oleju rzepakowego o smaku masła (użyłam Olandia), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka maślanki, 5 jajek, skórka z 1 cytryny, 700g owoców (u mnie maliny i jeżyny). Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do maślanki dodać proszek do pieczenia, wymieszać i odstawić na chwilę, aż maślanka zacznie wyraźnie rosnąć. Do utartych jajek dodać przesianą
Z miłości do słodkościpłatki z nich) dresing: oliwa z oliwek + ocet balsamiczny (1:1- 2,5ml:2,5ml) Dodatkowo: - łyżeczka soli (najlepiej grubej, morskiej) - świeża mięta - świeże maliny - ser Bursztyn do pokruszenia 1. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Następnie przygotowujemy marynatę w miseczce: wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy miód i ocet
Sajkofanka smakumargaryny, łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyżki cukru, szczypta soli, szklanka maślanki naturalnej, 300g mieszanych owoców (u mnie jagody, jeżyny, maliny i czerwone porzeczki), cukier do posypania. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli i cukrem. Posiekać z margaryną. Wsypać przebrane owoce, dokładnie wymieszać
Z miłości do słodkościSkładniki (dla dwóch osób): 400ml maślanki 100g świeżych malin 3 łyżki cukru Wszystko razem miksujemy i gotowe :) Dla urozmaicenia smaku, można dodać liście mięty
My Culinary Artsmakował wybornie. Krem patiserie z kaszą jaglaną składniki: 300 ml mleka 3 żółtka 50 g ugotowanej kaszy jaglanej 50 g brązowego cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej \dodatkowo: owoce jagodowe (maliny, borówka amerykańska) 4 ciastka owsiane wykonanie: Kaszę należy ugotować według przepisu. Wystudzić. Żółtka, cukier, wanilię i kaszę miksujemy blenderem na gładką masę. Przelewamy do garnka z grubym dnem, dodajemy
Przysmaki KarolkiCIASTO Z BUDYNIEM I MALINAMI Bardzo proste szybkie oraz uniwersalne ciasto kruche. - Proste ponieważ wszystkie składniki mieszamy razem w jednym naczyniu. - Szybkie wystarczy ciasto wyrobić dłońmi nie używamy miksera, nie chłodzimy ciast w lodówce przed upieczeniem, nie podpiekamy spodu. - Uniwersalne ciasto idealne jest do klasycznej szarlotki, sernika a także do babeczek
RAROSSAmoże Smoothie malinowo, cytrynowo - miętowe ? Składniki na 2 porcje: 0,5 kg malin wyciśnięty sok z 1 cytryny ok 25 listków świeżej mięty 1 jogurt naturalny 2 łyżki cukru ( do smaku jak kto lubi, może być bez) Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować w blenderze i gotowe
Niezły Młynekduże żółtka Masa: 150 g białej czekolady 2 łyżki żelatyny w prożku 1 szklanka śmietany kremówki 30% 3/4 szklanki cukru 500 g kremowego serka Dekoracja: 500 g malin Przygotowanie ciasta: Składniki na ciasto umieść na stolnicy i wyrabiaj. Uformuj je w gruby placek, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie na stolnicy rozwałkuj placek
Niezły Młynekmianowicie zrobić Słodki bałagan z Eton . To angielski deser składający się z pokruszonych bez, bitej śmietany i owoców, najczęściej truskawek. Ja wykorzystałam mieszankę leśnych i ogrodowych owoców porzeczki, agrest, maliny i jagody, co dało razem najlepszy deser na letnie popołudnie. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzarazem sycący więc traktuję go nie jak deser ale jeden z posiłków w ciągu dnia. Na upalne dni ideał :) duży banan brzoskwinia mała gruszka czerwony grejpfrut garść jagód kilka malin (dodałam mrożone) Wszystkie składniki miksujemy. Przelewamy do szklanki i gotowe :) Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
Mienta blogświeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju 2 łyżki zagęszczonego mleka 10 łyżek masła orzechowego mały jogurt grecki cynamon świeże owoce np. truskawki, maliny, porzeczki, poziomki, jagody świeża mięta lub jadalne kwiaty Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i dodajemy do niej mokre
Mienta blogmrożone owoce. Składniki: 1 budyń śmietankowy ziarenka z 1/2 laski wanilii 400ml mleka 4-5 pastylek stewii 1/2 łyżeczki masła Na sos/mus owocowy: 100ml wody garść malin garść truskawek 4 pastylki stewii Przygotowanie: 300ml mleka zagotowujemy ze stewią, masłem i ziarenkami wanilii. Do pozostałych 100ml dodajemy budyń w proszku, gdy mleko się zagotuje
Ze smakiem i z pasjąłyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody mokre: 160 g jogurtu naturalnego lub maślanki 100 ml oleju rzepakowego 1 jajko dodatkowo: 12 łyżeczek konfitury żurawinowej do nadziewania 12 świeżych malin lub innych drobnych owoców do dekoracji 400-500 ml kremówki czekoladowej Przygotowanie: W osobnych naczyniach wymieszać łyżką suche i mokre składniki. Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką bądź szpatułką zawartość
Ze smakiem i z pasjąjest mocno czekoladowe i bardzo wilgotne. Pięknie wyrasta. Konsystencja ciasta jest bardzo podobna do amerykańskiego: chocolate mud cake. Inspirowałam się amerykańskim ciastem "Mud cake". Jeżeli nie lubicie malin możecie zamienić dżem na jakikolwiek Wasz ulubiony. Dwa pozostałe wypieki znajdziecie klikając na linki: - Czekoladowe babeczki (z przepisu wyjdzie Wam około 12 dużych babeczek) - Torciki serduszka (przepis na 2 torciki
Przepisy Aleksandryparę tygodni sytuacja się unormuje i wrócę do przesiadywania w kuchni :). Nie powstrzymałam się dzisiaj rano i upiekłam cytrynowe muffinki z cytrynowym curdem - angielskim kremem cytrynowym (domowej roboty) i malinami. Muffiny wyszły wilgotne do tego stopnia, że można je jeść widelczykiem. Po opublikowaniu tego posta wracam do przepisów...ale prawnych. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandry