I znów zaglądamy do kuchni włoskiej aby poznać smak języka z multikurs.pl . Ten przepis jest na specjalne zamówienie. Pewien młody człowiek sam sobie kucharzy
Dieta moja pasjaKilka dni temu Joasia na swoim blogu Kuchenne szaleństwa Margarytki zamieściła przepis na kotlety mielone z kaszą jęczmienną. Był to
Walijskie Pichcenieklasyczne włoskie danie wbrew pozorom jest bardzo proste do przygotowania i baaaardzo pyszne ;) Składniki około 300-350g makaronu lasagne sos pomidorowy z mięsem: 500g mięsa mielonego 2 średnie cebule marchew 2-3 gałązki selera naciowego 2 żabki czosnku 2-3 łyżki oliwy pomidorowej puszka pomidorów pelatti przecier pomidorowy łyżka pesto bazyliowego sól czarny pieprz, ostra papryka, oregano(...)garnku podgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej drobno posiekana cebule i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojona w kostkę marchew i seler naciowy. Przesmażamy razem kilka minut i dokładamy mielone mięso. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i ostrą papryką. Dodajemy pelatti, przecier pomidorowy, pesto bazyliowe i pół szklanki wody. Gotujemy razem kilka minut. Na końcu doprawiamy do smaku solą, czarnym
Pyry na GazWyciągnięte z przepisów mojej babci:) Składniki: Makaron (moim zdaniem najlepszy jest makaron penne do sosów), 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, szklanka mleka, pół dużej śmietany, serek topiony śmietankowy, 2 kostki drobiowe, jajko, łyżka masła, 1 duża cebula, przyprawy: pęczek koperku, sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, ostra papryka. Przygotowanie: 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy ją do mięsa mielonego. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy do lodówki, na ok 2h żeby przyprawy nadały aromat. 2. Dodajemy jajko do mięsa. Mieszamy. Formujemy małe kulki. 3. Na wrzącą wodę wrzucamy mięso, dodajemy dostkę rosołową. Bedą smaczniejsze;) gotujemy ok 20 min. 4. W osobnym naczyniu rozgrzewamy masło, dodajemy 1 szklankę bulionu drobiowego, szklankę mleka i pół dużej śmietany
Kuchnia Pełna PasjiSKŁADNIKI: 400g mięsa mielonego 1,5 cebuli średniej wielkości 1 puszka pomidorów zwykłych 1 puszka pomidorów z czosnkiem 300g makaronu rurek lubella 200g sera żółtego sól pieprz 1łyzka masła 1łyżeczka płaska cukru WYKONANIE: 1.Makaron gotujemy według przepisu. 2.Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy cebulę, dodajemy mięso mielone. 3.Gdy mięso się usmaży doprawić solą i pieprzem. 4.Dodać pomidory
Dziś Ja gotujełyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka pikantnej pasty paprykowej kawałek sera żółtego Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Ugotowany przelewamy zimną wodą i układamy na talerzu pojedynczo aby się nie przykleił. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Gdy cebula się lekko zarumieni dodajemy mięso mielone, posypujemy przyprawą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimięsa mielonego ( akurat miałam zmieloną łopatkę ) 1 pudełko passaty pomidorowej 1 paczka makaronu spaghetti ( ja użyłam Lubella) 1 jajko 1 szklanka ( do obtoczenia pulpetów) 2 pomidory wyparzone i obrane ze skórki 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę szczypta bazylii 0,5 szklanki śmietany 12% 2 szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz, olej Przygotowanie : Makaron spaghetti gotuję według instrukcji(...)opakowaniu. Mięsko mielone doprawiam solą, pieprzem i ząbkiem czosnku. Dodaję jajko i dokładnie mieszam . Formuję pulpety, obtaczam w mące i smażę na oleju do lekkiego zarumienienia . Następnie podsmażone pulpety przekładam do średniego garnka i zalewam bulionem. Duszę ok 15-20 min na wolnym ogniu. Gdy już pulpety się poddusiły, wyciągam je z garnka. Do bulionu dodaję pokrojone
Domowa Kuchnia u Mamymięsa mielonego ( akurat miałam zmieloną łopatkę ) 1 pudełko passaty pomidorowej 1 paczka makaronu spaghetti ( ja użyłam Lubella) 1 jajko 1 szklanka ( do obtoczenia pulpetów) 2 pomidory wyparzone i obrane ze skórki 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę szczypta bazylii 0,5 szklanki śmietany 12% 2 szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz, olej Przygotowanie : Makaron spaghetti gotuję według instrukcji(...)opakowaniu. Mięsko mielone doprawiam solą, pieprzem i ząbkiem czosnku. Dodaję jajko i dokładnie mieszam . Formuję pulpety, obtaczam w mące i smażę na oleju do lekkiego zarumienienia . Następnie podsmażone pulpety przekładam do średniego garnka i zalewam bulionem. Duszę ok 15-20 min na wolnym ogniu. Gdy już pulpety się poddusiły, wyciągam je z garnka. Do bulionu dodaję pokrojone
Domowa Kuchnia u MamySpaghetti bolognese z kaparami Przepyszne spaghetti z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparami, parmezanem oraz rukolą. Składniki (porcja dla 4 osób): - makaron spaghetti - 1l przecieru pomidorowego - 500g mięsa mielonego z szynki - 200g pieczarek - kilka suszonych pomidorów - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego - 1 cebula - słodka(...)papryka (przyprawa) - oregano - majeranek - sól morska - pieprz świeżo mielony - kapary (2 łyżki) - rukola (garść) Sposób przygotowania: - mięso usmaż na oleju rzepakowym Wielkopolskim , doprawiając według uznania solą morską, świeżym pieprzem, majerankiem oraz słodką papryką, - usmażone mięso przełóż do garnka, - na tej samej patelni usmaż pokrojone pieczarki - dodaj je następnie do mięsa, - ponownie na tej samej patelni dodaj odrobinę oleju
MintTastewykorzystać na przykład na kulinarne eksperymenty. Dlatego zamiast ugotować spaghetti polecam wypróbować przepis na nadziewane muszelki z mascarpone. Prawda, że to pysznie rozwiązanie? * SKŁADNIKI na 4 porcje 500 g mięsa mielonego z indyka 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 opakowanie Spaghetti Bolognese „ Naturalnie Smaczne! ” 1 puszka krojonych pomidorów 24-30 makaronowych muszelek conchiglioni 100 g serka mascarpone kawałeczek(...)sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Delikatnie podsmaż i podziel na 2 naczynia - część przełóż do rondelka. Na patelnię wrzuć mięso mielone i smaż na złoto. Następnie dodaj zawartości saszetki Spaghetti Bolognese „Naturalnie Smaczne”. Wlej około 100 ml wody i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze krótką chwilę i dopraw
Food SquareCzas całkowity 1 hr 25 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 1 hr Czas całkowity 1 hr 25 min Składniki 300 g mielonej wołowiny 25 g włoskiej pancetty lub boczku 250 g makaronu tripoline * 125 ml czerwonego wina 250 ml bulionu wołowego 1 papryczka chili ** 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów pelati 1 duża cebula 1 marchew(...)selera kroimy w drobna kostkę, a pozostałe warzywa drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pancettę i krótko smażymy. Dodajemy posiekane warzywa, mieszamy i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Całość podlewamy winem. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy pomidory, oregano, tymianek, rozmaryn, cukier i bulion. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przynajmniej
Wędrówki po kuchniPrzejście pogody w wiosenną aurę i związane z tym wyższe temperatury spowodowały że zupełnie nie mogę sobie poradzić z organizmem. Jestem zimnolubna i nadmiar ciepła mnie
Na słodko lub wytrawnieDziś tak po prostu: Lasagne bolognese SKŁADNIKI: 200 g makaronu lasagne (bez wcześniejszego gotowania) 500 mięsa mielonego ( wieprzowo- wołowego) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka puszka pomidorów krojonych 100 g oliwy z oliwek sól, pieprz, suszone oregano , bazylia suszona, papryczka chilli Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500 ml mleka tarty(...)gałka muszkatołowa, sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem mieszając przez ok 10 - 15 min. Dodajemy pomidory i startą na dużych oczkach marchewkę. Doprawiamy solą,pieprzem, papryczką, oregano, bazylią. Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu
MarciochaKucharzyprowansalskie - 1 łyżka makaron spaghetti pełnoziarnisty lub zwykły ( u mnie mieszany) ok 20 dag ser grana padano do posypania Przygotowanie; Marchew ścieramy na drobnych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebule i marchew, chwile smażymy następnie dodajemy zioła (bazylie i zioła prowansalskie) mieszamy i dodajemy mięso mielone. Smażymy(...)smaku solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz odrobina cukru. Dodajemy także przecier pomidorowy i nadal dusimy co jakiś czas mieszając. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy odrobinę wody. Podajemy z makaronem ugotowanym według przepisu na opakowaniu. Po wierzchu posypujemy startym serem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.przepyszne! Jeżeli też lubisz tego autora, polecam skorzystanie z jego innych propozycji, które wykorzystałam na moim blogu. Zapraszam. Scroll down for recipe in English Szybki makaron bolognese (4 porcje) Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 średnie marchewki, starte na tarce 1 cebula, starta na tarce 1 puszka 400 g krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 duża(...)olej roślinny do smażenia ugotowany makaron do podania starty ser do podania Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię z kilkoma łyżkami oleju na dużym ogniu, dodaj cebulę i marchewkę, dopraw solą i pieprzem i smaż przez 2-3 minuty aż lekko zmiękną. Następnie dodaj czosnek, wymieszaj, dopraw oregano i podsmaż przez minutę. Wmieszaj do warzyw mięso i podsmaż przez 5 minut
karmelowy