Pierogi gotowane na parze 175smaczne, delikatne i aromatyczne. Super danie na obiad. Składniki na ciasto: Mąka pszenna 3 szklanki Woda ciepła ¾ szklanki Szczypta soli Składniki na farsz: Grzyby suszone 15 dag Seler naciowy 3 łodygi Cebula biała 1 szt. Sól i pieprz do smaku Sok z cytryny do smaku Bułka tarta 1 łyżka Olej Wykonanie farszu: Grzyby opłukać, namoczyć, następnie ugotować i zmielić
Tradycyjna Kuchnia
Marchewka duszona w pieczarkach 199minut. Dodać odcedzoną marchewkę, wymieszać i zalać śmietaną wymieszaną z mąką i startym serem. Chwilę podgrzać lecz nie zagotować. Gotową potrawę posypać koperkiem i podawać na ciepło do obiadu
Tradycyjna Kuchnia
KOTLETY MIELONE Z INDYKA I KASZY JAGLANEJ 360patelni, a następnie 15-20 minut pieczone w piekarniku. Dzięki temu zyskujemy czas na przygotowanie dodatków w postaci ziemniaczków i surówki. Możecie zrobić je z kaszy pozostałej z obiadu lub ugotować kaszę dzień przed planowanym przyrządzeniem kotletów i gdy wystygnie wymieszać ją z mięsem i przyprawami. W kolejnym dniu wystarczy uformować i upiec kotlety. Dobre dla dzieci
cool and minty
Jak gotować makaron? 242Makaron dodajemy praktycznie do większości dan przez nas spożywanych, zupa z makaronem nadaje jej głębi i staje się bardziej sycąca. Coraz częściej na polskich stołach znajdują
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Quinoa i królicza wątróbka z jabłkami, cebulką i majerankiem 173chyba najszybszy obiad świata i taki zimowy - oszczędny w składnikach ;) Czas przygotowania to jakieś 15 minut <3 Wystarczy nastawić quinoę i gdy będzie się gotować zrobicie resztę. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 4-5 króliczych wątróbek 1 duża cebula 1 jabłko masło klarowane majeranek pieprz sól Wykonanie: Cebulę kroimy według uznania i wrzucamy na patelnie na klarowane masło
Quinoa Raz!
” Farmerska ” surówka z kapusty i pora 216ugnieceniu warzyw . Dokładamy majonez , ocet jabłkowy , cukier i mieszamy . Odstawiamy na około 10 minut , żeby surówka się przegryzła , ponownie mieszamy i możemy podawać, posypaną świeżym koperkiem , jako dodatek do obiadu Smacznego ! Artykuł ” Farmerska ” surówka z kapusty i pora pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży
PANCAKES Z SOSEM WANILIOWYM 211Pancakes - czyli puszyste i lekkie naleśniki idealne na śniadanie, czy słodki obiad. W Ameryce jedzone zazwyczaj na śniadanie z dużą ilością syropu klonowego lub dżemu ! Ja swoje zaserwowałam z waniliowym sosem na ciepło w towarzystwie mandarynek J Przepis prosty, szybki i tani A placuszki rozpływające się w ustach ! SKŁADNIKI: (na 8 większych naleśników) 250 ml mleka
Marcepanowa kuchnia
Szynka duszona z cebulą i majerankiem 210Niezwykle proste danie na niedzielny obiad. Nie wymaga stania przy garach a może stanowić miłą odmianę od schabowych czy mielonych, szczególnie jeśli ktoś nie ma piekarnika😊 Doskonałe również na zimno, na kanapki. Składniki: szynka w jednym kawałku ok 1,5 kg 2 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego 2 duże cebule przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek Szynkę oczyścić ze zbędnych
Ze smakiem bez glutenu
Tęczowa sałatka z wędzonym kurczakiem 209Szybka w przygotowaniu, zdrowa, pełna witamin i bogactwa kolorów sałatka z dodatkiem wędzonego kurczaka idealnie sprawdzi się jako lekki obiad oraz pełnowartościowe drugie śniadanie. Składniki: 2 wędzone udka z kurczaka (po obraniu 300g mięsa) 120g roszponki 15 pomidorków koktajlowych 120g mini mozzarelli 1 czerwona cebula 1/2 zielonego ogórka 80g orzechów nerkowca 1 pomarańcza Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki
Szalona Kuchnia Eweliny
Wołowina duszona w Jasnym Piwie 299czasie o jakieś dziewiętnaście lat. Młody wtedy był taki malutki, a ja w kuchennych powijakach, na etapie sosów z torebki. Internety się dopiero rozwijały, a ja szukałam pomysłów na obiady w starych książkach kucharskich. W jednej z nich, takiej starszej ode mnie natknęłam się na wołowinę w piwie. Zrobiłam raz, a potem wszyscy wokoło domagali się jeszcze i jeszcze
Blondynka Gotuje
kotleciki z quinoa i cukinii 248masz ochoty na mięso albo cierpisz na notoryczny brak czasu na jutrzejszy obiad zrób kotleciki z komosy ryżowej z dodatkiem cukinii, są bardzo zdrowe i są świetną alternatywą dla mięsa. Połączenie komosy z cukinią (na którą właśnie trwa sezon) daję zdrowego niskokalorycznego i nie suchego kotleta :) PS. W przepisie podałam mąkę pszenną, możesz użyć zamiennie kukurydzianej lub mąki
Wylizany Rondel
Pieczona frittata z brokułami (Frittata al forno con broccoli) 247przepis na frittat ę wzbogaciłam dodatkiem brokułów i ricotty. Frittata jest szybka i prosta w przygotowaniu a do tego treściwa, idealna na niedzielne śniadanie lub obiad, do którego możemy podać sałatkę z rukoli z sosem balsamicznym. Polecam Wam serdecznie :) * Jeżeli lubicie frittaty, polecam Wam moje wcześniejsze przepisy na frittate z cukinią , kolorowymi warzywami
La grande e la piccola cuoca
Tagliatelle z ragu bolońskim 215kolejny zrecenzowane przez domowników na 6 z plusem. Cieszy mnie to ogromnie, nie powiem! :) A rekomendacja córki - niejadka jest zaszczytem, kiedy jest pozytywna. Przepełniona tym dzisiejszym zachwytem nad obiadem, piszę dla Was przepis. Potrzebujemy: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1/3 czerwonej papryki 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1/2 szklanki wytrawnego białego wina 3 łyżki oliwy
MamaOskarka
Warzywa w cieście francuskim 194Super zdrowy i smaczny obiad. Składniki: Warzywa na patelnię 1 opakowanie Ciasto francuskie 1 opakowanie Sól do smaku Olej tłuszcz do formy Wykonanie: Ciastem francuskim wyłożyć natłuszczona formę(część ciasta odłożyć do ozdobienia) i wyciągnąć brzegi. Warzywa wyłożyć na patelnię z dodatkiem odrobiny oleju i mieszając podgrzać z solą do smaku. Następnie przestudzić, wyłożyć na ciasto i piec w piekarniku
Tradycyjna Kuchnia
kuskus z pieczarkami 184Jeśli nie macie pomysłu na obiad, a też czasu za wiele nie posiadacie polecam szczególnie dla miłośników pieczarek - a ja do nich należę :) Danie w mniej niż 30 min i co najważniejsze bardzo sycące. Składniki: 4 łyżki kaszy kuskus kilka pieczarek przyprawy ulubione - sól, pieprz czy Jarzynka olej do smażenia Przygotowanie: kuskus zalewamy wrzątkiem - na ok 1 cm powyżej
Gotowanie z pasją