mięso - 63110 przepisów (strona:2641/4208)

Grill - Mielone na patyku (z sosem jogurtowo-miętowym) 252

Mielone mięso wołowe podane w nietypowy sposób (na patyku) to kolejny idealny przepis na grilla :) Do tego polecam pyszny sos jogurtowo-miętowym. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Naan – indyjskie chlebki 220

jest zdejmowany przez kucharza. To nieco podobny sposób wypieku jak w kuchni gruzińskiej. Specyfiką kuchni indyjskiej jest to, że zwykle je się tam coś na kształt potrawki – z mięsem, rybą lub wegetariańską zawsze w przepysznym sosie. Sosy mogą być przeróżne, ja polecam te na bazie orzechów, pomidorów i szpinaku. Do tego podaje się jako tzw. zapychacz ryż lub naan

Mieszam w Garnku
Pulpeciki drobiowe w sosie z serków topionych 235

Pulpeciki to bardzo proste i smaczne danie. Mięsne kuleczki można zrobić z każdego mięsa mielonego i przygotować w ulubionym sosie. Takich mięsnych kuleczek już sporo na moim blogu a teraz zapraszam na kolejna wersję. Tym razem pulpeciki sa z mięska drobiowego  w sosie z serków topionych z dodatkiem szczypiorku.  składniki: 500 g piersi z kurczaka sól,pieprz

Monia miesza i gotuje
Karkówka z szynkowara 177

karkówki ząbek czosnku 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/2 łyżeczki soli peklowej 1/2 łyżeczki soli łyżeczka żelatyny Czosnek zmiażdżyć i wymieszać z przyprawami, natrzeć dobrze mięso i odstawić do lodówki na 1-2 doby. Przełożyć całość do szynkowara, dobrze przycisnąć i zamknąć. Wstawić do garnka, zalać wodą i parzyć przez 2,5 godziny w temp. wody

talerz przyjemności
Makaron chiński z boczkiem i pieczarkami (nie po chińsku) 194

pęczka natki pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/3 szklanki śmietanki 12%  1 jajko sól, pieprz   Boczek, pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, a pora w talarki. Mięso podsmażyć i po wytopieniu się tłuszczyku wrzucić pieczarki, cebulę oraz pora.  (W razie potrzeby dolać oleju i lekko posolić - jeśli boczek był surowy.) Dodać drobno posiekany czosnek i ugotowany

Di gotuje
Kotlety schabowe z szałwią 202

ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej szałwii, świeżej 1 łyżka musztardy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka soku z cytryny i otarta skórka z połowy cytryny 500 ml bulionu z mięsa 4 łyżki śmietany sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Zacznij od sosu. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię do rozpuszczonego masła. Zeszklij a następnie dodaj

codojedzenia
Grillowany kurczak z warzywami 211

ząbek czosnku - pokrojony w cienkie plastry kilka kropli soku z cytryny ulubione zioła (u mnie: prowansalskie, papryka chilli, przyprawa do kurczaka) W misce przygotowujemy marynatę, mieszamy składniki. Wkładamy pokrojone mięso (obtoczyć z każdej strony) i odstawiamy do lodówki na ok 2 godz. Następnie mięsko grillujemy w piekarniku nagrzanym do 220°C - po kilka minut z każdej strony. W momencie

Alutka-Gotuje
Zupa pomidorowa 260

słoiczek przecieru pomidorowego 1 duża marchewka śmietana 12% (do zupy) 1 serek topiony (u mnie Mlekovita kremowy) natka pietruszki (może być mrożona) ryż lub makaron     Przygotowanie:   Mięso ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Marchew pokroić w kostkę i przesmażyć na 1-2 łyżkach oliwy (ok.10 min) W garnku zagotować 1,5 l wody, rozpuścić

Alutka-Gotuje
Devolay z serem i purèe ziemniaczanym 209

papryka kawałek żółtego sera jajko bułka tarta Pur è e ziemniaczane 6 ziemniaków 3 łyżki masła gałka muszkatołowa szczypiorek Piersi z kurczaka umyć i przekroić na pół, następnie rozbić mięso tłuczkiem. Każdą oprószyć solą, pieprzem i papryką, na środku położyć kawałek sera. Roladki zwinąć i uformować w dłoniach - ja dodatkowo "spinam" wykałaczkami. Przygotowane kotlety obtoczyć w jajku i bułce tartej

Alutka-Gotuje
Sałatka na ciepło z czerwonym ryżem, szpinakiem i kurczakiem 203

zabrać do pracy, albo na piknik w parku. Smakuje na ciepło i na zimno. Ma wszystko, co powinno się znaleźć w dobrze zbilansowanym posiłku - białko w postaci chudego mięsa kurczaka, węglowodany w postaci czerwinego ryżu i dużo kolorowych warzyw. Zamiast czerwonego ryżu można użyć ryżu brązowego, mieszanki z dzikim ryżem, albo grubej kaszy np. pęczaku. Wszystko to lekko pikantne

Kulinarne Inspiracje
MŁOT LOU – GOTHIC II: NOC KRUKA – ognisty trunek z Młotem Lou 249

naprawdę Młot smakował lepiej – zdecydowanie jego opary w wersji solo są niezbyt przyjemne i nie zalecamy próbować go samego. Dodatkowo połączenie tej mikstury z sosem z ognistego gulaszu (czyli mięsa w kapuście) okazało się bardzo niefortunne (nie podalibyśmy tego nawet orkom!). Pewnie Snaf ściemniał z mocnym sosem i po prostu potrzebował gorzałki do bezpośrednich celów… Jednakże mikstura ma swój potencjał

Nerds Kitchen
Bitki w sosie grzybowym 160

Ostatnio wołowina dość często gości na naszym stole, bo to oprócz indyka główne mięso zalecane w diecie córki (i mojej także). Jednym z dań polecanych w jej jadłospisie przez panią dietetyk są bitki wołowe. Tym razem zamiast w wersji pomidorowej przygotowałam je w wersji grzybowej z jogurtem zamiast śmietany, dzięki czemu były naprawdę light. Polecam zarówno na co dzień

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Krem pomidorowy z francuską zapiekanką 222

zalewamy wrzątkiem i po około 5 minutach obieramy ze skórki. Wykrawamy środki i dzielimy na mniejsze cząstki. Przekładamy do odcedzonego wywaru drobiowego. Dodajemy podgotowaną marchewkę, czosnek, orzeszki sojowe, obrane mięso ze skrzydełek oraz świeżą bazylię. Gotujemy do miękkości pomidorów, po czym dodajemy śmietankę rozmieszaną z przecierem pomidorowym oraz mąką. Po zagotowaniu miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą oraz pieprzem

Kuchnia w czekoladzie
solianka z dorszem 217

solianka z dorszem Wiele osób zna tą zupę z jej mięsnej wersji, ja jednak pragnę wszystkich zachęcić do przyrządzenia jej w wersji z delikatnym dorszem.  Białe mięso  ryby, niezrównany aromat, oraz jej  wyborny smak sprawiają że zupa ta często gości na moim stole. składniki  dla pięciu osób cały dorsz o wadze około kilograma

Miód i pieprz
Sałatka z cebulkami perłowymi II 204

Składniki : kukurydza w puszce gotowany filet z kurczaka cebulki perełkowe marynowane majonez Przygotowanie : Kukurydzę osączyć, mięso po ugotowaniu pokroić w drobną kostkę Cebulki po osączeniu przekroić na pół (wpierw można przelać przegotowaną, zimną wodą) Składniki połączyć, dodać majonez i wymieszać. Jeśli chcemy zrobić lżejszą wersję to zmieszajmy majonez z jogurtem

Proste Potrawy