obiad - 94612 przepisów (strona:1679/6308)

Leczo z papryki, cukinii, pieczarek i indyka 163

Zdrowe, smaczne i sycące danie z warzyw i piersi indyka. Leczo z papryki, cukinii, pieczarek i indyka idealnie sprawdzi się na obiad szczególnie w sezonie jesiennym. Bez dodatku indyka, może być również posiłkiem dla wegetarian. Jesienią najszybszym do przygotowania daniem obiadowym jest chyba leczo. O tej porze roku papryka i cukinia mają najwięcej wartości odżywczych i warto z tego korzystać

Gotuj w domu
Kapusta kiszona zasmażana po góralsku. Idealna do obiadu. PRZEPIS 280

jeśli to konieczne, także solą. Rada: tak przygotowana kapusta świetnie pasuje do dań mięsnych – kotleta schabowego, karkówki, golonki, czy żeberek. Artykuł Kapusta kiszona zasmażana po góralsku. Idealna do obiadu. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Kurczak z rożna pieczony w piekarniku 98

domowego kurczaka z rożna pieczonego w piekarniku. Jeśli wasz piekarnik posiada rożen (specjalny szpikulec i mocowanie) to nic nie stoi na przeszkodzie by przygotować takiego kurczaka na pyszny, rodzinny obiad. Do kurczaka użyjcie ulubionej mieszanki przypraw – ja lubię nacierać go przyprawą do kurczaka lub przyprawą do grilla – koniecznie z papryka słodka w proszku dla ładnego, rumianego wyglądu kurczaka. Wartość energetyczna

Dorota Smakuje
Leczo w słoikach 90

pieczarkami i bez oraz część słoików tylko zawekowałam a drugą część zapasteryzowałam w piekarniku. Czas pokaże, która wersja się sprawdzi 🙂 Leczo w słoikach to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację. Wystarczy podgrzać i podać z bagietką. Można też dodać podsmażaną kiełbaskę i otrzymać wówczas bardziej “męską” wersję 😉 Oczywiście leczo można także podawać z makaronami, ryżem, ziemniakami w towarzystwie mięs

Moja Delicja
Zdrowe pancakes z syropem klonowym i bananem 76

kcal). Z syropem klonowym od zawsze kojarzyły mi się pancakes. Niestety wszystkie przepisy, jakie widziałam nie wyglądały na zdrowe dania. A to właśnie coś zdrowego chciałam dziś podać na obiad. Postanowiłam oprzeć się na przepisie prezentowanym przez Kasię Bosacką w jednym z odcinków “Wiem, co jem”. Trochę go zmieniłam, uwzględniając składniki, jakie miałam. Składniki: 1 łyżka mąki żytniej 3 łyżki

Moja Delicja
Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym 105

korniszonami”, i Sałatki z surowego brokuła z dodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów . Sos z pieczeni można wykorzystać do delikatnego polania np. ziemniaczków. Mięso, które nam zostanie z obiadu możemy wykorzystać do kanapek na drugie śniadanie do pracy. Pieczywo smarujemy sosem majonezowym, układamy mięso. Najlepiej dodać coś zielonego, np. rukolę 🙂 źródło: niezawodna książka “Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking” Czytaj

Moja Delicja
Pizza z patelni 93

porcje) 2 mozzarelle w kulce, białe 8 łyżek passaty pomidorowej suszone oregano i bazylia 8-10 pomidorków koktajlowych garść rukoli opcjonalnie parę kawałków mięska, jakie Wam zostało z obiadu – u mnie kawałki karkówki sól, pieprz Przygotowanie: Przygotować ciasto: Wymieszaj suche drożdże z cukrem, ciepłą wodą i pozostaw na kilka minut. W między czasie przesiej mąkę do miski, dodaj sól

Moja Delicja
Makaron Tagliatelle z brokułem z sosem czosnkowo-cytrynowym – danie w 5 minut 94

minut. Makaron Tagliatelle z brokułem, to moja kolejna propozycja dla zapracowanych makaronowych smakoszy. Połączenie z brokułem, czosnkiem i limonką (ewentualnie z cytryną) bardzo trafione. Polecam na lunch, obiad lub kolację. Składniki: (2 porcje) 250 g makaronu Tagliatelle lub podobnego 1 brokuł 3 ząbki czosnku 200 g śmietany kremówki (30%) sok z połowy limonki/cytryny skórka starta z 1/2 limonki/cytryny (wcześniej limonkę

Moja Delicja
Sałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych 105

Przygotować dressing: W miseczce lub kubku wymieszać sok z cytryny z łyżką musztardy Dijon. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić. Sałatkę polać dressingiem przed samym podaniem. Podawać jako dodatek do obiadów, np. do “ Burgerów z łososiem, brokułem i ziemniakami z koperkiem “ . Czytaj więcej: Sałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych The post Sałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych appeared first

Moja Delicja
Zupa z łososiem 110

dzieciom. Dla mniejszych maluchów, zupkę możemy zmiksować (oczywiście wyciągając wcześniej łososia). Resztę gotowej zupy, która nam zostanie pakujemy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy. W tej postaci możemy zabrać na obiad do pracy. Zawekowane słoiki trzymamy w lodówce nawet do tygodnia. Gorąco polecam! Zupa z łososiem – Składniki: (4-6 porcji) 500 g filetu z łososia bez skóry 2 nieduże cebule (użyłam

Moja Delicja
Krem z kalafiora z chrupiącymi grzankami i oliwą truflową 100

smakoszy. To świąteczna propozycja samego Gordona Ramsay’a, pochodząca z książki “Christmas with Gordon”. Co prawda do Świąt jeszcze sporo czasu, ale przecież krem z kalafiora możemy zaserwować na obiad lub kolację już teraz. Składniki: (8 porcji) 1 duży kalafior lub 2 mniejsze (ok. 1,2 kg) 1 duży ziemniak (250 g) 2 małe cebule lub 1 duża

Moja Delicja
Makaron z pieczarkami 84

razem z czosnkiem i tymiankiem pieczarek, z odrobiną natki pietruszki, białego wina (można zastąpić bulionem) i śmietanki oraz delikatnie zagęszczony parmezanem dla wzmocnienia smaku i aromatu. Prosty i szybki obiad. Mało skomplikowany, ale sycący. Składniki: (2 porcje) 250 g makaronu tagliatelle (używam świeżego, gotującego się w 3 minuty) 500 g pieczarek sok z połowy cytryny 1 szalotka 3 ząbki czosnku

Moja Delicja
Tarta, quiche z brokułem i serem pleśniowym 98

Chrupiąca i szybka do przygotowania tarta – quiche z brokułem i serem pleśniowym . Wiosenna propozycja na obiad lub kolację. Świetnie ozdobi również nasz stół na nadchodzącą Wielkanoc . Tarta typowa dla miłośników sera z niebieską pleśnią. Ja użyłam ulubionego sera pleśniowego – Stilton, ale Wy możecie użyć innego. Tartę – quiche przygotowałam z gotowego ciasta francuskiego dobrej jakości (zwróćcie uwagę, aby kupowane przez

Moja Delicja
Pieczony łosoś z warzywami i młodymi ziemniaczkami z koperkiem 95

akurat użyłam, pieczemy w towarzystwie cukinii, pomidorów i czerwonej cebulki, a także ziół, takich jak rozmaryn, tymianek i bazylia. Całość zalewamy białym winem wymieszanym ze śmietanką. Świetne danie na obiad lub na kolację (wtedy proponuje podawać bez ziemniaków). Składniki: (4 porcje) 3 duże czerwone cebule (lub 5-6 małych) 1 średnia cukinia 3 średnie pomidory 2 x 400 g fileta

Moja Delicja
Zupa krem z cukinii i groszku z makaronem razowym + kilka słów o zdrowym odżywianiu 84

towarzystwie ciągle tych samych dodatków, spowodujecie niedobory innych elementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Stąd tak ważna jest różnorodność i spożywanie produktów z wielu grup. Dzisiaj proponuje na obiad, lunch lub kolację pyszną i szybką zupę krem z cukinii i groszku , podaną w towarzystwie makaronu razowego. W zupie tej wykorzystuję śmietankę 30%, ale jeśli z jakiś powodów nie chcecie

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania