ogórki - 26528 przepisów (strona:1344/1769)

Carpaccio z melona z marynowaną mozzarellą 133

temperaturze pokojowej, ponieważ oliwa z oliwek, która jest składnikiem marynaty w niskiej temperaturze krzepnie. Kiedy mamy zamarynowane mini mozarelle, danie według tej formuły możemy przygotować z pomidorami, plastrami ogórka, z truskawkami lub tak, jak tym razem z melonem. Składniki 1 dojrzały melon 300 g mozzarelli mini 1/2 papryczki chili lub pół łyżeczki sambal oelek garść listków bazylii sok i otarta

Tajemnice Smaku
Węgierskie ziemniaczane bułeczki, pogácsa – pogacze 101

Pogácsa – pogacze to ziemniaczane węgierskie bułeczki. Węgierskie bułeczki z polskim kiszonym ogórkiem i francuskim rillettes z gęsi . Przepyszne międzynarodowe trio. Ziemniaki do tych bułeczek możemy wcześniej ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać i przepuścić przez praskę. Możemy również wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu, z poprzedniego dnia. Przepis ze strony Poproszę dokładkę przygotowany w ramach wydarzenia Wypiekanie na śniadanie . Składniki

Tajemnice Smaku
Botwina kiszona w kefirze 114

razy dziennie, aby kiszonkę odgazować. Po 2 – 3 tygodniach słój z kiszonką przenosimy do lodówki.  Ukiszoną botwinkę możemy np. zmiksować na chłodnik, dodać  rzodkiewkę, ogórek, szczypior, koper,  jajko, awokado lub ugotowane ziemniaki  i mamy  gotowe danie. Jednak im dłużej trwa fermentacja, tym kiszonka jest bardziej intensywna w smaku, wówczas potraktujmy ją,  jako dodatek

Tajemnice Smaku
Dyniowe kimchi 202

jest kimchi? Kimchi to tradycyjna koreańska kiszonka składająca się zazwyczaj z kapusty, rzepy, ogórka i gochugaru. Gochugaru, czyli koreańskie chili w proszku, a raczej w drobnych płatkach (gochu – papryczka chili, garu – proszek). Płatki gochugaru potrafią być na prawdę ostre, do tego posiadają słodki, lekko dymny smak. Gochugaru, sos rybny, sos sojowy można kupić w sklepach internetowych m.in

Tajemnice Smaku
Kanapka idealna #1 – bagietka z pastą z sardynek, rzodkiewką i sezamem 169

bardzo często – na śniadanie, na kolację, jako przekąska do pracy, na piknik, na wyjazd. Najczęściej ląduje w nich jakiś zagubiony liść sałaty, szynka, ser żółty, ewentualnie pomidor czy ogórek. Prawda jest niestety taka, że taki zestaw może nam się szybko znudzić, staje się zbyt powszechny i w pewnym momencie tracimy radość z jedzenia. Prawdziwa kanapka idealna powinna być szybka

Życie ze smakiem
Tatar 209

każdej tradycyjnej restauracji. -- Skład: 500 g mięsa mielonego z polędwicy, ligawy lub udżca, żółtka jajka, sól i pieprz do  smaku, 2-3 łyżki oleju, drobno posiekana cebula i ogórek kiszony lub korniszon...  Opcjonalnie inne ulubione dodatki... kapary, grzybki marynowane, sardynki, ....  Mięso doprawiamy solidnie solą z pieprzem mielonym lub tłuczonym, dodajemy olej i wyrabiamy... Następnie przekładamy na talerz

chleba naszego
Jak zrobić zrazy 213

duszonego z dodatkiem warzyw i przypraw. Obecnie wykonuje się je z różnych gatunków mięsa, np. wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny czy cielęciny. Najpopularniejsze dodatki, z których robi się zrazy to: musztarda, ogórek kiszony, cebula oraz tłuszcz (np. boczek). W niemal każdej książce kucharskiej dotyczącej kuchni staropolskiej znajdziemy przepis na zrazy wołowe. Dawniej w Polsce było to danie, które serwowano na różnego typu

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem 182

chleba, pamiętam jak moja babcia przygotowywała właśnie takie smarowidło, czyli smalec z jabłkiem i cebulą a czasem z dodatkiem boczku, był po prostu wyborny, na świeżym pieczywie z ogórkiem kiszonym taki smalczyk smakował wyśmienicie. Domowy smalec z boczkiem i jabłkiem Składniki: 600g słoniny wieprzowej 400g surowego boczku wieprzowego 1 jabłko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku

Księga-Smaku
Sałatka z perliczką i jajem 142

Ta sałatka to kwintesencja smaków, aromatów, faktur i konsystencji. Połączyłam tutaj sporo składników, które idealnie do siebie pasują i nadają sałatce głębi smaku. Polecam gorąco na

Moje Małe Czarowanie
Dip z ricotty ze świeżymi ziołami 143

Dlatego chciałabym zaprezentować Wam przepyszny przepis na dip z ricotty, który smakuje rewelacyjnie na ciepło jak i na zimno. Idealnie komponuje się z warzywnymi słupkami tj. marchew, seler naciowy, ogórek, czy papryka oraz do ziemniaczanych półksiężyców, a nawet do chipsów i nachos’ów. Co najważniejsze, jego przygotowanie jest błyskawiczne, więc jest świetnym przepisem „awaryjnym”, kiedy zaraz mają

Be Fit Be Strong
Jak pasteryzować słoiki 220

Przygotowując domowe przetwory , aby przedłużyć ich trwałość i móc przechowywać je przez dłuższy czas, musimy poddać je procesowi pasteryzacji . Warto zatem wiedzieć jak pasteryzować słoiki. Pasteryzacja

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasta z awokado, rzodkiewki i jajka 142

tarce o małych oczkach, dodać cytrynę, cukier, rozgniatać łyżką na gładką masę, dodać majonez, wsypać posiekany szczypiorek, wymieszać. Podawać np. z grzanką z pełnoziarnistej bułki, rukolą i świeżym ogórkiem. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date

Kulinarne przemyslenia
Sałatka krabowa z jajkiem 238

Sałatka krabowa z jajkiem – to pyszna i szybka propozycja na sałatkę z paluszkami krabowymi. Wiem, że są Ci, co ich przetrawić nie mogą, bo nawet

Kulinarne Przeboje
najlepsze śniadanie lub kolacja... 145

Składniki: ser żółty Massdamer "zobacz TUTAJ" 1 opakowanie, pieczywo - ile potrzeba, masło - ile potrzeba, pomidor, ogórek zielony, sałata - ile potrzeba, pieprz mielony - ile potrzeba Ser Maasdamer Hofburger jest bardzo smaczny, delikatny, lekko aromatyczny, miękki, smakuje doskonale z pieczywem z masłem na śniadanie lub kolację.......SMACZNEGO!!! mam przyjemność testować produkty "zobacz TUTAJ" , paczkę dostałam do testowania od "zobacz TUTAJ" i jest

W Mojej Kuchni Lubię
pyszne śniadanie lub kolacja... 146

Składniki: Szynka szwarcwaldzka Tannenhof 1 opakowanie, pieczywo - ile potrzeba, masło - ile potrzeba, pomidor, ogórek zielony, sałata - ile potrzeba, pieprz mielony - ile potrzeba Szynka szwarcwaldzka Tannenhof jest bardzo smaczna, delikatna, lekko aromatyczna wędzonką, miękka, smakuje doskonale z pieczywem z masłem na śniadanie lub kolację.......SMACZNEGO!!! mam przyjemność testować produkty "zobacz TUTAJ" , paczkę dostałam do testowania od "zobacz TUTAJ" i jest organizatorem

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania