ogórki - 26528 przepisów (strona:1183/1769)

Sałatka z koperkiem 370

Składniki: woreczek ryżu ugotowanego na sypko, puszka kukurydzy, pół długiego ogórka, 5 rzodkiewek ; sos: łyżka suszonego koperku, ząbek czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, łyżeczka cukru pudru, sól, pieprz. Sposób przygotowania: Kukurydze odsączamy z zalewy. Mieszamy z ryżem. Rzodkiewki i ogórka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ryżu i kukurydzy. Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy

Pobite gary Barbary
Sałatka z pierożkami i gorgonzolą 172

Składniki: 25 dag pierożków tortellini z ricottą i szpinakiem, 4 pomidory, 1 ogórek wężowy, 1 czerwona papryka, pół główki sałaty lodowej, 10 dag czarnych oliwek, pół puszki kukurydzy, 125 g gorgonzol, natka pietruszki; Sos: 5 łyżek majonezu, 5 łyżek śmietany, 2 łyżki octu winnego, 3 łyżki musztardy sarepskiej, sól, pieprz. Sposób przygotowania: Pierożki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Sałatę rwiemy(...)kawałki, kukurydzę odsączamy z zalewy. Ogórek kroimy w półplasterki, paprykę w paseczki. Pomidory kroimy w dużą kostkę a gorgonzolę w drobniutką. Oliwki przekrawamy na pół. Natkę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w jednym naczyniu. Składniki sosu mieszamy w małej miseczce. Sałatkę polewamy sosem na krótko przed podaniem

Pobite gary Barbary
Schab na słodko-kwaśno z ogórkiem 190

kotletów Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy, solimy i pieprzymy z każdej strony. Obtaczamy w mące. Krótko przesmażamy na patelni. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy. Dodajemy do mięsa. Ogórki konserwowe kroimy półplasterki i dodajemy do dania. Całość zalewamy bulionem. Dodajemy miód, ocet, musztardę. Dusimy pod przykryciem ok. 25 min. Dodajemy śmietanę i estragon. Dusimy jeszcze

Pobite gary Barbary
Cukinia faszerowana warzywami z twarożkiem 188

Składniki: * 1 średnia cukinia * 1 duży pomidor * 1 ogórek * twarożek puszysty śmietankowy (250 g) * 3 ząbki czosnku * pęczek koperku * 1 jajko * sól, pieprz * mozarella (125 g) Sposób przyrządzenia : Cukinię myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy środek. Solimy i pieprzymy. Pomidora, ogórek kroimy w kostkę. Mieszamy z twarożkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Wbijamy jajko. Mieszamy. Doprawiamy

Pobite gary Barbary
Sałatka "Zielono mi" 211

Składniki: * sałata lodowa * zielona papryka * żółta papryka * puszka kukurydzy * oliwki zielone (150 g) * ogórek wężowy * 2 pęczki szczypiorku * słoiczek cebulki konserwowej * sos sałatkowy (najlepiej grecki) Sposób przyrządzania: Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki. Papryki kroimy w podłużne paski, kukurydzę odsączamy. Oliwki przekrawamy na pół. Ogórek myjemy i kroimy w półplasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Sos przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Wszystkie składniki

Pobite gary Barbary
Placki ziemniaczane z ziołami, wędliną, serem, amarantusem i sosem czosnkowo-ogórkowym 223

ulubionej wędliny • 50 g sera żółtego • 3 łyżki amarantusa • pęczek świeżych ziół pietruszka, lubczyk, tymianek • sól • pieprz sos • 3 łyżki śmietany • 2 łyżki majonezu • 1 ząbek czosnku • 1 ogórek kiszony • sól • pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania 1. • Ziemniaki obrać umyć i wysuszyć ręcznikiem  papierowym  Zetrzeć na drobnej tarce odcisnąć do szklanki powstały sok  • Do ziemniaków zetrzeć(...)dnie szklanki, pokrojoną wędlinę,posiekane zioła. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć placki na rozgrzanym oleju 3. sos • Śmietanę wymieszać z majonezem .Na drobnej tarce zetrzeć ogórek kiszony i czosnek doprawić  sos solą i pieprzem dobrze wymieszać  Sos podawać z plackami

W królestwie smaków Beaty
Tortilla patatas z chorizo 178

zabieg). Omlet zsunąć z pokrywki na patelnię i smażyć z drugiej strony. Tortilla patatas może być samodzielnym daniem. Jeśli użyliście pikantnego chorizo, można podać z mizerią (Hiszpanie też jadają ogórki ze śmietaną).   ------------ Podobne: Makaron w sosie carbonara Omlet ze szparagiem Kwiaty robinii w cieście Skoro wspomniałam wcześniej o Lloret de Mar na wybrzeżu Costa Brava i Barcelonie

Weekendy w domu i ogrodzie
Indycze burgersy 198

zrobicie sobie burgera w domu, to już nigdy nie będziecie nęceni wizją reklamowej buły. Składniki: Bułka pełnoziarnista lub np. kukurydziana Mięso mielone z indyka Ser żółty Ogórek zielony Pomidor Cebula biała Musztarda, chrzan tarty, majonez Ananas z puszki Sól, pieprz Przygotowanie: Składniki zaproponowane przeze mnie były jak zwykle kwestią przypadku. Obowiązkowym zestawem do burgera domowej roboty, jest dobra buła(...)sera żółtego, ananasem i kolejnym plasterkiem sera. Wszystko razem trzymamy na patelni do momentu roztapiania się sera. Bułę wyciągamy z piekarnika, przekrajmy. Dół smarujemy majonezem, układamy na nim plasterki ogórka, kładziemy kotleta, którego wierzch pokrywamy odrobiną ulubionej musztardy, a górną część bułki smarujemy chrzanem. Całość przekłuwamy patyczkiem do szaszłyków, by ta piramida żywnościowa się nie wymsknęła Nam z talerza. Jeśli

Karczma Honorietty
Sałatka ze świeżą kukurydzą 158

Składniki: 2 kolby kukurydzy 200 g roszponki 100 g rukoli pół opakowania sera feta ogórek gruntowy łyżka aromatyzowanego oleju(chilli,bazylia,czosnek) odrobina szczypiorku Zbyt wielkiej filozofii tutaj nie ma. Pamiętać należy jedynie by warzywa umyć przed przystąpieniem do ciachania. Ogórka obrać i pokroić w plasterki. Zieleninę wrzucić do michy, a z kolb kukurydzy skroić ziarna. Polać olejem i dodać

Karczma Honorietty
DYNIA JAKO AFRODYZJAK I NIE TYLKO – mnóstwo ciekawostek! 220

dawniej kojarzona była z potępionymi duszami ;) Dynia jest przede wszystkim smacznym i bardzo odżywczym owocem, którego rodzina obejmuje aż 760 gatunków. Do dyniowatych należą m.in.: arbuzy, melony, kabaczki, cukinie, ogórki i tykwy. ( zdjęcie: www.swiatkwiatow.pl ) W Polsce najchętniej uprawia się te dynie o żółto-pomarańczowym miąższu, bogate w pestki, które są bardzo drogocenne dla naszego organizmu. Najczęściej spotka się

Ostra na Słodko
Surówka z sosem winegret 211

Szybka i smaczna surówka.. ogórek sałata pomidor papryka marchewka sos 3 łyżki octu winnego  9 łyżek oliwy 1 łyżeczka musztardy 3 ząbki czosnku sól , pieprzu Do kubka lub miseczki wsypać sól i pieprz , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać ocet i musztardę i mieszać .Ciągle mieszając dodać powoli oliwę . Wymieszać z pokrojonymi warzywami

Moje domowe kucharzenie
Botwinka z ziemniakami 243

Nadal czekam na Wasze maile lub komentarze, które powiedzą mi, czy chcecie, żebym pisała wstępy. Krótko: botwinka jest moim smakiem lata podobnie jak  ogórki małosolne . B otwinka porcja dla 2 osób: pęczek botwinki marchewka mała pietruszka mały por kawałek selera 2-3 ziemniaki sol 1-2 łyżki octu spirytusowego śmietana 18% 1 litr wody 1. Włoszczyznę obieramy

Perfect home life
Sałatka a'la grecka 230

SAŁATKA A'LA GRECKA Składniki: - sałata lodowa (niewielka) - 1 czerwona papryka - 1 czerwona cebula - garść oliwek czarnych - garść oliwek zielonych - 1/2 kostki fety - 250 gram pomidorków koktajlowych - 1 zielony ogórek (niewielki) - przyprawy: oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn - oliwa z oliwek - woda - sok z cytryny - 1 łyżeczka cukru - 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Najpierw mieszamy sos, żeby miał szansę zespolić wszystkie składniki. Przyprawy(...)można przejść "na lenia" i po prostu użyć gotowego sosu do sałatek.) Rwiemy sałatę i kroimy warzywa: paprykę w kostkę, cebulę w piórka, oliwki na pół, pomidorki na pół, ogórka w kosteczkę. Do warzywnej mieszanki dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania