Ziemniaki curry z fasolką szparagową 324Proste i pyszne danie jednogarnkowe, a właściwie jednopatelniowe. Młode ziemniaki, młoda cebula i fasolka szparagowa. Robi się dość szybko i nie ma mowy o brudzeniu wielu
Pasja Smaku
Risotto z cukinią 309Obecnie w ogrodzie mam nadmiar cukinii. Jednym z pomysłów na jej wykorzystanie jest risotto - kremowe i sezonowe. Polecam. A zamiast cukinii możecie dodać inne ulubione warzywa
Pasja Smaku
Makaron z zieloną fasolką i suszonymi pomidorami 252To, że z makaronu można wyczarować rewelacyjne danie już wiecie. Dzisiaj propozycja z wykorzystaniem włoskiego makaronu Rigatoni. Pyszne połączenie smaków, które Wam polecam! Składniki : * szklanka ugotowanego
Magiczne Życie Marty
Leczo z klopsikami 353Kolejna klasyczna propozycja nieklasycznie. W sklepach pojawiaj się tańsze papryki, pomidory, warzywny raj, dlatego warto zrobić pachnące, aromatyczne leczo, ale wzbogacić je o element bardziej treściwy
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Shakshouka (szakszuka) – jajka w pomidorach 1312piątkowej imprezie). Ja robię szakszukę, gdy na śniadaniu mam gości – sos robię wieczorem, a rano tylko zapiekam w nim jajka. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stanowiła także obiad czy kolację – warto wtedy dodać do dania coś mięsnego np. wędzony boczek. Szakszukę podajemy z pieczywem – prosto z patelni. Składniki: 4 ekologiczne jajka 2 duże ząbki czosnku
Poezja smaku
Kotlet schabowy 290Dzisiaj schabowy najbardziej popularny w kuchni polskiej :) Czy wiecie , że historia schabowego sięga XIX wieku , a przepis został odnotowany w książce kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej
Smaki Edyty
Spaghetti z pomidorami i kotlecikami warzywnymi 216Ten przepis powstał na konkurs organizowany przez Zboże smakuje i inspiruje. Udało mi się zająć II miejsce, więc dzisiaj prezentuję Wam cały przepis. Samo zadanie konkursowe
Pasja Smaku
Makaron Śmietanowo- Czosnkowy w Koszyczku z Boczku 306dzieckiem uwielbiamy połączenia boczku, kremówki i czosnku. Tym razem postanowiłam upiec koszyczki z boczku, do którego włożyłam część makaronu z sosem śmietanowo- czosnkowym i pozostałą częścią obłożyć wokół. Ten obiad bardzo nam smakował. Składniki na 2 osoby: 8 cienkich i długich plasterków boczku 1/3 opakowania Fetticionne Czanieckie Makarony 150 ml śmietanki kremówki 30% 2 żółtka 2 łyżki parmezanu
Blondynka Gotuje
72. Makaronizmy na talerzu: czyli pesto z suszonych pomidorów i śliwek, czarnych oliwek oraz z kozim serem, octem balsamicznym 354Witamy smacznie! Każdy z nas na pewno zna to uczucie, gdy burczy w brzuchu, zbliża się pora obiadowa, a głównym produktem naszych zapasów kuchennych jest..
Symfonia Smaków
Grecki kociołek 208Teraz, podczas naszych tropików nie chce się stać przy garach. Ja to doskonale rozumiem i dzisiaj polecam danie jednogarnkowe, które właściwie samo się robi. Spróbujcie, może
Magiczne Życie Marty
Sałata rzymska z granatem, oliwkami, papryką i czerwoną cebulą 448Taką sałatkę podałam ostatnio do obiadu. Była pyszna! Nieco inna niż tradycyjne surówki do których jesteśmy przyzwyczajeni. Uwielbiam takie smaki.Granat, który jest nieco słodki a zarazem kwaśny, nadaje tej sałatce wyjątkowego smaku. Nie potrzeba nawet jakiegoś specjalnego dressingu... wystarczy pikantna oliwa, sól i ocet winny. I tyle. A smak powala! Składniki: pół główki sałaty rzymskiej połowa granata
Mango Papaja
PLACUSZKI Z CUKINII I BAKŁAŻANA, Z DODATKIEM PEŁNOZIARNISTEJ ORKISZOWEJ MĄKI 603Wszyscy uwielbiamy placuszki z cukinii . Dzisiejsze przygotowałam w troszkę zmienionej formie, mianowicie do cukinii dodałam bakłażana i doprawiłam inaczej niż zwykle. I choć trudno
Smaczne Zdrowe
Zapiekanka z sosem śmietanowym z warzywami i szynką 441Ostatnim czasem szukałam przepisu na szybki obiad dla kilku osób. Od razu padło na zapiekankę makaronową. Miała to być standardowa wersja, jaką przeważnie robię, jednak podczas zakupów udało mi się wybrać składniki, z której powstał prezentowany przepis. Składniki na 6 porcji: 750 g makaronu świderki 100 g szynki lub kiełbasy żywieckiej 450 g warzyw: marchewka, brokuł, papryka, kukurydza
Fabryka pomysłów
kurki - nareszcie! 197okolicach - sucho, brak szansy na kupno chociaż pół kurki! Tym bardziej było to irytujące, że wszyscy pisali jak wiele kurek nazbierali, musieliśmy jeść je na śniadanie, do zupy, na obiad, na kolację, na deser, do ciasta i wszędzie gdzie się tylko da. A tutaj... nic! W końcu udało mi się w Lidlu upolować niewielkie pudełeczko kurek, które dało lekki upust
Brzuszki Łakomczuszki
Wciąż zamykam lato w słoikach - kac pomidor! 239już zakręciłam ostatnie wieczko, sięgnęłam dalej... do przepisu, litewskiego. Pomidory przepyszne do obiadu, można też z nich zrobić przecier, a zalewa... idealna na kaca. W 3 minuty jak ręką odjął. Składniki: małe pomidory małe cebulki ziele angielskie pieprz w ziarnach gorczyca ZALEWA: 3 litry wody 2 szklanki octu 2 szklanki cukru 2 duże łyżki soli W czyste i wyparzone
Brzuszki Łakomczuszki