maśle klarowanym, dodaję czosnek rozduszony. Doprawiam solą, pieprzem, jak przestygnie dodaję śmietanę. Szparagi wrzucam do osolonego wrzątku na 4 minuty. Owijam plastrami boczku po dwie szparagi. Makaron wykorzystałam od obiadu z dnia poprzedniego, wymieszałam go ze szpinakiem, przełożyłam do naczynia do zapiekania. Na makaron ułożyłam szparagi z boczkiem, oraz końcówki szparagów od dłuższych sztuk które nie mieściły mi się
wesoła kuchniaObiad wiosenny ze szparagami i młodą kapusta w roli głównej oraz zieleniną z której zrobiłam pesto.Szparagowy sezon jest raz w roku to trzeba się nimi zajadać. 2 piersi z kurczaka 6 szparagów białych sól, pieprz olej do smażenia 5 pomidorków koktajlowych pesto: 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka orzechów włoskich 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz 1 łyżka startego
wesoła kuchniaSałatka którą robi się bardzo szybko. Ziemniaki można wykorzystać z dnia poprzedniego jak nam zostaną. Lekka, zdrowa, idealna do pracy i na obiad. 1/2 kg młodych małych ziemniaków 1/2 pęczka rzodkiewki 7 pomidorów koktajlowych śliwkowych 1/3 pęczka szczypiorku 1/3 pęczka koperku 5 liści sałaty masłowej 1/2 papryczki chili sól, pieprz czerwony 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu greckiego Zimniaki dokładnie
wesoła kuchniaNaleśniki zielone wiosenne z dużą ilością warzyw, chrupiącym boczkiem i sosem. Moja rodzina zakochała się w nich. Obiad zdrowy, kolorowy, bez warzyw w mojej kuchni nie wyobrażam sobie jednego dnia. ciasto na naleśniki 1 szklanka mąki pszennej 1 pęczek natki pietruszki szczypta soli 2 łyżki oliwy 3 łyżki wody gazowanej 1/2 szklanki mleka 2 jajka farsz: 1 pęczek szparagów
wesoła kuchniaząbki czosnku Kalafiora dzielę na różyczki. Do garnka wlewam wodę, dodaję kurkumę i zagotowuję, dokładam kalafiora i gotuję trzy minuty ma być aldente i odcedzam. Ziemniaki wykorzystałam z obiadu z dnia poprzedniego. Jajka gotuję na twardo. Pomidorki kroję na ćwiartki, ogórki na paski, cebule kroję w talarki cienkie, chili drobno. Na półmisku układam roszponkę, dodaję kalafiora, połówki ziemniaków, pomidorki, ogórki
wesoła kuchniaZiemniaczane łódeczki które robi się bardzo szybko. Polecam jako przekąska, albo na obiad. Bób nie musi być nudny. Łódeczki na zielono z lekką ostrą nutą. 3 duże ziemniaki 500 g bobu 1/3 pęczka koperku 1/2 kulki mozzarella 1/2 papryczki chili pieprz kolorowy 3 liście sałaty 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek sól Ziemniaki gotuję do miękkości
wesoła kuchniaobieram. Fasolkę gotuję do miękkości ale nie rozgotowuje jej w osolonej wodzie. Sałatę myję osuszam, układam na talerzu, dodaję boczek, pomidorki, fasolkę, bób, ziemniaki które zostały mi z poprzedniego obiadu, pokrojone chili, koperek. Sałatkę polewam sosem
wesoła kuchniaZapiekanka syta, lekka z kalafiorem w roli głównej i ziemniakami. Można do niej wykorzystać ziemniaki które nam zostaną z obiadu z dnia poprzedniego. Nic takiego a naprawdę dobrego. 1/2 kg młodych małych ziemniaków 2 marchewki 1/2 kalafiora 1 pierś z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy gyros sól, pieprz papryka wędzona 1/3 żółtej papryki. koper świeży sos: 4 łyżki jogurtu greckiego
wesoła kuchniaWiśnie nie tylko w deserze. Obiad dla tych co lubią połączenie mięsa i owoców. roladki z wiśniami z sosem wiśniowo miętowym.Polecam wykorzystać polędwicę wieprzową. 1 polędwica wieprzowa 500 g wiśni 6 plastrów boczku wędzonego sól, pieprz 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sosu balsamico cynamon, kardamon 6 gałązek mięty 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oregano i bazylii 1/3 opakowania
wesoła kuchniaKurczak z warzywami z grilla z kaszą kuskus i fasolką szparagową. Letni obiad w którym każdy znajdzie coś dla siebie co lubi bardziej. Z zielonym sosem z rukoli który zrobimy w dwie minuty. Grill nie musi być nudny i monotonny. 1 pierś z kurczaka 1 cukinia mała 1 papryka czerwona 6 pomidorków koktajlowych 15 dkg fasolki szparagowej 1/2 szklanki kaszy
wesoła kuchniaSzaszłyki które można zrobić na obiad albo na kolację. Polecam zrobić do nich zielony i zdrowy sos na bazie jogurtu i oliwy. Klasyka na grillu ale jaka dobra. marynata: 1 pierś z kurczaka 1 cebula biała 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki octu winnego koper świeży 1 łyżeczka estragonu 1 cukinia 2 cebule czerwone
wesoła kuchniaSowa w towarzystwie miodówek i dyni jako propozycja na obiad. Kanie można podać na wiele sposobów i nudny kotlet ala kania można urozmaicić. 1 sowa duża 1/3 dyni hohhaido 1/4 szklanki kaszy kuskus 1 cebula 7 grzybów leśnych miodówek sól, pieprz natka pietruszki olej 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Od sowy odcinam korzeń, delikatnie myję, osuszam. Panieruję w rozbełtanym
wesoła kuchniaPlacuszki mogą być na obiad, albo na deser. Do tego zdrowe bo z kaszą jaglaną i do tego bezglutenowe. Zrobiłam dwie wersje jedną z malinami w cieście drugą bez malin. Dopełnieniem jest kisiel malinowy domowy. 150 g mąki kukurydzianej 30 g mąki ziemniaczanej 2 jajka 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 łyżka cukru waniliowego sól szczypta 3/4 szklanki mleka
wesoła kuchniazapiekanych warzyw. Idealnie nadają się do tego dynia, ziemniaki, bataty słodkie ziemniaki. Dodałam tez cebulę czerwoną bo bardzo ją lubią. Warzywa można zapiekać różne. Za jednym pieczeniem mamy cały obiad. 1 tusza z kurczaka 1,9 kg 1 łyżka soli płaska 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 2 łyżeczki przyprawy gyros 8 łyżek oliwy 1/4 szklanki octu winnego
wesoła kuchniaObiad z piekarnika z sosem miętowym. Zapiekany kalafior z nutą curry i do tego bataty. Lekko, zdrowo i pysznie za razem. 1/2 kalafiora 1 batat 1 papryka żółta 70 g kabanosów sól, pieprz przyprawa grecka 1 garść szpinaku baby 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka curry sos: 1/2 szklanki jogurtu greckiego sól pieprz 1/2 szklanki listków mięty Batata obieram i kroję
wesoła kuchnia