka czerwona 1/2 szt sól i pieprz chleb czerstwy 2 kromki szynka parmeńska 8-10 plasterków jajko 1 szt … Czytaj dalej Kotlety drobiowe w szynce parmeńskiej
czarrna od kuchnioleju rzepakowego 3 ziemniaki 1/2 główki kalafiora 1 mały batat 1 szklanka mrożonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku po 1 łyżeczce: soli, garam masala, kminu rzymskiego, wędzonej papryki, kozieradki, kolendry, chili, imbiru 1 łyżka oleju do smażenia Sos bazyliowo- miętowy 1 szklanka jogurtu naturalnego szczypta soli i pieprzu garść liści bazylii garść liści mięty Ziemniaki i batata obieram
Mango Papajaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 400 g topinamburu 1 mała pietruszka 1/4 selera 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek ok. 10 ziarenek kozieradki 1 szczypta sproszkowanej papryki, słodkiej 1 szczypta suszonego lubczyku 1/4 łyżeczki kurkumy 750 ml wody sól, pieprz wykonanie
Domowy Smak Jedzenialitr Cebula – 2 sztuki Czosnek – 3 duże ząbki Marchewka – 2 sztuki Por – 1 duży Miód sztuczny – 3 łyżki Kumin – 2 łyżki Papryka chilli (suszona) – 1 łyżka Imbir – 2 łyżeczki świeżego i startego Masło orzechowe – 3 duże łyżki Mleko kokosowe – 400ml Orzeszki ziemne – 200g Wegańska śmietana (opcjonalnie) – do podania
Blendmanskrobię dodajemy do masy ziemniaczanej. Ziemniaki mieszamy ze sobą i dodajemy jajko, łyżeczkę soli i ok. 50 g mąki – ja użyłam kukurydzianej. Możemy dodać dowolne przyprawy, np. paprykę wędzoną, która dodatkowo nada pyzom pomarańczowy kolor. W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Z powstałej masy formujemy kulki, w każdej robimy palcem dziurkę i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy
Kucharzycaobiad lub jako imprezowe danie. Karkówkę pociąć na 1 cm płaty. W miejscu gdzie jest tłuszcz i żyłki, ponacinać ostrym nożem.Lekko rozbić, doprawić solą pieprzem,granulowanym czosnkiem, papryką ostrą i słodką. Mięso rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia, rozłożyć cebulkę i zalać wszystko śmietaną. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie wyjąć mięso ze śmietany, odcedzić. Na patelni rozgrzać olej
Kuchnia Pokoleńceliakię to naprawdę nie ma powodów, by rezygnować z produktów pszenicznych. Co do bulgur? Wszystko :) Ja podałam z warzywami – duszonymi na odkrytej patelni pieczarkami, cukinią i czerwoną papryką. Do kaszy dodałam koperek, co dodało jej jeszcze więcej lekkości. Część kaszy podałam dzieciom z tartym jabłkiem i łyżką jogurtu z miodem. Wyśmienity podwieczorek
Kucharzycałyżki startego imbiru 3 ziarna kardamonu 3l. wody 2 puszki kukurydzy 3 łyżki serka koziego/jogurtu kokosowego lub mleczka kokosowego Przyprawy: 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kurkumu 1/2 łyżeczki chili szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku Do podania: jogurt kokosowy, serek kozi, śmietana, mleczko kokosowe Wykonanie: Bataty
Apetyt na Zielonełyżeczki czarnego pieprzu ¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu Sos pomidorowy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku garść świeżej bazylii 3 łyżki pomidorowego przecieru 250 ml bulionu z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku szczypta pieprzu 4 łyżki śmietanki 1 łyżka oleju Dodatkowo makaron natka pietruszki do posypania Przygotuj farsz. Pokrój drobno dymkę i suszone pomidory. Dodaj mięso, przyprawy, jajko i śmietankę
codojedzeniaSkładniki: 400 g karkówki 400 g piersi z indyka 500 g wątroby wołowej 50 g suszonych grzybów 2 cebule 3 jajka 3 czerstwe bułki gałka muszkatołowa, papryka ostra mielona, pieprz, sól, czosnek granulowany Bułki moczymy. Karkówkę i pierś z indyka płuczemy, kroimy na kawałki i gotujemy, kiedy już nam się mięso zagotuje dodajemy pokrojoną wątrobę, cebulę i grzyby - gotujemy
Moje-pitraszeniełyżeczce soli ziołowej i pieprzu ziołowego, po 1-2 łyżeczki koperku świeżego lub suszonego i czosnku niedźwiedziego (ja dałam 1 duży świeży listek, drobno posiekany), pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Cebule obierz, opłucz i drobniutko pokrój. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry o grubości ok 1 cm. Włóż je do naczynia z zimną
Anioszek w kuchniwybrałam bardzo drobne sztuki ) 900ml 30 dkg piersi z kurczaka 2 marchewki 3 ogórki konserwowe 3 ziemniaki 3 ugotowane na twardo jajka 100g żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka przyprawa do kurczaka olej do smażenia pół pęczka zieleniny ( szczypiorku, koperku lub pietruszki) majonez ok. 6 łyżek Marchewki i ziemniaki wyszorować i ugotować do miękkości. Po wystudzeniu obrać i pokroić
Maślane ciasteczkołyżka koncentratu pomidorowego - 0,10 zł 1 łyżka cukru muscovado - 0,10 zł 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego - 2 zł 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki kminku szczypta kurkumy olej sól Wykonanie: Cebule posiekać i zeszklić na oleju na małym ogniu. Połowę odłożyć. Dodać obrane i pokrojone w plasterki lub kostkę marchewki, pietruszki i seler
zadanie-gotowanie