minut. Trudno to, co napisałam nazwać przepisem. Potraktujcie to bardziej jako pomysł – chlebki pita stanowią jedynie bazę. Raz na jakiś czas można zgrzeszyć i gotowym chlebkiem – mini pizze są super na czyszczenie lodówki z resztek warzyw. Pizzerinki z chlebków pita: 5 chlebków pita tarty ser żółty lub mozzarella (użyłam cheddara) dowolne warzywa (u mnie: pieczarki, cukinia i pomidorki
Poezja smakueintopf jest doskonałym pomysłem na prosty, bardzo smaczny, niezwykle aromatyczny i zarazem elegancki obiad. Polecam! :) * udka z kurczaka- 10 szt. * marchewka- 400 g (użyłam mrożonej w wersji 'mini') * ziemniaki- 3 duże * pomidorki- 8-10 szt. * grzyby- 120 g (użyłam suszonych) * woda- 400 ml * suszona włoszczyzna- 2 łyżki (opcjonalnie) * olej ryżowy- 3 łyżki * sól, pieprz, słodka papryka oraz suszony
Kraina Miodem PłynącaWyłożyć na blat, szybko wyrobić. W razie potrzeby dodać resztę śmietany. Rozwałkować na grubość około 0,3 - 0,5 mm, wykładać nim wysmarowane masłem foremki (ja użyłam foremki do mini tart 4 sztuki) tak, aby trochę ciasta wystawało poza brzegi. Wypełnić farszem i przykryć krążkiem ciasta (trochę większym od średnicy foremki), zlepiając dokładnie oba kawałki ciasta.Odciąć nadmiar ciasta. Wierzch
królestwo garówminut rozsmarowujemy ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia mocno dociskając je do spodu pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20-30 minut (mowię orientacyjnie bo dysponuje mini piekarniczkiem i pieczenie wygląda tu inaczej niż w normalnym piekarniku) po ostudzeniu kroimy ciasto na batoniki SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzeszłym miesiącu wybrałam się samochodem w mini podróż. Zatrzymałam się u znajomego w okolicach San Luis Obispo. Dzięki temu miałam okazję pobyć na prawdziwej, kalifornijskiej wsi. Widziałam dojrzewające na winnicach winogrona. Piłam wina zrobionego z tych, które dojrzały tam kilka lat wcześniej. Najadłam się ręcznie robionych, wymyślnych kiełbas. Jechałam traktorem przez gaje oliwne. Widziałam zdewastowane przez suszę plantacje awokado, drzewa
Jem więc Jestemwytłumaczę Wam jak należy. Zamiast garden egg możecie użyć także zwykłego bakłażana i będzie ok. No to co gotujemy? Indyjsko - kameruńskie kluseczki z semoliny z potrawką z batata i mini bakłażana - garden egg. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedania mało pracochłonne. Polecam Wam się pobawić i przygotować danie z jego pomysłu. Przepis na najlepsze Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i papryką: 6 ćwiartek z kurczaka kolorowe mini papryki natka pietruszki ½ kg mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula ¾ szkl. bułki tartej zalanej zimnym mlekiem po sam rant łągodna papryka w proszku sól, pieprz 2 łyżki majeranku 1 łyżka oleju
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsobie na cukinie patrzyłam i nagle mini pizze z nich zrobiłam. Ciasto jak na pizze, tylko z dodatkiem mąki orkiszowej przygotowałam, a cukinię namoczyłam, odcisnęłam, z olejem, ziołami, przyprawami zmieszałam. Na ciasto ja nałożyłam, brzegi skleiłam, w piekarniku wypiekałam, a pod koniec dwa rodzaje sera dodałam. Cukinia z serem idealnie smakowo się zgrała i chrupiącą oprawę z ciasta miała
Moniki SmakołykiFaszerowane ziemniaki to dla mnie taki mini bigos . W tym sensie że na farsz wykorzystuje resztki. A takowych po Świętach jest w brut w każdej lodówce. Więc z takich ziemniaków mamy podwójną korzyść Skrawki nie zmarnują się . Po drugie lekki obiadek zapewniony. Składniki na 6 szt. 3 duże ziemniaki 2 łyżki skrawków weliny chudej 1 jajko gotowane na twardo
Eli Gotowaniecebulę i paprykę w drobną kostkę, a mozzarellę zetrzeć na małych oczkach tarki. Ciasto podzielić mniej więcej na 12-14 kawałków i z każdego uformować placek (trochę jak na mini pizzę). Placek posmarować sosem pomidorowym, zostawiwszy ~1cm czystego brzegu i na połowę wyłożyć dowolną ilość składników w dowolnej konfiguracji oraz proporcjach. Tutaj niestety miałam mały kłopot, bo ciast o jest
Przepysznik - BLW i nie tylkozachwyceni ciastem i pożarli tak dużo, że byłam naprawdę w wielkim szoku. I to rozmarzenie na twarzach :) Na koniec zostało mi trochę bitej śmietany i pokruszonego ciasta, zrobiłam więc mini porcje, które moi siostrzeńcy pochłonęli na odchodnym
Przepysznik - BLW i nie tylkogrochem, ryzem... no własnie jestem ciekawa czym Wy obciązacie swoje wypieki? ja nie mając nic z powyższej listy przykryłam ciasto papierem do pieczenia i poukładałam na nim foremki na mini babeczki ;-) Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200C - po około 15 minutach zdjęłam obciążenie i dopiekłam spód jeszcze kilka minut. Truskawki myjemy i odsączamy na sitku. Kiedy spód już nam przestygnie
Radość kipiąca uśmiechem.śmietanki 30% (mocno schłodzonej) 250 g kremowego serka śmietankowego Philadelphia 100 g masła orzechowego typu crunchy 1 łyżka miodu (użyłam akacjowego) Dodatki: 10 szt. reese's mini 1 łyżka poszatkowanych orzeszków ziemnych Płynny karmel (opcjonalnie) Przepis: Ciasteczka wraz z nadzieniem umieszczamy w blenderze i miksujemy. Zmiksowane ciasteczka przekładamy do miski, dodajemy do nich rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy
Emcia Pichciminut przed upływem czasu , rozpuszczamy podpuszczkę w wodzie – ja używam niegazowanej mineralnej bo nie zawiera chloru jak kranówka , który zabija bakterie . Jeśli użyjecie takiej w proszku sprzedawanej w mini próbówkach po 1 g to użyjcie troszkę mniej niż pół takiej próbówki na 30 ml wody -zamieszać i odstawić na 30 minut . Po upływie dwóch godzin , mleko możemy zaprawić podpuszczką
Ogrodnik w podróżygrubą kostkę), 1 świeża, czerwona papryka, pokrojona w kostkę, 100 g suszonych pomidorów, pokrojone w większą kostkę, 90 g zielonych oliwek - przekrojone na pół, 125 g kulek mozzarelli ( tzw. mini mozzarella), 140 g sera feta, pokrojona w grubą kostkę, garść listków świeżej bazylii. sos: 50ml oliwy extra virgin (4 i 1/2łyżki), szczypta soli, łyżka oregano - wymieszać. Dodatkowo: grzanki
W kuchni u Moniki