dokładnie swe korzenie ma w Rzymie. Zwykle używa się makaronu spaghetti, fetuccinne lub rigatoni . Stworzona nie tak dawno, bo w połowie XX wieku. Pierwszy opis carbonary możemy znależć po wojnie , kiedy Włosi jedli dużo jajek I boczku dostarczonego przez żołnierzy amerykańskich. Dzisiejszy obiad został trochę przeze mnie zmieniony. Wiem, wiem...Włosi nie przebaczają takiej profanacji
Smaki EdytySmaczne, pikantne danie bezmięsne, w sam raz na piątkowy obiad. Najlepiej smakuje ze świeżymi grzybami, ale poza sezonem mogą być też mrożone. Ten przyprawiony czosnkiem i chili sos z dodatkiem świeżej natki pietruszki doskonale pasuje do makaronów krótkich typu świderki lub penne.” Czytaj więcej
Wiem co jemSycący bakłażan z sałatką z makaronu z szynką i korniszonem. Proste, lekkie a jakie dobre. Może być na przekąskę, na obiad, na imprezę. Obowiązkowo dodaję dużo pietruszki bo ją uwielbiam, a zimową porą dobrze jest wspomóc się dodatkową porcją witaminy C. Potrawa w kolorach jesieni, którą można jeść też oczami. Porcja warzyw doda nam energii. 2 bakłażany 100 g makaronu
wesoła kuchniaMakaron z klopsikami w sosie śmietanowym to pyszne i bardzo pożywne danie, idealne na szybki obiad. Do przepisu wykorzystałam mój ulubiony, ale równie dobrze mogą to być świderki czy spaghetti. Składniki: Klopsiki: 300 g mięsa mielonego jajko 3 łyżki bułki tartej łyżeczka musztardy sarepskiej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku mąka Makaron: 300 g makaronu penne
e-PrzepisyKulinarnejednak przygotowałam coś zupełnie innego. Na główny plan poszła cukinia i boczek, które zostały połączone w sosie śmietanowym. Wyszedł prosty, ale smaczny obiad, który raz dwa możecie zrobić po pracy. Nie zajmie Wam to więcej niż ugotowanie makaronu :) Składniki na 2 porcje: 160-180g makaronu spaghetti Malma 1 cukinia 2 ząbki czosnku 100g wędzonego boczku 200g śmietany (u mnie
Fabryka pomysłówSEROWYM pyszne i bardzo proste do zrobienia,ja lubię zrobić więcej sosu,bo jak mi trochę zostanie to na drugi dzień gotuję makaron penne i brokuły,2-3 pulpeciki kroję na kawałki i mam drugi równie pyszny obiad SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego-wieprzowe lub z indyka jajko cebulka ząbek czosnku przyprawy duża marchewka 2 serki topione w kostce
Swojskie jedzonkoŚwięta przeminęły...pomału zjadamy to co zostało, aby dziś nie stać długo w kuchni, a zrobić pyszny obiad proponuję taką potrawkę z kurczaka na zielono z cukinią. Szybko, smacznie i pożywnie Składniki: 2 szkl makaronu świderki orkiszowe Makarony Polskie 40 dag piersi z kurczaka 1 cukinia pęczek koperku szklanka śmietany 12% szklanka bulionu sól,pieprz słodka papryka ew.ulubione
Z Majeczką w kuchniPokazałam … pokazałam i spokoju nie dawaliście! :D No więc są! Placuszki były eksperymentem zrobionym kilka dni temu na obiad – bardzo udanym! Już po chwili musiałam zrobic kolejne porcje , bo bez dokładek się nie obyło! Wykorzystałam makaron Lubella nr. 40 , który sprezentował mi BDSklep.pl i warzywa z lodówki – w ruch poszła kukurydza , cebulka i czerwona papryka. Składniki : - makaron
Ostra na SłodkoProste, smaczne, tanie i przez większość uwielbiane spaghetti!!!. Dziś podzielę się z Wami super przepisem tak aby micha studenta znów nie była pusta!!! Przepis na ok
Studencka Michajuż wspominałam, jestem wielką fanką makaronów. Często przyrządzam makaron w formie zapiekanki, która świetnie sprawdza się zarówno na ciepło na obiad, jak i na zimno, jako przekąska w pracy. Ostatnio odkryłam i pokochałam muszle makaronowe. Zazwyczaj nadziewam je farszem z mięsa i warzyw z dodatkiem kremowego serka i zapiekam z sosem pomidorowym. Wypróbowałąm juz kilka kombinacji smakowych i za każdym(...)pięknie podkreślił smak składników mojego farszu. Dzięki różnym wariantom smakowym serka można pokombinować z różnymi rodzajami farszu i-jestem pewna-zawsze będzie pysznie :) Składniki na porcję dla 2 osób: Makaron: 24 duże muszle makaronowe Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, aby był al dente. Bardzo uważamy, aby się nie połamał. Po ugotowaniu koniecznie przepłukujemy muszle zimną wodą
Zawsze głodna!miałam mój ulubiony obiad czyli łosoś z kalafiorowym puree i szpinakiem. Łosoś czy inna ryba na obiad to dla mnie tak zwany comfort food. 30 minut w kuchni i obiad gotowy. Przyprawy, sól i rozgrzana patelnia lub piekarnik…Szybko i łatwo! Szybkie obiady bardzo sobie cenię. Łososia można podać z czym popadnie. Jemy go z makaronem . Łosoś z batatami(...)kubki smakowe. Kalafiorowe puree to świetna alternatywa do ziemniaków, a na dodatek kalafior fajnie smakuje ze smażoną rybą i szpinakiem. Uwielbiam to warzywo i jem je bardzo często! Obiad z kalafiorem to szybki obiad, bo różyczki kalafiora gotują się szybko. Ryba, kalafior i szpinak…zapamiętajcie to danie, bo warto je przyrządzić na obiad dla rodziny czy znajomych. Obiad
codojedzenia"Natka pietruszki ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. Zawarta w natce pietruszki prowitamina A dobrze działa na wzrok, szczególnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćgotowanie i te, które wymagają troszeczkę dłuższej chwili w kuchni. Wybór wcale nie jest łatwy, ale najbardziej spodobało nam się danie z makaronem Barilla, na które przepis zgłosił: Dariusz Ł . Bardzo smaczny pomysł na iście jesienny obiad, danie to może przygotować każdy, a ma sobie to co lubimy najbardziej jesienią, chrupiący boczek, dynię i to co mi się spodobało
SMYKWKUCHNItowarzystwie świeżych, kolorowych warzyw, ostrej papryczki, która świetnie komponuje się z delikatnie słodkim groszkiem oraz wyrazistego włoskiego sera to moja propozycja pełnowartościowego, sycącego obiadu. Takie połączenie smaków to strzał w dziesiątkę! Składniki: 200g pełnoziarnistego makaronu farfalle 250g fileta z kurczaka 1/2 cebuli 150g świeżego brokułu 150g cukinii 100g groszku cukrowego 2 czerwone mini papryki 1 papryczka chilli 1 ząbek czosnku
Szalona Kuchnia Ewelinykanapek. Szybka i banalnie prosta, a na dodatek bogata w zdrowe tłuszcze i sycąca. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do dań, np. makaronów. Na pewno znajdziecie wiele zastosowań tego przepisu, od śniadań, przez obiady, aż po przystawkę na imprezę Składniki: 100g zielonych oliwek 20g nasion słonecznika 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanej kolendry 1 łyżeczka soku
Taste and Cook