domu rozgorzała kilka dni temu dyskusja jakie ciasta mam upiec w tym roku na Święta. Wiadomo, że będzie piernik, jakieś ciasteczka , pewnie też keks, ale dalej towarzystwo nie było zgodne. Jedni chcą sernik, ktoś makowca i jak tu pogodzić rodzinę i jednocześnie nie przygotowywać kilku blach różnych ciast? Dobrym rozwiązaniem jest seromakowiec nazywany też seromakiem. W jednym cieście
Smaczna Pyzawyobrażam sobie, żebym miała jego nie zrobić na święta. Musi być i kropka. Piekę go każdego roku wg tego samego przepisu, który sama opracowałam. Bo właśnie ten przepis wydaje mi się być najlepszy. Ciasto nie jest suche i wcale nie wysycha po kilku dniach, jeśli tylko ten makowiec przetrzyma te kilka dni.... Składniki na ciasto(...)inną grubość. Ale jedno się nie zmienia... zawsze jest pyszna, aromatyczna, wilgotna i zawsze sięgamy po następny kawałek Polecam tę struclę, zwłaszcza na święta. Nie ma to jak rozkoszować się pysznym ciastem pełnym bakalii i pachnącym miodem... Życzę SMACZNEGO, Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli
Kuchnia u Krysisłowa. Przemyślenia co przygotować, czym zaskoczyć swoich najbliższych, co zrobić, by te Święta były jeszcze smaczniejsze niż poprzednie... Różnego rodzaju ryby (smażone, po grecku, po węgiersku, po żydowsku, itd.), pierogi z grzybami, barszcz z uszkami, kompot z suszu, kapusta z grochem, makiełki, sernik, makowce, zapach pomarańczy i mandarynek... To gości u nas na stole co roku. Przy stole(...)dzieciaki uwielbiają sanki (jeśli pogoda pozwoli). à propos wspomnień ;). Marka PROSTE HISTORIE firmy IGLOTEX S.A. przygotowała konkurs z wypasionymi nagrodami od firmy Russel Hobbs - można sobie sprawić prezent na święta. Ideą konkursu jest KULINARNA HISTORIA . Z pewnością każdy z Was szykując się do Świąt Bożego Narodzenia sięga po przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Przecież wiadomo
Trufelkowowiem jak Was, ale mnie już ciągnie do tych świątecznych smaków, wiem, wiem, że do Świąt jeszcze daleko, ale nic na to nie poradzę, że ,,chodzą'' za mną pierniki, pierniczki i miodowniki, a no i jeszcze makowce. I tak co jakiś czas piekę któreś z tych słodkości. Tym razem upiekłam pyszny miodownik przełożony budyniowym kremem, całości dopełnia własnoręcznie zrobiona
Izabelawkuchnimasa makowa i nie chcecie już piec następnego makowca? Albo nie macie pomysłu na deser? Polecam pieczone jabłka nafaszerowane masą makową. Deser ma bardzo wigilijny charakter, pachnie i smakuje świętami. Nadaję się do podania na co dzień i od święta. A jaki zapach rozsiewa w domu podczas pieczenia
To co kochamciasto robiłam na święta..i całkiem o nim zapomniałam..no i teraz mi się przypomniało o pierniku dojrzewającym..chyba też nie pokazałam efektu końcowego..makowce też chyba zostały zawieruszone..różne śledzie też...oj muszę zrobić porządek z zaległymi przepisami.. Ciasto 150 g margaryny 150 g cukru 1 szkl.mąki 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka
Moje domowe kucharzenienastrój. Delikatny biszkopt z makiem i bakaliami, nasączony pomarańczowym syropem i otulony kremem marcepanowym sprawi, że Wasze Święta będą wyjątkowe. Jego przygotowanie nie zabierze Wam dużo czasu, więc myślę, że spokojnie możecie go upiec w wolnej chwili między sernikiem, a makowcem. Gorąco polecam! ;) * SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 21-23 cm Biszkopt makowy: 5 jajek 150 g cukru(...)posmarowany kremem blat wysyp płatki migdałów. Całość ozdób marcepanowymi kartofelkami. Gotowy tort wstaw na kilka godzin do lodówki, a następnie podawaj. * * Korzystając z okazji pragnę Wam życzyć Wesołych Świąt! Niech będą pyszne, radosne i przepełnione miłością! Wszystkiego dobrego
Food SquareApetyt na Święta rośnie z każdym dniem. Już powoli układam listę dań, co chwilę wykreślając którąś pozycję albo dopisując nowe pomysły. Wiem jedno - drożdżowy makowiec będzie na pewno. Poniżej dzielę się przepisem na makowiec, który piekłam w zeszłym roku. Ciasto wyszło delikatne, puszyste, a nadzienie makowe w sam raz słodkie i pełne bakalii. Osobiście jednak wolę makowce jeszcze
Obiad gotowyTradycyjny makowiec japoński robi się z kaszą manną i makiem czarnym, a że kaszy mannej nie mogę, a biały mak został mi po świętym Marcinie, to wykombinowałam taki oto bezglutenowy :) SKŁADNIKI: - 250 g maku białego - 160 g cukru - 6 łyżek komosy ryżowej białej - 300 g jabłek - 125 g masła - 1,5 łyżeczek proszku do pieczenia (bezglutenowy) - 6 jajek (oddzielone
Kuchnia bezglutenowa LoliW tym roku chciałam spróbować zrobić ciasto, którego jeszcze nigdy nie robiłam (a bardzo lubię). Szukając w Internecie idealnego przepisu na makowiec znalazłam przepis ze strony
Ana Mari's worldGrudzień to czas kiedy przygotowujemy się do Świąt Bożego Narodzenia. Z pewnością wcześniej przygotowujemy sobie listę zakupów, ale również wypieków. Na moim stole świątecznym zabraknąć nie może sernika oraz makowca. W tym roku natknęłam się na pięknie wyglądający tort na stronie Moje Wypieki. Nie byłabym sobą gdybym przepisu nie zmodyfikowała pod siebie samą. Największą zmianą jest likier
ChilliJemyWitajcie!Już niebawem Mikołajki i Święta Bożego Narodzenia, dlatego dzisiaj "częstujemy" Was ciastem, które kojarzy nam się właśnie z tym przedświątecznym okresem. Oczywiście nigdy nie zastąpi ono makowca czy piernika, ale sam jego zapach i połączenie z orzechami przywołuje na myśl chwile spędzone przy kawie i zapalonej choince <3 Co nie oznacza, że pieczemy to ciasto tylko
WeAreCrazypapierem (nie więcej). Pamiętajcie, że w przepisie były dodatkowe 3 łyżki mąki! Jeśli ciasto jest zbyt klejące, to właśnie teraz należy użyć ich do podsypywania, co ułatwi zawinięcie. Makowce należy przełożyć na dużą blaszkę, w sporych odstępach od siebie. Pieczenie: Temperatura - 190 ºC (u mnie z termoobiegiem) Czas - ok. 30-40 minut (u mnie wystarczyło pół godziny) Ciasto jest gotowe(...)papier na górze i pozostawić je do wystygnięcia. Ciepłe ciasto (ale, nie gorące - lukier spłynie) polać lukrem i posypać skórką. Smacznego! :) Przy okazji chciałabym życzyć wszystkich cudownych i spokojnych świąt Wielkiej Nocy! Najedzcie się do syta i oby nie męczyła Was niestrawność
Cooking MonsterCiasto z kaszy jaglanej z masą makową. Smakuje jak makowiec. Jest bezglutenowe, bez cukru. szklanka suchej kaszy jaglanej szczypta soli olejek migdałowy kilka kropel 500
AZgotuj!Kolejna propozycja na wykorzystanie białego maku, jeśli znudziły Wam się standardowe makowce i makówki. Biały mak jest delikatniejszy w smaku, od ponad roku wypieki z
Mango Papaja