Makaron z ostrym pesto z dodatkiem pomidorów 270Uwielbiamy wszelakie makarony. S ą proste w przygotowaniu, można je podać z wszystkim, co mamy w lodowce, są łatwe i bardzo smaczne. Wiem, ze wielu z
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placki ziemniaczane z pesto i oliwkami pod sosem grzybowym 246Placki ziemniaczane, kto ich nie kocha? Element każdej polskiej kuchni. Dzisiaj tez wam przedstawiam pomysł na placki, ale w wersji mojego męża, który wymyślił je sobie
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Najprostsza zupa gulaszowa 405Nie wiem jak u was ale ja zawsze w lodowce mam zapas mięsa na gulasz. Jest to najczęściej łopatka, dzięki temu wiem, ze gdy w domu
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bratkartofle z boczkiem i jajkiem 372Smażone ziemniaki były często robione u babci na piątkowy albo sobotni obiad. Mówiła o nich po śląsku właśnie bratkartofle, nigdy smażone ziemniaki. Nazywała je tak z niemieckiego, którego używała pamiętając go jeszcze z dzieciństwa. Ziemniaki najczęściej były tylko z cebula i sadzonym jajkiem i domowym kwaśnym mlekiem, doprawione maggi, bo wtedy w każdym domu była to podstawowa i obowiązująca przyprawa
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ostre curry z groszkiem i klopsikami 267Jeśli lubicie indyjskie smaki, solidna porcje mięsa z ziemniakami w pysznym, aromatycznym, pomidorowym sosie to to danie jest dla was idealne. Wystarczy trochę przypraw, mięso mielone
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kaczka w pomarańczach 251Kaczka jest dla nas symbolem wyjątkowych okazji. Tym razem okazją był kolejny wolny dzień w środku tygodnia. Postanowiłam przygotować kaczkę, ale nie tak jak zawsze tylko
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pomaranczowa ekspresowa wolowina 211Szybka chińszczyzna to jest pomysł na obiad, gdy nie ma się żadnego innego lub gdy brak czasu. Mi wystarczyło 30 minut, kawałek mięsa, pomarańcze, papryka i powstało szybkie i aromatyczne danie. Myślę, ze przy odrobienie dobrej woli każdy może sobie takie cudo wyczarować. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bucatini z pesto i szparagami 197Postanowiłam wykorzystać te sezonowe warzywa do zrobienia pysznego dania z makaronem bucatini. Nie dość ze jest to danie pyszne, aromatyczne to jeszcze bardzo proste i tanie. Idealne zarówno na obiad jak i na letnia kolacje. Porcja na 3 osoby. Polecam. Przepis dodaje do akcji Malta Festival Poznań. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placuszki botwinki i fety 260Czerwiec to dla mnie raj nowalijkowy, wśród których króluje botwinka. Ale ile można jeść z niej chłodniki, dlatego postanowiłam zrobić z niej coś innego. Wykorzystałam przepis
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Lumaconi z sosem grzybowym i szparagami 238Sezon na szparagi niedługo się skończy, wiec trzeba go wykorzystać maksymalnie, a ze w lodowce zalegały i mrożone grzyby z jesiennych zbiorów mojego męża postanowiłam je
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Roladki z piersi kurczaka na szparagowym dywanie 247Zeszły weekend spędziłam w Warszawie na konkursie kulinarnym zorganizowanym przez firmę Unilever - Knorr z okazji 175 lecia tej marki. Spośród wszystkich zgłoszeń zostało wybranych 30 przepisów
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Dorada z grilla lekko tajska 211Dorady jakiś czas temu zobaczyłam na blogu u Eweliny , były w ofercie pewnego popularnego sklepu, a jako ze nie miałam okazji jeść wcześniej tej ryby to
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kotlety w piwie z liściem 246Dobry kotlet nie jest zły prawda? Ale ile można jeść schabowe? Dlatego tym razem mięso na kotlety schabowe posłużyło mi do zrobienia pysznych bitek w piwie
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Boczek z grilla 215Lato rozpoczęte a z nim sezon grillowy. Jednym z naszych ulubionych mięs oprócz karczku jest boczek. Zrobienie go na grillu ma te zaletę ze boczek maksymalnie
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śródziemnomorskie kieszonki z kurczaka faszerowane kuskusem 230Pomysł na obiad to tak naprawdę wypadkowa tego co było w lodowce i szafkach, tym bardziej, że upływał termin użycia kaszy kuskus, do tego otwarte miałam różne słoiczki, które czas najwyższy było wykorzystać wiec postanowiłam zrobić inne zawsze piersi z kurczaka. Kuskus posłużył mi nie tylko jako dodatek do dania, ale jako główny składnik farszu. A połączenie go z fetą
Bernika - moj kulinarny pamietnik