porzeczkowiec/ https://mgotuje.pl/wisniowa- fantazja/ https://mgotuje.pl/kostka- rocher/ Propozycje ciast na święta Linki do przepisów: https://mgotuje.pl/sernik- piernikowy/ https://mgotuje.pl/sernik-z- musem-malinowym/ https://mgotuje.pl/sernik-z- suszonymi-sliwkami/ https://mgotuje.pl/sernik- krolewski/ https://mgotuje.pl/sernik-z- brzoskwiniami/ https://mgotuje.pl/sernik-z- ciasteczkami-oreo/ https://mgotuje.pl/sernik-z- maslem-orzechowym-masa- kajmakowa-i-orzechami- ziemnymi/ https://mgotuje.pl
Marta Gotujekońcu okazała się strzałem w dziesiątkę... Jak będzie komponować się z resztą? Zobaczymy już za moment. Póki co, niemal wpadłam w zachwyt, gdy próbna kulka rozpuściła się pod sosem malinowym... Ale o tym opowiem innym razem; jak już uda mi się wszystko ogarnąć. Żeby było jeszcze śmieszniej, jutro (dwudziestego drugiego grudnia, jakby ktoś zapomniał) mam egzaminy, na które nie tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzetaka sałatka nasyci nas na długo. Polecam Składniki: 100 g piersi z kurczaka pół łyżeczki przyprawy do kurczaka 4 duże liście sałaty masłowej 1/3 ogórka zielonego 1 pomidor malinowy 5 rzodkiewek 1/4 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich 3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Pierś myjemy, osuszamy i wycinamy błonki a następnie posypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy na 1 łyżce
słodkie i nie tylko historie kulinarnekakao 1 łyżka przyprawy do piernika 100 ml syropu z agawy ciemnego * do nabycia w Biogo 1 jajko klasy L 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody *lub malinowego, w Biogo znajdziecie duży wybór syropów z agawy Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę i 100 ml syropu z agawy , wbijamy całe jajko, dodajemy masło, przyprawę do piernika
Słodkie okruszkimiękkiego masła ½ szklanki drobnego cukru 1 jajko ½ łyżeczki ekstraktu wanilii lub ziarenka z ½ laski wanilii kilka kropli aromatu migdałowego ( pominęłam) 1 ½ szklanki mąki pszennej szczypta soli około ½ słoika dżemu malinowego bez pestek ,które trzeba przetrzeć go przez sito ( ja użyłam dżemu truskawkowego którego nie przecierałam) 1 roztrzepane jajko do posmarowania brzegów ciastek Wykonanie: masło ucieramy z cukrem
Słodkie zapomnienieporcja Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 - 3 orzechów pekan 1 łyżeczka pestek dyni 1 łyżeczka pestek słonecznika garść szpinaku garść roszponki 3-4 rzodkiewek (opcjonalnie) 2 małe pomidory malinowe 1/2 awokado 1/4 czerwonej cebulki 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego kilka listków bazylii (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Orzechy pekan kroję w cienkie ok. 2 mm paski. 2 Orzechy razem
Book of spellskokosowy: ● 1 op śmietanki kremówki (30/36%) ● 1 łyżka żelatyny ● cukier ● laska wanilii ● likier kokosowy ● 1 puszka mleka kokosowego Oraz: ● 50 g suszonej żurawiny ● 0,5 kubka soku malinowego/ żurawinowego ● 2 łyżki mąki ● 1 budyń z białą czekoladą Przygotowanie: ● piekarnik ustawiamy na 180° C; tortownicę wykładamy papierem ● białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z odrobiną cukru na pianę, dosypujemy wiórki
Luźna KuchniaNalewka cytrynowa przypomina włoski likier Limoncello. Ma bardzo orzeźwiający smak i doskonale sprawdzi się w letnie dni, jednak jeśli dodacie do niej odrobinę spirytusu i miodu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!podniebienia. Składniki (22 cm x 32 cm): 1 płat 25 cm x 42 cm (275 g) gotowego ciasta francuskiego 0,5 średniej cukinii 0,5 małego bakłażana 1 pomidor malinowy 2 kulki (po 125 g) mozzarelli 1-2 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz sól (świetnie sprawdzi się ziołowa) oliwa z oliwek 1 łyżeczka tłuszczu Przygotowanie: 1) Cukinię oraz bakłażana dokładnie
Fitsweet.mebruschetty niż lato. Spróbujcie póki sezon na pomidory trwa. Jeżeli lubicie włoską kuchnię i pomidory zerknijcie również na SPAGHETTI Z ZIOŁOWYMI KLOPSIKAMI Składniki (2 porcje): 2 ciabatty 2 pomidory malinowe 4 łyżki oliwy extra vergine 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej bazylii sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo: świeże listki bazylii do dekoracji Przygotowanie: 1) Wymieszać 3 łyżki oliwy
Fitsweet.meżółtka (pozostałe z ciasta) 3 łyżki mąki (skrobii) ziemniaczanej 3 łyżki likieru kokosowego lub amaretto 200 g miękkiego masła Dodatkowo: słoiczek kwaskowego dżemu lub konfitury np. wiśniowego, porzeczkowego, malinowego, żurawinowego 100 g wiórków kokosowych Jajka przelewamy ciepłą wodą, aby się ogrzały. Wycieramy je i oddzielamy białka od żółtek. Odmierzamy wszystkie składniki ciasta – cukier, mak, wiórki i migdały. Białka jajek
Poezja smakutradycyjnego piernika. Pięknie pachnie korzennymi przyprawami, a całość dodatkowo przełamuje krem budyniowy i powidła śliwkowe. Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku! Inspiracja: Marta-gotuje oraz Malinowa-Kawiarenka Składniki na foremę 26x36 Na ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanki letniego mleka 1 szklanka oleju 1 szklanka miodu 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Fabryka pomysłów