Miałam nadmiar cukinii i szukałam ciekawego przepisu na jej wykorzystanie. Znalazłam świetny przepis na sos słodko kwaśny, który można wykorzystać na szybki obiad jak i jako sałatkę. Dodatkowo zrobiłam po raz pierwszy pasteryzację w piekarniku i jestem mega zadowolona. To był błąd, że wcześniej nie korzystałam z takiej możliwości. Z tej porcji wyjdzie około 5 średnich słoików ale proponuję
Ala piecze i gotujektórzy gdzieś tam w swojej przeszłości zostali nią zrażeni i nie chcą jej tknąć. Kiedyś należałam do tych drugich, a na myśl o stołówkowej bretonce rezygnowałam z obiadu. Zmieniło się to, gdy proszona wielokrotnie przez męża, wielbiciela bretonki, ugotowałam moją wersję i sama się zaskoczyłam, że jest pyszna. Zastanawiałam się potem wielokrotnie czy wrzucić ją na bloga, bo w sumie
Smaczna StronaCzasem poszukujemy pomysłu na szybki obiad :) więc mam coś dla was w tym stylu :) SKŁADNIKI: 220g makaronu ( rodzaj wedle uznania ) 500g mięsa mielonego 3 łyżki bułki tartej 1-2 łyżki natki pietruszki 1/2 cebuli sól pieprz oregano czosnek albo sól czosnkowa SOS: 350g passaty pomidorowej 350g bulionu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego czarnomorskiego 1/2 cebuli oregano sól pieprz chili do posypania
Dziś Ja gotujePrzepis na miękkie i puszyste naleśniki. Wystarczy wymieszać ze sobą: mąkę, jajka, mleko oraz wodę i ciasto pozostawić do „leżakowania”. Naleśniki najlepiej smażyć na nieprzywierającej patelni
UgotowaćChyba najprostszy pomysł na błyskawiczny obiad. Przygotowanie go zajmuje dosłownie 20 minut. Sos śmietankowo koperkowy znakomicie pasuje z wędzonym smakiem łososia! 1 cebula 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła 10 pieczarek 200 g łososia wędzonego na zimno 1 szklanka wody 4 łyżki śmietany 18% (gęstej) 1 łyżeczka mąki orkiszowej 2 łyżki koperku Sól Pieprz 2 garści brokułów Makaron nitki
VioletoweKucharzenierewelacyjnym smakiem nawet w ciągu zimy, a jak ktoś zrobi odpowiednio duże zapasy, to i cały rok :) Ogórki kartuskie idealnie smakują jako dodatek do kanapek, jako surówka do obiadu, czy jako element imprezowej przekąski. Jak spojrzycie na poniższy przepis na ogórki po kartusku , to w pierwszym momencie może Was przerazić ilość cukru dodana do zalewy, ale uwierzcie
Kulinarne PrzebojeDzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na Parmigiana di melanzane , czyli zapiekankę z bakłażanów rodem z Włoch, a dokładniej z mojej ukochanej Sycylii. Parmigiana to nic innego
Be Fit Be Strongbyły normalne, wybór spory, a jedzenie właściwie domowe. Zamówiliśmy danie dnia, czyli pierś kurczaka w sosie kurkowym z frytkami, pierogi, żurek i chłodnik. Więc jeżeli nie zjecie w domu obiadu, a chcecie nabrać sił przed magiczną podróżą to informujemy, to z zamówieniem jedzenia nie ma problemu. Po przeciwnej stronie są też gofry, desery, kawa i nawet… prosecco
Pasja SmakuSmak lata zamknięty w słoiczkach. Sałatka ogórkowa w tej wersji jest przepyszna, zimą doskonale podkreśli smak każdego mięsnego sosu do obiadu czy jako dodatek do hot-dogów. Sałatka ta jest prosta do wykonania z łatwo dostępnych składników. Jeśli macie dostęp do większych ogórków i nie wiecie co z nimi zrobić, ten przepis jest dla Was! Składniki: 4 kg ogórków
Wanilia i KardamonWitam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszną cukinię z patelni, którą możemy podać do obiadu lub do dań z grilla. Do przygotowania cukinii będziemy potrzebowali: 3 cukinie (około 700 g) 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku mały pęczek natki pietruszki do smaku sól, oregano około 1 łyżki soku z cytryny około 2 łyżek sosu sojowego (użyłam pikantnego) 1 łyżeczka
Uwaga Babcia Gotujepyszne ogórki w musztardzie . To rewelacyjny i super prosty przepis na ogórki w zalewie musztardowej. Wspaniałe ogóreczki na kanapki, do sałatek, koreczków czy też na talerz jako dodatek do obiadu. - świetny pomysł na przetwory z ogórków - bardzo oryginalny i uniwersalny smak - na kanapki, do koreczków, sałatek
AniaGotuje.plSurówka z pomidorami i cebulą do obiadu. Ta kolorowa surówka obiadowa jest jedną z moich ulubionych, jest lekka, smaczna i pełna kolorów, ma apetyczny wygląd i naturalny smak. Surówka jest bardzo prosta w przygotowaniu, to połączenie miksu kolorowych sałat z kolorowymi pomidorkami i czerwoną cebulą, tuż przed podaniem zostaje skropiona sosem winegret (vinaigrette). Ta surówka z pomidorami wszystkim bardzo smakuje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlekko osolonej wody (zgodnie z instrukcją przygotowania). Kiedy komosa wchłonie całą wodę, zestawić ją z ognia i ostudzić (można wykorzystać też kaszę czy komosę, która na przykład została z obiadu). Pomidory pokroić w ćwiartki, usunąć wodniste gniazda nasienne i miąższ pokroić najpierw w paski, a następnie w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę i obranego
DietologPo przepysznych grillowanych kotlecikach jagnięcych, przyszła kolej na kolejne pyszności z jagnięciny. Już od jakiegoś czasu miałam na oku mięso gulaszowe z jagnięciny. Aż
Smaczne Zdrowejajkiem sadzonym i pieczywem. Dla mnie bomba! To przykład jak z kilku prostych składników można wyczarować coś wyjątkowo pysznego. Danie nie tylko sprawdzi się na śniadanie, ale również jako obiad. Polecam Składniki: 200 g kurek 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 1 garść świeżego szpinaku 1 szklanka bulionu 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka masła sól
Oryginalny smak