Zapiekanka.ze schabu.i.makaronem 241mięso. (Jeśli mamy czas mozemy pozostawić w lodówce na ok 30 min). Na rozgrzaną patelnię wykladam mięso. Smażymy na rumiano. Do naczynia żaroodpornego przekładam makaron,mięso,pokrojone w kostkę ogorki,drobno posiekany koper. Składniki sosu łączę ze sobą. Polewam całość. Na wierzch posypuję drobno porwaną mozarellą. Piekę w piekarniku pod przykryciem ok 30 min w 180 stopniach bez termoobiegu. Podaję
Gotowanie Patki
WEGAŃSKIE PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z KOPERKIEM 202Sycące i pełne smaku pulpeciki z fasoli i płatków owsianych, podane w pysznym, kremowym sosie ze śmietanki i koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakują z ziemniaczkami lub ryżem i mizerią z ogórka. Przygotujecie je ekspresowo, bez mąki i jajek, z kilku, łatwo dostępnych składników. Wystarczy rozdrobnić je z przyprawami, a następnie uformować i usmażyć pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Do tego prosty
cool and minty
Miodowe skrzydełka z grilla 203Miodowe skrzydełka z grilla to błyskawiczna wersja dania z rusztu. Skrzydełka nie wymagają zbyt długiego marynowania. Ta marynata nada im chrupkości i odrobinę słodyczy. Skrzydełka , a
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pulpety wieprzowe w sosie musztardowym. Krok po kroku. 172widzicie przygotowanie pulpetów w sosie musztardowym nie jest jakoś wyjątkowo skomplikowane. Jako dodatki do tego dania sugeruję ziemniaki pieczone lub puree oraz surówkę z ogórka i rzodkiewki ze śmietaną. W taki sam sposób możecie przygotować pulpety z innego mięsa, stosując te same ilości składników. Jeżeli chodzi
kuron.com.pl
Sałatka z jajkiem na miękko 204moja propozycja na śniadanie lub kolację. Składniki: 1 jajko ugotowane na miękko 1 sałata rzymska 1 pomidor 1 mały ogórek kilka rzodkiewek pieprz sos: trochę oliwy + sól ziołowa + musztarda miodowa Sposób wykonania: 1. Składniki sosu wymieszać. 2. Warzywa umyć, pokroić w dowolne kawałki. Wymieszać z sosem. Przełożyć na talerz. Na wierzch ułożyć przekrojone jajko na miękko. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem
Kuchnia domowa Ani
Pożywna sałatka warzywna z komosą ryżową i soją 175bomby witaminowe na lekki obiad lub kolację. SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ I SOJĄ Komosa ryżowa 50g Soja 20-30g Pół papryki (u mnie miks czerwonej i żółtej) Ogórek konserwowy 3-4 pomidorki koktajlowe Plaster sera feta Pół pęczka natki pietruszki Sos Sok z ćwiartki cytryny Miód, łyżeczka musztardy Łyżka oliwy Oregano Soję namoczyć namoczyć (co najmniej 8 godzin
HealthyCreations
PASZTET WEGAŃSKI Z KASZĄ JAGLANĄ I WARZYWAMI 182Wszystko porządnie doprawione dużą ilością aromatycznych przypraw, np. słodką i wędzoną papryką w proszku, suszonym majerankiem i oregano oraz szczyptą chili dla zaostrzenia smaku. Pasztet najlepiej smakuje z ogórkiem małosolnym, na kromce pełnoziarnistego chleba posmarowanej majonezem. Polecam wszystkim poszukującym urozmaicenia w diecie. SKŁADNIKI 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (około 3/4 suchej) 1 marchewka (150 g) gruby plaster selera
cool and minty
Wiosenna tarta parmezanowa 152wody 3 żółtka spora szczypta soli spód tarty: pokruszone ciasta z ww przepisu 2 łyżki naturalnego, gładkiego twarożku dodatki: 3 łyżki naturalnego, gładkiego twarożku łyżeczka pudru buraczanego (liofilizowany burak) ogórek rzodkiewki rzeżucha Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy je na 15 minut do zamrażarki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy
Mienta blog
YATAI Sushi & Otsumami Bar – nowe miejsce na mapie Krakowa 239czyli obsmażana polędwica wołowa, dressing miso-wasabi, piklowana rzodkiew daikon i szczypiorek. Przepyszne połączenie. Moje serce podbił Tuna tataki czyli obsmażony tuńczyk z dressingiem sezamowo – pieprzowym, cebulką, piklowanym ogórkiem i prażonym glonem kombu. Oj, to jest znakomite połączenie. Brokuły Z warzyw na początek zamówiliśmy avocado i batata w tempurze, fajne chrupiące połączenie. Ale z warzyw największym odkryciem
Kuchnia na wzgórzu
Pasta jajeczna z komosą ryżową 161papką’, która wielu może zniechęcać. PASTA JAJECZNA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ 3 jajka 50 g komosy ryżowej Pół papryki (u mnie miks czerwonej i żółtej) 3-4 pomidorki koktajlowe Ogórek konserwowy Łyżka musztardy Łyżka serka kanapkowego naturalnego Zioła, sól, pieprz Opcjonalnie szczypiorek/natka pietruszki Jajka ugotować na twardo Komosę ugotować Warzywa posiekać w drobną kostkę Ugotowane jajka rozgnieść widelcem na drobne
HealthyCreations
Menu na tydzień: Podróż dookoła świata za 140 zł 185świeży 1,6 zł Czosnek główka 2 zł Cukinia 2,5 zł Brokuł 4 zł Ziemniaki 1 kg 6,9 zł Bataty 1 szt 500 g 4,5 zł Ogórek 1 szt 2,4 zł Pomidorki koktajlowe 250 g 5 zł Pieczarki 250 g 3,5 zł Mix sałat 6 zł Bazylia 6,5 zł Orzechy włoskie
Niedzielny kucharz
Prosta wiosenna sałatka z jajkiem i warzywami 184dodać np. więcej awokado, które doskonale syci. Wiosną, kiedy w końcu pojawiają się świeże warzywa takie sałatki smakują zawsze najlepiej. Składniki: kilka liści zielonej sałaty 1 pomidor 1 ogórek 1/3 dojrzałego awokado plaster żółtej papryki plaster czerwonej papryki pół czerwonej cebuli lub 1 mała natka pietruszki 1 łyżeczka sok z cytryny 1 łyżka oliwy sól, pieprz ulubione przyprawy (przyprawy
Healthy food explorer
Naturalna lodowa słodycz - Lód Miód 187branży związanej z lodami działa już od 10 lat! To właśnie spod jego rąk wychodzą takie cudeńka jak lody o smaku gruszki z gorgonzolą, koperku czy kiszonego ogórka! Te ostatnie są naprawdę kontrowersyjne, ale mi smakowały. 😁 Już wcześniej miałam okazję spróbować lodów o smaku różowej czekolady, czyli ruby chocolate - smaku lodów 2019 roku - a w środę mogłam w końcu posmakować
Cooking Monster
Lemoniada – przepis podstawowy 1821mięty oraz kostki lodu. Lemoniadę można również na wiele sposobów modyfikować, dodając do niej jeszcze inne owoce, jak np. pomarańcze, limonki, maliny; a także dodając warzywa takie jak np. ogórek. Lemoniada jest napojem bezalkoholowym, wchodzi jednak w skład drinków lub jest dodatkiem do piwa. Lemoniada – przepis podstawowy – Składniki: 3 duże cytryny – razem ok. 700 g pół szklanki
Kulinarne Przeboje
SMALCZYK Z FASOLI Z JABŁKIEM I CEBULKĄ 205przypomina tradycyjny smalec. Jest to pasta z białej fasoli z suszonym jabłkiem oraz smażoną cebulką. Nie sądziłam, że to może być aż tak dobre! Smakuje rewelacyjne, szczególnie z dodatkiem ogórka kiszonego. Taka pasta to świetna alternatywa dla tradycyjnego smalcu, bo nie tylko jest mniej kaloryczna, ale również zdrowsza. Fasola to bogate źródło witamin i minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych - jest
Kuchnia MagdaLeny