naleśnik - 11212 przepisów (strona:272/748)

Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem 138

Sałatka z arbuzem serem feta i szpinakiem  Najlepsza sałatka na upały Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem, posypana pestkami dyni i nasionami konopi jest idealną

Cztery Fajery
Tyrolska nalewka na zielonych orzechach 106

Orzechówka tyrolska na problemy żołądkowe Tyrolska nalewka na zielonych orzechach nie raz ratowała nas podczas kłopotów żołądkowych. Nie pamiętam w jaki sposób weszliśmy w posiadanie tego

Cztery Fajery
Czy warto kupić piekarnik parowy 101

Kuchnia jest sercem naszego domu. Tutaj jemy posiłki, tutaj spędzamy czas na wieczornych rozmowach i porannej kawie. W kuchni realizujemy nasze, niekiedy zupełnie szalone, pomysły kulinarne

Cztery Fajery
Naleśniki z mąki z amarantusa - bez jaj, glutenu i nabiału 132

Składniki : - 100g mąki z amarantusa - 180 ml wody - 1/2 łyżeczki soli kłodawskiej - 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego Przygotowanie : Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Nakładamy na patelnię z powłoką nieprzywierajacą. Naleśnik ma mieć około 3mm grubości  Pieczemy do zarumienienia z obydwu stron. Przewracamy dopiero wtedy gdy naleśnik będzie dobrze wypieczony. Wyśmienicie smakują z guacamole i ogórkiem kiszonym z dodatkiem surówki

Szkrab Je Sam
Nalewka z zielonych orzechów włoskich 169

Nalewka na zielonych orzechach włoskich  Orzechówka staropolska Nalewka z zielonych orzechów włoskich (orzechówka) jest naturalnym lekiem na wiele dolegliwości, zwłaszcza ze strony przewodu pokarmowego. Orzechówka

Cztery Fajery
Jak wybrać wentylator przenośny 118

Wentylator kolumnowy Peter Stadler Form - opnie użytkownika Nie każdy ma ten komfort, aby zamontować sobie w domu klimatyzację. Po przygodzie z klimatyzatorem przenośnym, który buczał podczas

Cztery Fajery
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem 138

Młoda kapusta na gęsto z koperkiem Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Kiedy tylko w sklepach i na lokalnym bazarku pojawiają

Cztery Fajery
Naleśniki z twarogiem 132

Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć jajko, cukier i cukier wanilinowy, wymieszać 2 min/60°C/obr. 3.Zdjąć motylek. Dodać śmietanę i twaróg, mieszać przy pomocy kopystki 30 s/obr. 6 . Naleśniki smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, każdy naleśnik posmarować masą serową i złożyć w ćwiartkę lub rulon  ,następnie podgrzewać na patelni. Podawać posypane cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Po prostu pycha - słodkie i słone przepisy 134

praktycznymi przepisami autorstwa Joanny Małagowskiej, autorki bloga Po Prostu Pycha. W książce znajduje się prawie 90 przepisów, które podzielone są na różne kategorie np. śniadania, zupy, dania główne, naleśniki, słodkości (również w wersji fit) czy przekąski. Przepisy wydają się proste, a składniki na potrawy są łatwo dostępne. Do tego bardzo ładne fotografie i świetny layout. Autorka dzieli się z nami(...)ciekawymi przepisami między innymi na naleśniki kokosowe, odrywane bułeczki imprezowe, "różaną" tartę z kurczakiem czy łosoś teriyaki z pieczonymi ziemniakami. Jeśli szukacie nowych inspiracji kulinarnych, a nie chcecie tracić dużo czasu na stanie w kuchni, to książka jest zdecydowanie dla Was! Do kupienia w księgarniach internetowych i tradycyjnych. Polecam serdecznie! Tytuł: Po prostu pycha - słodkie i słone przepisy Autor: Joanna

Kuchnia domowa Ani
Makaron naleśnikowy z kurkumą i zieloną pietruszką 107

łyżeczka soli  pół łyżeczki pieprzu czarnego Mleko dokładnie łączymy z jajkami następnie dodajemy resztę składników i wszytko mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy na minimum 15 minut. Smażymy naleśniki na średnim ogniu. Usmażone naleśniki studzimy. Następnie zwijamy w rulon i kroimy na cienkie paseczki

Andzia Pichci
ZUPA GRZYBOWA 138

zmielonych orzechów włoskich pół łyżeczki tymianku suszonego trochę soli  3 łyżki oleju Wszystkie składniki ze sobą zmiksować,odstawić na 15 minut. Po tym czasie usmażyć na średnim ogniu naleśnik. Naleśnika zwijamy w rulon i kroimy paseczki

Andzia Pichci
Krokiety Gyros 94

wymieszać, aby nie było grudek. Ciasto powinno być lejące,nie gęste.Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste dodajemy mleko,jeżeli zbyt luźne mąkę.Odstawiamy na 10 minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki.  ⧪ Farsz Ryż ugotować,wystudzić. Mięso przesmażamy na odrobinie oleju z dodatkiem przyprawy do Gyrosa i odrobinie soli,następnie dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając ,razie potrzeby podlewamy(...)delikatnie wodą. Do miękkiego mięsa dodajemy włoszczyznę i przesmażamy. Na sam koniec dodajemy ugotowany ryż i mieszamy. Smakujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze przyprawą do gyrosa. ⧪ Na każdym naleśniku rozkładamy czubatą łyżkę farszu,zawijamy boki do środka i zwijamy w rulon. Panierujemy i smażymy na średnim ogniu

Andzia Pichci
Pszenno - kukurydziane naleśniki z dżemem z borówki amerykańskiej 126

Delikatne, elastyczne, znikają szybciej niż się je smaży, mowa oczywiście o naleśnikach. Moje dzisiejsze są przepyszne, polecam gorąco. Ciasto można zrobić dnia poprzedzającego smażenie na wieczór i wstawić do lodówki, wtedy nabierze jeszcze większej delikatności. Podałam je z dżemem z borówki amerykańskiej, są rewelacyjne. Naleśniki z dżemem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Fuczki z nutą chili 145

kiszona kapusta  z odpowiednimi przyprawami razem  zmieszane.  To danie szybko się przygotowuje, super smakuje, jest w przygotowaniu banalne, a w smaku oryginalne. Niby ciasto jak na naleśniki przygotowane, a jak placki ziemniaczane podsmażane. Ja ich smak w dzieciństwie poznałam, gdy na wakacjach w domu rodzinnym mojej mamy przebywałam. Kapusta zebrana z pola, potem ukiszona, mleko skąd? krowa(...)smaku, ponadto: olej rzepakowy do smażenia, śmietana 18% lub jogurt grecki naturalny, świeży koperek. Przygotowanie: Jajko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta ( dużo gęstsze niż na naleśniki). Ciasto odstawiamy na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten, ciasto zgęstnieje (w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka).  Rada: ciasto nabrane łyżką powinno powoli z niej spływać. Odciśniętą kapustę drobno

Moniki Smakołyki
Piątek: Manicotti z serem ricotta i szpinakiem 132

koszuli, bo rzeczywiście makaron cannelloni faszerowany serem trochę koszulę z mankietami przypomina:) Dwa są sposoby robienia manicotti: z użyciem gotowego makaronu typu rurki lub z wykorzystaniem robionych w domu naleśników z makaronowego ciasta. Dzisiaj piszemy jak robić zapiekankę z gotowego makaronu. Z naleśników jest nieco prostsza, bo proces faszerowania jest łatwiejszy – po prostu trzeba zawinąć farsz w placki. Nadziewanie rurek

Niedzielny kucharz