Dania wielkanocne powinny być pyszne, efektowne i proste w przygotowaniu. Warto wcześniej zastanowić się nad świątecznym menu, aby sprawić radość najbliższym i delektować się znakomitym jedzeniem
Cztery FajeryZalewajka żurek z ziemniakami czyli zupa bieda z okolic Łodzi. Zalewajka tradycyjna czyli żurek z ziemniakami i grzybami to kultowa zupa z okolic mojej rodzinnej Łodzi
Cztery FajeryMistrzowie makaronu Sztuka własnoręcznego wyrabiania makaronu, gnocchi i risotto. Mistrzowie makaronu to bez wątpienia Włosi. Jeśli zapytasz Włocha o jego ulubione dania, najprawdopodobniej dostaniesz przepis
Cztery FajeryMajonez z gotowanych jajek Przepis na domowy majonez bez surowych jajek Majonez z gotowanych jajek smakuje tak samo, jak tradycyjny majonez domowy . Jeśli obawiasz się jedzenia
Cztery FajeryMakowiec zawijany drożdżowa rolada makowa z bakaliami. Makowiec zawijany z ciasta drożdżowego, znany też jako drożdżowa rolada makowa wcale nie jest trudny do zrobienia. Był jednym
Cztery FajeryZakwas na żurek jak zrobić domowy zakwas na żurek i żur. Zakwas na żurek i żur jest najprostszym z zakwasów, jakie możesz samodzielnie przygotować. Domowy zakwas
Cztery FajeryProsty przepis na chrupiące gofry Gofry jak z budki. Prosty przepis na chrupiące gofry jak z budki jest idealnym rozwiązaniem dla leniwych i zapracowanych. Z
Cztery FajeryAmerykańska zupa jabłkowa Tradycyjna zupa jabłczanka ze śmietaną i cynamonem. Amerykańska zupa jabłkowa w rzeczywistości pochodzi z Holandii. Przepis na zupę jabłkową z cynamonem holenderscy
Cztery FajeryMarynowana czerwona cebula do burgerów, pasztetów i sałatek. Marynowana czerwona cebula do burgerów, pizzy, sałatek i surówek pasuje doskonale. Jest równie uniwersalnym dodatkiem, jak konfitura z
Cztery Fajerypiekarnika i piekę w 200 stopniach ( grzałka góra-dół ) ok. 35 minut do suchego patyczka. Gotowy chleb studzę na kratce. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze przepis na moje ulubione szpinakowe naleśniki :) zapraszam :) Naleśniki szpinakowe z pikantnym farszem klik
Kuchnia z widokiem na ogródsię za nie zabrałam. Zajęło mi na to parę dobrych lat. Nie wiem właściwie czemu. Chyba byłam przekonana, że robi się je trudniej niż nasze placki, racuchy czy inne naleśniki. Pancakes w internetach i w filmach były zawsze idealnie okrągłe, równe, no piękne. A skoro były takie piękne, na bank trzeba bardziej przy nich kombinować. No nie, nie trzeba(...)się jedynie do ciasta. Może to być rozpuszczone masło, olej. Ja zrobiłam wersję roślinną, ale spodziewam się, że masło dodaje charakteru. Druga rzecz to banalne „smażenie” tytułowych naleśników. Ciasto nakładałam większą łyżką, żeby wyszły większe. Przy użyciu takiej klasycznej, wyjdą Wam naprawdę niewielkie pancakes. Ciasto się idealnie samo rozpływa na idealnie okrągłe placki. Nie wiem
KardamonovyPlacki z cukinii i szpinaku Wegetariańskie placuszki z piekarnika lub z patelni. Placki z cukinii i szpinaku z piekarnika udały nam się wyśmienicie. Tym razem
Cztery FajeryBabka piaskowa Przepis na wilgotne ciasto piaskowe nie tylko na Wielkanoc Babka piaskowa nie zawsze ma u nas formę tradycyjnej babki wielkanocnej. Tę wilgotną babkę
Cztery Fajerydokładnie taką samą temperaturę w każdym miejscu. 8 milimetrowe dno gwarantuje optymalną dystrybucję ciepła oraz brak odkształceń nawet przy bardzo wysokich temperaturach. Równomiernie nagrzewanie sprawdziłam np. podczas smażenia naleśników – gdy przewracałam placek na drugą stronę, cały był rumiany dokładnie w takim samym stopniu. A już traciłam wiarę w to, że to możliwe. Odpinany uchwyt Czy może być coś(...)zdecydowanie najładniejsza patelnia w mojej kolekcji. Patelnia tytanowa Woll Diamond – tak czy nie? Odpowiedź brzmi: zdecydowanie TAK! Testowałam patelnię intensywnie przez ponad miesiąc. Przygotowywałam na niej jajecznice, naleśniki, mięsa, sosy, makarony, placki i nie jestem w stanie znaleźć żadnej rzeczy, do której mogłabym się przyczepić. Smażenie na niej to czysta przyjemność, także bez dodatku tłuszczu! Nic nie przywiera
Na-talerzu.plDomowa ciabatta przepis na włoski chleb ciabatta. Domowa ciabatta jest lekka, miękka w środku i z idealnie chrupiącą skórką. Bułka ciabatta najlepiej smakuje świeża, posmarowana
Cztery Fajery