obiad - 94612 przepisów (strona:3006/6308)

Zimowa zupa Parzybroda 182

ogrodu, wyrywała główkę kapusty, wykopała kilka ziemniaków, kilka cebul i marchewkę, a ze spiżarni wzięła kawałek słoniny lub boczku i w godzinę miała gotowy obiad. Teraz co prawda warzywa nie z ogrodu tylko z warzywniaka i po chwili zupa gotowa. Jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż wystygnie i niestety

To co kocham
Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami 166

konsumowałam, po prostu mi nie niesmakowały. Teraz za nimi przepadam. Pamiętam również minę mojej koleżanki, która spodziewała się u mnie na obiedzie pierogów ruskich, a zastała słodkie z serem. Inny „rodzinny” farsz to słodka kapusta z grzybami, i uwielbiam te pierożki. Ale nie smakują

To co kocham
Babeczki ziemniaczane 193

Nietypowe, wytrawne babeczki ziemniaczane o smaku selerowym i aromacie czosnkowym. Smakują jako samodzielne danie ze zsiadłym mlekiem lub dodatek do wykwintnego obiadu. Proste w wykonaniu i eleganckie w wyglądzie. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 2 cienkie łodygi selera naciowego • 3 ząbki czosnku • 1/4 szklanki oleju • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ziemniaki obrać

To co kocham
Naleśniki z bananowym twarożkiem 176

deseru. Farsz bardzo aromatyczny, lekki, tworzący idealny duet z cieniutkim naleśnikiem. Po polaniu czekoladą rozpływa się w ustach. Takie naleśniki to propozycja na lekki obiad na słodko lub wypasiony podwieczorek. Składniki: • 12 sztuk naleśników z tego przepisu (najlepsze naleśniki z serem) • 2 dojrzałe banany • 1 łyżka soku z cytryny • 2 łyżeczki

To co kocham
Ryż z buraczkiem 209

Moja propozycja podania ryżu do obiadu. Ryż z gotowanym buraczkiem i natką pietruszki ożywi każdy talerz obiadowy. Idealnie pasuje do gęstego gulaszu i wszelkich mięs w sosie. Taki czerwony ryż pięknie wygląda podany na osobnym półmisku w formie kopczyków nakładanych łyżką do lodów. Smakuje na ciepło, ale po przestudzeniu

To co kocham
Buraczkowe róże naleśnikowe 174

dość, że ładnie wyglądają, to jeszcze wybornie smakują! Proponuję to danie na podwieczorek lub na kolację, bo przecież zawsze zostają niewykorzystane naleśniki z obiadu. Składniki: • 6 naleśników z tego przepisu • 200 g sera ricotty • 1 buraczek gotowany • sól, pieprz do smaku • oliwa do skropienia róż Wykonanie: • Ugotowany burak zetrzeć

To co kocham
Sałatka ryżowa z buraczkiem i pieczarkami 204

wiadomo uduszone pieczarki są raczej szaro-bure. Buraczek znacznie ożywił sałatkę i dodał jej smaku. Taka sałatka jest idealna na ciepło jako dodatek do obiadu, lub w wersji imprezowej na zimno jako przekąska lub dodatek do wędliny. Składniki: • 1 szklanka ryżu • 500 g pieczarek • 1 cebula • 1 buraczek czerwony • sól, pieprz do smaku

To co kocham
Zapiekanka poniedziałkowa porosołowa 160

Typowo poniedziałkowa zapiekanka, gdy zostaje mięso z niedzielnego rosołu i można przygotować obiad po jego recyklingu. Zapiekanka ma wszystko czyli 3 w 1 – dodatek skrobiowy, warzywny i białko, jest więc pełnowartościowym daniem obiadowym. Po wystygnięciu zapiekanka bardzo ładnie się kroi i odgrzewa. Najlepiej smakuje z… keczupem, można jednak przygotować jakiś

To co kocham
Sakiewki z serem i prażonymi jabłkami 187

Jeśli zostaną naleśniki z obiadu to można zaskoczyć rodzinę niespodzianką na kolację czyli naleśnikiem – sakiewką z pysznym nadzieniem serowo-jabłkowym. Idealnie nadają się do tego cieniutkie i sprężyste naleśniki. Takie też wychodzą z przepisu mojej mamy, które prezentowałam kiedyś jako naleśniki z serem. Do sakiewki można włożyć również farsz

To co kocham
Surówka z rzodkwi i ogórka 170

obiedzie było ostatnio troszkę lata na przedwiośniu, a to za sprawą pysznej surówki z białej rzodkwi, ogórka i koperku w delikatnym jogurtowym sosie. Ta surówka zdecydowanie pachnie latem i świeżymi warzywami. Polecam, szczególnie gdy tęsknicie za latem, jak ja. Składniki: • 1 biała rzodkiew • 1 długi ogórek zielony • sól, pieprz

To co kocham
Jaglany murzynek z orzechami 198

można dodać miód, będzie wtedy jeszcze zdrowsze. Zauważyliście, że kasza jaglana zawojowała w ostatnim czasie nasze kuchnie? Ja osobiście używam jej bardzo często, jako dodatek do obiadu, do zup, do deserów, koktajli i ciast. Jest to praktycznie uniwersalny składnik, który można łączyć ze wszystkim, na słono, słodko czy kwaśno

To co kocham
Chleb bezglutenowy z kaszą gryczaną 169

Mój nowy wynalazek! A dlaczego? Bo została mi kasza gryczana z obiadu, a zabrakło mojego chleba bezglutenowego i tak z potrzeby chwili powstał chleb gryczany. Wilgotny, miękki, bardzo aromatyczny, łatwo się kroi i nie rozpada. No i bardzo mi smakuje. Nie wiem jak innym domownikom, bo im po prostu

To co kocham
Pasztet pieczarkowy z cieciorką 184

Zdrowy, jarski pasztet z pieczarkami i cieciorką, pachnący czosnkiem. Smakuje na ciepło podany w plastrach do obiadu i na zimno na kanapkę z ogórkiem kiszonym. Miękki, wilgotny i bezglutenowy. Składniki: • 500 g pieczarek • 2 puszki lub 2 szklanki ugotowanej cieciorki • 1 cebula • 1 mały por • 2 ząbki czosnku • 2 jajka

To co kocham
Sałatka z kiszonej kapusty i buraczków 180

czerwonych, a kwaśna przez kiszoną kapustę. Przy okazji blada kapusta nabrała rumieńców, bo nie tylko walor smakowy, ale i estetyczny jest ważny. Sałatka idealna do obiadu, my jedliśmy do kotletów schabowych. Buraki zamiast kroić w kostkę można zetrzeć na tarce, a śmietanę można zamienić na oliwę. Składniki: • 2 buraki ugotowane

To co kocham
Placuszki ziemniaczano-serowe 169

Placuszki ziemniaczano-serowe z zielonym groszkiem to recykling puree ziemniaczanego pozostałego z obiadu. Są bardzo smaczną alterantywą dla placków ziemniaczanych. Mnie najlepiej smakowały z gęstym jogurtem greckim, a rodzinka jadła z  aksamitnym sosem pomidorowo-serowym. Składniki: • 2 szklanki puree ziemniaczanego • 1/2 szklanki groszku zielonego • 250 g sera białego kanapkowego • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

To co kocham