nowe zapasy brak. Do tego dziś w portfelu miałam całe dziesięć złotych, więc nawet gdyby było miejsce na półkach, to za wiele bym za tą kwotę nie zapełniła. A obiad zjeść trzeba. Z ogólnym zarysem tarty wyruszyłam do sklepu- potrzebowałam sera z niebieską pleśnią, bo ładnie uzupełnia smak dyni. Kiedy przemykałam wśród półek, do oczu rzuciło mi się czarne tortellini(...)posypujemy rodzynkami (nie za dużo). Na sałacie kładziemy ciepły makaron i polewamy ciepłym sosem. Danie na zimno też smakuje dobrze, ale gorący sos jest znacznie bardziej aromatyczny. I jemy. O jak bardzo to jemy! Z miłością i uczuciem całkowitego spełnienia. Oto w naszym brzuchu prosty, przepyszny i ekonomiczny obiad. Plus dziesięć do samozadowolenia! Tylko co ja zrobię z tym kurczakiem
les mirabellesnadzieje, ze za rok bedzie ich wiecej i to kilka gatunkow. Ku mojemu zdziwieniu, a zarazem zadowoleniu jest to bardzo lubiane warzywo/owoc w naszym domu. Tym razem przy przygotowaniu obiadu pomagala Viki, ktora przez 2 tygodnie byla uziemiona w domu. Ciesze sie, ze po wakacjach mialysmy wyjatkowo wiele okazji do wspolnego gotowania, radosci nie sprawia jedynie ich powod. Ale czas(...)wszystko swietna zabawa choc czasem sprzatania jest wiecej niz gdybym gotowala sama. Liczy sie jednak radosc dziecka i to jak bardzo chce pomagac. Penne z dynia i boczkiem skladniki: makaron penne dla 3 osob 250g dyni 150g wedzonego boczku 1 mala cebula natka pietruszki 150ml smietany sol, pieprz galka muszkatalowa oliwa z oliwek 100ml bulionu wykonanie: Makaron gotujemy w osolonym
Przysmaki KarolkiKupiłam, zrobiłam, wypróbowałam, dobre :-). Tak kupiłam w końcu kurki , od roku chyba robię je właśnie w śmietanie i nie mogę zrobić. W końcu nie miałam pomysłu na obiad , brak weny, przegrzanie nie wiem co, ale pomyślałam właśnie o nich i był to strzał w dziesiątkę. Za grzybami średnio przepadam, wolę je zbierać jakoś i ewentualnie te uzbierane podsmażyć na masełku(...)porcje: 300 g kurek duża czerwona cebula 2 większe marchewki niekoniecznie pęczek natki pietruszki 2 większe ząbki czosnku sól pieprz 100 - 150 ml śmietanki 30% masło klarowane do smażenia makaron u mnie maccheroni Barilla Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach, cebulę kroje w kostkę, czosnek siekam jak najdrobniej się da. Na patelni rozgrzewam
kruche babeczkiNiedawno obiecałam, że częściej będą pojawiać się na blogu surówki, więc dziś kolejna. Tym razem klasyczna surówka z białej kapusty. Klasyczny, ale bardzo smaczny dodatek do
kuchnia doskipieczarek 3 łodygi selera naciowego 1 spora kalarepa 1 duża cebula 1 pomidor 3 ząbki czosnku biała fasolka w puszce 1 szklanka surowego, drobnego makaronu (ja użyłam minikokardek) 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, kolorowy pieprz z młynka, czarny pieprz ziarnisty, kilka ziaren kolendry, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe olej do smażenia (jeśli mamy chudziutki boczek bez tłuszczyku(...)trochę startego na tarce żółtego sera (najlepiej ostrego i wyraźnego w smaku) Żeberko najlepiej ugotować dzień wcześniej. Chyba że macie dużo czasu na przygotowanie obiadu. Wtedy nie ma to znaczenia. Jeśli natomiast przygotowujecie zupę po pracy, to dobrze byłoby to jednak zrobić. Żeberko zalewamy zimną wodą, tak żeby było całkowicie zanurzone, przykrywamy i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie
Ratunku obiadBył pieczony kurczak – pozostały z obiadu, były pieczarki a i reszta się znalazła. Tak powstała prezentowana sałatka. Dobry pomysł na kolację. Dodana natka pietruszki zapewni nam sporą dawkę wit. C. Polecam. Składniki: Pieczony filet z kurczaka pojedynczy 1 szklanka makaronu ( koraliki ale może być inny ) 400 g pieczarek 1 mała cebula 2-3 ogórki konserwowe 2-3 kawałki konserwowej papryki
Smaki EwyDziś na obiad miała być królowa jesieni – dynia – w postaci zupy-kremu. Podczas poszukiwania idealnego warzywa do mojego dania natknąłem się na dynię makaronową. Jej nazwa nie wzięła się z kosmosu – można z niej zrobić makaron spaghetti. Spaghetti z dyni
Vegan TasteChlebek tostowy – nie codziennie Keto bułki bez laktozy – nie codziennie Tatar wołowy OBIADY: Rosół Krem brokułowy Zupa cygańska Golonka pieczona Żeberka w kiszonej kapuście Żeberka pieczone Łopatka w kapuście Zrazy z ogórkiem i boczkiem Soczysta karkówka pieczona Soczyste kotlety mielone Gołąbkowa zapiekanka Papryka faszerowana Zielony hamburger Makaron spaghetti z cukinii z sosem bolognese Pulpety w sosie pomidorowym Bigos Soczysta wątróbka
Ola la LCHFprzypraw dodaje się do tej zupy mieszankę ras el hanout w Japonii - makaron, sos sojowy i sos rybny, w Indiach - curry, garam masala, czasem też bataty i mleko kokosowe. Ilość wersji jest ogromna. Pikantna zupa z pieczonych warzyw to zarazem świetny sposób na wykorzystanie pozostałych po obiedzie grillowanych warzyw. Moja dzisiejsza pikantna zupa z pieczonych warzyw została dodatkowo wzbogacona listkiem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś na obiad miała być królowa jesieni – dynia – w postaci zupy-kremu. Podczas poszukiwania idealnego warzywa do mojego dania natknąłem się na dynię makaronową. Jej nazwa nie wzięła się z kosmosu – można z niej zrobić makaron spaghetti. Spaghetti z dyni? Co? Czy to możliwe? Tak z pewnością
Vegan Tastesamo. I wymyśliłam, żeby zrobić zapiekankę z sosem takim jaki robię do makaronu. Jako bazy użyłam chleba tostowego a całość smakowała trochę jak lazania. Podałam jak wszystkie tego typu dania - z sosem czosnkowym. Pyszna była na ciepło ale na zimno też dało się zjeść. Polecam na obiad albo kolację. Składniki na dużą blaszkę: ok 16 kromek chleba tostowego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBardzo smaczne i szybkie danie jednogarnkowe. Z powodzeniem może stanowić obiad lub ciepłą kolację (bo na śniadanie dla mnie za syte). Brązowe pieczarki nadają daniu lekko orzechowy posmak, ale jeśli zastąpimy je zwykłymi, też wyjdzie smacznie. Składniki: (porcja na 2-3 osoby) 1/2 op. makaronu ryżowego 100g brązowych pieczarek 1 cebula 3-4 jajka sól pieprz słodka papryka
Walijskie Pichceniejeść koperku? Dosłownie unikałam go jak ognia ;) A dziś dodaję go do obiadów, sałatek i past kanapkowych. Składniki: 3 duże pieczarki 1 marchewka 1 mała szalotka 1 1/2 łyżki posiekanego koperku odrobina oleju do podsmażenia 1 szklanka bulionu na włoszczyźnie 2 czubate łyżeczki mąki 100 g makaronu świderki + woda i odrobina soli do gotowania Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją
Słodkie okruszkiSkwar leje się z nieba, więc na dzisiejszy obiad proponuję stosunkowo lekki posiłek, tagliatelle ze szpinakiem, piersią z kurczaka i pieczarkami. Przygotowanie tego dania nie wymaga dużego wysiłku, dzięki czemu więcej czasu można spędzić na odpoczynku w ten upalny dzień. Polecam. Składniki: Makaron tagliatelle ( opakowanie ) Opakowanie mrożonego szpinaku 1 pojedyncza pierś z kurczaka ( spora ) 8 pieczarek 4 ząbki czosnku
Smaki Ewybardzo zdrowe, warto wpleść je na stałe do naszego obiadowego menu. Przygotowując obiady staram się o nich pamiętać, choć i tak mam wrażenie, że jemy je zbyt rzadko. Dzisiejsza propozycja to pstrąg łososiowy z pomidorowym pesto. Pesto przygotowywałam już jakiś czas temu: TUTAJ . Dodaję ją do makaronów lub na kanapki. Sprawdziła się także w połączeniu z rybą. :-) 1 duży filet
Szefowa kuchni