mięso - 63110 przepisów (strona:1188/4208)

Kurczak w sosie pomidorowym z kaparami 295

plastry, oprószyć mąką, solą , pieprzem i obsmażyć na rumiano. Zdjąć z patelni. Na tej samej patelni dusimy 3 minuty talarki cebuli i dodajemy pomidory, wino, bulion i zagotowujemy. Dodajemy mięso i dusimy, aż będzie miękkie,około1/2 h. Ugotować jajko, wyjąć żółtko i przetrzeć , a białko pokroić w paski. Szynkę również pokroić w paski i to wszystko dodać na 5 minut(...)przed końcem duszenia do mięsa. Wsypać kapary i pietruszkę. Mięso ułożyć na oddzielnych talerzach lub na półmisku i polać sosem pomidorowym. Posypać żółtkiem. Rada. To hiszpańskie danie jest podawane często w małych ilościach jako przystawka. Zamiast kaparów mogą być czarne oliwki

Kulinarny karnet Christophera
Rostbef z patelni z pikantnymi alla frytkami 193

sałatę. Granata rozpoławiamy i lekko pukając od góry, dodajemy do sałaty lodowej, umytej i osuszonej. Lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki octu owocowego i odrobinę oliwy z oliwek. Teraz mięso. Kroimy na 1 cm plastry. Naoliwiamy olejem kokosowym lub innym. Rozgrzewamy porządnie patelnię. Kładziemy mięso .NIE SOLIMY !!! Smażymy 3 minuty, odwracamy, doprawiamy solą i kładziemy kawałeczki masła,  smażymy(...)minutę i wyłączamy ogień.  Wykładamy na talerz ziemniaki, sałatę i mięso. SMACZNEGO !!! CMOK . Super szybki i smaczny

Pasje Jolki
Kawałki kurczaka w sosie piwnym 358

Propozycja dla fanów złocistego trunku (i nie tylko). Podudzia i pałki kurczaka pieczone z suszonymi pomidorami i porem w sosie piwnym.  Efektem są pyszne, soczyste kawałki mięsa z niesamowitym, aromatycznym sosem. Pycha! Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 8 kawałków podudzia lub pałek z kurczaka 100g suszonych pomidorów 1 duży por 2 ząbki czosnku(...)pieprz, bazylia Kawałki kurczaka myjemy i osuszamy. Obsypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. W  brytfance rozgrzewamy olej wraz z połową masła. Kiedy tłuszcz będzie już rozgrzany to układamy mięso i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Kurczaka przekładamy na talerz, a nadmiar tłuszczu odlewamy. Cebule kroimy w piórka, a dwa obrane i posiekane ząbki czosnku rozcieramy w moździerzu

Kolizje Smaków
Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym 215

Składniki: 500 g mięsa mielonego, 5 pieczarek, 1 cebula,  1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, sos poziomkowy: 4 łyżki konfitury poziomkowej Krokus , 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina.   Przygotowanie: Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, aż ładnie nam się zeszkli. Dodajemy do niej pokrojone drobno pieczarki. Smażymy około 2-3 minut. Przyprawiamy pieprzem(...)solą. Odstawiamy pieczarki z cebulką do ostudzenia. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzone pieczarki z cebulką, pieprz i sól. Lepimy kuleczki z mięsa wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z każdej strony. Sos: w małym rondelku podgrzewamy konfiturę poziomkową, zalewamy ją winem i mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu ok. 5 minut

Aga w kuchni
Klopsiki ziołowe z ryżem z parowaru 231

sklepie, gdzie najczęściej kupuje spożywkę, biała rzodkiew jest często wielkości bardzo dużego pora, wczoraj byłem w innym hipermarkecie i udało mi się zdobyć normalnej wielkości :)  Składniki : 300g mięsa mielonego  1/2 woreczka (50g) ryżu jaśminowego  1 jajko  1 łyżka lnu mielonego złotego odtłuszczonego  1 biała rzodkiew 1 łyżka majonezu  1 łyżka jogurtu naturalnego  Przyprawy(...)kmin rzymski mielony oregano bazylia świeża pietruszka świeża pieprz ziołowy pieprz czarny Do mięsa mielonego wbijamy jajko i wsypujemy len mielony. Wszystko mieszamy, aby powstała jednolita masa i wsypujemy przyprawy: kmin rzymski mielony, oregano, świeżą pokrojoną bazylię i taki samą pietruszkę oraz pieprz ziołowy. Wszystko jeszcze raz mieszamy i formujemy kuleczki.  Klopsiki  układamy, na tacce z folii aluminiowej

Parowar Faceta
Cukinia faszerowana 257

Warzywa + mięso - wszystko co jest potrzebne do zdrowego, sycącego obiadku ! Taką cukinię miałam zamiar zrobić już dawno, bo bardzo byłam ciekawa jak to w ogóle może smakować, no i wyszukałam podchodzący dla mnie przepis na jednym z blogów, trochę urozmaiciłam przepis i coś tam wyszło. Jak dla mnie była nawet dobra, ale rodzinki kubki smakowe potrzebują chyba czegoś innego :) Składniki(...)małych cukinii 0,5 kg mięsa mielonego 1 butelka sosu/ przecieru pomidorowego ok. 30 dag pieczarek 2 duże cebule 200 g sera żółtego czosnek (u mnie 2 większe ząbki), sól, pieprz, bazylia, tymianek i inne ulubione przyprawy. 1 torebka ryżu (opcjonalnie) Przygotowanie : Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Gotową przełożyć do miseczki. To samo robimy z pieczarkami. Mięso podsmażamy

charlotte gotuje
Kotlety mielone z marchewką 272

był do wystygnięcia. I weź coś został za wierzchu, mimo tego że od małego był uczony że nie wchodzi się na blaty w kuchni on dalej robi swoje :) Składniki: mięso na mielone (nie wiem ile miałam, ale myślę że coś ok.500-700g) 1 marchewka 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 2 kromki chleba lub bułka  buka tarta   przyprawy(...)sól, pieprz, majeranek, bazylia (suszone) Przygotowanie: Chleb namaczamy w ciepłej wodzie ok. 5 min. Po tym czasie wyciskamy nadmiar wody. Mięso, chleb, obraną marchewkę i czosnek przepuszczam przez maszynkę do mięsa. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję suszoną bazylię i majeranek. Dokładnie połączyć ze sobą składniki. Z powstałej masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na gorącym

charlotte gotuje
Pulpeciki w sosie pomidorowym z pieczarkami 289

znudziły, więc postanowiłam zabrać się za coś innego. Jak dla mnie fajne połączenie, uwielbiam sos pomidorowy i wszelkie grzyby, no a pieczarki to wręcz wielbię ;)  Składniki: 1 kg mięsa mielonego 1 kg pieczarek 4 cebule 2 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 łyżek ketchupu pikantnego pieprz, sól, cukier do smaku bułka tarta Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodajemy jajka, trochę(...)bułki tartej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - dokładnie ze sobą łączymy. Z mięsa formujemy pulpeciki wielkości włoskiego orzecha, obtaczamy w mące i smażymy na oleju, przewracając je tak, aby równomiernie się z każdej strony obsmażyły. Pieczarki obieramy, obgotowujemy w wodzie. Czekamy chwilę, aby trochę przestygły i kroimy na plasterki, a następnie te plasterki na pół. Umieszczamy je razem

charlotte gotuje
Gulasz wieprzowy z pieczarkami, papryką i ogórkiem 288

cebula, 2 łyżki mąki,  1 łyżeczka miodu miody Wileńskich , 1 szklanka ciepłej wody, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 3 kuleczki ziela angielskiego, 2 liścia laurowe, sól, pieprz. Przygotowanie:   Mięso myjemy i oczyszczamy. Kroimy w kostkę i przyprawiamy słodką papryką, pieprzem i solą. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki w celu zamarynowania. Jeśli nie mamy czasu to nie musimy tego(...)robić, ale takie zamarynowane lepiej smakuje :)  Następnie smażymy mięso na rozgrzanym oleju. Gdy mięso będzie usmażone, dodajemy pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę i ogórki. Chwilę podsmażamy i zalewamy szklanką ciepłej wody. Dusimy pod przykryciem ok. godzinę. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy łyżeczkę miodu.  odlewamy troszkę sosu i mieszamy z mąką. Ponownie wlewamy sos na patelnię

Aga w kuchni
RAMEN BURGER „po polsku” z KONFITURĄ Z CEBULI 370

białym winem, dodajemy łyżkę masła i podgrzewamy (pamiętając o mieszaniu)do momentu, gdy cały płyn wyparuje a masa stanie się lepka, gęsta i mocno brązowa. Zdejmujemy z ognia. 3. MIĘSO + SER (5 min) Mięso umieszczamy w misce, dodajemy świeżo zmielonego pieprzu oraz musztardy, NIE SOLIMY. Formujemy burgery (ok. 1,5 cm grubości i średnicy nieco większej niż makaronowe bułki, gdyż(...)druga stronę. Ostrożnie zdejmujemy bułki z patelni i przekładamy na talerz. 5. MONTAŻ BURGERA (2 min) Montujemy wg kolejności: połówka makaronowej bułki, solidna porcja chutney z cebuli, garść rukoli, mięso z serem, jajko sadzone, łyżka majonezu i druga połówka bułki. PODANIE Otwieramy szeroko buzie i jemy! OM NOM NOM! Go to top Świeżutki post RAMEN BURGER „po polsku

Nerds Kitchen
Kurczak z ryżem curry 319

opakowanie przyprawy gyros 2,5 łyżki przyprawy curry 1 łyżka soli + szczypta soli pieprz do smaku według uznania 2 łyżki oleju WYKONANIE: Na samym początku najlepiej przygotować mięso. Umyć i oczyścić, a następnie pokroić na większą kostkę. Na patelnie dać łyżkę oleju i przełożyć mięso na patelnie. Od razu możemy przyprawić mięso przyprawą gyros. Do osobnego garnka nalewamy wodę około

Serce zamknięte w formie pyszności
Szynka z szynkowara 230

wieprzowa 4  łyżeczki żelatyny spożywczej 1,5 łyżeczki sól 2  łyżeczki sól peklowa 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka kolendra 2 ząbki czosnek 150 ml  wody Wykonanie: Mięso, oczyścić ze zbędnych błon. Pokroić w cienkie plastry. Rozbić każdy plaster tłuczkiem. Wszystkie przyprawy, razem z rozgniecionym czosnkiem, wymieszać z wodą. Przelać do miski. Mięso wkładać do zalewy porcjami(...)dobrze wymieszać, tak jak byśmy robili mielone. Do szynkowara włożyć woreczek foliowy i wkładać mięso, dobrze je ubijając. Można sobie pomóc drewnianą łyżką.  Szynkowar zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 2 doby. Po tym czasie, wkładamy szynkowar do wody i parzymy w temperaturze około 80 oC  140 minut. Wody powinno być około 2 cm poniżej górnego brzegu

Kulinarny karnet Christophera
Sajgonki z mieszanką orientalną 266

wystarczy zagłosować i napisać uzasadnienie swojego wyboru. Proste, prawda? Składniki /ok. 13 szt./: ok. 13 arkuszy papieru ryżowego 1 opakowanie warzyw na patelnię orientalnych firmy Iglotex 250 g mielonego mięsa wieprzowego 1 opakowanie makaronu ryżowego 2 szalotki sos sojowy pieprz chili świeża kolendra olej do smażenia Wykonanie: Drobno posiekane szalotki podsmażyć w woku na 1 łyżce oleju. Następnie dodać mięso(...)podsmażać aż zrobi się "szare". Do mięsa dodać mieszankę warzyw orientalnych i wymieszać. Gdy wszystko się połączy, doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem i chili. Zestawić z ognia i dodać posiekaną kolendrę. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut pod przykryciem. Następnie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do farszu i wymieszać. Arkusz papieru ryżowego zanurzyć

Pasja Smaku
Kotlety z wkładką serową 249

pewno takie kotlety posmakują.Najlepsze na ciepło..wtedy ser tak przyjemnie się ciągnie ..na zimno ponoć też niektórzy lubią..ale wg to już nie to..70 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu2 jajasól, pieprzwegetaszczypta imbiruser żółtyBułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę(...)czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć, na środek dać kawałek sera żółtego, uformować kotlet .Następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej i smażyć z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
CEBULOWE LECZO Z KLOPSIKAMI 241

Polecam gorąco zwłaszcza w chłodniejsze dni.Składniki: (na duży garnek)6 sporych cebul400g pieczarek1 czerwona papryka4 ogórki konserwowesólpieprzsłodka paprykaostra paprykakoncentrat pomidorowy (do smaku)olejNa klopsiki:1/2 kg dowolnego mięsa wieprzowego lub drobiowego (ja miałam mięso gulaszowe)1 cebula1 jajko2 łyżki kaszki mannysólpieprzmajeranekbułka tarta do panierowaniaMięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko, przyprawy i kaszę manną. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania