Farsz: 1 pierś kurczaka 1 kapusta pekińska ok 1 -1,5 kg 1 puszka kukurydzy konserwowej 2-3 czerwone cebule 2-3 ogórki kiszone 10 dag żółtego sera 1/2 kg pieczarek sól przyprawa kebab-gyros Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki majonezu 2 roztarte ząbki czosnku Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże z cukrem(...)mięso z piersi kroję w kostkę, posypuję przyprawą kebab-gyros. Na patelni podgrzewam dwie łyżki oleju i smażę mięso na rumiano.Zestawiam na bok. Pieczarki kroję w plastry, podsmażam na łyżce masła i odstawiam do przestygnięcia. Kapustę pekińską siekam, solę i odstawiam. Cebulę kroję w plasterki, kukurydzę osączam, ogórki kroję w plastry, żółty ser- w kostkę. Wszystko
Bea(u)ty kitchenkukurydzy 4 łyżki jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku przyprawa kebab-gyros sól pieprz Przygotowanie 1. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kosteczkę. Przyprawić przyprawą kebab-gyros, solą oraz pieprzem. Podsmażyć na oliwie do zarumienienia. 2. Kapustę czerwoną poszatkować, posolić i odstawić na chwilę, aby zmiękła. 3. Ogórka i paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy, cebulę pokroić
Alle Dobre!różni. Wypróbujcie sami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka kilka liści sałaty lodowej 1 zielony ogórek 1 papryka czerwona 2 średnie dojrzałe pomidory pół średniej czerwonej cebuli 7 łyżek kukurydzy konserwowej 2 łyżki przyprawy kebab-gyros 2 łyżeczki oleju rzepakowego SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY: 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego 3 czubate łyżki majonezu(...)polewamy olejem. Mieszamy całość i odkładamy na około 30 minut. Najlepiej do lodówki. W między czasie przygotowujemy warzywa. Sałatę lodową urywamy na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w małe paseczki. Ogórka kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w piórka. Pomidory kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Następnie zamarynowane mięso smażymy na oleju, aż nie będzie surowe w środku. Pod koniec patelnię
Olcia gotuje!Sałatka Gyros – to hit każdej imprezy. Poniżej macie przepis na tradycyjną, warstwową sałatkę Gyros. Jeśli lubicie tak właśnie doprawione mięso z kurczaka, to polecam Wam
Kulinarne Przebojetemat sałatki ziemniaczanej. Tym razem z dodatkiem kurczaka w przyprawie do gyrosa. 6-7 ziemniaków 8 jajek 7 marchewek 1 puszka groszku 7 ogórków konserwowych 1 duża cebula 2-3 pojedyncze piersi kurczaka przyprawa gyros majonez musztarda francuska sól, pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półmiękko (powinny być ugotowane, ale nie mogą się rozpadać). Odcedzamy. Odstawiamy do przestudzenia. Obieramy(...)mięso kroimy w drobną kostkę. Oprószamy 2-3 łyżkami przyprawy do gyrosa i odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Studzimy. Cebulę drobno siekamy. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce. Dodajemy 3-4 łyżki majonezu oraz 2 łyżeczki musztardy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Smaki Na Talerzuwersji na wynos mięso znajduje się wewnątrz bułki, w lokalu zaś pita jest pokrojona na kawałki i podawana z mięsem na talerzu. W gyrosie obowiązkowym dodatkiem jest tzatziki – sos czosnkowy na bazie jogurtu ze startymi ogórkami zielonymi. W komplecie znajdziemy również sałatkę grecką z pomidorów, ogórków, papryki, oliwek i sera feta, przyprawioną oregano. Bardzo często do gyrosa serwowane(...)sycący zestaw, któremu trudno się oprzeć. Gdzie zatem spróbować dobrego gyrosa? Przede wszystkim – na wakacjach w Grecji. Ich namiastkę można sobie jednak zapewnić, sięgając do oferty lokali takich jak Gyros Ramzes i zamawiając pyszną potrawę również na wynos. Artykuł Skąd się wziął gyros? Poznaj jego historię pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnePołączenie smaku pizzy i gyrosa. Z ogórkiem konserwowym, kukurydzą i czerwoną cebulą. Pizza jest bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi przyprawy do gyrosa. Przepis na ciasto i sos
BullioSkładniki:pół dużej kapusty pekińskiej lub jedna mała filet z kurczakamała puszka kukurydzy (bonduelle takie małe robi :)4 ogórki konserwowe1 marchewka (dla nadania koloru między warstwami)sól, pieprz i przyprawa gyros wedle uznania2 łyżki majonezu1 łyżka keczupolej2 jajkaWykonanie:Mięso pokrojone w kostkę i obsypane przyprawą do gyrosa obsmażamy na oleju. Podlewamy odrobiną wody i dusimy chwilę
Walijskie PichcenieSałatka z warzywami, kurczakiem i serem SKŁADNIKI: - 2 filety z kurczaka - mix sałat (wybór wedle uznania) - 1 ogórek - około 8 pomidorów koktajlowych - 150 g sera mozzarella - 50 g sera Cheddar - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka majonezu - 2 łyżki oleju - przyprawy (bazylia, majeranek, gyros, pieprz, sól) Kurczaka dokładnie myjemy, następnie osuszamy na papierowym ręczniku. Filety dzielimy na 4 części(...)wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i solą. Gdy cała woda z kurczaka wyparuje przechodzimy do przyprawienia go pieprzem i gyrosem. Gotowego kurczaka odstawiamy do ostygnięcia. Mix sałat wrzucamy do miski i dorzucamy pokrojonego na plasterki ogórka, połówki pomidorów koktajlowych, kosteczki sera mozzarella i 50 g startego Cheddara. Następnie mieszamy majonez z drobno posiekanym czosnkiem, majerankiem i bazylią i wrzucamy
Związek na patelnipodwójny filet z kurczaka · 1 papryka czerwona · 1 papryka zielona · 4 ogórki kiszone · 340 g kukurydzy konserwowej · 2 całe jajka · 1 szk. śmietany(...)żaroodpornego i pieczemy 40 minut w 180 ° C. 2. Mięso kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą. 3. Do mięsa dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, papryki pokrojone w paseczki, ogórki pokrojone w pół plasterki oraz kukurydzę. 4. Mięso wykładamy na upieczone ziemniaki. 5. Jajka roztrzepujemy
Kulinarna Chwilaząbki czosnku 2 łyżki soli niejodowanej 500 ml wody 200 ml octu ( najlepiej winnego ) 25 dkg cukru 30 g przyprawy gyros Sposób wykonania : Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 U myte ogórki kroimy na plasterki ( 3 mm ) razem ze skórką . Obraną cebulę kroimy w piórka. Umytą paprykę kroimy w ćwiartki, usuwamy pestki(...)przykryciem na noc. W tym czasie warzywa puszczą sok. Teraz dodajemy cukier, wodę , mieszamy. Garnek stawiamy na ogień, zagotowujemy. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy drobno posiekany czosnek, przyprawę gyros, ocet, dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę . W razie potrzeby możemy doprawić sałatkę solą itp. Przekładamy do czystych słoików, szczelnie zamykamy wieczkami. Pasteryzujemy przez 20 minut. Przechowujemy w chłodnym ciemnym miejscu
Przepisy i porady kulinarneKURCZAKIEM I ŻÓŁTKĄ PAPRYKĄ PRZEPIS Składniki 350 g fileta z kurczaka 150 g makaronu w kształcie ryżu 1 papryka żółta 4 ogórki konserwowe 150 g żółtego sera 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1 łyżeczka przyprawy gyros 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Przygotowanie 1. Mięso umyć, oczyścić i pokroić(...)kostkę. Przyprawić przyprawą gyros, słodką papryką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Następnie usmażyć na odrobinie oliwy na złoty kolor. 2. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzić i pozostawić do przestygnięcia. 3. Kukurydzę odsączyć z zalewy. 4. Ogórki konserwowe, paprykę i ser żółty pokroić w kosteczkę. 5. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, solą
Alle Dobre!makaron w kształcie ryżu] 1 ogórek zielony 2 papryki [ czerwona i żółta] 1-2 pomidory 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 1 duża cebula fioletowa majonez sól, pieprz Pierś z kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki, posypać przyprawą Gyros i usmażyć na gorącym oleju.Makaron ugotować, odcedzić i wystudzić. Pomidory, paprykę , cebulę i ogórki pokroić w kostkę.Kukurydzę
Moje domowe kucharzenieGrecji niemal na każdej ulicy znajdziemy budki serwujące jedną z najpopularniejszych przekąsem – pitę z gyrosem. Ta przekąska to specjalny grecki chlebek wypełniony marynowanym i pieczonym mięsem. Całość podana z dodatkami – pomidorem, ogórkiem i sosem tzatziki. Czasem spotkacie również wersję z frytkami :) Wcale nie trzeba jechać do Grecji aby zjeść to danie. Pokażę Wam jak przygotować je w domu(...)odrobinie oliwy podsmażamy go, dodając podczas smażenia przyprawę gyros. Jak mięso będzie delikatnie chrupiące odsączamy z tłuszczu. Chlebki pita smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 3-4 minuty, tak aby się delikatnie podpiekły. Przekrawamy je tworząc „kieszonkę”. Do środka wkładamy plasterki pomidora, ogórka zielonego, cebulę, usmażonego kurczaka i całość polewamy sosem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolorowa i smaczna sałatka do pochrupania … taka, jaka sałatka być powinna:) około 300 g piersi kurczaka przyprawa gyros 1 puszka kukurydzy 5 jajek po jednej papryce: czerwonej i żółtej 3 ogórki kiszone lub 5-6 konserwowych 1 por 4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sól, pieprz garść lub dwie łuskanego słonecznika Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy
Smaki Na Talerzu