Oponki serowe to karnawałowy wypiek, idealny w zastępstwie pracochłonnych pączków. Niegdyś bardzo popularne, na całe lata odeszły w zapomnienie, ostatnio stały się na powrót popularne. Bardzo proste do przygotowania, bo ciasto robi się błyskawicznie i nie wymaga wyrastania jak przy pączkach. W smaku bardzo podobne do pączków, choć do pączków im daleko, ale ileż zaoszczędzonego czasu. Przepis idealny(...)zabieganych i niecierpliwych. Z tego przepisu upieczesz pyszne oponki, bo nie są twarde i gumowate. Jedzone jeszcze ciepłe są rewelacyjne, bo lekko chrupiące. Składniki na około 10 oponek: 150 g sera twarogu 150 g mąki orkiszowej jasnej 2 żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka wódki/octu 1-2 łyżki jogurtu greckiego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minut. Po tym czasie od góry dociśnij skrzep, plastikowym durszlakiem lub sitem, i wyjmuj chochlą wpływającą do niej serwatkę. Kiedy większość serwatki będzie już wyjęta, pulpę serową przekładaj partiami do formy serowarskiej, wciskając do formy w każdą warstwę ulubione zioła, zagnieciony czosnek. Ugnieć dokładnie w formie ser. Tak ugnieciony ser w formie pozostaw na noc w temperaturze pokojowej(...)domu :) więcej sprawdzonych pysznych przepisów ...nie tylko na dobry ser znajdziesz tutaj klik Iza oraz inni eksperci marki BROWIN, prowadzą regularne warsztaty tematyczne już 26.02 - Domowe pączki i oponki serowe idealne na Tłusty Czwartek więcej informacji na oficjalnej stronie BROWIN - klik . Przydatne linki, znajdziesz tu informacje o warsztatach, porady ekspertów, ciekawe przepisy https://www.browin.pl/ https://www.facebook.com/ browinpl
Wylizany Rondelminut. Po tym czasie od góry dociśnij skrzep, plastikowym durszlakiem lub sitem, i wyjmuj chochlą wpływającą do niej serwatkę. Kiedy większość serwatki będzie już wyjęta, pulpę serową przekładaj partiami do formy serowarskiej, wciskając do formy w każdą warstwę ulubione zioła, zagnieciony czosnek. Ugnieć dokładnie w formie ser. Tak ugnieciony ser w formie pozostaw na noc w temperaturze pokojowej(...)domu :) więcej sprawdzonych pysznych przepisów ...nie tylko na dobry ser znajdziesz tutaj klik Iza oraz inni eksperci marki BROWIN, prowadzą regularne warsztaty tematyczne już 26.02 - Domowe pączki i oponki serowe idealne na Tłusty Czwartek więcej informacji na oficjalnej stronie BROWIN - klik . Przydatne linki, znajdziesz tu informacje o warsztatach, porady ekspertów, ciekawe przepisy https://www.browin.pl/ https://www.facebook.com/ browinpl
Wylizany Rondelroku, dawno już nie jedzone: Oponki serowe Najlepsze na świecie i takie które będę pamiętać do końca życia, robiła moja babcia Ania. Specjalnie dla wnuków, były zawsze gdy tylko przyjeżdżaliśmy w odwiedziny. Niezapomniany smak dzieciństwa :D SKŁADNIKI: 500g białego sera półtłustego 3 jajka 3 łyżki śmietany 3 łyżki cukru 1 op cukru wanilinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2-3 szklanki(...)mąki tortowej 1 łyżka spirytusu olej do smażenia Wszystkie składniki zagnieść razem na miękkie, ale nie klejące się ciasto. Obficie podsypując, cienko rozwałkować i wycinać oponki za pomocą np. szklanki od piwa i kieliszka. Wrzucać na głębszy olej, smażyć z obu stron chwilę. Osączyć z tłuszczu na ręcznik papierowy, posypać obficie cukrem pudrem. Robi się je niesamowicie szybko
MarciochaKucharzyzakończenie karnawału zapraszam na oponki serowe. Robi je się bardzo szybo i równie szybko znikają z talerza. 250 g mąki tortowej 250 g chudego twarogu 2 łyżki cukru z wanilią 2 żółtka 4 łyżki jogurtu greckiego 1 i 1/2 łyżeczki sody olej do smażenia cukier puder do oprószenia Twaróg rozgnieść widelcem,dodać żółtka,jogurt i cukier,wymieszać. Następnie dodać mąkę(...)sodę,zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać krążki. Smażyć na oleju rozgrzanym do 175*C na złoto z obu stron. Po usmażeniu oponki osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu po czym oprószyć cukrem pudrem
Kolorowa kuchnia ElkiNajlepsze oponki serowe jakie kiedykolwiek jadłam. Wychodzą pulchne, miękkie, delikatne. Robi się je bardzo szybko i szybko znikają :) Składniki: * 400 g mielonego twarogu * 3 jajka * 500 g mąki * 1/2 szklanki cukru * 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej * szczypta soli * cukier puder do posypania * 1 litr oleju do smażenia Wykonanie: Ze wszystkich składników (prócz cukru pudru) zagnieść ciasto. Podzielić(...)podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm. Wykrawać szklanką koła, następnie w każdym kółku wyciąć małą dziurkę kieliszkiem. W garnku rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wkładać partiami oponki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Zdejmować na ręcznik papierowy. Ostudzone posypać cukrem pudrem. Z podanych składników wyszło mi 45 oponek
Zrób to smacznieNiedawno był Tłusty Czwartek i u mnie zamiast tradycyjnego pączka zagościły Oponki serowe , ale zrobiłam też specjalną wersję dla dorosłych z dodatkiem lukru ze śmietankowo – truskawkowego likieru . Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 500g półtłustego twarogu - 3 jajka - 1/4 szklanki cukru - mały cukier waniliowy - 50g margaryny roślinnej - 2 łyżki sody oczyszczonej - 2 łyżki wódki dekoracja: lukier: - 2 łyżki likieru(...)nożem. Dodaję resztę składników i dokładnie zagniatam. Ciasto wałkuje dosyć cienko i wycinam z niego koła za pomocą foremki lub szklanki. W środku robię otwór mniejszą foremką lub kieliszkiem. Oponki smażę na gorącym tłuszczu z każdej ze stron na rumiano. Gotowe wkładam do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym. Do miseczki wlewam likier i dodaję cukier puder, dokładnie mieszam. Jeśli jest nadal
Kuchnia co dniaRobiłam już oponki serowe. Przepis znajdziecie TU . Dziś polecam je również gorąco ale w innym przepisie. Podpatrzyłam go na blogu http://mojepasjekrakow.blogspot.com Wyszły przepyszne! Mięciutkie,serowe i zjedzone prawie na ciepło ;-) Składniki: 500 g mąki pszennej 500 g białego półtłustego sera 30 g cukru wanilinowego 4 żółtka 250 ml 22% kwaśnej śmietany 0,5 szklanki cukru(...)placki o grubości około 1,5 cm i wykraiwałam z nich kółeczka. W środku nich robiłam mniejsze dziurki - polecam kieliszek. Smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone oponki wyjmowałam na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi, które wchłonęły nadmiar tłuszczu. Po ostygnięciu posypałam je cukrem pudrem. Smacznego! Zapraszam do spróbowania pączków hiszpańskich, wiedeńskich lub inaczej gniazdek
potrawyregionalneOponki serowe kojarzą mi się z dzieciństwem, jak robiła je moja mama. Są przepyszne, dlatego też postanowiłam przygotować je na Tłusty Czwartek. Polecam, ponieważ ich wykonanie jest proste i szybkie. Składniki: 250 gram mąki pszennej 250 gram sera białego półtłustego 50 gram cukru 2 żółtka 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki octu 120 ml kwaśnej śmietany Dodatkowo: olej do smażenia cukier(...)Ciasto wałkujemy na grubość 1/5 cm. Podsypujemy mąką, aby nie przywarło do deski. Wkrawamy szklanką kółka, następnie otwory kieliszkiem. W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej. Jak będzie mocno rozgrzany smażymy oponki z obu stron na złoty kolor. Usmażone odkładamy na papierowy ręcznik. Jak ostygną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comkulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Karnawał w pełni , więc najwyższa pora na oponki serowe. Robi się je szybko , a rozkosz dla podniebienia …. spróbujcie !!! , Składniki : 0,5 kg białego sera, ok. 3,5 szklanki mąki ( 3 do ciasta i pół na podsypkę(...)pomocą szklanki wycinać kółko, a w ich środku otworki np. nakrętką plastykową od napoi. Smażyć z obu stron w rozgrzanym oleju ( smalcu ), Gotowe oponki osączyć z tłuszczu, kładąc je na papierowy ręcznik . Posypać cukrem pudrem . Bardzo dobre też na ciepło ! Smacznego
Pysznosci Babci BasiKarnawał trwa a więc czas wypiekania pączków,faworków i oponek. U mnie dziś oponki serowe w wersji beztłuszczowej z piekarnika. Smakują nie gorzej niż te tradycyjnie smażone na oleju a przy tym są lekkie i delikatne więc można zjeść nieco więcej. 2,5 szkl. mąki tortowej 250 g chudego twarogu 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią(...)Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać krążki. Krążki układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temp. 180* C przez 20 minut. Po upieczeniu oponki oprószyć cukrem pudrem
Kolorowa kuchnia ElkiBardzo szybkie w przygotowaniu oponki serowe. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu posypane cukrem pudrem. Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 225 g twarogu 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 cukier wanilinowy 1 łyżka wódki szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Wszystkie podane składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Możemy pomóc sobie(...)Szklanką wykrawamy kółka a w każdym kółku kieliszkiem wykrawamy środek. Żeby ani szklanka ani kieliszek nie przyklejały się do ciasta, co jakiś czas oprószamy brzegi mąką. Tak przygotowane oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachczekoladowy przepis :) Kremy doskonale smakują na waflach, kanapce, jako dodatek do ciast i deserów. Z racji tego, że karnawał w pełni, mam dla Was dzisiaj propozycję na oponki serowe z cudownym kremem orzechowym i orzechami laskowymi. 500 g sera białego 500 g mąki 1,5 łyżeczki sody 1/2 szkl cukru z prawdziwą wanilią 2 jajka 3 łyżki śmietany(...)złoty kolor, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni. Wysypać na czystą ściereczkę i dokładnie pocierać aby pozbyć się łusek. Posiekać. Przestudzone oponki posmarować kremem i posypać orzechami
Smakołyki AsiZapraszam dzisiaj na koleją porcję słodkości czyli oponki serowe, wyśmienite smakołyki na karnawał, które co roku oprócz pączków i faworków goszczą na moim stole w tłusty czwartek . składniki na około 25 sztuk 50 dag mąki pszennej 50 dag białego mielonego sera (np. twaróg sernikowy z wiaderka ) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 1/2 szklanki cukru olej do smażenia cukier puder(...)stolnicy posypanej mąką na placek o grubości około 1 centymetra. Z ciasta wykrawamy szklanką lub kubkiem krążki a następnie ze środka każdego krążka wycinamy kieliszkiem dziurki. Tak przygotowane oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto- brązowy kolor, po usmażeniu wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. wystudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem
Smakowite Dania