naleśniki - 13886 przepisów (strona:806/926)

Placuszki serowo-dyniowe 189

Napoczęłam moją ostatnią tegoroczną dynię... Na początek usmażyłam pyszne placuszki serowe z dodatkiem startej i podsmażonej dyni. Do masy dorzuciłam trochę rodzynek i żurawiny oraz nutkę

Z miłości do słodkości
Roladki naleśnikowe i łosoś 226

Kilka dni temu dostałam wprost z jednej z naszych nadmorskich miejscowości porcję pysznego, bałtyckiego, wędzonego łososia. Mąż, który przepada za łososiem, w przeciwieństwie do mnie, poprosił

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Amerykańskie naleśniki z jagodami 318

Rewelacyjne naleśniki, puszyste, lekkie I niesamowite w smaku. Jak spróbujecie je pierwszy raz, nie będzie już prawdopodobnie innych w Waszych domach :)  Warto...mimo że trzeba poczekać na nie :) ten czas pracuje na ich korzyść- na lekkość I puszystość. Spróbuj je, by wiedzieć że są tego warte :) Zaczynamy:  Składniki: 300 gr mąki 2 jajka 470 ml mleka

Smaki Edyty
Frużelina truskawkowa 238

goframi, tak, tą w dziwnych, często nienaturalnych kolorach ;-). Aż nadszedł dzień, że sama postanowiłam ją zrobić, żeby zimą móc sobie posmarować nią sernik, nadziać babeczki, czy też zjeść z naleśnikiem lub gofrem. Czym jest frużelina? To coś w rodzaju kisielu połączonego z galaretką ;-). Ja postanowiłam swoją przygotować z dodatkiem prawdziwej wanilii, polecam wydać te kilka zł na nią, bo jednak

Pora coś zjeść
Clafoutis z truskawkami 163

Typowe clafoutis robi się z czereśniami lub wiśniami a ja postanowiłam zrobić z truskawkami. Bardzo proste i pyszne, przypominające naleśnik ciasto w moim domu znika z talerza bardzo szybko. Dobre na deser ale można również podać na śniadanie. Clafoutis zrobiłam w formie do tarty o której pisałam Wam  tutaj . W tamtym roku  gdy robiłam je po raz pierwszy

Monia miesza i gotuje
Restaurant Day - Poznań, 19.08.2012 203

tartę tatin czy też muf finy. Do tego, rzecz jasna, kawa. Na poddaszu ustawiono stoły, stworzono kącik dla dzieci. Niewielu zwiedzających, aczkolwiek parę osób się przewijało. Kasia zamówiła sobie naleśnika z pomidorami   sardynka,   gdy ja pastwiłam się nad jej aparatem. Przy okazji poznałyśmy parę niesamowicie przyjacielskich ludzi. Później zeszłyśmy do parku. Tam poustawiano leżaki, ludzie też przynieśli swoje

W kuchni Karmel-itki
C - Akcja JEŻYNOBRANIE 146

jeżyny z cukrem żelującym, zagotowałam i pogotowałam 2 minutki, włożyłam do słoiczków stawiając je do góry dnem i gotowe! Mmmm, już mi się buzia śmieje na pachnące latem naleśniki, serwowane zimową porą

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chrupiące pałeczki z kurczaka 588

będą po usmażeniu bardzo soczyste w środku a chrupiące z zewnątrz. Z podanych składników przygotowujemy ciasto do panierowania pałek z kurczaka - powinno mieć konsystencję gęściejszą od tradycyjnego na naleśniki. Podudzia  maczamy w cieście naleśnikowym,  wkładamy do bułki tartej,  obtaczamy dokładnie, dociskając lekko dłonią. Opanierowane wrzucamy na głęboki tłuszcz do frytkownicy ( jeżeli nie dysponujecie, to oczywiście

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Naleśniki z ricottą i suszonymi pomidorami 137

też z 1-2 łyżki oleju.Usmażyć naleśniki.Ricottę wymieszać z drobno posiekaną cebulką oraz drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami i natką pietruszki.Doprawić do smaku solą ziołową.Każdego naleśnika posmarować farszem i zwinąc w rulon.Dodatkowo przed zwinięciem można na farszu rozłożyć kilka listków rukoli jeśli ktoś lubi

Monia miesza i gotuje
Smaczne kąski w cieście piwnym 611

łyżki wody Party Dip czosnkowy+ 4 łyżki jogurtu + 4 łyżki majonezu Składniki na ciasto  dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęściejszą niż na naleśniki. W cieście zanurzać oczyszczone krewetki, pieczarki, osączone oliwki oraz pierś kurczaka pokrojoną w średnią kostkę. Smażyć na głębokim oleju na złocisty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło

Monia miesza i gotuje
Ale pychota nr 5! 163

silikonową formą w kształcie kwadratu. W numerze jak zwykle 5 przepisów, tym razem: Sieja w ziołach, jagody z ajerkoniakiem, ciasto rumowo-rodzynkowe, zapiekanka drobiowa z selerem i naleśniki z pikantnym nadzieniem. Te ostatnie najbardziej mi się spodobały i zamierzam je wkrótce zrobić. Forma wydaje się solidna. Ciekawe jest to, że każda jest innego koloru. Polecam Wam także stronę internetową

Fabryka pomysłów
Sos karmelowy / Caramel sauce 121

Polecam Wam zrobienie sosu karmelowego. Jest on o niebo lepszy niż sklepowy :) Najbardziej lubimy jeść z nim naleśniki, ale jego zastosowanie jest ogromne :)  Niestety ma jedną wadę - szybko znika ze słoika :( Składniki: 20 dag cukru, 20 ml wody, 40 g masła, 100 ml śmietanki 30%. Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy

Delicious Titbits