Nigdy nie kryłam się z moją miłością do jagód, jeśli do tego dołoży się jeszcze sernik i mocno czekoladowe brownie – to dla mnie ciasto absolutnie
CiastkozercyBuchty to rodzaj bułeczek drożdżowych, popularnych w całej Polsce. Pieczone są przytulone, jedna obok drugiej, puste lub z nadzieniem, koniecznie posypane maślaną kruszonką. Do wypełnienia bułeczek
Chocolate Muffin BlogWielkanocne babeczki z kurczaczkami Do świąt wielkanocnych zostały dwa tygodnie, jest więc czas, żeby zastanowić się, czy może w tym roku nie warto było by spróbować
CiastkozercyŚwiąteczne ciastkowe lizaki - pisanki Lizaki z ciastek w kształcie pisanek to urocza wielkanocna słodka przekąska. Jeśli widzieliście już ciastkowe lizaki wiecie, że wystarczy ulepić z ciasta
CiastkozercyTęczowe babeczki Dzisiejsze muffinki to kolorowa alternatywa dla babeczek z tęczowym kremem, które możecie znaleźć tu . Tym razem kolorowe jest ciasto i choć ich przygotowanie wymaga
Ciastkozercypewno nie raz do nich powrócę. Są wilgotne, z wyczuwalnym aromatem banana, krem karmelowy doskonale się z nimi komponuje, przypominają nieco znane wszystkim banoffee pie. Naprawdę polecam!! Muffiny bananowe z kremem kajmakowym Składniki na 12-14 sztuk: 3 dojrzałe bananów 1 jajko ¾ szklanki maślanki lub kefiru ½ szklanki rozpuszczonego masła lub oleju 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 100 g czekolady milka z daim 100 g masy krówkowej Krem kajmakowy: 200 g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g masy krówkowej Przygotowanie: Banany rozgniatamy dokładnie widelcem lub blenderem, aż powstanie gładka masa. Łączymy banany z jajkiem, maślanką, masłem oraz ekstraktem waniliowym. Suche składniki mieszamy w jednym naczyniu
Mania GotowaniaCzy lubicie czasem przygotować danie, które pięknie się prezentuje? Od razu lepiej smakuje prawda? :) Zatem zapraszam na torcik śniadaniowy... z mikrofali! Oczywiście blaty można usmażyć na
Chocolate Muffin BlogMoja babeczkowa lista „do zrobienia” jest długa na kilkanaście pozycji, ale czasem piekę coś konkretnego, bo przeglądając szafkę ze słodkimi różnościami wpadnie mi w
Ciastkozercy... pod tą nazwą kryje się puszysty naleśnik bananowy, w walentynkowym wydaniu :) W tak ważnym dniu warto poświęcić chwilkę i przygotować coś wyjątkowego :) Naleśnik jest Wam zapewne
Chocolate Muffin BlogCzy jest ktoś, kto nie lubi ptasiego mleczka? Puszysta kostka, oblana chrupiącą czekoladą, którą odgryzamy kawałek po kawałku, kaloria po kalorii.... aż 50 kcal w jednym
Chocolate Muffin BlogCzasem jest tak, że w kuchni przez przypadek wychodzi coś pysznego :) Na blogu pojawiały się już serniczki z miseczki, placuszki serowe z patelni i omlety. Tym
Chocolate Muffin BlogCzy jest coś lepszego od kubka parującej kawy w zimowe popołudnie? Jest. Kawowe babeczki! Niepowtarzalny smak i aromat można uzyskać dodając do ciasta przestudzone espresso, jeśli
Ciastkozercyłyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 1/2 szkl cukru (można dodać więcej bo maliny są lekko kwaśne) 2 jajka całe 1/3 szkl oleju 3/4 szkl mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 duże garści mrożonych malin- nie musimy rozmrażać (mogą być też świeże) płatki migdałowe do posypania Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni W jednej misce łączymy wszystkie składniki suche(...)układamy maliny i nakładamy kolejną łyżkę ciasta. Całość posypujemy migdałami i wstawiamy do piekarnika na 20-25 min. Tym razem z racji że forma sylikonowa była większa piekłam swoje muffiny
Piekielna Kuchnia Patinieduże jabłko, obrane i drobno pokrojone 80 g rodzynek 100 g drobno pokrojonych krówek Kruszonka: 100 g mąki 80 g masła 3 łyżki cukru 2 krople aromatu waniliowego 3-4 drobno pokrojone krówki Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem wanilinowym i przyprawami. Jajko, jogurt i cukier wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać olej(...)mokre, wsypać rodzynki (ja dodatkowo je uprzednio namoczyłam we wrzątku, a później dokładnie odcedziłam), jabłko, krówki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników (fot.1) . Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami (fot.2) . Przygotować kruszonkę. Wymieszać mąkę, cukier. Dodać posiekane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać krówki i ponownie wymieszać (fot.3) . Wierzch muffinek
Świat CiastaDziś klasyka gatunku – spisze się nie tylko do popołudniowej kawy i herbaty, ale także od święta :) Krucha, delikatna, idealnie puszysta… powiecie, że to tylko
Ciastkozercy