przyznać, że czarne oliwki uwielbiam, ale nie zawsze tak było, podobnie zresztą jeśli chodzi o rukolę i kawę. Dopiero od kilku lat przygotowuję dania z wykorzystaniem oliwek. Do sałatek, makaronów, mięs czy past kanapkowych najczęściej. Dzisiaj zabrałam dla Was 11 najlepszych przepisów z oliwkami. Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami
Moja smaczna kuchniaMakaron spaghetti z kakaowym sosem z awokado; malinami Dobra po wymieszaniu nie wyglądało to tak uroczo(przed w sumie też) jak np. ten , ale było równie smaczne ^^ jednak wiecie, bo czas się kurczy, bo 5, bo pociąg nie czeka
More food, love and dreamsdużo pisać ??? Mam dziś dla Was pyszne i szybkie danie z makaronem. Kurczak, kurki to świetny duet. Spróbujcie a nie zawiedziecie się, no chyba że to nie Wasze klimaty. Ja użyłam kurek blanszowanych ale jeśli macie świeże bo to już sezon ale zważywszy na ostatnie upały to raczej będzie ciężko, to śmiało możecie użyć świeżych ( będzie smaczniej ). Rozwiń i czytaj
Ewa w kuchniTagliatelle, zwany także taglierini (wł. tagliare – ciąć) jest jedną z najpopularniejszych odmian makaronu. Pochodzi z regionu Emilia – Romagnia i ma kształt podłużnych płatów o szerokości do 1 cm. Ponoć nawiązuje on do fryzury córki papieża Aleksandra – Lukrecji Borgii, jaką miała podczas swojego ślubu z Alfonsem I d’Este. Tagliatelle z racji swojego kształtu idealnie komponuje się
Bon Ton ItaliaWoka") wbć jajko. Intensywnie mieszać. Dodać pokrojoną w słupki marchewkę. Zamieszać. Wrzucić garść kiełków fasoli mung. Zamieszać. Dodać 2-3 listki kapusty pak choi. Zamieszać. Do wszystkiego dołożyć makaron ( sojowy, ryżowy). Zamieszać. Polać sosem sojowym i dodać szczypiorek. Na wierzch dodać ostrą pastę z papryki. Zjeść ze smakiem
Jemy PijemyCukiniowe pappardelle to mój hit ostatnich tygodni, który zasmakował również mojemu mężowi (chociaż to danie wegańskie). Kocham makarony, ale ze względu na dietę wyrzuciłam je ze swojego jadłospisu i staram się zastąpić warzywami. Całość
Szybko Tanio Smacznietygodni. Kiedy pesto się przegryzie, postępujemy z nim jak z każdym innym pesto, czyli mieszamy lub podsmażamy z gorącym makaronem i posypujemy parmezanem lub/i bazylią. Przepis bierze udział w akcji
Kuchnia Prezydentowejamatriciana, które kilka dni wcześniej pierwszy raz jadłam we włoskiej tratorii. Składniki proste, wykonanie nieskomplikowane, smak wspaniały i trochę polski; boczek i cebula w narodowym, przaśnym duecie przy akompaniamencie makaronu penne oraz parmezanu. Niefortunnym okazało się przegrzebanie kilkunastu stron w necie, żeby porównać przepis z tym, co jadłam - wszędzie panoszyły
Kuchnia PrezydentowejKlasyczna pomidorowa wzbogacona mięsem dla mięsożerców z dodatkiem makaronu spaghetti. To jest rozkosz dla podniebienia, zapewniam wszystkich, proszę tylko spróbować. Robi się ją dość szybko i smakuje wybornie, zapraszam. Pomidorowa z klopsikami i szpinakowym spaghetti. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedeszczowo, zaszywam się pod kocem z miseczką tego dania. Dziś wersja z kurczakiem, mlekiem kokosowym, świeżym imbirem i bazylią. Foodporn jednym słowem Danie podawaj z ryżem, kuskusem lub makaronem. Składniki (2 porcje): 2 piersi z kurczaka ryż 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 4 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 3 ząbki czosnku – drobno posiekanego
Moja pasja smakugrubsza rzecz ujmując lasagne to płaty makaronu przełożone sosem, posypane po wierzchu utartym serem i zapieczone. Czytaj więcej
Wiem co jemżycie” (w tej roli Magda Kumorek) robi spaghetti bolognese w nieco inny sposób. Mianowicie, nie dodaje mięsa do sosu, ale robi z niego małe pulpeciki, które układa później na makaronie i polewa sosem. Postanowiłam i ja przygotować taką wersję tej potrawy. Mnie osobiście bardziej odpowiada, ale dzieci wolą wersję tradycyjną. Stwierdziły, że to spaghetti z kotletem mielonym". Czytaj więcej
Wiem co jemsię na prostych i zdrowych składnikach, a może z prostoty tego dania i tego, że jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wystarczy przygotować sos w tym czasie gdy gotuje się makaron i obiad gotowy. Wariacji na temat przygotowania sosu jest mnóstwo. Bazą jednak jest sos pomidorowy, najlepiej ze świeżych pomidorów, odpowiednio przyprawiony. W mojej wersji jest to wędzony boczek, mielona wieprzowina
Wiem co jemmiałam za bardzo czasu, żeby za nimi chodzić, ale uzbierałam trochę kurek i " zdradziłam" mój ulubiony przepis czyli kurki po prowansalsku . T ym razem zrobiłam je z makaronem penne jako dnie obiadowe.Polecam". Czytaj więcej
Wiem co jemmnie w domu dość często się zdarza, że zostaje makaron z obiadu. Zawsze staram się go jakoś zagospodarować na drugi dzień. Zazwyczaj jest to uwielbiana przez młodszego syna zapiekanka, która szczerze mówiąc już mi się trochę znudziła. Trzeba więc było wymyślić coś nowego. W ten sposób powstał omlet makaronowy z tym co akurat udało mi się znaleźć w lodówce
Wiem co jem