Boloński jak sama nazwa wskazuje pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. Jest on obecnie jednym z najpopularniejszych sosów podawanych z makaronem. W jego skład wchodzi głównie mielone mięso (wieprzowe, wołowe) oraz warzywa. Sekretem idealnego sosu jest jego długie gotowanie - minimum 2 godziny. Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) - Składniki: 500 g mięsa mielonego ok. 150 g boczku duża cebula
Słodka Stronaczosnku i ostrej papryki 1 łyżka ziela angielskiego 8 listków laurowych 5 suszonych papryczek chilli 1 kostka rosołowa drobiowa Podajemy z: Ja podałam z makaronem świderki z pełnego ziarna Ryżem Młodymi ziemniaczkami Przygotowanie: Mięso mielone umieszczamy w naczyniu i dodajemy do niego odrobinę soli, pieprz, po 3 łyżeczki przypraw : czosnek i papryka ostra. Mieszamy składniki razem. Głęboka
ClauditteMissCookingidealnie na inna okazję, czy to do makarony, czy do lasagne, albo do pieczonych ziemniaków... Składniki: (na 2 porcje - każda wystarczy na 400-500g opakowanie makaronu) 1 łyżka oleju 500g mielonego mięsa wołowego 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce, albo drobniutko posiekane - u mnie: czubata łyżeczka 'leniwego' czosnku ze słoiczka 3 łyżki pasty pomidorowej 1 cukinia, pokrojona(...)passaty pomidorowej albo 400g puszka siekanych pomidorów, zmiksowanych na gładko 150ml bulionu wołowego 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka cukru sól morska i pieprz, do smaku do podania: ugotowany makaron (ja lubię muszelki) i starty drobniutko Parmezan W sporym garnku rozgrzej olej, dodaj mięso i smaż, aż zbrazowieje - okolice 10 minut. Dorzuć purée i czosnek i smaż kolejne
Lejdi of the housefasolką szparagową SKŁADNIKI : 400 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego z łopatki 250 g fasolki szparagowej żółtej 300 ml wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim papryka ostra i słodka do smaku olej do przesmażenia mięsa natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Fasolkę gotujemy(...)słupki około 2 cm. Mięso mielone przekładamy na patelnię, podsmażamy doprawiając solą i suszonymi pomidorami z czosnkiem niedźwiedzim. W 300 ml wody rozrabiamy 1 łyżkę koncentratu i mąki pszennej. Wlewamy do mięsa, gotujemy przez 10 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem, papryką słodką i ostrą. Dodajemy pokrojoną fasolkę, mieszamy. Chwile podduszamy. Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJest to bardzo rozgrzewające danie, w sam raz na chłodne jesienne dni. Makaron napełniłam farszem z mięsa mielonego z dodatkiem papryki i pieczarek, to właśnie dzięki nim posiłek nas rozgrzewa. Dodatek świeżej bazylii, natki pietruszki i czosnku nadaje aromatu, który unosi się po całej kuchni. Danie jest na prawdę bardzo aromatyczne ! Polecam jako obiad a nawet kolację, chodź(...)stanie. Ja osobiście jednak podałam cannelloni na obiad. Palce lizać ! Farsz: mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka 0.5 kg. duża papryka czerwona 2 szt. cebula 1 szt. małe pieczarki 5-6 szt. ząbek czosnku sól 1 łyżeczka papryka słodka mielona 2 łyżki pieprz 1 szczypta przecier pomidorowy 3 łyżki listki świeżej bazylii 6-7 listków
Kuchnia Paulettesbędzie idealnie miękki. Według mnie całym sekretem lazanii jest sos beszamelowy, który perfekcyjnie pasuje do pozostałych składników. Składniki na porcje dla 4 osób: 250 g makaronu do lazanii 500 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 200 g pieczarek 1 opakowanie pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sól, pieprz papryka ostra koncentrat pomidorowy 100 g masła 3 łyżki(...)patelni przesmażyć mięso mielone. Gdy zmieni kolor (na szary) przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie dodać przesmażone warzywa, pomidory z puszki. Jeżeli sos jest zbyt jasny - można dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość smażyć na średnim ogniu (co jakiś czas mieszając). W międzyczasie do garnka wlać wodę i gdy zacznie wrzeć pojedynczo ugotować płaty makaronu do lazanii
Ugotowaćwstawić w zimne miejsce. Zapewniam że nic się nie stanie i nazajutrz po upieczeniu będą tak samo pyszne :) Składniki: Dla 4 osób: 1 opakowanie makaronu "Gniazda" np Międzybrodzki ok 35 dkg mięsa mielonego z łopatki lub szynki 1 cebula biała 3 małe ząbki czosnku kilka listków świeżej bazylii ok 20g papryki czerwonej ok 20g papryki zielonej 4 łyżki oleju(...)Czosnek, cebulę, bazylię oraz papryki drobno siekamy, najlepiej za pomocą rozdrabniacza. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem 2 łyżek smakowego oleju. Lekko smażymy i dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz bułkę, a także doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili, kolendrą i bazylią. Formujemy tyle okrągłych kotlecików ile mamy gniazd. Obtaczamy w mące i smażymy na małym ogniu
Kuchnia w czekoladziezrobić, nie macie pomysłów, to ja przypomnę makaronowe przepisy, które znajdują się na blogu :) 1. Zacznę od zapiekanki, którą zrobiłam wczoraj. Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym kliknij tu po przepis. 2. Sałatka z makaronem w kształcie ryżu kliknij tu po przepis . 3. Łazanki kliknij tu po przepis. 4. Cannelloni z mięsem mielonym kliknij
W kuchni u Monikidyniowy używam często do spaghetti carbonara . Sos można wymieszać z makaronem i będzie to całkiem fajne wegetariańskie danie. Dla tych co lubią mięso proponuję dodać mielone np. z kurczaka. Będzie to fajny sos do makaronu ala bolognese . Tak przygotowany makaron można podać jako zapiekankę. Do zapiekania makaronu używam najczęściej sera mozzarella. Lubię kiedy ser jest tylko lekko podgrzany(...)odcedź i dodaj do sosu, jeśli wolisz wersję wege. Do wersji mięsnej usmaż boczek na skwarki. Dodaj mielone z kurczaka i smaż aż mięso przestanie krwawić. Wlej sos dyniowy i wymieszaj, ewentualnie dopraw więcej solą i pieprzem. Następnie dodaj makaron, wymieszaj i wyłóż do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu pokrusz mozzarella i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika. Zapiekaj
codojedzeniamakaronu (u mnie rurki) 50 dag mięsa mielonego 2 średnie cebule 50 dag pomidorków koktajlowych 500 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku łyżka masła sól, pieprz słodka papryka 4 łyżki posiekanej bazylii Sposób przygotowania: Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mielone. Smażymy przez(...)minut (aż mięso przestanie być surowe). Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w plastry. Pomidorki przekrawamy na pół, Warzywa dokładamy do mięsa. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy przez ok. 15-20 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Łączymy z makaronem. Przed podaniem posypujemy posiekaną bazylią. źródło: przepis własny Ilość porcji: 4 Czas przygotowania
Pobite gary BarbarySkładniki: mięso mielone 1/2 kg, cebula 2 większe, oliwa 1/4 szklanki, czosnek ząbki 4 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, oregano 1 łyżeczka, przecier pomidorowy 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, woda 3/4 szklanki, makaron lasagne 6 płatów, mleko 2 szklanki, jajka 1 sztuka, mąka tortowa 1 szklanka, ser żółty 10 dag na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, czosnek
W Mojej Kuchni Lubięteż bo kto teraz ma czas stać przy garach lub kto lubi stać przy garach. Mięso mielone jest właśnie takim produktem, z którym możemy zrobić ekspresowe danie. A połączenie go z sosem pomidorowym jest idealne ;) Składniki na 3 porcje: 200 gram makaronu spaghetti z dodatkiem(...)suszonych pomidorów 500 gram mięsa mielonego 500 ml przecieru pomidorowego z domowej spiżarni 100-200 ml sosu chili lub słodko kwaśny z domowej spiżarni (w zależnośći od stopnia ostrości) garść bazylii i natki pietruszki 1 cebula czerwona 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki oleju sól, pieprz Przygotowanie: Gotujemy wodę na makaron z dodatkiem soli. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem
Życie zaczyna się w kuchnimięsożerców. Składniki: makaron lasagne 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 ząbki czosnku mieszanka przyprawy śródziemnomorskiej 400 g pomidorów w puszce dwie łyżeczki przecieru pomidorowego pół szklanki wody pieprz sól sos beszamel 3/4 l mleka 70 g masła 70 g mąki pieprz sól gałka muszkatołowa oraz starty ser parmezan Wykonanie: Mięso mielone podsmażyć na patelni dodać(...)czasie sporządzić sos beszamelowy. Masło rozpuścić w rondelku , dodać mąkę cały czas mieszając. Uważać by mąka się nie przypaliła. Powoli dolewać mleko. Doprawić solą , pieprzem i gałką. Przygotować makaron według zaleceń producenta. Przeważnie makaron kładzie się suchy ja jednak zawsze i każdy makaron do lazanii obgotowuję 2-3 minutki. W żaroodpornym naczyniu układać kolejno sos mięsno-pomidorowy, płaty
Pysznie & Pięknieduża cebula jajko 3 łyżki świeżo mielonego siemienia lnianego 400ml krojonych pomidorów sól, pieprz, bazylia 200g makaronu pełnoziarnistego 2 cukinie 2 duże marchewki Mięso przełożyć do dużej miski. Cebulę posiekać drobno (można blenderem w pojemniku do rozdrabniania), dodać do mięsa razem z jajkiem, sporą szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać dokładnie dosypując świeżo mielone siemię lniane do osiągnięcia(...)podanych produktów powinno wyjść 28 niewielkich pulpetów. Kotlety przykryć i gotować na małym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. W czasie, kiedy pulpety się gotują, przygotować makaron. Makaron pełnoziarnisty ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Marchew i cukinię pokroić na plasterki/makaron i zblanszować w lekko osolonym wrzątku – marchewkę 2 minuty, a cukinię przez 1 minutę
Dietologmięsa mielonego (od łopatki)1 słoik leczo z cukinii (500 ml)sól, pieprz1 mała cebulka1 ząbek czosnkuolejSposób wykonania:1. Mięso obsmażamy na oleju, aż nie będzie surowe. Dodajemy zrumienioną posiekaną cebulkę i zmiażdżony ząbek czosnku.2. Do mięsa dodajemy całą zawartość słoika z leczo. Mieszamy, dusimy chwilę, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.3. Sos podajemy do makaronów.Smacznego
Kuchnia domowa Ani