Jest bardzo, bardzo, bardzo gorąco, a ja sobie wymyśliłam, że upiekę muffinki... Baby już tak czasem mają, że wpadają na naprawdę głupie pomysły i w dodatku
Przepysznik - BLW i nie tylkosezonie jesienno-zimowym ilość jabłeczników mnie przytłacza. Zapach korzennych przypraw, sosy i lody waniliowe, jabłka siekane, tarte i w ćwiartkach; tarty, muffiny, babeczki, kruche i półkruche, francuskie i półfrancuskie. Istnieje kilka przepisów, które wykorzystuję najczęściej: szwedzkie babeczki z jabłkami i cynamonem , tarta z jabłkami w masie śmietanowej , tradycyjny apple pie z cynamonem i karmelem . Czasami jednak potrzebuję odmiany. Ten przepis
Życie zamknięte w smakuprawdę ciężko się od nich oderwać! Jak widać, za drugim podejściem udało się już zrobić zdjęcie w ogrodzie - to o nich pisałam Wam na fb ;) MUFFINY Z OREO Ja zamiast serka truskawkowego dałam waniliowy. Wa smaku wyszły podobne do uwielbianych przez moją córcię Placuszki z serka homogenizowanego , takie jakby lekko budyniowe, mięciutkie. W wykonaniu - dziecinnie proste, moja córcia przygotowała
Kto ugości moich gości?Przesiać mąkę do miski, następnie dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli i 4 łyżki cukru waniliowego. Suche składniki przemieszać, następnie dodać jajko i olej
Kredowe Menujego zrobienia. Będzie tak samo pysznie ! Niektórych dziwi ta nazwa, ale idealnie pasuje do wyglądu. Dodatek gruszek wzbogaca smak klasycznego salcesonu . Składniki (na 24 muffiny*): - 1 szklanka cukru - 5 jaj - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 2 szklanki mąki - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka sody - 3 czubate łyżki kakao - 1 łyżeczka cynamonu - kilka szczypt imbiru - 1 szklanka oleju(...)Zmiksować ponownie. Dodać jabłka, gruszki, dokładnie wymieszać łyżką. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach. * Jeśli 24 to za dużo, zmniejszcie ilość składników o połowę i zróbcie 12 muffinów
Corner With RecipesŻurawina jest bardzo zdrowa,a w takich muffinach bardzo smaczna Muffiny żurawinowe SKŁADNIKI: jajka -2 szt mąka -1 szkl cukier waniliowy -1 opak cukier -0,5 szkl margaryna palma -110 g proszek do pieczenia -2 łyżeczki soda oczyszczona -0,5 łyżeczki mleko -150 ml żurawina-150 g tłuszcz do foremek bułka tarta gotowa polewa PRZYGOTOWANIE: Żurawinę przebrać, opłukać,osączyć(...)wyłożyć pokrojoną margarynę,dodać cukier i cukier waniliowy,utrzeć mikserem na puszystą masę. Następnie dodać jajka,wszystko dobrze zmiksować. Do zmiksowanych składników dodawać na przemian mąkę i mleko,dokładnie wymieszać. Osączone żurawiny dodać na samym końcu,lekko wymieszać. Nakładać łyżką 3/4 ciasta do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką foremek do muffin. Muffiny piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop.przez
Kuchnia Danusiciasta francuskiego. Przygotowanie deseru trwa ok 25 minut. Bazą jest upieczone w formie do muffin ciasto. Nadzienie - tu ograniczana nas tylko wyobraźnia. Podstawą jest kwaśna śmietana i jajko, a do tego można dodawać co dusza zapragnie. Oryginalnie Jamie proponował skórkę z pomarańczy i aromat waniliowy, ale kto zabroni dodać kakao lub czekoladę? Kto zaprotestuje, gdy dodam pokrojone owoce, albo przeciery(...)golden syrup Sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie delikatnie oprószonym mąką. Posypujemy je cynamonem i cukrem waniliowym. Zwijamy w rulon. Rulon kroimy na 12 równych kawałków. Wkładamy je do formy na muffiny jak na zdjęciu poniżej. Palcami rozgniatamy i tworzymy z ciasta "koszyczki". Wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut, aż do zarumienienia
W kuchni wieczoremprzygotowania tych muffinków potrzebujemy 5 minut czasu wolnego i widelec. Czy są ciasta łatwiejsze do przygotowania od tych, na muffinki? Składniki (12 muffinów): 160 g mąki pszennej 140 g cukru płaska łyżeczka cukru waniliowego pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 130 g jogurtu naturalnego 60 g roztopionego i przestudzonego masła 2 jajka
Smak mojego domuDzisiaj niedzielnie, świątecznie, wykwintnie. Zapraszam na pyszności z truskawkami. 125 mąki pszennej 125 g cukru 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g
Humanistka w kuchniJajko sadzone- ciastko 14. Kawa mrożona z pian ą 15. Kuleczki słodkie i zdrowe 16. Lody 17. Łabędzi puch 18. Mini serniczki waniliowe w sosie wiśniowym 19. Muffinki jaglane bezglutenowe na kokosowo 20. Muffiny bananowe 21. Panna cotta 22. Sernik na zimno 23. Tarta owocowa 24. Tęczowy sernik na zimno 25. Tiramisu z truskawkami 26. Toffi
Tradycyjna Kuchniasię składa, że do ich wypieku wykorzystałam resztkę owocowych zapasów. Teraz z utęsknieniem wyczekuję na owocowy sezon, który już tuż tuż ... Kokosowe muffiny - wieloowocowe SKŁADNIKI : 2 czubate szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka czubata cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki wiórek kokosowych 1/3 szklanki cukru 170 ml kefiru 100 ml mleka 70 ml oleju kokosowego(...)cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Do jednej miski wsypujemy suche składnik: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek o pieczenia i wiórki kokosowe - mieszamy. Do drugiej miski wlewamy mokre składniki: kefir, mleko, olej i wbijamy jajka - mieszamy. Do suchych składników przelewamy mokre i dokładnie mieszamy. Formę do muffin wykładamy papilotami, uzupełniamy je do 3/4 wysokości, nakładamy mix owoców, posypujemy kruszonką. Pieczemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj propozycja na muffinki pomarańczowe. Moim zdaniem te muffiny są warte grzechu. Skórka pomarańczowa nadaje im cudownego aromatu. Brązowy cukier, którym posypałam wierzch daje efekt przyjemnego chrupania :) Składniki: 170 g mąki pszennej 120 g cukru płaska łyżeczka cukru waniliowego 1/2 płaskiej łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 180 g jogurtu naturalnego(...)roztopionego i ostudzonego masła skórka otarta z 3/4 pomarańczy 2 łyżeczko brązowego cukru do posypania muffinów Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Pomarańczę dokładnie myjemy, sparzamy i ścieramy z niej skórkę. Do miski wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia. sól. Do drugiej miski wybijamy jajka i je roztrzepujemy widelcem. Do jajek dodajemy składniki mokre
Smak mojego domuPost Muffiny malinowe z ‚oczami’ na Halloween pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojeMuffiny i babeczki to desery, które błyskawicznie zdobyły u nas popularność. Nic dziwnego, w końcu przygotowanie ciasta to bułka z masłem, a dodatki do nich można wybierać patrząc na to co zalega nam w szafkach. Chciałam Wam przedstawić przepis na bardzo praktyczne ciasto, które łatwo odrywa się od papilotek (było to długo moją zmorą). Do ciasta dodawać można przeróżne dodatki(...)mąkę, wymieszać na gładką masę. Dodać czekoladę i wymieszać. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 20 minut aż włożony drewniany patyczek będzie suchy. Muffiny będą brązowe na wierzchu. Przez czas pieczenia ubić śmietanę z cukrem waniliowym. Upieczone maffinki ostudzić na kratce. Dekoracja z motylkiem: Odkroić wierzch zimnej muffinki. Przeciąć na pół. Na dolnej części udekorować śmietaną lub kremem. Połówki
W kuchni wieczoremsłonecznikowego lub innego o neutralnym smaku 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki białego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2,5 szklanki mąki pszennej (ok. 420 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jak zrobić muffiny z gruszkami? Gruszki dokładnie myjemy i obieramy. Przekrawamy na połowę, wydrążamy nasionka i kroimy w dosyć wielką kostkę. Przekładamy do misy
Kuchnia Łukasza