pączki - 10682 przepisów (strona:426/713)

Gniazdka wiedenskie z ciasta parzonego 156

Karnawał w pełni! Pora więc na karnawałowy deser. Zamiast faworków i pączków postanowiliśmy usmażyć gniazdka wiedeńskie, zwana także hiszpańskimi. Są przepyszne, mimo, że ciasto nie zawiera ani grama cukru! Jest jednak w nich coś takiego, co sprawia, ze nie sposób przejść obok nich obojętnie. Może to ta lekkość, a może.. no właśnie co? SKŁADNIKI (ok. 60 dużych gniazdek

Kuchnia od dwojga
Sernik z orzechami 94

cieście z dodatkiem masła orzechowego, polany polewą toffi z orzechami ziemnymi. Polewa toffi z orzechami jest naprawdę pyszna. Na pewno wykorzystam ją jeszcze przy innych deserach. Spód sernika: 1 paczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego

Bullio
Zapiekanka makaronowa z kabanosami, ketchupem i zielonym groszkiem Jamar 168

Jakiś czas temu otrzymałam paczkę od firmy Jamar do przetestowania kilku  produktów .  A w niej ketchup łagodny, zielony groszek i ocet czerwone wino. Ale Jamar w swojej ofercie posiada bardzo wiele produktów: warzywa w puszkach, warzywa w słoikach, koncentraty i przeciery, dodatki obiadowe, przyprawy, octy, ketchupy, sosy, przetwory owocowe, soki, syropy i napoje.   Pan Ł. uwielbia makaron

Życie zaczyna się w kuchni
Pomysły na prezenty 183

mnie kolano albo cierpię z powodu skutków ubocznych tabletek. :( Ale jak wspomniałam na samym początku dzisiaj są Mikołajki. Więc dzisiaj będzie notka o prezentach. Akurat wczoraj przyszła do mnie paczka z Empiku. Akurat trafili z „prezentem”. W środku były dwie świąteczne kolorowanki i trzy rodzaje kredek. Oglądając na youtube.com kanały Zaczarowanej Kredki  czy Marcysi Bush  wkręciłam się

blog.moje-pasje.info
Makowiec z pianką z białej czekolady 271

Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej szczypta soli Masa makowa: 400 gram maku 3 jajka 3+4 paczki masła o temperaturze pokojowej 1/2 szklanki miodu 4 łyżki cukru 4 łyżki oleju ok. 1 szklanki naszych ulubionych bakali (żurawina, rodzynki, orzechy, migdały, morele, figi i inne) Mus z białej czekolady

tojestpyszne.blogspot.com
Trendy kulinarne 2017 - sztuczne mięso, gotowanie z odpadków i gofry 168

Tradycyjnie, jak co roku, wpis o nadchodzących trendach kulinarnych. Ze statystykami jest tak, że jak w jednym gospodarstwie domowym mąż pali paczkę papierosów dziennie, a żona nie pali w ogóle, to oboje palą 10 papierosów. Trendy wykazują co najwyżej statystyczny wzrost zainteresowania takim, a nie innym zjawiskiem. Nie oznacza to w cale, że takie zainteresowanie będzie zawsze i wszędzie oraz

Kryzysowa Książka Kucharska
Domowe mleko migdałowe 106

Ostatnio trochę eksperymentuję w kuchni. Dzięki paczce od Helio mogłam zrobić to pyszne mleko roślinne. Migdały i pistacje uwielbiam ale zawsze gdy trochę kupiłam to od razu zostały schrupane i niestety nie udało się nic z nich zrobić. Ale teraz postanowiłam sobie, że zrobię domowy napój roślinny. Składniki: 80 g migdałów łuskanych 1 szkl wrzątku 2 szkl wody mineralnej Przygotowanie

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tort orzechowy bez pieczenia 185

biszkopt postanowiłam użyć gotowych biszkoptów. Tort nie stracił przez to na smaku ani wyglądzie. Przeciwnie, ciasto jest bardzo zwarte i dobrze się je kroi. Tort przechowujemy w lodówce. Składniki: paczka okrągłych biszkoptów (180g) 250 g mascarpone 200 g masła 1 szkl mleka 1,5 szkl mielonych orzechów arachidowych 1/2 szkl cukru 200 ml śmietanki 30 % 1 tabliczka mlecznej czekolady łyżka

słodkie i nie tylko historie kulinarne
"Schronisko smaków" Magda Gessler 295

brandy, na grzance, z czerwonym pesto i sałatą, łosoś marynowany w imbirze i chilli z orientalną sałatką z fenkułu i sosem mango. Nie zabrakło też deserów i tu mamy - pączki zbójnickie, diabelski mus czekoladowy i inne :-) Podsumowując - świetna pozycja z pięknymi zdjęciami Tatr, ich kulturą. Ja uwielbiam po prostu. Mogłabym tak jeździć cały czas, kocham ten klimat, góry, przyrodę, powietrze

kruche babeczki
Makowiec z jabłkami na herbatnikach. Szybki makowiec japoński. 255

blaszkę 35x25 cm ) - 5 jajek - 15 dag cukru - 10 dag masła - 8 łyżek kaszy manny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - puszka gotowej masy makowej 850g - 6 średniej wielkości jabłek - paczka herbatników ( ok. 24 sztuki ) Dodatkowo - tłuszcz do wysmarowania blachy - papier do pieczenia - polewa czekoladowa, lub cukier puder ( opcjonalnie ) Wykonanie Jabłka obierać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białka

Kuchnia z widokiem na ogród
Waniliowa panna cotta z chia i mandarynkami 156

mleka 300 ml słodkiej śmietanki 30% 100 g cukru 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii  lub 1 laska wanilii 3 czubate łyżeczki żelatyny 1 mała puszka mandarynek 1/2 paczki galaretki pomarańczowej lub cytrynowej (galaretka z cukrem) 125 ml (pół szklanki) gorącej wody 25 g pistacji łuskanych (u mnie firmy  Skworcu )  Wykonanie: Nasiona chia zalewamy

Smak mojego domu
Kawowy 3 bit 187

łyżki mąki ziemniaczanej 200 g margaryny Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek kawy cappuccino -dowolny smak galaretka cytrynowa    Dodatkowo: 2 paczki herbatników (około 50 sztuk) 5 łyżek dżemu porzeczkowego puszka masy kajmakowej (ja użyłam zwykłej, ale może być kakaowa) Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukru. Na najmniejszych obrotach miksera dodawać

talerz przyjemności
Zupa z pieczonego kalafiora z klopsikami 167

hannout - tajemnicza przyprawa popularna w Afryce Północnej, szczególnie w Maroku. W skład mieszanki zwanej ras el hannout wchodzi ponad dwadzieścia ziół i suszone pączki róż. Dodaje się ją do ryżu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych, w tym sztandarowego marokańskiego gulaszu tażin. Przyprawa jest dość tajemnicza ze względu na jej skład, każdy producent ma swoją recepturę, co więcej

Słodki Kompromis
Chłodnik z młodego groszku i bobu z pesto 115

bobu ( przepis )  to mój letni hit w smarowidłach, ubóstwiam jeszcze bób z pangratto,  ale to w następnym wpisie, a o chodniku pomyślałam kiedy w lodówce czekała kolejna paczka,  a na dworze panował spory upał. Chłodnik orzeźwia morowo, a kolendra nadaje mu egzotycznego kopa. Koniecznie podajemy z ugotowanymi warzywami (bób i groszek) żeby nadać zupie tekstury, chodniki wymagają

Słodki Kompromis
Popcornowe muffiny z blendera 183

muffinek : 280 g patków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 łyżka przyprawy piernikowej 300 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 dojrzałe banany masło orzechowe (do posmarowania) paczka popcornu Przygotowanie :  Foremkę do babeczek wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Do blendera wlać jogurt, dodać jajka i obrane ze skóry banany. Następnie dodać suche składniki, płatki owsiane

zdrowa vege kuchnia

Proponowane wyszukiwania