uwielbiam naleśniki ! Gdybym tak miała jechać na bezludną wyspę i zabrać coś ze sobą to pewnie bym spakowała mąkę, jajka , mleko i patelnię :D Naleśniki na słodko i naleśniki na ostro – w każdym wydaniu zajadam je z ogromną przyjemnością! Dziś będą takie wypełnione po brzegi bakaliami – chrupiące orzechy, migdały i prażone jabłka z cynamonem zatopione(...)miód wielokwiatowy – 3-4 łyżki * cynamon – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe, odstawiamy na ok. 10 minut a następnie smażymy duże naleśniki natłuszczając patelnię olejem kokosowym. Do rondelka wkładamy pokrojone w kosteczkę jabłko, zalewamy miodem, dodajemy orzechy i cynamon, przesmażamy kilka minut. Naleśniki podajemy na gorąco z jabłkiem i bakaliami w miodzie
Ostra na Słodkopolecam danie, które z pewnością przypadnie Tobie i Twoim bliskim do gustu czyli naleśniki bolognese. Zrobiłam je kiedyś przez przypadek bo zostało trochę z obiadu sosu i trochę naleśników z kolacji, a że lubię eksperymenty w kuchni od razu postanowiłam to połączyć i od tamtej pory takie danie dosyć często pojawia się u nas na stole. Składniki(...)naleśniki Knorr fix spaghetti bolognese 2 szt. pierś z kurczaka 2 szt. (czyli 4 połówki) sól, pieprz oliwa z oliwek lub olej 500 ml zimej wody ser w kawałku 100 g Zaczynam od zrobienia naleśników, przepis znajdziesz TUTAJ . Następnie mielę pierś, wrzucam na patelnie z odrobina oliwy lub oleju i smażę przez kilka minut
Kuchnia VikiOboje z mężem bardzo lubimy naleśniki z wytrawnymi farszami, co widać na blogu, bo już kilka przepisów na takie dania się pojawiło :) Ostatnio trochę w ramach eksperymentu zrobiłam naleśniki z farszem a'la pizza. Wykorzystałam przepis na sos, którym zwykle smaruję ciasto do pizzy, a do wypełnienia placków użyłam pieczarek, parówek i czerwonej papryki. Wyszło na prawdę smacznie, choć(...)może niezbyt fotogenicznie, zwłaszcza że bardzo się spieszyłam ze zrobieniem zdjęć :P W każdym razie "pizzowe" naleśniki na pewno wejdą na stałe do naszego obiadowego menu :) Składniki na ok. 8 naleśników: Naleśniki: 1 jajko 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli szczypta cukru 4 łyżki oleju Sos: 0,5 słoiczka koncentratu
Simply Foodzawsze uważałam naleśniki za jedno z najlepszych dań, które z powodzeniem można przygotować zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. Naleśniki uwielbiałam od dziecka, smakowały mi nawet bez dodatków. Same placki podjadałam prosto ze sterty naleśników, dopiero co zdjętych z patelni przez moją mamę :) A potem przyszedł ten moment, w którym trzeba było drastycznie zmienić swoje nawyki żywieniowe. Nagle okazało(...)będzie i trzeba poprzestać na tych przepisach, które już dopracowałam, które były smaczne ale niestety czegoś im brakowało. Jednak po krótkiej przerwie znowu nachodziła mnie ogromna ochota na naleśniki z dzieciństwa i zaczynałam od nowa. Rozwiązaniem okazało się bardzo proste połączenie mąk, bo jak wiadomo, w przepisach bez glutenu ich powodzenie leży właśnie w kombinacji i proporcjach różnych rodzajów maki
Book of spellsPrzepis na pyszne naleśniki po meksykańsku z mięsem mielonym, zapiekane w piekarniku. Są one nieco pracochłonne, choć łatwe do przygotowania, a efekt końcowy jest wart czasu spędzonego w kuchni. Naleśniki zasmakują wszystkim wielbicielom meksykańskich dań, są bardzo smaczne i pożywne. Robię je w wersji na ostro, ale można nieco złagodzić ich smak i nie dodawać pieprzu cayenne, a zamiast ostrej(...)dać łagodną paprykę. Naleśniki po meksykańsku są idealną potrawą na imprezy i spotkania rodzinne – można je przygotować wcześniej, a potem jedynie zapiec w piekarniku i podać ciepłe. Składniki na naleśniki po meksykańsku (ok 12 sztuk): Naleśniki: 1,5 szklanki wody 1,5 szklanki mleka 2 jajka 2 szklanki mąki sól Nadzienie: 500 g mięsa mielonego puszka fasoli czerwonej średnia papryka
e-PrzepisyKulinarneKolejny klasyk, który gościł w moim domu w czasach dzieciństwa - naleśniki z jabłkami, smakują jak najlepsze ciasto z jabłkami na ciepło. Nie ma nic trudnego w tym przepisie, a wielbiciele naleśników, jeśli nie znają tego smaku, muszą koniecznie wypróbować! Naleśniki z jabłkami zawsze jedliśmy podsmażone na maśle, chrupiące z każdej strony i posypane cukrem. Jabłka starte na tarce(...)dużych oczkach, koniecznie słodkie i czerwone, nie muszą być za to bardzo soczyste. Dobre jabłka nie wymagają już dodania cukru. Naleśniki z jabłkami / 10 sztuk Składniki: naleśniki, przepis na ciasto na naleśniki 500 g słodkich jabłek masło do smażenia naleśników cukier do posypania Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce na dużych oczkach. Nakładamy jabłka na połowę naleśnika, składamy
Moja smaczna kuchniaNALEŚNIKI MALINOWE....MALINOWE RÓŻE.... Powiew lata piękną jesienią... Naleśniki z sokiem malinowym, puszysty biały serek oraz dżem malinowy Łowicz...a do tego kubek gorącej czekolady... Naleśniki malinowe są łatwe w przygotowaniu, choć nieco cierpliwości na pewno tu się przyda ;) Na talerzu wyglądają pięknie - szczególnie jesienią lub zimą wniosą do naszego śniadania uroku letnich malin oraz kwiatów. A ten zapach(...)podczas smażenia...mówię Wam, naprawdę czuć maliny w powietrzu! Polecam naleśniki malinowe na niezwykłe...i może romantyczne śniadanie :) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Liczba porcji : ok. 6 naleśników dla 2-3 osób -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- SKŁADNIKI: na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki soku malinowego 1 jajko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 1 łyżeczka oliwy * ciasto ma mieć konsystencję jak na tradycyjne
Moja Książka Kucharskawszyscy je lubimy. Mogą być zarówno cienkie jak i grube. Są serwowane z owocami, serem, czekoladą i tym wszystkim na co tylko mamy ochotę. Na słodko i na słono. Naleśniki Naleśniki, bo o nich tutaj mowa są bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie zmienia to jednak faktu, iż nie wszystkim nam wychodzą. Czasami dodajemy za dużo mąki, czasami za mało. Często(...)przywierają nam do patelni i nie smażą się tak jakbyśmy tego chcieli. Ich smak też może pozostawiać dużo do życzenia. Wniosek jest taki, aby naleśniki wyszły nam idealnie potrzebne nam jest nie tylko dobre ciasto ale i dobra patelnia do smażenia. Najlepiej zaopatrzyć się w patelnię przeznaczoną wyłącznie do smażenia naleśników. Jeśli chodzi o ciasto, czasami trzeba po prostu eksperymentować
mecooksDzisiaj zapraszam na naleśniki. Ale nie byle jakie, bo naleśniki gryczane, dzięki czemu są bezglutenowe. W przepisie nie ma również mleka a i bez jajek się obędzie jeśli chcecie. Idealny przepis na zdrowe naleśniki bezglutenowe, dla tych co muszą unikać tego składnika. Kto powiedział, że zdrowe naleśniki muszą źle smakować? Najlepiej smakują na słodko, od razu po usmażeniu(...)innego:), nie grymasił. U mnie na blogu, nieco zmienione proporcje – więcej dodałam mąki, gdyż z oryginalnych, ciasto wyszło mi za rzadkie. Użyłam też mąki pełnoziarnistej, przez co moje naleśniki nie są zbyt fotogeniczne, bo po prostu szare, za to jeszcze bardziej zdrowe Myślę, że jak pominiecie w przepisie cynamon, to świetnie sprawdzą się do nadziewania mięsem czy ogólnie wytrawnym
Mieszam w GarnkuKlasyczny przepis na zwykłe, proste naleśniki. Przygotowałam dla Was dwie wersje. Pierwsza, jest to klasyczna i tradycyjna wersja naleśników z mąki pszennej. Druga jest to podobna wersja, lecz z mąki pełnoziarnistej, czyli nieco zdrowsze. Nie przejmujcie się pierwszym naleśnikiem, mówi się, że pierwszy nigdy nie wyjdzie:) Należy go wyrzucić i smażyć dalej. Przy pieczeniu tych naleśników, można powiedzieć straciłam trochę(...)nerwów, ponieważ użyłam złej patelni. Pamiętajcie aby użyć dobrej patelni, takiej do której naleśniki nie będą przywierać :) Spróbujcie! czas przygotowania: 1 godzina kaloryczność: średnia porcja: 15 naleśników poziom trudności: średni Składniki: * 3 szklanki mąki pszennej LUB pełnoziarnistej * 1.5- 2 szklanki mleka * 2 jajka Mąkę miksujemy z mlekiem i jajkami. Najlepiej jest zacząć od półtorej szklanki mleka i po miksowaniu
Klasyka GotowaniaWiecie, że jestem ogromną miłośniczką naleśników, tak jak i masła orzechowego. Tym razem postanowiłam połączyć te 2 ulubione produkty i powstało coś niezwykłego! Proste i pyszne naleśniki z kremem orzechowym - mniam! Gdy w domu zostało mi opakowanie mascarpone po świątecznych wypiekach postanowiłam zrobić z niego pyszny, gęsty krem do naleśników. W połączeniu z masłem orzechowym stworzył niezwykły orzechowy krem, który(...)świetnie nada się nie tylko do naleśników, ale też do smarowania kanapek czy przekładania ciast. Polecam! :) Te naleśniki nigdy mnie nie zawiodły, są smaczne i elastyczne, nie pękają, dzięki czemu sprawdzają się nie tylko w przypadku składania w kopertę, ale także przy robieniu krokietów. Podstawowe ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki 2 jajka 1,5 szklanki wody 1,5 szklanki
Cooking MonsterChyba nie ma osoby, która nie lubiłaby naleśników! Są proste, tanie i szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim pyszne. Czego chcieć więcej na śniadanie albo drugie śniadanie lub obiad. Tym razem pora na delikatne i mięciutkie naleśniki na cieście jogurtowym. Zrobione zupełnym przypadkiem (zabrakło mi w lodówce mleka, ale z to znalazłam jogurt naturalny). Oczywiście mogłam zrobić naleśniki na samej(...)pyszne, że można by je jeść nawet bez żadnych dodatków, ale ze względu na nadprogramowe ilości owoców w mojej kuchni postanowiłam je nafaszerować gruszkami. Oczywiście to z czym podacie naleśniki zależy w zupełności od Was. Może macie akurat ochotę na krem czekoladowy, jagody, truskawki, a może twaróg. Nie ważne z czym, bo te naleśniki smakować będą bajecznie z każdym dodatkiem
rabarbarowoWczorajszy post zachwalający przeze mnie mąkę z ciecierzycy (link) aż prosił się o dodanie jakiegoś przepisu. Stąd tez dzisiaj przygotowałam dla was naleśniki z cieciorki. Są bardzo proste w wykonaniu, lekko chrupiące i moim zdaniem smakują trochę jak masło orzechowe (szczególnie te bardziej przypieczone). Mają tez piękny, intensywnie żółty kolor. Nie musicie używać ani jajek, ani mleka – wystarczy sama(...)woda i mąka. Pierwsze 2 naleśniki mogą niestety wylądować w koszu, ale myślę że potem już wyłapiecie na jakim ogniu je smażyć i kiedy najlepiej je przewracać (rzućcie okiem na wskazówki pod przepisem). Z każdym następnym będzie już dużo łatwiej, ja teraz mogłabym je smażyć z zamkniętymi oczami Naleśniki z mąki z ciecierzycy 2016-12-08 15:17:09 Porcje
Powiedz dietom nieBardzo dobre te naleśniki, zupełnie inna konsystencja jak na mleku. Bardzo miękkie i delikatne. Jak nie trzeba patrzeć na kalorie to bardzo polecam, ponieważ są naprawdę przepyszne z tej porcji wychodzi 8- 9 naleśników. Użyłam średniej wielkości patelni. Przepis na thermomix na dole Wszystkie składniki, śmietanę, sól, jajka, cukier waniliowy, mąkę, sól wymieszać za pomocą miksera na gładką masę(...)patelni rozgrzać odrobinę oleju i partiami smażyć naleśniki. Po wylaniu porcji ciasta na rozgrzaną patelnię, smażyć tak długo aż naleśnik można przewrócić. Trwa to szybko, naleśniki bardzo łatwo dają się przewrócić. Na drugiej stronie już smażyć kilka sekund. Zmiksować owoce, osłodzić jak potrzeba. Dodać kleksik jogurtu, złożyć naleśnik i podawać. Można posypać cukrem pudrem. Thermomix -wszystkie składniki tj. mąka,sól
Kuchnia PokoleńLekko, ale do syta. Wegańsko – bo ostatnio mięso jemy średnio dwa razy w tygodniu. Sezonowo – bo ze świeżym szczypiorem i chrupiącą kalarepą. Po chińsku – bo z chińskimi naleśnikami i dodatkami. Smacznie i w miarę szybko – bo mimo tylu składników, wszystko robi się łatwo, prosto i przyjemnie. CHIŃSKIE NALEŚNIKI To szybsza i zdecydowanie prostsza wersja tradycyjnych chińskich naleśników pełnych szczypiorku(...)chrupiące, smakowicie przypieczone na niewielkiej ilości tłuszczu, w środku – miękkie i takie lekko do żucia. Siekamy drobno szczypior – cały pęczek, musi być go dużo – to w końcu szczypiorkowe naleśniki, a nie „naleśniki ze szczypiorem” W misce mieszamy dokładnie mąkę z przyprawami, wlewamy wodę i łyżkę oleju – całość dokładnie miksujemy, wsypujemy szczypior, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 30 minut. Na małej
Karo in the Kitchen