soli, 5 łyżek oleju, 1/2 kg miąższu z dyni, Po przyprawy zapraszamy do SKWORCU Wykonanie; Ziarna gorczycy miksujemy z obranym czosnkiem, imbirem, mieloną gorczycą, solą i 2 łyżkami oleju. Mięso myjemy. Przygotowaną pastą nacieramy schab i odstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy 2 godz. w temperaturze 180 stopni.Dynie pokrojoną w kostkę mieszamy z reszta oleju, solą i pieprzem. Rozkładamy wokół(...)mięsa i pieczemy jeszcze 40 minut. /pomysł zaczerpniety z Moje Gotowanie/Sztuka mięsa/6/2014
Anioły w kuchniCheeseburger z serem w wersji fit Skład: 5 bułek pełnoziarnistych 500 g mięsa mielone z szynki odtłuszczonego 5 plasterków serka topionego light 1 ogórek konserwowy 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 100 g jogurtu greckiego Przygotowanie : Mięso mielone doprawiamy sola i pieprzem. Następnie dodajemy jajko . Całość mieszamy i formujemy z mięsa
Sylwetka Od Kuchnićwiartki. Składniki: filet z piersi indyka około 1 kg suszony tymianek 2 łyżeczki szyszkojagody jałowca 5-6 szt sól pół łyżeczki olej (rzepakowy lub oliwa z oliwek) Przygotowanie: Mięso posolić. Jałowiec i tymianek rozetrzeć w moździerzu z dodatkiem łyżki oleju. Posmarować mięso, najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki aby przeszło ziołowym aromatem ;) Piec w żaroodpornym(...)naczyniu lub brytfannie z przykrywką, jeśli takich nie mamy, to może być też forma np. keksówka, którą przykryjemy folią aluminiową. Na dno nalać trochę oleju, włożyć mięso, przykryć i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec pod przykryciem 1,5 godziny, następnie przykrywkę zdjąć i piec jeszcze około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni, polewając kilkakrotnie sosem
głodny alergikKonkretny kawał mięsa!, piękna łopatka w połączeniu z oscypkiem, czosnkiem i białym pieprzem! , jednym słowem MĘSKA RZECZ :). Składniki; 1 kg mielonej łopatki, (można dodać wołowego mięsa ) 25 dag baleronu lub wędliny z dużą ilością tłuszczu 2-3 kromki czerstwego chleba, (bez skórek) 3 ząbki czosnku 2 jajka kilka łyżek bułki tartej 10-12 dag oscypka lub innego regionalnego sera sól(...)układamy na blaszce. Pieczemy w tem 180-190C przez ok 90 min. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać polewamy nim pieczeń z góry. Gotowy klops wyciągamy na półmisek. Mięso jest równie smaczne na ciepło jak również na zimno. Może być dodatkiem i daniem głównym, może też być wędliną na kanapki! Jedno jest pewne szybko znika....:). Smacznego
Apetyczna babeczkaczosnku 1/4 szklanki octu jabłkowego 5-6 łyżek mąki kilka łyżek oleju 2 łyżki cukru kilka listków świeżej szałwii i majeranku,(lub po 1 łyżka suszonej) pieprz szczypta soli Mięso umyć, osuszyć, podzielić na dość grube kotlety. Oprószyć pieprzem i solą, obtoczyć w mące. Zrumienić na rozgrzanym oleju w garnku. Przełożyć do miski, przykryć. Na pozostałym tłuszczu zeszklić posiekaną cebule(...)wino, ocet, dodać cukier, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Nic nie powinno przywierać do dna, a cukier ma się zupełnie rozpuścić. Posikać szałwię z majerankiem. Dodać je do garnka z mięsem. Dusić przez ok 1 godzinę na niewielkim ogniu. Można podlewać małą ilością wody. źródło,,mięsa siostry Marii
Apetyczna babeczkapieprz 1/4 łyżeczki Szynkę myjemy, osuszamy, można ponakłuwać widelcem. Nacieramy wszystkimi przyprawami, zawijamy w folię spożywczą i marynujemy kilka godzin, dobrze jest odłożyć na noc do lodówki. Mięso w marynacie przekładamy do żaroodpornego naczynia lub do rękawa do pieczenia. Czas pieczenia ok 90 minut, w tem 190C, im większy kawałek mięsa tym dłuższy czas pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy(...)mięso na półmisek i odstawiamy do ostygnięcia
Apetyczna babeczkazłączona podwójna pierś z kurczaka 5 dag sera żółtego kilka liści świeżej szałwii 2 łyżki mąki 2 łyżki masła Pierś z indyka rozciąć tak, by otrzymać duży, równy płat mięsa. Ponacinać w kilku miejscach, lekko natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na 15 minut. Na mięsie ułożyć plasterki żółtego sera i liście szałwii: z wierzchu rozprowadzić równomiernie farsz. Zwinąć(...)oleju razem z posikaną cebulą i drobno pokrojonymi marchewkami. Kiedy grzyby i marchewką zmiękną, dodać wino i bulion drobiowy. Nie zdejmować z ognia do odparowania 1/3 sosu. Źródło ,, mięsa siostry Marii
Apetyczna babeczkararytas dla osób, które lubią mięso z posmakiem owocowym. Szynka marynowana w czerwonym winie porzeczkowym, oliwie z oliwek od Hiszpańskich Delikatesów , oraz z solą morską. Składniki: ok 1.5 kg surowej szynki 2-3 łyżeczki soli gruboziarnistej 3-4 łyżki oliwy z oliwek 2 szklanki domowego wina, u mnie porzeczkowe świeżo mielony pieprz 1. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, nacinamy(...)Przygotowujemy naczynie żaroodporne, przekładamy szynkę z winem, oprószamy pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 2 godziny. Po godzinie pieczenia ściągamy górna pokrywę i pozwalamy aby mięso się zrumieniło. Należy je równomiernie polewać sosem, który się wytworzył i obracać, aby równo się piekła. 3. Gotową szynkę wykładamy na półmisek do ostudzenia
Apetyczna babeczkaczasu często przygotowuję je w domu. Są dość proste w wykonaniu, a domowa wersja na pewno nie kryje w sobie żadnych niespodzianek. Polecam! Szwedzkie pulpeciki Köttbullar Składniki: 400 g mięsa wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 mała cebula 50 ml mleka 4 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki zmielonego goździków 1/3 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki zielonej kolendry sól, pieprz olej(...)mięs 1 łyżka mąki (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie: Bułkę tartą zalewamy mlekiem i mieszamy. Odstawiamy na około 5 minut. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju.W dużej misce mieszamy mięso z przyprawami, dodajemy jajo, cebulę oraz bułkę tartą z mlekiem. Wyrabiamy dokładnie rękoma. Z mięsa formujemy kuleczki o średnicy około 4 centymetry. Klopsiki możemy upiec w piekarniku albo usmażyć
Mania Gotowaniasosie czekoladowo - winnym ! O tak, doskonale wiemy, że ta propozycja nie jest taka typowa i dla niektórych może brzmieć abstrakycjnie, ale uwierzcie, że kto pierwszy raz skosztuje mięsa w towarzystwie dość wytrawnego smaku czekolady stwierdzi, że nigdy nie jadł nic bardziej ciekawego. Połączenie to bardzo zaskakuje, ale w naszej propozycji wszystkie składniki ze sobą się idealnie łączą(...)misce wszystkie połówki łączymy z przyprawą do piernika - tak aby każda cząstka była nią jak najmocniej pokryta. Wykładamy je do żaroodpornego naczynia z polędwiczką tak, by były jak najbliżej mięsa ( zdjęcie). Polędwiczkę pieczemy na kratce na środkowej półce piekarnika ok. 45 minut, a pod nią umieszczamy dość szerokie naczynie wypełnione wrzątkiem (aby uniknąć wysuszenia mięsa). Czas pieczenia zależny jest
Symfonia SmakówPrzed Wami kolejna propozycja na domową wędlinę kanapkową - tym razem prosta mielonka drobiowa gotowana na parze. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka torebka żelatyny (na 2 litry wody) pół szklanki wody 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę pół łyżeczki soli łyżeczka pieprzu łyżeczka majeranku pół łyżeczki ostrej papryki Przygotowanie: Mięso połączyłam z czosnkiem i przyprawami. Wsypałam żelatynę, dolałam(...)wodę i dokładnie wymieszałam. Z mięsa uformowałam 2 rolki (takiej wielkości, aby zmieściły się do garnka). Każdą z nich owinęłam ciasno i dokładnie folią spożywczą (4 razy) i folią aluminiową (2 razy). Gotowałam na parze przez 1,5 godziny, ostudziłam i wstawiłam do lodówki
Kulinarny Pamiętnikgarnka jest to, że nie ma potrzeby podlewania potaw wodą. Gołąbki z rzymskiego garnka Składniki na gołąbki: 1 kapusta o wadze ok. 1,5 kg 750 g mieonego mięsa z indyka 100 g suchego ryżu 1 cebula sól i pieprz Składniki na sos: 1 kartonik 500 ml przecieru pomidorowego 1 mały kubek śmietany 18% koperek sól, pieprz Wykonanie(...)twarde kapustę wkładamy ponownie do garnka i parzymy. Liście muszą być na tyle miękkie, żeby można było je zwijać. W międzyczasie dokładnie mieszamy mikserem lub malakserem mięso, dodając parę łyżek zimnej wody, mięso musi być kleiste. Potem dodajemy posiekaną cebulę, ryż i przyprawy. Z liści wycinamy twardawe białe części u nasady, nakłady po czubatej łyżce farszu i zwijamy
Kulinarne przygody Gatityusuwamy ogonki i kroimy na trzy części, a z brukselek usuwamy twardą część i kroimy każdą na ćwiartki. Do wrzącej wody wkładamy umytą kość schabową i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Gotową kość schabową wyciągamy z wody, usuwamy mięso między kośćmi i dodajemy wszystkie wcześniej przygotowane warzywa. Gotujemy, aż będą miękkie, na koniec doprawiamy do smaku, podajemy zaraz(...)przygotowaniu z kawałkami mięsa
Moja smaczna kuchniarazem z ziemniakami kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy, a z brukselek usuwamy twardą część i kroimy każdą na ćwiartki. Do wrzącej wody wkładamy umytą kość schabową i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Gotową kość schabową wyciągamy z wody, usuwamy mięso między kośćmi i dodajemy wszystkie wcześniej przygotowane warzywa. Gotujemy, aż będą miękkie, na koniec doprawiamy do smaku, podajemy zaraz(...)przygotowaniu z kawałkami mięsa
Moja smaczna kuchniajesienią kojarzą mi się mocno warzywne sosy oraz mięso. Robi się chłodniej, więc chyba dlatego mam ochotę na "cięższe" jedzenie. Przepis na ten makaron był efektem przeglądania zapasów z lodówki. Sycące danie dla kilku osób. Składniki /dla 4 osób/: opakowanie makaronu spaghetti kilka lisków bazylii Pulpety: 400 g mięsa mielonego (wołowego/wieprzowego/drobiowego) 1/2 cebuli 1 jajko 3 łyżki bułki(...)łyżeczki musztardy sól, pieprz Sos: 2 pomidory 1 marchewka 1/2 cebuli sól, pieprz tymianek 1 łyżka śmietany 18% Wykonanie: Pulpety: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać do mięsa mielonego. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym pokrojoną drobno dymkę. Dobrze wyrobić mięsną masę i formować małe kulki. Pulpety podsmażyć na rozgrzanym oleju. Sos: Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę
Pasja Smaku