obiad dla 2 osób - 3974 przepisów (strona:184/265)

Pasta z łososiem w sosie śmietanowo – koperkowym wg Aleex 120

właśnie jest. Jestem zła na siebie, że nie potrafię zwolnić, ale moja natura nie pozwala na całkowite wyluzowanie. Znacie to powiedzenie: „Jeśli chcesz mieć solidnie wykonaną pracę, daj ją osobie najbardziej zajętej. To gwarancja, że zadanie zostanie zrobione. Ci, którzy mają mnóstwo czasu, nie zdążają z żadnymi terminami”? Coś w tym jest. Ja jestem z tych wiecznie zajętych i wiecznie(...)jeszcze 20 minut z całej podróży. Szybko pobiegłam do kuchni. Wprawdzie zarzekali się, że nie są głodni i nie będą jeść obiadu, ale byłoby to niemożliwe, gdybym nic im nie przygotowała. Tego, co wcześniej naszykowałam dla chłopaków, nie starczyłoby. Dlatego zrobiłam szybki przegląd zapasów. Zrobiłam z nich pastę z łososiem w sosie śmietanowo – koperkowym. Wyszła pyszna. Była tak smaczna

W mojej kuchni
Ciekawe tradycje świąteczne na świecie. 200

Kubełek z KFC na świąteczny obiad W Japonii Boże Narodzenie to nie święto religijne. Jest ono kolejnym znanym z filmów zachodnim zwyczajem. W święta Japończycy tłumnie wybierają się na obiad do KFC. Często stoi się godzinami w kolejce tylko po to, by zjeść tradycyjny świąteczny kubełek kurczaka. zdjęcie z: https://studentswatch.pl/wykresy/pokaz-wykresy/55547c3d-acb8-4c57-b826-64852ef8ba c3 3. Czechy – Kobiece wróżby świąteczne Czeszki(...)też ma zapewnione szczęście na cały kolejny rok. zdjęcie z : https://helendoron.pl/hdblog/co-kraj-to-obyczaj-swieta-za-granica/ 6. Portugalia – Miejsce przy stole dla zmarłych W Polsce jest dodatkowe nakrycie przy wigilijnym stole dla niespodziewanego wędrowca, w Portugalii zostawia się je dla osoby zmarłej. zdjęcie z : http://ladnydom.pl/ wnetrza/56,124115,15146476,Jak_pieknie_nakryc_swiateczny_stol_.html 7. Włochy – Dobra wiedźma, która przynosi

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kotlety z ryżu 278

Duży wybór różnego rodzaju ryżu na sklepowych półkach nie rzadko sprawia nam trudności. Od tego sypkiego, pakowanego najczęściej w kilogramowe opakowania, po ten w saszetkach. Tylko jaki wybrać do obiadu? Raczej odradzałbym ryż biały. Owszem, jest to najtańszy rodzaj ryżu, jednak poprzez poddanie go procesowi polerowania traci znaczną większość składników odżywczych. Drugi najpopularniejszy i dość często goszczący na naszych talerzach(...)błonnika. Do dania, które dzisiaj prezentuje wybrałem ryż paraboiled, jednak równie dobrze sprawdzi się ryż brązowy. Dzięki swojemu delikatnemu, orzechowemu posmakowi nada kotlecikom przyjemny aromat. Składniki (na ok. 4 osoby) 200g ryżu 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały seler 2 cebule czerwone 1 cebula żółta 4 łyżki mielonego siemienia lnianego sól pieprz papryka słodka skórka z połowy cytryny oliwa

Jacob Tastes
Poranne nawyki - ssanie oleju (płukanie jamy ustnej) 184

Zastanawiam się, czy macie jakieś swoje poranne przyzwyczajenia, czy np pijecie codziennie rano kawę w tym samym kubku, lub jecie banany? Ja znów poranki zaczynam od

Co na wege obiad?
Leniwa Frittata 165

Każdy z nas ma czasem taki leniwy poranek,  jajecznica świetnie się wtedy spisuje jako śniadanie. Jednak ja szukałam czegoś więcej i tak powstała Frittata! Teraz

IzaGotuje
Greckie smaki w szaszłykach z kurczaka 276

Dawno nie pisałam, oj bardzo dawno! Ostatnio jednak zatęskniłam za blogowaniem, więc podejmuję kolejną próbę. Będę się starała dodać nowy przepis 3-4 razy w miesiącu

Ratunku obiad
Makaron podgrzybkowy i zatrzęsienie grzybowe 203

Rysku zostało tylko albo aż 16 dni W domu mamy zatrzęsienie grzybowe. Już 3 razy byliśmy na grzybobraniu i te trzy razy skończyły się na pełnych

sierotka maRysia w kuchni
Jak ugotować fasolę i inne strączki? 199

szukać po stronie osoby przygotowującej posiłek oparty na strączkach. Zawarte w strączkach oligosacharydy nie są trawione w żołądku i dopiero bakterie w jelitach się nimi zajmują, wytwarzając przy tym gazy. Złe ugotowanie ich, jak i złe łączenie, może skutkować wzdęciami, a nawet ostrym bólem brzucha. Strączki są stosunkowo ciężkostrawne, dlatego też nie warto po sutym obiedzie obfitującym w nie zajadać(...)godzinach moczenia przychodzi czas na gotowanie. Wylej wodę i przepłucz strączki na sicie pod bieżącą wodą. Zalej je znowu i opcjonalnie wsyp sodę oczyszczoną. Czas gotowania dla poszczególnych strączków podany jest w powyższej tabeli. Do gara ze strączkami dodaj liście laurowe, nasiona kopru włoskiego lub koperek. Nie wpłyną one na smak ugotowanych strączków, natomiast wpłyną one na znaczne zmniejszenie wytwarzania

Blendman
Żurek wielkanocny na zakwasie 221

Żurek czy barszcz? Co Wy jadacie na wielkanocne śniadanie?! Ja w tamtym roku postawiłam na żurek. Z białą kiełbasą, jajkiem i domowymi bułeczkami był rozgrzewką przed

Kuchnia w czekoladzie
Wyzwanie!!! 174

końcówka roku była dość zawiła dla mnie i straciłam trochę determinacji i siły woli...złożyło się na to wiele czynników zarówno w życiu prywatnym jak i zawodowym...od dłuższego czasu zasilam klub bezrobotnych co jednak bardzo osłabia pewność siebie, bo jak długo można siedzieć w domu, należne do tych osób, które jednak wolą się zmęczyć i spocić(...)poddawać...taki nasz mały Klub wsparcia... Mierzcie się warzcie się i zachęcam do dzielenia się waszymi emocjami podczas naszej przygody możecie dodawać wasze propozycje na  lekkie śniadania, obiady i kolację, przekąski i umieszczajcie je na mojej stronie na fb  https://www.facebook.com/pages/Na-Ko%C5%84cu-J%C4%99zyka/579577018749023?ref=hl  Dziewczynki wiosna blisko, musimy sie razem wspierać i działać

NaKońcuJęzyka
Jak i dlaczego warto być kaszoholikiem? 155

Tak jestem kaszoholikiem. Od jakiegoś czasu. Tak porostu postanowiłem spróbować tego co jest modne i niestety lub stety złapałem się na całego. Teraz polecam kaszę ile

Fleksitarianizm.pl
Dania dwudniowe - kurczak w sosie słodko-kwaśnym 984

Tym przepisem rozpoczynamy cykl dań dwudniowych. Jednym zaczęły się studia, drudzy pracują całymi dniami, a jeszcze inni lubią wygodę i niedługie stanie przy garach. Jest to

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
KARCZMA VIKING NA KASZUBACH – REWELACYJNA KUCHNIA 194

zaglądaliśmy do wewnątrz, nie wiadomo właściwie dlaczego. Zawsze czas był nieodpowiedni a to za wcześnie na obiad, a to za późno. Pewnego jesiennego dnia postanowiliśmy zjeść tam jednak wczesny obiad. Po pierwsze – wystrój i znakomicie zaprojektowane wnętrze od razu tworzą przyjemną, swojską atmosferę. Przemiła obsługa od wejścia zainteresowała się nami, choć sala była pełna gości. Wygodne krzesła, solidne stoły – wszystko(...)gusty szeroko pojętego regionu morza Bałtyckiego nie różnią się znowu tak bardzo. I jeszcze jedno: w karcie dań za mieszczono informację o alerg enach  występujących w poszczególnych potrawach. Dla osób z uczuleniami to niezwykle ważne a tak rzadko w restaurac jach uzyskać możemy informację na ten temat. Gorąco polecam! (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
pasztet z czerwonej fasoli i pieczarek 180

pasztet z fasoli  Dodatek smażonych grzybów, zmieni pasztet z fasoli w iście wykwitnie danie. składniki dla czterech osób 400 g czerwonej fasoli 3  cebule 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 100 ml słodkiej śmietany 30% 2 łyżki masła 4-6 łyżek oliwy 2 łyżki bułki tartej 4 jajka(...)słodką śmietanę i całość trzymamy na palniku jeszcze przez 2-3 minuty. Upieczony pasztet kroimy na porcje, na wierzch każdej dodając przesmażone pieczarki i  podać na gorąco, do obiadu z ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Der Elefant tak czy nie? 208

Od 23-31 października 2015r w całej Polsce trwa Restaurant Week w związku z tym postanowiliśmy trochę pozwiedzać i poszukać fajnych miejsc. Oczywiście impreza jest bardzo

Niezły Młynek