mięso - 63110 przepisów (strona:825/4208)

Pulpety w sosie koperkowym. 179

Zawitał pomysł na domowy obiad... takie są najlepsze! Smaczne i szybkie - takie pomysły też czasami są potrzebne! Składniki; 50 dag mięsa mielonego wieprzowo wołowego pół czerstwej bułki grahamki 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki (do sosu) 2 łyżki maki (do panierowania pulpecików) 2 łyżki oleju 1 cebula(...)pokrojona w kostkę i przyrumieniona na oleju Przygotowanie; Do miski dodać mięso, jajko, wcześniej namoczoną i wyciśniętą bułkę, cebulę, sól i pieprz a także łyżkę koperku. Dokładnie wyrobić. Formować małe pulpety mokrymi rękami (wtedy masa nie przykleja się do nich). Pulpety obtaczać w mące i układać na rozgrzanej patelni do lekkiego zrumienienia i tzw, "zamknięcia". Następnie pulpety przekładamy do garnka

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa gołąbkowa – moje odkrycie stycznia. 273

pysznej zupy.    Zupa gołąbkowa ( porcja spokojnie dla 5 osób )  1 nieduża kapusta biała 2 cebule  2 ząbki czosnku 1 litr rosołu  50 dkg mięsa mielonego  100 gram ryżu  500 ml sosu pomidorowego  2 łyżki koncentratu pomidorowego  1 łyżeczka słodkiej papryki  1 łyżeczka ostrej papryki  sól, pieprz do smaku(...)Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Do garnka dajemy cebulę i czosnek ( możemy całość podsmażyć na oleju – ja dodaję chochlę rosołu i duszę ) po chwili dodajemy mięso i całość podgotowujemy. Gdy mięso się ugotuje dodajemy pozostałe składniki oprócz ryżu i przypraw. Zagotowujemy całość i gdy kapusta będzie miękka dodajemy ryż, zagotowujemy, doprawiamy i gotowe. Proste, prawda

Kuchnia na wzgórzu
Zupa meksykańska 170

zewnątrz zimno, więc sposobem na rozgrzanie się od wewnątrz jest cudowna, ostra zupa meksykańska. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 szklanka soi (moczymy ją przez całą noc, później gotujemy przez 2 godziny w wodzie, odcedzamy i ejst gotowa do naszej zupy meksykańskiej) 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sól pieprz bulion(...)suszone płatki chilli w młynku- ścieram na bieżąco) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 pęczek pietruszki Na patelni podsmażam posiekaną w kostkę cebulę wraz z rozgniecionym czosnkiem. Dodaję mięso mielone i nadal duszę. Gdy mięso się usmaży przekładam je do garnka i zalewam bulionem. Dodaję soję, fasolę, kukurydzę (odcedzone – bez płynu z puszki). Doprawiam solą, pieprzem, chilli, majerankiem, koncentratem pomidorowym

MojaQchnia.pl
Kurczak w jogurcie greckim 203

Pierś kurczaka zapieczona w przyprawach i jogurcie greckim. Aromatyczna i soczysta. 300 g mięsa z piersi kurczaka 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego estragonu 1/3 łyżeczki suszonego chilli 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka oleju do smażenia Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić wzdłuż włókien na mniejsze(...)kawałki. Jeśli pierś jest bardzo gruba dodatkowo podzielić na cieńsze kawałki. Mięso natrzeć dokładnie solą, pieprzem, chilli, papryką i estragonem. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem. W misce wymieszać jogurt z kawałkami kurczaka. Jogurt powinien dokładnie pokryć całe mięso. Odstawić na minimum pół godziny do lodówki. Kurczaka przełożyć do żaroodpornego naczynia nasmarowanego olejem. Piec ok. 25 minut w temperaturze

Bullio
Pasztet pod pierzynką 252

Zainspirowana wypiekiem Anety z Kolorowego Przepisownika postanowiłam wykorzystać swoje rosołowe mięso i przygotować podobny pasztecik.  Wygląda efektownie, a jego warstwy przypominają jak nic jakieś fajne ciacho, co tylko kusi potencjalnych Konsumentów do sięgnięcia po kawałek. Doskonale smakuje zwłaszcza z filiżanką czerwonego barszczu! Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i posmakuje. Smacznego! Składniki na blaszkę 28x19cm: Warstwa mięsna(...)mięsa rosołowego 3 ugotowane marchewki (u mnie też z rosołu)  1 żółtko 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka czerwona słodka do smaku Warstwa szpinakowa: 150g świeżego szpinaku baby 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego Masa serowa: 250g mascarpone 300g białego sera półtłustego 1 białko 3 cebule 1 marchew

Kuchnia w czekoladzie
Gulasz z pieczarkami (z piersi kurczaka) 254

garnku lub patelni rozpuszczamy margarynę, podsmażamy przez chwilę cebulę, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Smażymy chwilę, lekko mieszając. Następnie dodajemy pokrojone piersi kurczaka, doprawiamy solą ziołową. Mięso podsmażamy około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie doprawiamy całość ziołowym pieprzem i przyprawą do kurczaka, dolewamy około 1/3 szklankę wody, dodajemy zmielone liście laurowe i ziele angielskie. Mieszamy(...)dusimy całość do miękkości mięsa. Co jakiś czas warto sprawdzić gulasz, lekko przemieszać lub dodać w razie potrzeby niewielką ilość wody. W 3/4 szklanki wody rozpuszczamy (mieszamy dokładnie) mąkę ziemniaczaną. Gdy mięso nabierze odpowiedniej miękkości dolewamy nasz „zagęszczacz”, doprawiamy czarnym mielonym pieprzem i niewielką ilością soli himalajskiej, mieszamy (próbujemy smak). Gotujemy (dusimy) pod przykryciem na mniejszym ogniu jeszcze około

Słodkie okruszki
Domowy hamburger 199

prosty, ponieważ to prostota jest najlepszym przepisem. Do hamburgera możemy dodać dowolne dodatki co sprawia, że nadaje się na spotkania, ponieważ każdy może dodać to co lubi :) Składniki: * 500g mięsa wołowego mielonego (bądź w kawałku (rostbef) do zmielenia w domu - jeszcze lepiej!) * sól i pieprz * jedna średnia cebula * bułki do hamburgerów * pomidory *ogórki kiszone * ketchup  * majonez * 5 plasterków sera(...)Poziom trudności: łatwy porcja: 5 hamburgerów kaloryczność: średnia czas przygotowania: nie więcej niż 1 godzina Mięso przyprawiamy łyżeczką soli i łyżeczką pieprzu. Cebule siekamy w małą kostkę i smażymy na patelni aż się zeszkli. Zeszkloną i lekko przestudzoną cebulę dodajemy do mięsa i całość mieszamy. Formujemy 5 kulek. Każdą kulkę spłaszczamy tak aby była wielkości naszej dłoni, upewniając się

Klasyka Gotowania
Duszony karczek z marchewką 140

się odchudzają. Obiad ten nie zawiera dużo tłuszczu, więc jest w miarę zdrowy. Jest na tyle doprawiony, że absolutnie nie jest mdły jak może wydawać się zdrowy obiad. Mięso jest na tyle miękkie, że nie trzeba go kroić, samo się rozpada. Surówka jest typowo, klasycznie tradycyjna, a sam przepis jest wymyślony przez naszą rodzinkę :) Szczerze zachęcam do spróbowania całego obiadku(...)osoby Składniki:  * 4 plastry karczku * mrożona mała marchewka * jedna duża cebula * jeden duży ząbek czosnku * jedna kostka mięsna * szklanka wody * sól, pieprz Cebulę kroimy w średnią kostkę. Mięso przyprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. W żaroodpornym naczyniu wykładamy mięso oraz cebulę z mrożoną marchewką. Dodajemy pokrojony na pół ząbek czosnku i kostkę mięsną. Podlewamy całość jedną szklanką wody. Dusimy

Klasyka Gotowania
Gołąbki z mięsem w sosie szpinakowo pomidorowym 194

Śledząc nasz blog można śmiało odnieść wrażenie które nie jest mylnym, iż lubimy bawić się smakiem i wyszukiwać alternatyw dla klasyki. Właśnie dziś u nas najbardziej klasyczne gołąbki z mięsem podane z dość nietypowym sosem, mianowicie szpinakowo pomidorowym. Jeżeli jesteście miłośnikami szpinaku pokuście się by go przygotować.   Gołąbki z mięsem w sosie szpinakowo pomidorowym Składniki : 1 niewielka kapusta(...)cebula 2-3 łyżki oleju woda sól, pieprz, przyprawa maggi sos : 300 ml passaty pomidorowej 200 g szpinaku mrożonego czosnek granulowany,  sól, pieprz, maggi do smaku Przygotowanie : Mięso gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowego, następnie mielimy wraz z cebulą. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Całość mieszamy doprawiając solą i pieprzem. Kapustę oparzamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
PULPETY PIECZONE Z INDYKA I MOZZARELLĄ 188

SKŁADNIKI: 200 g makaronu ja dałam z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem 500 g mięsa mielonego np. z indyka 250 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy:sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czubricy czerwonej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej Olej do smażenia np. Rzepakowy PRZYGOTOWANIE:  Makaron gotuję(...)według instrukcji na opakowaniu. Ja użyłam makaronu ze szpinakiem. Na rozgrzaną patelnię wlewam olej, a następnie wkładam mięso mielone. Smażę na rumiano z dodatkiem przypraw.  Kiedy mięso będzie usmażone dodaję koncentrat i przecier pomidorowy oraz ok 100 ml wody. Mieszam wszystko i duszę, aż sos zrobi się gęsty. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki oraz makaron. Całość mieszam, podaję

Gotowanie Patki
Stir-fry z kurczakiem, brokułami i papryką 240

dużym ogniu, będąc stale i intensywnie mieszaną – stąd częste określanie stir-fry jako „smażenia w ruchu”. To danie niezwykle szybkie w przygotowaniu, w którym warzywa zachowują jędrność, a mięso delikatność i soczystość. Tradycyjnie do stir-fry używamy woka – stożkowatego naczynia, którego kształt sprzyja utrzymaniu wyższej temperatury smażenia. Niemniej, jeśli nie posiadacie woka na wyposażeniu swoich kuchni – nic straconego. Kurczaka(...)patelni – dodanie wszystkich składników na raz mogłoby obniżyć temperaturę, a potrawa zamiast smażyć – zaczęłaby się gotować. Składniki na 2-3 porcje: 250-300g piersi kurczaka (starajmy się wybierać mięsa ekologiczne) 2 średnie czerwone papryki (najlepiej podłużnej odmiany – mają cieńszy miąższ i zwykle są słodsze) około 200g broccolini lub zwykłego brokułu (broccolini posiada mniejsze różyczki a większe łodyżki – świetnie nadaje

Even Better Food
Pierogi z kaszą gryczaną ,mięsem i grzybami leśnymi 201

pracochłonne jeśli chodzi o farsz, ale nieziemsko pyszne pierogi! Zrobione trochę na włoską nutkę. Farsz można przygotować dzień wcześniej. Składniki ciasto na pierogi z tego przepisu http://www.zkuchnidokuchni.pl/2014/02/pierogi-ruskie-z-pesto-rosso.html mięso z łopatki ugotowane, obrane, wychłodzone zmielone w maszynce do mięsa kasza gryczana ugotowana do miękkości, jeden woreczek wystarczy garść grzybów leśnych ,ugotowanych do miękkości w małej ilości wody, wychłodzonych, zmielonych(...)maszynce do mięsa kilka małych ziemniaczków, ugotowanych, przeciśniętych przez praskę. Posłużą za lepiszcz całej masy sól i pieprz ziołowy  do smaku Najpierw robimy farsz na pierogi. Odstawiamy do całkowitego wychłodzenia. Jeśli jest za sypki dodajemy puree ziemniaczane. U mnie masa na pierogi wyrabiana jest w robocie. Następnie robimy ciasto. Wałkujemy wykrawamy kółka i na każde kółko kładziemy porcję farszu

Z Kuchni Do Kuchni
Golonka w marchewce z groszkiem 240

Mięso z golonki, marchewka, groszek, trochę przypraw i obiad gotowy.     Składniki: -ok. 80 dkg golonki -2 duże marchewki -puszka drobnego groszku -po kawałku selera, pora i korzenia pietruszki -2 ząbki czosnku -listek laurowy, ziele angielskie -sól, pieprz ziołowy -3 dkg masła Golonkę moczymy w zimnej wodzie ok. 1 godzinę. Wkładamy do garnka z zimną wodą, dodajemy warzywa(...)przyprawy, solimy i gotujemy do miękkości mięsa. Po 20 minutach gotowania wyjmujemy marchewkę. Ugotowaną golonkę wyjmujemy i studzimy. Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do odsączonego groszku. Golonkę pozbawiamy skóry, kości i tłuszczu. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy marchewkę z groszkiem. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy mięso, dolewamy ok. 100 ml rosołu i możemy dusić na patelni pod przykryciem

Maminek kulinarny
Pieczeń z suszonymi pomidorami. 175

Taką pieczeń warto samemu przygotować bo chociaż wiecie co do niej włożyliście, a kupne to wiadomo nie zdrowe i z ogromnym dodatkiem chemii. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 czerstwe kajzerki 2 cebule 6 jajek 1 łyżeczka suszonego majranku sól, pieprz do smaku lub domowa vegeta 1łyżka suszonej bazylii 1 szklanki mleka 1/2 szklanki posiekanych(...)czosnek przeciskamy przez praskę a cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.Bułki zalewamy mlekiem, najlepiej je połamać, gdy napęcznieją odciskamy i mielimy przez maszynkę. Do miski przekładamy zmielone mięso, dodajemy : czosnek, cebulę, zmielone kajzerki, przyprawy i jajka wszystko dobrze wyrabiamy.Jeśli masa wyda wam się zbyt zbita dolejcie trochę mleka, wszystko zależy od jakości mięsa. Pomidorki drobno kroimy, dodajemy

Sama słodycz i szczypta chili
Sos z orzechami laskowymi 203

pieczeni wieprzowej. Sos to może duże słowo bo wszystko czego użyłam do jego wykonania to masło i orzechy. Jeśli macie ochotę na taki prosty dodatek do warzyw czy też mięsa, przepis poniżej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 5 dkg orzechów laskowych 10 dkg masła(...)opaść na dół a masło, które jest nad nią należy wtedy zlać można też całość przelać przez gęste sitko Smacznego! Sos ten rewelacyjnie urozmaica smak warzyw ale też i mięsa. Można go serwować z marchewką, groszkiem, brokułami, fasolką szparagową. Pasuje do cielęciny jak i mięsa wieprzowego. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); jQuery(".socialMediaOnEveryPost").addClass("sgmb

mecooks

Proponowane wyszukiwania