makowce - 1591 przepisów (strona:78/107)

Sezon na... #10 Ja, pierniczę! Nie robię... 214

Postanowiłam w tym roku wcale nie zamieszczać przepisów świątecznych.  Zapytacie, czemu? Ano temu, że gdzie nie spojrzeć...  Pierniczki. Serniczki. Makowce. Karpie. I inne odświętne harpie. Pierniczę to! Jedyny świąteczny akcent na jaki mnie stać to syrop piernikowy. Śniadanie. Niby klasyka. Ale w świątecznym wydaniu. Syrop piernikowy 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 2-3 łyżki miodu 1 łyżeczka

bastalena
Święta, święta, święta 184

Boże Narodzenie. W tym roku będę korzystać z blogu zcukrempudrem . Szczerze polecam wszystkie przepisy są świetne i bardzo pomocne. Nie ma śledzi (nie lubimy), karpia (mało kto je) oraz makowca (nie lubię maku ). I jak widać wyżej, dania, za którymi nie przepadamy zamieniam na nasze ulubione np. kompot z suszu na aromatycznego grzańca :) Pieczenie odbywa się późnym wieczorem, włączam kolędy

NA MOIM TALERZU
Świąteczny Mix potraw 233

karkówka Roladki z łososia Roladki wieprzowe Pasztet domowy Sernik z malinami Rafaello ciasto bez pieczenia Pierogi z kapustą i grzybami Ciasto makowe Szynka z szynkowara Ciasto z masą jabłkową makowiec makowo-owocowy SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Migdałowiec czyli strucla z masą migdałową 152

szerokości ok 2 cm), zwinąć, ostrożnie przenieść do podłużnej formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do  rośnięcia na ok  godzinę . Aby uniknąć spękania makowca, można go ponakłuwać  drewnianą wykałaczką. Piec w średnio nagrzanym ( 190 st C) piekarniku 45 min. Smacznego

Stare Gary
Choinkowe deserniczki w czekoladzie 348

posypki, ale czego się nie robi dla dziecka- chciało kolorowe choinki, to zrobiłam! :))) Bardzo atrakcyjnie się prezentują i jeszcze bardziej podkreślają świąteczny klimat na stole, zaraz przy pierniku czy makowcu :))) Nadzienie: * biała czekolada- 50 g * mascarpone- 200 g * żelatyna- 2 płaskie łyżeczki * woda- 2 łyżki * żurawina suszona- 1/3 szklanki Dodatkowo: * polewa czekoladowa (czekolada gorzka- 70 g, czekolada mleczna

Kraina Miodem Płynąca
Seromak, czyli sernik z makiem 1831

Seromak, czy inaczej seromakowiec lub sernik z makiem - takie nazwy nosi w naszych domach ciasto łączące w sobie dwa popularne wypieki: sernik i makowiec. Dla mnie takie połączenie to wielka gratka i okazja do spałaszowania dwóch ulubionych ciast w jednym kawałku. Moje ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm i na taką blachę podaję proporcje. Seromak Składniki: ciasto półkruche 140g

Smakołyki Bereniki
Świąteczne babeczki renifery 183

Babeczki w renifery to przebój świąteczny dla dzieci. Dla małych łasuchów będą idealnym dodatkiem na święta, szczególnie, że maluchy nie przepadają za makowcami, sernikami, czy piernikiem. Te zostały wykonane w zeszłym roku na kiermasz świąteczny w szkole mojej córki i rozeszły się jak świeże bułeczki. Są trochę pracochłonne, ale efekt wart tego trudu. Inspiracja od Doroty . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Keks makowy 173

Czas świątecznych wypieków czas rozpocząć...u nas tego roku zamiast tradycyjnego makowca pojawi się keks makowy. Składniki; 25 dkg maku trzyykrotniee mielonego, 20 dkg cukru, 6 jajek, 2 łyżki bułki tartej, łyżeczka proszku do pieczenia, opakowanie kuru waniliowego, Wykonanie; Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę.Łączymy z makiem . Następnie dodajemy bułkę tartą, proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno

Anioły w kuchni
Makowiec (strucla) wg Zofii Nasierowskiej 276

Kolejny przepis podpatrzony na cincin cc. Pyszny krucho-drożdżowy makowiec gości na moim stole w każde święta. Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie opinii z cincin. Ciasto: 50 dag mąki tortowej 6 dag drożdży 10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 20 dag masła 1 jajko 3 żółtka otarta skórka z cytryny 1/2 utłuczonej laski wanilii (zazwyczaj używam aromatu

Praktyczna pl
Sernik makowy bez pieczenia 1549

delikatną konsystencję i rozpływa się w ustach. Sernik udekorowałam kulkami przygotowanymi z masy makowej, które nie tylko wyglądają strojnie na wierzchu sernika, ale też smakują jak nadzienie z tradycyjnego makowca. Sernik na zdjęciu został wykonany w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą tortownicę należy zwiększyć ilość składników. Sernik makowy bez pieczenia Składniki: 60g herbatników 25g masła 1 łyżka mleka

Smakołyki Bereniki
Smażona skórka pomarańczowa 143

świątecznych wypiekach nie może zabraknażć smażonej skórki pomarańczowej.Nada naszym makowcom i keksom cudnego pomarańczowego aromatu. A,że do świt jest jeszcze sporo czasu i pomarańczy nie brakuje proponuję usmażenie skórki samodzielnie.Nie jest to trudne.Musimy się tylko zaopatrzyć w pomarańcze z upraw ekologicznych,których skórka nie byla traktowana chemią.Potrzebne informacje widnieją na opakowaniach.Najlepiej nadadzą sie pomarańcze z grubą skórką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Seromakowiec 334

zapomnieć między innymi telewizja, w której ciągle lecą reklamy świąteczne. Dziś robiłam przymiarkę do jednego z ciast. jest to seromakowiec czyli dla lubiących serniki i makowce ciasto idealne. I muszę przyznać, że będzie to pewniak na święta. Ciasto jest łatwe do przygotowania, co prawda jest z gotową masą makową a bakaliami ale podkręciłam smak skórką pomarańczową i cytrynową i ciacho

Ewa w kuchni
Makowczyki 203

Ponieważ w tym roku zrezygnowałam z pieczenia makowca na święta - postanowiłam znaleźć jakiś substytut. Tym sposobem trafiłam właśnie na wyśmienity przepis na delikatne, kruchutkie i wprost rozpływające się w ustach ciasteczka - makowczyki. Przygotowanie ich nie jest trudne - więc serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu. Składniki: 125 ml mleka 200 g mąki 40 g drobnego cukru 30 g słodkiego mleka skondensowanego

Świat Ciasta
Piernik na piwie 337

się na tyle, że musiałam go oczywiście zrobić. Nie jestem znawczynią pierników, bo w moim rodzinnym domu nie robiło ich się wiele, zwykle dominowały na Święta serniki i makowce, ale ten piernik na piwie mnie zachwycił. Jest puszysty i wilgotny i rozpływa się w ustach Sam w sobie zachwyca smakiem więc już go nie przekładałam powidłami tylko udekorowałam wierzch polewą

UgotujmyTo.pl
Wołowy gulasz z miodem i suszonymi śliwkami 239

korniszonków i do szczęścia nie trzeba mi już nic oprócz dobrego towarzystwa. Gotuje się go długo, ale warto poczekać. Polecam gorąco, a sama zmykam do kuchni, bo wzywa mnie makowiec ;) Wołowy gulasz na ciemnym piwie z miodem, suszonymi grzybami i śliwkami porcja dla 3-4 osób Będziemy potrzebować: 500 g wołowiny 2 cebule 8-10 suszonych śliwek 4-6 kapeluszy

Ratunku obiad