obiad - 94612 przepisów (strona:3323/6308)

Szybka surówka z pora 181

Upałów ciąg dalszy. Wyczekuję z nadzieją, kiedy spadnie chociaż kropla deszczu. Jednak nic nie chce pokropić. Trudno, takie lato, jednak jeść trzeba . Do obiadu zawsze lubię mieć surówkę ogórka lub jakiś warzywny dodatek. Dzisiaj szybka surówka z pora z majonezem. Składniki: 1 duży por (biała część) 6 pomidorków koktajlowych 1 jabłko 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżki majonezu sól pieprz

O kuchni z uczuciem
Sałatka warzywna z pomidorami do słoików na zimę 204

Połączenie kapusty, papryki, cebuli z jabłkami i pomidorami. Świetny dodatek do obiadu! Składniki: 25 dag kapusty białej 25 dag papryki czerwonej 25 dag pomidorów 20 dag cebuli 20 dag czerwonych jabłek 2 łyżki cukru 1 łyżka soli ziele angielskie liść laurowy kminek do smaku ½ szklanki octu 5 łyżek oleju Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować razem z papryką, a pomidory pokroić

Tradycyjna Kuchnia
Szyjki rakowe z białym winem, masłem i tymiankiem 188

pory także nie aż do dziś. Te szyjki rakowe zakupiłam mrożone ale były takie pyszne że jeszcze nie raz je wykorzystam w mojej kuchni. Skuście się kiedyś na taki obiad, pyszny, zapraszam. Szyjki rakowe z białym winem, masłem i tymiankiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka owocowa - pyszna 248

Lato nam dopisuje tego roku. Temperatury niemal afrykańskie, dlatego lekka kuchnia jest jak najbardziej wskazana i poszukiwana. Mam taką oto propozycję na lekką kolację lub deser po obiedzie. Użyte składniki to owoce sezonowe plus orzeźwiający grejpfrut i słodziutkie liczi. Sałatka owocowa - pyszna Składniki: 1 grejpfrut czerwony 1 jabłko (twarde i kwaśne) 2 brzoskwinie płaskie (Paraguayo) pół puszki owoców liche garść

Pyza i Surówka
Surówka z młodej kapusty 397

Surówka z młodej kapusty Lubicie surówkę z kapusty? Według mnie, to jeden z najlepszych dodatków do wiosennych i letnich obiadów. Jest niezastąpioną częścią wszystkich zestawów sałatkowych. Ma świeży, doskonały smak, a do tego jest bogatym źródłem witamin. Latem we wszystkich smażalniach towarzyszy rybom, ale nic nie stoi na przeszkodzie (a nawet wskazane jest) żeby podawać ją także do mięs

Pełny talerz
Placuszki z czerwonymi porzeczkami 129

Dzisiaj bardzo krótko. Upały nie sprzyjają długim siedzeniom przed komputerem. W kuchni także. Dlatego serwuję lekkie i szybkie obiady. Jak te placuszki, które akurat były na deser :) Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka kefiru 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko skórka otarta z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g czerwonych porzeczek Wszystkie składniki dokładnie

My simple kitchen
Kalarepka w maślanym sosie 172

niezwykle smaczny , dosłownie zakochaliśmy się w nim smakuje pomiędzy kalafiorem a młoda kapustką , jest bardzo delikatna i maślana . Cudowna ciepła przystawka do młodych ziemniaczków , plus sadzone jajo i obiad mamy z głowy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 4 kalarepki – średniej wielkości 1 łyżka masła

Ogrodnik w podróży
Duszone kiełki soczewicy + brązowy ryż 157

gotowe kiełki strączków, tzw ‘kiełki na patelnię’.  W obu przypadkach przygotowanie posiłku polega tylko na ugotowaniu ryżu i podsmażeniu przez 3 minuty kiełków z przyprawami. Także jest to obiad błyskawiczny;) Polecam ryż naturalny (brązowy); jego orzechowy smak świetnie się komponuje z kiełkami. Wszystkie kiełki strączków przygotowuje się tak samo, można więc użyć mixu (jak na zdjęciu), lub tylko jednego

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką, brokułem i marchewką 179

ostro, ale w tym przypadku ma to dodatkowy plus. Jedzenie jest zimne, ale dzięki dodatkowi chili, imbiru, kurkumy itp, rozgrzewa organizm od środka. To daje uczucie jak po normalnym obiedzie na ciepło;) Składniki: - 100g kaszy gryczanej               - ½ łyżeczki słodkiej papryki - 100g ciecierzycy

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: Ryż naturalny z zieloną soczewicą w curry 125

zrobić, gdy znajomi wokół dziwnie się patrzą, gdy wyjmujecie swój lunch? Miałam taką sytuację nie raz na studiach podczas całodziennych zajęć. Znajomi w większości kupowali w szkolnej stołówce obiad na ciepło, ewentualnie zapychali się kanapkami. Ale do wyboru były zawsze dwa posiłki, nigdy wegańskie, i drogie. Tłumaczenie, że nie jem mięsa, jajek, serów ani chleba nie pomagało, bo skutkowało typowym

Wegańska kuchnia orientalna
Kurczak curry w mleczku kokosowym 400

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś zapraszam was na danie z kuchni azjatyckiej – ostrego kurczaka curry w mleczku kokosowym. Kurczak z dodatkiem

Marta Gotuje
kolacja zamiast śniadania 169

Taka ze mnie dobra córa :D Bardzo im smakowały wiec pomyślalam, że warto podzielić się przepisem. Nadadzą się nie tylko na kolacje, ale i na każdy inny posiłek - śniadanie, obiad, czy nawet II śniadanie - weź je ze sobą do szkoły/pracy! :)             2 porcje, 8 średnich placków ~3 bardzo dojrzałe banany (ok. 300g) ~100ml mleka

breakfast of dreams
Ziemniaki do obiadu po indyjsku 171

Ziemniaki jako dodatek do obiadu nie muszą być nudne. U mnie dziś w wersji orientalnej. Składniki: 1 ½ kg ziemniaków, 5 ząbków czosnku, 4 łyżeczki cynamonu, 5 łyżek kminku, 1 łyżeczka chili, natka pietruszki, sól do smaku, mielony imbir do smaku, 4 łyżki oleju, 5 dag masła. Wykonanie: Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić w kostkę i ugotować w łupinach (lecz nie rozgotować

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka sycylijska makaronowa- pocztówka śródziemnomorska 270

Zabiorę Was dzisiaj na Sycylię, gdzie bardziej niż u nas, żar się z nieba leje...Zabiorę Was ze sobą na obiad, który króluje na stołach i w pudełkach obiadowych w niejednym sycylijskim domu, na niejednej złotej plaży... Do przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników. Oraz grilla lub patelnie do grillowania. Danie można przygotować wieczorem, "o chłodzie", by cieszyć się nim dzień

Z Kuchni Do Kuchni
Stir fry z makaronem z tapioki, tofu, warzywami i sekretnym składnikiem 165

Ulubiony obiad? Taki który robi się szybko, zawiera w sobie makaron, tofu i warzywa. Wszystko to można połączyć w aromatyczne danie, podsmażając całość w woku lub głębokiej patelni. Takie szybko podsmażane danie Chińczycy nazwali chǎo (stir fry). Wszystkie składniki podsmaża się w rozgrzanym woku na małej ilości oleju, dzięki temu warzywa zachowują swój kolor i smak. Zapraszam wszystkich

wegetalerze

Proponowane wyszukiwania