makaronu fusilli, 300 g polędwiczki wieprzowej, 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 150 g jarmużu, 1 żółte peperoni, 1 czerwona papryka ramiro, oliwa, sól, cukier Polędwiczkę pokroić w plastry grubości około 0,5 cm a następnie każdy plasterek wzdłuż na 4 paski. Paprykę pokroić w paski wielkości pasków polędwiczki. Jarmuż umyć, zblanszować w lekko osolonej(...)podsmażona. Przełożyć cebulę do miski. Podsmażyć polędwiczkę, dodać paprykę. Chwilę podsmażyć. Papryka ma być al dente. Przełożyć do cebuli. Następnie na oliwie lekko poddusić jarmuż z czosnkiem. Ugotować makaron. Na patelnię przełożyć mięso z jarmużem i cebulą, pepperoni, wymieszać i nakładać. Przepis bierze udział w konkursie organizowanego na Durszlak.pl - Fusion w kolorach #omnomnom. Makarony otrzymałam w kolorowej paczce omnomnom
królestwo garówkostkę, poddusić na oleju dodając szczyptę cukru i soli. Następnie dodać pieczarki. Podsmażyć aż wyparuje cały płyn. Orzechy zmiksować, następnie dodać pieczarki z cebulą, zmiksować. Doprawić solą. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, rozłożyć. Z masy pieczarkowej lepić niewielkie paszteciki, obtaczać w serze i zawijać w makaron. Smażyć w głębokim oleju. Ja podałam z pikantnym sosem(...)piri -piri z cytryną. Sos kupiłam w "Smakach Portugalii", naprawdę świetnie zagrał z pasztecikami z pieczarek. Przepis bierze udział w konkursie organizowanego na Durszlak.pl - Fusion w kolorach #omnomnom. Makarony otrzymałam w kolorowej paczce omnomnom
królestwo garówtruskawek gotować do zgęstnienia. Połączyć z serkiem mascarpone a następnie ze zmiksowanymi truskawkami. Doprawić do smaku miodem. Kilka listków ziół odłożyć, resztę rozdrobnić i wymieszać z sosem truskawkowym. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Na talerze wyłożyć 3/4 sosu. Do pozostałego na patelni sosu dodać makaron, wymieszać. Wyłożyć makaron na talerze z sosem. Udekorować pozostałymi truskawkami i listkami
królestwo garówokazji World Pasta Day także w mojej kuchni zagościł makaron. Tym razem w zupełnie nowej odsłonie. Aby z tej okazji menu było choć trochę świąteczne postanowiłam przygotować coś czego wcześniej nie robiłam - cannelloni. Żeby było jeszcze ciekawiej zdecydowałam się na wydanie odmienne od tego najbardziej znanego - tradycyjnego cannelloni w sosie pomidorowym. Odkąd w moje imieniny Mąż zabrał mnie na przepysznego(...)masłem naczyniu żaroodpornym. Zalałam 200 ml ciepłego bulionu. Na wierzch wyłożyłam szpinak w śmietanie. Przykryte naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni. Po około 35-40 minutach, kiedy makaron był miękki, posypałam równomiernie startym żółtym serem. Wstawiłam do piekarnika na ok 5 minut, by ser się rozpuścił. Makaronowa uczta gotowa. Znając kulinarny tradycjonalizm i "szpinakowy sceptycyzm" Ślubnego miałam pewne
Kuchnia po mojemumielonego mięsa 1 papryka 1 puszka pomidorów 1 papryczka chilli 1 bakłażan sól pieprz kurkuma kolendra w liściach suszone oregano suszona bazylia słodka papryka w proszku opakowanie makaronu pene ser żółty do posypania zapiekanki Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zmiażdżyć w prasce, paprykę i bakłażan pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek i paprykę. Smażyć przez(...)zmieni kolor. Dodać pomidory i całą papryczkę chilli, wymieszać. Dodać przyprawy, wymieszać i smażyć przez chwilę. Dodać bakłażan, wymieszać i smażyć aż bakłażan zmięknie. Na koniec wyciągnąć papryczkę chilli. Makaron ugotować al dente według opisu na opakowaniu. Odcedzić. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć cienką warstwę sosu. Następnie wyłożyć makaron i resztę sosu. Wierzch zapiekanki posypać startym serem, oregano, bazylią
Mama Gotujeskładniki: 200 g makaronu wstążki 150 g wędzonego boczku 100 g cebuli 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju słonecznikowego wykonanie: Makaron gotujemy w 2 l osolonej wody al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego odcieknięcia. Boczek kroimy na bardzo cienkie paseczki, wkładamy na patelnię, dodajemy olej i smażymy ok. 7 min. Paprykę myjemy wydrążamy(...)szczypiorku wykonanie: Śmietanę łączymy ze startym imbirem, przyprawą curry doprawiamy solą i pieprzem. Sos wlewamy na patelnię do podsmażonych składników, zagotowujemy i odstawiamy. Do lekko ciepłego sosu wsypujemy ugotowany makaron oraz drugą pokrojoną paprykę, wszystkie składniki mieszamy. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem
Domowy Smak JedzeniaProsto i pysznie - czyli przepis na spaghetti z pesto bazyliowym. Szybkie danie, które zawsze sprawdza się w sytuacji "nie wiem, co ugotować" :) SKŁADNIKI 350g makaronu spaghetti pęczek bazylii (standardowa doniczka marketowa :)) 4 łyżki orzeszków piniowych (mogą być też pestki z dyni) 2 ząbki czosnku tarty parmezan 5-6 łyżek oliwy z oliwek sól PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie(...)Dodajemy orzeszki, 4 łyżki parmezanu, oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą. Miksujemy na gładką masę - w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę oliwy. Przekładamy pesto do odcedzonego makaronu, dokładnie mieszamy. Podajemy na podgrzanych talerzach. Możemy jeszcze posypać parmezanem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjejest moje dzisiejsze danie obiadowe. Ale równie smaczne będzie na kolację :) Robi się je szybko, składników jest niewiele, a smakuje naprawdę wyśmienicie. Spróbujcie sami :) Składniki : 5-20 dag boczku makaron, u mnie świderki, ale w przepisie podano - spaghetti 1 awokado pestki słonecznika, około 2 łyżek- według uznania 2 ząbki czosnku sól, pieprz rukola ( garść) ser żółty około 10 dag tłuszcz(...)smażenia Przygotowanie ; Makaron gotujemy Boczek kroimy w wąskie paski, smażymy tak, by wytopić ewentualnie tłuszcz Rukolę myjemy, suszymy w ręczniku papierowym, rozdrabniamy, z awokado wyjmujemy pestkę, obrany kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z połową sera Czosnek obieramy, słonecznik prażymy, część pozostawiamy do posypania na wierzch Awokado, czosnek i pokrojony ser oraz słonecznik przekładamy do miksera i chwilę razem rozdrabniamy
Proste Potrawykolacje Składniki: puszka kukurydzy puszka ananasa Happy- Frucht 20 dag szynki np konserowej 25 dag żóltego sera peczek szczypiorku z cebulki dymki sól,pieprz 2 łyżki majonezu garść makaronu Kolanka z Falbanką Makarony Polskie Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, studzimy. Wrzucamy do salaterki, dodajemy kukurydze, pokrojonego w kosteczkę ananasa, szynkę pokrojoną tez w kostkę, tak samo żólty
Z Majeczką w kuchniśredniej wielkości cebula 2 łyżki tartej bułki ząbek czosnku przyprawa do kuchni włoskiej (albo suszona bazylia i oregano) 3-4 suszone pomidory sól, pieprz, oliwa z oliwek łyżeczka cukru makaron spaghetti Przygotowanie Cebulę bardzo drobno posiekać (ja nie mam cierpliwości i robię to w malakserze). Wymieszać z mielonym mięsem. Dodać tartą bułkę, pół łyżeczki soli, przyprawy. Formować maleńkie klopsiki (dłonie(...)ruchy tak, aby mięsne kuleczki przyrumieniły się z każdej strony. Kiedy klopsiki się zezłocą, zalać je sosem pomidorowym, poddusić razem 5 minut. Sos jest gotowy J Teraz wystarczy ugotować makaron wymieszać z sosem, na wierzchu ułożyć klopsiki. Z tego przepisu wyjdą 4 porcje (o ile ugotujecie odpowiednią ilość makaronu
Kulinarne InspiracjeDzisiejszy przepis to efekt mojego noworocznego postanowienia - zdrowo się odżywiać, regularnie jeść i dużo się ruszać:) Ta propozycja obiadowa zawiera niewielką ilość tłuszczu, dużo warzyw i pełnoziarnisty makaron. Jest zaskakująco smaczna! A co najważniejsze - smakuje też pozostałym członkom rodziny, którzy żadnych spożywczych postanowień nie robili (przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo;) Składniki: pierś kurczaka 2 papryki żółte 2 papryki(...)posmak, nie ma wypalać języka:) 1 cebula czerwona 1 cebula biała 2 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego sól, pieprz natka pietruszki lub koperek makaron pełnoziarnisty Przygotowanie: Mięso pokroić na kawałki ok. 2-3cm. Posypać solą i pieprzem i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i posiekany czosnek. Smażyć, aż cebula się
Kulinarne InspiracjeBanalna w wykonaniu a zarazem smaczna sałatka, sałatka z brokułem. Składniki : 1 brokuł 100 g makaronu nitki TAO TAO 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu Przygotowanie : Brokuł rozdrabniam na nieduże różyczki ( te większe przecinam na pół ) i wrzucam do osolonego wrzątku gotuję 5-6 minut. Gotowy wyciągam na cedzak i przelewam zimną wodą. Makaron Tao Tao zalewam w misce wrzątkiem(...)minuty i przełożony do cedzaka również przelewam zimną wodą po czym wyciągam na deskę i kroję na krótkie nitki. Majonez mieszam z jogurtem. Brokuł, makaron i sos majonezowo - jogurtowy mieszam ze sobą i schładzam w lodówce
Mechanik w kuchniWielu szpinak ;) Składniki: 250-300 g wędzonego boczku ( zamiennie - wędzona szynka ) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 garści szpinaku 130 g serka mascarpone sól pieprz mielona gałka muszkatołowa makaron spaghetti lub inny Wykonanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Boczek pokroić w niedużą kostkę. Na rozgrzaną patelnię przełożyć pokrojony boczek. Smażyć kilka minut, aż wytopi się tłuszcz(...)cebulą, dodać drobno posiekany ząbek czosnku. Gdy czosnek zacznie uwalniać mocny aromat, dodać serek mascarpone i zmiksowany szpinak - wymieszać. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron tuż przed podaniem połączyć z sosem. Smacznego
kolorowotorcikowoBardzo prosty przepis na pyszny obiad lub kolację. Składniki: 120 gram makaronu, u mnie razowy 7-8 pieczarek 150 gram piersi kurczaka 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki czerwonej fasoli oliwa z oliwek sól, pieprz oregano, bazylia świeże zioła do podania Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek(...)plasterki, również wrzucamy na patelnię i smażymy aż znacznie stracą na objętości. Dodajemy fasolkę, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dokładnie mieszamy. Dusimy kilka minut. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z zawartością patelni, podajemy ze świeżymi ziołami i odrobiną oliwy z oliwek
Mango Papajabardzo wszystkim smakowało. Składniki: 200 g fasolki szparagowej zielonej, już przygotowane "na parze" Bonduelle, 200 g jak najmniejszych pieczarek, 1 biała cebula, 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku, 150 g makaronu tagliatelle (ok. 6 krążków), 10 zielonych oliwek, pieprz zielony świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, świeża bazylia, garść rukoli, ok. 6 łyżek oliwy z oliwek(...)kawałki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy podsmażamy cebulę i pieczarki. Pod koniec dodajemy fasolkę i przykrywamy patelnię pokrywka. Tak podgrzewamy całość ok. 4 min. W tym samym czasie makaron gotujemy w lekko odsolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i dodajemy do pieczarek z fasolką. Na koniec dodajemy zmiksowaną rukolę, oliwki, delikatnie łączymy wszystkie składniki. Całość doprawiamy dużą ilością zielonego
Moniki Smakołyki