dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Jeśli naleśniki przywierałyby do patelni - dodać jeszcze trochę oleju do ciasta.2. Parówki przekroić wzdłuż na pół. Ser pokroić w słupki. 2. Na naleśniku rozłożyć parówkę i ser, zwinąć w rulon. Opanierować i usmażyć.Uwaga: naleśniki można usmażyć bez panierki lub zapiec je w piekarniku
Kto ugości moich gości?śniadanie weekendowe! PRZEPIS NA NALEŚNIKI PINA COLADA SKŁADNIKI NALEŚNIKI KOKOSOWE: - 70 g mąki kokosowej (to nic innego, jak zmielony kokos) - 450 -480 g mleka - 460 g wody gazowanej - 300 g mąki pszennej - 2 łyżki cukru - 2 jajka - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 60 g olej rzepakowy - łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym - 2 łyżki cukru(...)trzy sposoby: - naleśniki z kremem kokosowo -ananasowym, polane ulubionym syropem np. klonowym i oprószone chipsami kokosa (warto je zrumienić na patelni są wtedy chrupiące) - naleśniki możesz nadziać kremem i podsmażyć na oleju rzepakowym, nabierają wtedy super chrupkości. Na tej samej patelni możesz na łyżce masła przesmażyć pokrojonego w grubą kostkę ananasa, dodać łyżkę miodu, całość skarmelizować i podać
SMYKWKUCHNIpieczarek 3 nieduże cebule masło do smażenia (ok. 50 g) sól, pieprz ciasto n a naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka szczypta soli Krokiety ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Farsz: Kapustę szatkujemy, przekładamy(...)rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy nieduże porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron. Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki ostudzonego farszu, składamy boki oraz dół do środka i zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników. Tak przygotowane krokiety maczamy
Słodka Stronarumiano. Jest wiele przepisów na ciasto naleśnikowe. Można dodawać tylko mleka, mleka z wodą, mleko z wodą gazowaną, różną mąkę i proporcje jajek, czasem łyżkę oleju. Moja mama robi wyśmienite cienkie naleśniki. I to jest nasz domowy przepis, sprawdza się od wielu wielu lat. Często powstaje dylemat ile mąki dodać, jak ma wyglądać ciasto. Odpowiadam: dodawanie mąki można czasami(...)mąka. Im wyższy jej symbol, tym bardziej wchłania wodę. Składniki: 1,5 szklanki mleka 2 szklanki przesianej mąki pszennej 1,5 szklanki wody 2 jajka odrobina soli olej do smażenia Wykonanie: Połącz ze sobą wszystkie składniki, tak by nie było żadnych grudek. Smaż na niewielkiej ilości oleju, odsączaj na papierowym ręczniku. Smacznego
Zasmakuj KuchniDziś zapraszam Was na pyszne naleśniki z białym serem polane jagodowym sosem. Po prostu rozkosz na talerzu. I wiele uśmiechów na twarzy, bo jagodowy sos dodaje każdemu koloru ;) Spróbujcie. Takie naleśniczki przygotowuje się naprawdę szybko i smakują każdemu. Ja je przygotowałam ostatnio w ramach tzw. przed obiadu. Składniki: (na 5 sztuk) 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki(...)jagód + 5 łyżek wody 2 łyżeczki płynnego miodu np. lipowego łyżeczka oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy mleko, wodę, wbijamy jajko i dodajemy małą szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kokosowego wylewamy porcje ciasta. Naleśniki smażymy z obu stron na lekko złoty kolor. Do małego
Słodkie okruszkiwłaśnie przyrządziłam krokiety z indyka, choć zamiast bułki użyłam zmielonych migdałów. Krokiety można faszerować na wiele sposobów! Świąteczne resztki czy rosołowe mięso są idealne na farsz do krokietów . Nadziewane naleśniki można zamrozić. Mniejszą porcję można swobodnie przechować przez kilka dni w lodówce. Jeśli planuję przechować krokiety to panieruję je dopiero przed podaniem. Krokiety Składniki: 16 dużych krokietów(...)czubatych łyżek bułki do panierowania, u mnie zmielone migdały Ciasto naleśnikowe 350 g mąki 3 jajka 500 ml mleka 2 łyżeczki soli olej do smażenia Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe. Usmaż 16 dużych i cienkich naleśników. Zmiel mięso w maszynce. Pokrój cebulę i jabłka w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj do mięsa wraz z nadzieniem z indyka. Smak
codojedzeniaowoc granatu olej Przygotowanie: Łączymy szpinak z mąką rozbełtanymi jajkami, mlekiem, wodą i solą. Wszystko miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę. Naleśniki smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Ja początkowo dodaje na nią odrobinę oleju - lecz później, gdy patelnia jest już wystarczająco rozgrzana nawet nie jest on potrzebny aby usmażyć naleśniki. Usmażone naleśniki zwijamy wg uznania
Taste Therapypieczarkami. Składniki farszu: 2 duże cebule 1 czubata łyżeczka majeranku sól pieprz 400 g pieczarek 750 g kapusty kiszonej oliwa Składniki ciasta na naleśniki: 250 g mąki 2 jajka 2 łyżki oleju 300 ml mleka 50 ml wody Pozostałe składniki: 2 jajka około szklanki bułki tartej olej do smażenia krokietów Wykonanie farszu: Cebulę kroimy w kostkę, solimy, wsypujemy(...)talerz. Na każdy naleśnik wykładamy dość sporo farszu. Najpierw zawijamy brzegi naleśnika: lewy i prawy, a następnie górę i dół. Tak przygotowane naleśniki obtaczamy dokładnie w jajku, a następnie w bułce. Krokiety smażymy na gorącym oleju z obu stron. Bułka na krokietach powinna się przyrumienić na złoto. Smażąc krokiety, kładziemy je na patelnię najpierw zawiniętymi końcami do dołu. Dzięki
Smak mojego domuporcje. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób (2 duże rolady): 2 piersi z kurczaka 20 g żółtego sera, startego na tarce 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego 2 naleśniki, np. z TEGO przepisu pieprz do smaku Składniki na nadzienie: 1 łyżka masła, najlepiej klarowanego 100 g pieczarek, drobno posiekanych 1 mała cebula, drobno posiekana(...)CZAS CHŁODZENIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Piersi z kurczaka nacinamy po grubości, ale tak, żeby ich nie rozciąć. Rozkładamy jak książkę i delikatnie rozbijamy. Posypujemy pieprzem, nacieramy olejem i sosem sojowym, odkładamy na bok. 2. Przygotowujemy nadzienie. Na suchą patelnię wrzucamy posiekane pieczarki. Smażymy, aż ich objętość zmniejszy się o połowę. Dodajemy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy cebulę
My Culinary Artpapryki 1/2 łyżeczki cukru starta mozzarella Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 i 3/4 szklanki mleka gałka muszkatołowa sól pieprz 1. Najpierw smażymy naleśniki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy. Jak nam się zeszkli, to wrzucamy mięso, smażymy. 2. Jak ładnie nam się podsmaży dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, papryki(...)mąkę i ciągle mieszamy do połączenia się składników. Teraz dolewamy mleko i ciągle mieszając gotujemy do momentu, aż się nam zagęści. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 5. Na naleśniki nakładamy farsz, zawijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch dajemy nasz sos beszamelowy i całość posypujemy startą mozzarellą. 6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zapiekamy
kruche babeczkidzieciaczków lubi najbardziej) wydały mi się bałkańskie kolorowe sakiewki. Oryginalny przepis lekko zmodyfikowałam i wyszło naprawdę ciekawie wyglądające danie. Polecam:) Składniki na 5 porcji (5 sakiewek z naleśników smażonych na patelni o średnicy 28 cm): 4 jajka 350 ml mleka 400 g mąki filet z piersi kurczaka około 400 g po strąku czerwonej(...)zastąpić go sznurkiem do pieczeni) Wykonanie: Jajka roztrzep w mleku ze szczyptą soli. Partiami dodawaj mąkę i mieszaj trzepaczką do chwili, aż uzyskasz gładkie ciasto. Na nasmarowanej olejem patelni usmaż niezbyt cienkie naleśniki. Filet umyj i pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem, oregano i cząbrem. Papryki oczyść, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubszą kostkę
cucinaredzieciaczków lubi najbardziej) wydały mi się bałkańskie kolorowe sakiewki. Oryginalny przepis lekko zmodyfikowałam i wyszło naprawdę ciekawie wyglądające danie. Polecam:) Składniki na 5 porcji (5 sakiewek z naleśników smażonych na patelni o średnicy 28 cm): 4 jajka 350 ml mleka 400 g mąki filet z piersi kurczaka około 400 g po strąku czerwonej(...)zastąpić go sznurkiem do pieczeni) Wykonanie: Jajka roztrzep w mleku ze szczyptą soli. Partiami dodawaj mąkę i mieszaj trzepaczką do chwili, aż uzyskasz gładkie ciasto. Na nasmarowanej olejem patelni usmaż niezbyt cienkie naleśniki. Filet umyj i pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem, oregano i cząbrem. Papryki oczyść, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubszą kostkę
cucinareklonowy śmietana/jogurt Ciasto: 2 jajka mleko (na oko) mąka (na oko) szczypta soli olej Jajka rozmieszałam w misce. Dodałam mąkę,mleko,szczyptę soli i olej. Ilość zależy od tego ile naleśników chcemy usmażyć. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję. Smażyłam na teflonowej patelni, cienkie placki. Usmażone naleśniki polałam syropem klonowym. Odrobiną jogurtu i nałożyłam serek mascarpone
potrawyregionalnepieprzu woda, olej 2 piersi z kurczaka brokuł 2 łyżki śmietany sól, pieprz, papryka, ząbek czosnku, ulubione przyprawy śmietanowy sos czosnkowy, szczypiorek Zmiksować w misce obie mąki, jajka, wodę, sól i pieprz. Pozwalam ciastu odpocząć przez 15 minut. Jeśli jest zbyt gęste dodaje jeszcze kilka łyżek wody, przed smażeniem dodać olej i jeszcze raz dobrze wymieszać. Naleśniki smażyć
MarciochaKucharzyczęści wpisu. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 2 duże jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody (może być gazowana) 3 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru szczypta soli + 1 łyżeczka kakao na czekoladowy wzorek Naleśniki – jak to zrobić? Wszystkie suche składniki (z wyjątkiem kakao) mieszamy razem w misce. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia (jeśli używamy(...)się nim łatwo rysować wzorki. Kakaowe ciasto przekładamy do woreczka strunowego. Czy pierwszy naleśnik jest na straty? Zaczynamy smażenie. Pierwszy naleśnik wcale nie musi być na straty :) Patelnie należy wcześniej dobrze rozgrzać, najlepiej na średnim poziomie płyty (u mnie to 4 na 9 możliwych). Dzięki dodatkowi oleju lub masła do ciasta, patelni nie trzeba dodatkowo smarować żadnym tłuszczem. Warto natomiast
Ciastkozercy