Dziś prezentuję obiad dla prawdziwych smakoszy. Upieczemy filety pstrąga łososiowego, skropione uprzednio sokiem z pomarańczy i podamy je z delikatnym sosem muślinowym. Towarzyszyć im będzie przepyszna sałatka z zielonych szparagów i fasoli szparagowej oblana wyśmienitym pesto z pistacji i liści szałwii. Zapraszam na ucztę!Składniki:4 filety z pstrąga łososiowegosok z połówki pomarańczyoliwa z oliwekłyżka świeżej szałwii, posiekanejświeżo mielony pieprzsól(...)ubijając, aż uzyskamy gęsty sos. Zdjąć z ognia. Trochę ostudzić. Kremówkę ubić mikserem do uzyskania puszystej masy. Powoli wmieszać ją w sos. Podawać od razu z upieczonym pstrągiem i sałatką.Zielona sałatka ze szparagów i fasolki:2 pęczki szparagów400 g zielonej fasolki szparagowej100 g obranych pistacjigarść listków świeżej szałwii75 ml oliwy z oliwekkilka kropel winnego octuSzparagi i fasolkę umyć
Food Squarejedna z moich ulubionych sałatek, dlatego też pragnę się nią z Wami podzielić. Połączenie selera naciowego, winogron, roqueforta i orzechów włoskich jest wprost genialne. Do tego pyszne suszone pomidory, które podkręcają smak i makaron, dzięki któremu sałatka jest pożywniejsza. Jest to pozycja, którą koniecznie musicie wypróbować.Składniki:1 pęczek selera naciowego300 g ciemnych winogron200 g roqueforta (lub rokpola albo lazura(...)dente w lekko osolonej wodzie. Wszystkie składniki połączyć. Przygotować sos. Zetrzeć ząbek czosnku, połączyć z octem balsamicznym oraz kilkoma łyżkami oliwy pozostałej z pomidorów. Wymieszać razem z sałatką
Food SquareMikołaja. Teraz leży na półce i kusi, ale ja się nie dam i otworzę ją dopiero 6 grudnia :)Dzisiaj postanowiłam wykorzystać to co znalazłam w lodówce i wykombinowałam pyszną sałatkę kalafiorową :)~ Sałatka kalafiorowa z gotowaną piersią kurczaka i jajkiem + sos koperkowy ~Składniki:kalafior100g gotowanej piersi z kurczakajajkokilka listków sałatySos:100ml maślankikoperekprzyprawy: sól, pieprz, kurkumaKalafior gotujemy al'dente(...)twardo. Kalafior kroimy na mniejsze części, kurczaka w plasterki, jajko w ósemki, a sałatę siekamy. Wszystko razem łączymy. Maślankę mieszamy z przyprawami i posiekanym koperkiem i dodajemy do sałatki
Kuchenny Skrawek NiebaSkładniki ;połowa opakowania rukoli 125 g tj. około 2 garścipołowa sałaty lodowej3-4 pomidoryPrzygotowanie :Umyte liście rukoli i sałaty lekko rozdrobniłam, umyte pomidory pokroiłam w drobna kostkęSkładniki sałatki wymieszałam, posoliłam,posypałam pieprzem do smaku i polałam sosem i ponownie wymieszałamTaka szybka sałatka nadaje się do dania obiadowego, ja podałam ją do kaszy z bitkami.Zawsze do tego dania serwowałam czerwone(...)mioduewentualnie pieprz czarnyW garnuszku mieszamy miód z 2 łyżkami ciepłej wody, a potem stopniowo dodajemy olej, sok i musztardę. Po dodaniu każdego składnika mieszamy dokładnie do zupełnego połączenia składników. Sałatkę polewamy tuż przed podaniem na stół.Ilość poszczególnych składników sosu podaję dość orientacyjnie, smak ma pozostać słodko - kwaśny
Proste Potrawyostygnięcia.Dodać posiekaną cebulkę, jajko, sól, pieprz i pietruszkę, wymieszać. Dodać starty ser i dobrze wymieszać.Uformować kotleciki.Smażyć na oleju około 10-12 minut, na małym ogniu.Przygotować sałatkę z pomidora i zielonej sałaty i polać sosem z oliwki i cytryny. Oprószyć pieprzem.Usmażone frykadelki podawać z sałatką.Orkiszowe kotleciki mają fenomenalny smak podobny do mięsa. Mięsożercy powinni
Kulinarny karnet ChristopheraPyszna i lekka sałatka z dodatkiem łososia z puszki. Szybko się ją robi. Wygląda pięknie kolorowo i wspaniale prezentuje się na stole pomimo, że składniki są wymieszane.składniki:1 mała sałata lodowa2 puszki łososia w oleju, użyłam Graal250 g pomidorków daktylowych1 kiszony ogórek2 małe czerwone cebulkigarść posiekanej natkiSałatę lodową porwać na małe kawałki i przełożyć do dużej miski. Dodać kawałki(...)łososia z puszki, nie trzeba dokładnie osączać z oleju. Pomidorki daktylowe przekroić na pół. Dodać do sałatki. Cebulki obrać i razem z ogórkiem pokroić na cienkie plasteki. Ja pokroiłam je tak cieniutko za pomocą szatkownicy do kapusty. Dodać do pozostałych składników. Na koniec dodać garść posiekanej natki pietruszki. Wszystko delikatnie wymieszać i sałatka gotowa
Monia miesza i gotujeKolejna moja smakowita sałatka na sałacie. Łączy składniki, które bardzo lubię - figi, winogrona i camembert pasują do siebie idealnie.składniki:2 garście porwanej sałaty3 duże figi9 kulek różowych winogron1 serek camembert1 garść rodzynek4 łyżki oleju2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka mioduWinogrona umyć i przekroić na pół. Figi umyć i pokroić na ćwiartki. Serek pokroić na trójkąty. Na talerzach ułożyć(...)garści porwanej sałaty. Na sałacie ułożyć pokrojone figi. Pomiędzy figami ułożyć pokrojone winogrona oraz trójkąciki sera. Sałatkę posypać rodzynkami. Olej, sok z cytryny i miód wymieszać w słoiczku i skropić sałatkę przed podaniem
Monia miesza i gotujesię jakoś ostatnio złożyło, że miałam w domu pół pekinki, a w najbliższej perspektywie małą rodzinną imprezkę. Skojarzenie jednego z drugim jest dość automatyczne - trzeba zrobić sałatkę! Przegrzebałam pół internetu, ale nic mi się nie podobało, w związku z czym poszłam na żywioł i udało się ;) Sałatka nadaje się nie tylko na imprezy - przekonałam się, że to również idealna przekąska(...)pracy :)Użyłam mortadeli, Wy możecie użyć tego, co Wam się żywnie podoba - szynki, parówek, kiełbasy, jeśli chcecie, by Wasza sałatka była bezmięsna, zamiast wędliny dodać można kukurydzę z puszki.Składniki:- pół główki kapusty pekińskiej- 0,5 kg mortadeli- szklanka ryżu- 2-3 łyżki majonezu- curry, vegeta, pieprz W pierwszej kolejności musimy zająć się ryżem. Wrzucamy go na suchą patelnię
Kulinarne zapędy KokosaDziś jedna z najbardziej klasycznych sałatek imprezowych. Pyszna i sycąca, smakuje każdemu, równie dobrze sprawdzi się jako przekąska jak i pełnoprawne danie obiadowe :) Dobrze jest robić ją w przeźroczystej misce ze względu na to, iż wtedy ładnie prezentują się warstwy.Składniki:- 1 duża pierś z kurczaka- opakowanie przyprawy gyros- pół główki kapusty pekińskiej- puszka kukurydzy- mały słoik ogórków konserwowych(...)stanu ze zdjęcia powyżej - cebulę kroimy w drobną kosteczkę, ogórki podobnie, kapustę szatkujemy, kukurydzę odsączamy. Do tego czasu kurczak powinien by już przestudzony, więc pora przystąpi do komponowania warstw sałatki. Na samo dno wrzucamy kurczaka... ...na niego ketchup... ...potem cebulę... ...następnie ogórki... ...na to majonez... ...na niego kukurydzę... ...jeszcze jedną warstwę ketchupu... ...i kapustę. Nasza sałatka
Kulinarne zapędy Kokosakosteczkę ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzone obrać i pokroić w kosteczkę ogórek kiszony pokroić w kostkę obrany ze skórki dodać groszek konserwowy odsączony na sitku do smaku sałatkę doprawić pieprzem, majonezem light i soli dać mało bo matiasy są słone sałatkę schować do lodówki na 1 godzinę i przed podaniem nałożyć sałatkę na niemoczone matiasy i zawinąć w roladki
W Mojej Kuchni LubięKolejna sałatka z figami. Nazwałam ją figowa uczta po to była uczta dla mojego mężusia. Ja nie lubie sera z pleśnią a innego akurat nie miałam więc powstała tylko jedna porcja specjalnie dla niego.składniki:2 figigarść porwanej sałaty50 g sera z pleśnią1-2 łyżki mieszanki ziaren słonecznika, dyni, pini3 łyżki oliwy1 łyżka sosu balsamicznego1/3 łyżeczki musztardy delikatesowejNa talerzu(...)sałatę, można użyć dowolnej mieszanki. Figi pokroić na ćwiartki i ułożyć na sałacie. Ser pokroić w dużą kostkę i ułożyć pomiędzy figami. Ziarna upażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Przygotować sos. W słoiczku wymieszać oliwę, sos balsamiczny i musztardę.Gotowym sosem skropić sałatkę i podawać
Monia miesza i gotujeZdrowa i pyszna sałatka warzywnaSałatka z jarmużu SKŁADNIKI: jarmuż - 1 torebka ( 200 g) papryka czerwona - 1 szt papryka żółta - 1 szt kalafior - 0,5 szt brokuł - 0,5 szt sól i pieprz oliwa z oliwek sok z cytryny musztarda - 1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE Papryki umyć, osączyć, pozbawić gniazd nasiennych(...)Jarmuż opłukać, osączyć, odciąć ogonki i grube nerwy, liście porwać na mniejsze kawałki. SOS Oliwę wymieszać z musztardą , solą i pieprzem, oraz sokiem z cytryny. Sałatkę polać sosem, wymieszać. Smacznego
Kuchnia Danusifigi trwa. W tym roku jakoś wyjątkowo piękne i duże sztuki mi się trafiają a więc korzystam i kupuję. Najlepiej smakują mi na surowo więc zajadam je w sałatkach. W tej sałatce pyszne figi połączyłam z szynką i camembertem.składniki:2 garście rukoli1/2 serka camembert2 duże figi lub 4 mniejsze8 plasterków szynki dojrzewającej4-5 łyżek oleju1 łyżka sosu balsamicznegosól(...)kawałeczki szynki. Camemberta pokroić na małe kawałki. Ułożyć pomiędzy figami i szynką. Olej wymieszać z sosem balsamicznym, do smaku doprawić solą i pieprzem. Gotowym sosem skropić ułożoną na talerzu sałatkę i od razu podawać
Monia miesza i gotujemięsa. Składniki: 1 por 1 puszka kukurydzy śliwki suszone majonez sól Por pokroić w półtalarki i posolić. Dodać osączoną kukurydzę i majonez. Śliwki drobno pokroić, część dodać do sałatki, a pozostałymi ozdobić. Smacznego
Salonik smakówDzisiaj na tapecie będzie lubiana w moim domu przez wszystkich bez wyjątku, sałatka. Prosta, tania i bardzo smaczna, gości na naszym stole od ponad 25 lat... Często podaję ją jako dodatek do obiadu, na przykład do kotletów schabowych. Będzie też doskonała na mniej lub bardziej oficjalną imprezę, albo, żeby coś przegryźć(...)trakcie dnia.Jeśli lubicie sałatki ziemniaczane to może przypadnie Wam również do gustu taka mocno czosnkowa ? Sałatka ziemniaczana Składniki:700 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach250 g kiszonych ogórków4 jajka ugotowane na twardo4 czubate łyżki majonezu1 łyżeczka ostrej musztardy2 łyżki posiekanej natki pietruszki ( u mnie mrożona)sólpieprz Wykonanie:Ziemniaki obieramy
Kulinarne przygody Gatity