Chociaż w tym roku grzybów jest mało, to na smaczny obiad uzbierać mi się udało. Po oczyszczeniu, niektórych odrzuceniu L 350 g grzybów mi zostało, i z nich danie z kuskusem perłowym „powstało”. Trochę jak risotto przygotowywałam, dzięki temu niepowtarzalny smak uzyskałam. Kuskus wyszedł bardzo grzybowy, pyszny, kremowy. Składniki: ok. 350 oczyszczonych grzybów leśnych (borowiki, prawdziwki), 1 duża biała
Moniki Smakołykitych mocno przekoloryzowanych może okazać się problematyczne. Nie brakuje też „dietetycznego sekciarstwa” Znajdziemy również różnego rodzaju gotowce. Jadłospisy mówiące o jedzeniu jogurtu na śniadanie, sałatki na obiad i jednej kromki chleba na kolację. Zastosowanie się do tego rodzaju gotowca przyczyni się z dużym prawdopodobieństwem do jakiejś tam utraty wagi. Nie będzie to jednak ani zdrowe, ani racjonalne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ponieważ zostało mi z obiadu trochę makaronu penne coś trzeba było do niego dołożyć aby powstała pyszna sałatka. Bakłażan, papryka i jaja na twardo zrobiły z makaronem pyszne danie. Można podawać jako samodzielne danie albo z ulubionymi dodatkami. Zapraszam na przepyszną i pożywną sałatkę. Makaronowa sałatka z bakłażanem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWiecie, co jest wspólną cechą dań narodowych? Większość z nich wywodzi się z uboższych warstw społecznych, które obiady gotowały z ogólnodostępnych składników. To właśnie taniemu gotowaniu zawdzięczamy włoskie makarony i pizzę, koreańskie kimchi czy nasz polski bigos. Dziś zobaczymy, jak łatwo zrobić jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych, którym jest… gulasz wołowy – danie spopularyzowane przez węgierskich pasterzy i rolników. Lista
Proste-przepisy.ploleju, sałatka z bobu + pomidora + cebuli z olejem lnianym, kotlety z cukinii i mozzarelli w pieprzu ziołowym i mące pszennej, sałatka z pieczonego buraka i rukoli. Po pierwszą część obiadów z Żabki zerknijcie na fanpage FB. Dziś druga: całkiem dobra margherita i naleśniki z serem, ok skład. W sam raz, gdy pojawiają się: brak weny kulinarnej, leń lub brak czasu
Qlinarnie i Qlinarniebolońsku to danie, które chciałam Wam dziś polecić. Jeśli kochacie kuchnię włoską oraz tradycyjne spaghetti bolognese to koniecznie musicie wypróbować także ten przepis. Danie to możecie przygotować na obiad lub też kolację. Doskonale sprawdzi się również na przyjęciach. Oczywiście najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu, ale jeśli zostanie Wam na drugi dzień, śmiało możecie zapakować je do lunchboxa i zabrać
365 dni dookoła kuchniWitam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne pesto z cukinii, dzięki któremu możemy przygotować przepyszny obiad z makaronem w bardzo krótkim czasie. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania pesto z cukinii będziemy potrzebowali: Porcja na około 800 g makaronu 2 cukinie (400-500 gramów) garść listków bazylii 80 g twardego sera (użyłam Grana Padano) 50 g orzeszków ziemnych solonych
Uwaga Babcia GotujePrzepis na mielone kotlety można bardzo łatwo zmodyfikować. Mielone uwielbiamy, więc zawsze staram się je urozmaicić. Kotlety świetnie smakują, kiedy do mięsa dodam surową salsiccia. Salsiccia
codojedzeniakompot prawie codziennie! Co najlepsze z jabłek z domowego ogrodu, także z porzeczek czy wiśni. Z babcinej ręki smakował najlepiej. Gotowała je wręcz hurtowo, wekowała, zimą smakowały gorące do obiadu. Mam przed oczami babcię szczęśliwą całą, gdy widziała jak kompot znika z naszych szklanek. Dziś chętnie odtwarzam ten widok, tyle że stoję po drugiej stronie, a moje dziecko wypija domowy
Zasmakuj KuchniGorący filet polany zimnym, orzeźwiającym sosem tzatziki to świetna propozycja na letni obiad:). Filet: 2 filety z kurczaka 2 łyżki oleju sól, pieprz, papryka ostra Sos tzatziki: 300g jogurtu greckiego 3 łyżki posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 1 ogórek sól, pieprz 1. Filet nacieramy olejem, solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy na patelni z dwóch
Szefowa kuchniBoeuf bourguignon czyli francuski gulasz wołowy z pieczarkami, marchewką i czerwonym winem. Kwintesencja smaku. U nas podany z domowymi speclami, ale idealnie sprawdzą się
Smaczne ZdroweKlopsiki z indyka w sosie czosnkowym to pyszne i łatwe do zrobienia danie na szybki obiad. Bardzo aromatyczne i lekko pikantne klopsiki w delikatnie czosnkowym sosie, na pewno przypadną do gustu osobom lubiącym smak czosnku. Intensywność smaku czosnkowego zależy od ilości czosnku, który dodamy do klopsików i sosu. U mnie czosnek jest wyczuwalny, ale umiarkowanie i po zjedzeniu klopsików
Kuchcik gotujeCzasem zanim Wam coś wrzucę to testuję to po kilka razy aż wyjdzie tak jak powinno. Tak było właśnie dzisiaj. Walczyłam z odpowiednią konsystencją mojej tarty
Kuchnia moimi oczamisposobów. Odkrywamy masę zastosowań tego warzywa i częścią z nich pragnę się podzielić. Dziś udostępniam przepis na pyszne, proste placki, które świetnie nadają się na śniadanie lub cześć obiadu. Polecam! Składniki na 8 sztuk: 1 1/2 szklanki starej na grubych oczkach cukinii, 4 łyżki skrobii ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki soli, Szczypta pieprzu. Wykonanie : Startą cukinię mieszamy z mąką. Doprawiamy. Wykładamy
Jeść, by żyć w zdrowiuKrem z brokułów to świetna propozycja na szybki, pożywny obiad. Zupa gotowa jest dosłownie w pół godziny. Smaczna, aromatyczna, lekka i potrzebne jest tylko kilka składników. Taka zupka to dla mnie prawdziwy raj dla podniebienia, wyrazisty smak brokuła z delikatnie wyczuwalną nutą czosnku. Polecam wszystkim, szczególnie wtedy, kiedy macie bardzo mało czasu na przygotowanie ciepłego posiłku :) Składniki: * 1 średni brokuł
Zrób to smacznie