Babka gotowana 116Super delikatna, wilgotna i puszysta babka gotowana. Przepis jest sprawdzony i wart polecenia. Składniki 250 g margaryny lub masła 1 szkl. cukru 6 jajek 1 szkl
Wasze Przepisy
Zupa z soczewicą, kiełbasą i jarmużem 139Zupa konkret, gęsta, pożywna, rozgrzewająca i pełna dobroci. Wiosna idzie, coraz cieplej, ale właśnie w takim czasie przejściowym najłatwiej o przeziębienia, więc warto się jeszcze
Smaczny zeszyt
Oszukane gofry 113Masz ochotę na gofry, ale nie chce Ci się „kręcić” ciasta? Jest na to sposób. Zapraszam na przepis na oszukane gofry! Oszukane gofry to
Alle Dobre!
Sałatka z żurawiną i kurczakiem 100Bardzo ciekawe połączenie smakowe — słony kurczak ze słodką żurawiną. Sałatka z żurawiną i kurczakiem to świetny pomysł na sałatkę o oryginalnym smaku. Dodatek słonecznika sprawia, że
Alle Dobre!
Tarta z żółtą cukinią, kolorowymi pomidorami i pastą z awokado, bazylii i mięty na letni obiad 93oraz pomidory – pomarańczowe, czerwone i ciemne. Pasta, która tworzy nadzienie, jest niezwykle aromatyczna – kremowe awokado, wzmocnione czosnkiem, orzeźwiającą miętą i bazylią. Taka tarta jest kapitalnym pomysłem na obiad lub letnią kolację. Bardzo, bardzo polecam! Składniki tarta 150 g mąki pszennej 75 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki 1/2 łyżeczki soli 50 g wody pasta 1 miękkie awokado(...)ciepło lub na zimno. Bedzie pysznie! Smacznego letniego posiłku! Artykuł Tarta z żółtą cukinią, kolorowymi pomidorami i pastą z awokado, bazylii i mięty na letni obiad pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebienia
Dzień nad jeziorem w Pławniowicach 78wydało mi się wtedy urządzenie pola złożonego z przyczep kempingowych. Bliskość jeziora, inne warunki, wszystko to sprawiało wakacyjne wrażenie. Pierwszy weekend wakacji mieliśmy rodzinnie spędzić poza domem z uwzględnieniem obiadu na świeżym powietrzu. I wtedy o Pławniowicach przypomniała mi moja sąsiadka, która podczas naszych zwykłych pogaduszek wspomniała: Czekaj, przeczytam ci sms od mojej przyjaciółki! Jadąc do Wrocławia zatrzymała się(...)doskonale znanym jej otoczeniu! Pogoda dopisała nam tego dnia wyśmienicie! Było przyjemnie i tak wakacyjnie! W restauracji “Panorama” wszyscy zamówiliśmy dania z rybą w roli głównej. Po obiedzie obowiązkowo trzeba było zakupić lody! Dla najmłodszej – smerfowe! W ramach “spalenia” obiadowych kalorii wybraliśmy się wszyscy na spacer do parku w pobliżu pałacu w Pławniowicach, który uważany
Raj dla Podniebienia
Polędwiczki wieprzowe w konfiturze jagodowej z jabłkiem, brzoskwinią, figą i rozmarynem 100mocniejszego akcentu był świeży rozmaryn. Danie wyszło doskonałe, a jeśli ja sama tak uważam, to znaczy, że jest ono w pełni godne polecenia. Sprawdzi się na wykwintny lub świąteczny obiad. Smakujcie! Składniki 3 – 4 polędwiczki wieprzowe 1/2 szklanki koniaku 1 duże jabłko 1 brzoskwinia garść świeżej żurawiny 2 figi świeże kilka gałązek świeżego rozmarynu sól, pieprz, sypka papryka
Raj dla Podniebienia
Zapiekanka makaronowa ze słodką kapustą – zapiekanka łazankowa 120Chyba prościej się nie da… Obiad z minimum składników. Dla jednych to będą łazanki, dla drugich makaronowa zapiekanka. Choć łazanki kojarzą się częściej z dodatkiem kwaśnej kapusty, to danie to właśnie je przypomina. Prosty i szybki obiad. Można przygotować go także z różnymi dodatkami. Do faszu kapuścianego można z powodzeniem dodać suszone grzyby, w wersji mięsnej – boczek
Raj dla Podniebienia
Kotlety mielone mojej mamy czyli retro obiad 104nieśmiertelnej pomidorówki. To tu późno po północy przy kolejnej filiżance herbaty odbywają się nasze rozmowy, to tu jest serce domu. W niedzielę mama przygotowuje dla nas pyszny, prosty obiad. Kotlety mielone. Wszyscy je lubimy. Kojarzą mi się z kuchnią babci w zestawie z ziemniaczkami puree i buraczkami. Taki polski zestaw. Nieco retro, ale taki retro, który nie wychodzi z mody(...)kolor. Podajemy prosto z patelni. Najczęściej mielone jemy z puree ziemniaczanym i buraczkami, ale równie pysznie smakują z kiszonym ogórkiem. Smacznego! Artykuł Kotlety mielone mojej mamy czyli retro obiad pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebienia
Kefalonia kulinarnie 80arbuzy czy melony były niesamowicie soczyste. Pomidory wręcz pachniały słońcem i krzakiem pomidorowym. Coś wspaniałego! Nasze najczęstsze posiłki to ryby i owoce morza serwowane przez nadmorskie tawerny. Pyszny, świeży obiad z widokiem na moje ukochane morze… Moussaka zamówiona w restauracji Mi Abeli w Skali. Niebo w gębie! T-bone z młodziutkiej krowy i dorsz “in village greens(...)obiad w chyba najpiękniejszej restauracji, w jakiej byłam w swoim życiu. Genialne miejsce z przepięknym widokiem. Niestety, z tego mojego wręcz dziecięcego zachwytu nad nią, nie zapamiętałam jej nazwy. Znajduje się ona tuż przy stromym zjeździe do historycznego Assos na północy Kefalonii. Nasz mały lunch w Sami po wschodniej stronie wyspy – crepes z sosem pomarańczowym, pancakes z jabłkami
Raj dla Podniebienia