makaron - 33044 przepisów (strona:558/2203)

Zapiekanka makaronowa z brokułem, serem i piersią z kurczaka 120

Uwielbiam zapiekanki, a Wy? Szczególnie z mnóstwem ciągnącego się seeera!   Tu przestawiam Wam przesmaczną propozycję na makaron z brokułem i piersią z kurczaka. Całość otulona pysznym sosem - sprawia, że po zjedzeniu jednej porcji chce się jeszcze dokładkę. Zapiekanka wymaga odrobinę zabawy, ale waaarto! Problem może stanowić sos, gdy należy go tak przyrządzić i uważać, aby nie było grudek. Możecie(...)poćwiczyć na przepisie z beszamelem - klik . (U mnie naczynie o wymiarach około 21x 28 cm) 300g piersi z kurczaka  przyprawa uniwersalna (u mnie Smak Natur )  250g makaronu penne/pióra 200g różyczek brokuła Sos: 75g masła 75g mąki pszennej (można ciup mniej) 500 ml mleka 50g żółtego sera gałka muszkatołowa sól, pieprz  Wierzch: bułka tarta żółty

Di gotuje
Spaghetti ze szpinakiem, włoskim serkiem i pomidorkami 138

przyznam, że zdarza mi się go podjadać bez niczego.  Jest taaaaaki pyszny! Tym razem użyłam go do dzisiejszej pasty. Bardzo rzadko jadam potrawy w których główną rolę odgrywa makaron, ale wiedząc że w domu leży ostatnia porcja kukurydzianego spaghetii, nie mogłam sobie tak po prostu odpuścić. I wiecie co?  Nie zawiodłam się. A zresztą, - efekty możecie zobaczyć(...)zdjęciach😄 Mam nadzieję, że narobiłam Wam smaka i wypróbujecie ten przepis! Składniki: 1 większa lub 2 mniejsze porcje 90 g makaronu spaghetti* 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 1/3 opakowania serka typu włoskiego** 2 ząbki szosnku łyżka masła łyżeczka oleju rzepakowego odrobina mleka/jogurtu odrobina soku z cytryny sól, pieprz, oregano * u mnie bezglutenowy, kukurydziany ** może być też mozzarella Spaghetti gotujemy al dente

Kuchnia Ellie
Frittata makaronowa 133

Frittata-to rodzaj włoskiego omletu, gdzie wszystkie składniki łączymy i zapiekamy w piekarniku. Wiem, powinnam zacząć od frittaty w wersji podstawowej (bez makaronu) ale ostatnio taką robiłam i bardzo mi zasmakowała. SKŁADNIKI: (3-4 porcje) ok 80-100 gr. ugotowanego makaronu (najlepiej rodzaj drobnego makaronu) 4 plasterki szynki serrano (lub innej długo dojrzewającej, lub cieniutko pokrojony,chudy boczek) pęczek szczypiorku(...)papryczki chili (posiekana, bez pestek) ok. 40 gr.twardego sera, startego na tarce (parmezan, pecorino romano,grana padano) 4-5 jajek sól,pieprz oliwa do natłuszczenia formy PRZYGOTOWANIE: Jeżeli mama makaron typu nitka rosołowa lub spaghetti-to tniemy na mniejsze kawałki. Szynkę lub boczek rumienimy na małym ogniu, na suchej patelni, odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Jajka roztrzepujemy przy pomocy widelca

Kopystką po garach
Pappardelle w sosie kurkowym 155

smak wynagradza wszystko. SKŁADNIKI: 3-4 porcje 0,5 kg kurek Kilka plastrów włoskiego boczku /pancetty/ Mała cebulka Kawałek sera gorgonzola 250 ml śmietany 30 % lub 18% Opakowanie makaronu pappardelle Łyżeczka masła Sól Pieprz Natka pietruszki 1/2 szklanki wody po ugotowanym makaronie PRZYGOTOWANIE: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek. Kurki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy(...)patelnię, chwilę przesmażamy. Wlewamy śmietanę oraz pokrojony w kostkę ser. Kiedy sos się zredukuje i uznamy,że jest on za gęsty, dodajemy troszkę wody po ugotowanym makaronie. Wtedy on stanie się aksamitny. Solimy (o ile jest taka potrzeba), pieprzymy. Ugotowany makaron przekładamy do gorącego sosu i mieszamy. Całość posypujemy natką pietruszki

Kopystką po garach
Spaghetti Neapoli 157

WSZYSTKICH makaronów na świecie- Neapoli lubię najbardziej. Prostota wykonania i smak!. Kilka składników sprawią,że odfruniesz-ale właśnie dlatego muszą to być składniki dobrej jakości. SKŁADNIKI:3-4 porcje 1/2 średniej cebuli 2-3 ząbki czosnku (duże) 2 puszki pomidorów pelati-zimą/ latem 1 kg dojrzałych,lub z tego przepisu  https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/09/pulpa-pomidorowa.html 1 łyżka ricotty Opcjonalnie ocet balsamiczny(...)kostkę, chwilkę później czosnek w plasterkach. Smażymy 2-3 minuty, dodajemy pomidory plus odrobina cukru. Kiedy pomidory się przesmażą, doprawiamy sola, pieprzem, ricottą,bazylią i ew. octem balsamicznym. Makaron spaghetti gotujemy al dente, zostawiamy 1/2 szklanki wody po ugotowanym makaronie.Gorący makaron mieszamy z sosem, dolewamy odrobinę wody po ugotowanym makaronie,żeby sos stał się aksamitny. Nakładamy na talerze-posypujemy

Kopystką po garach
Zielona zapiekanka w serowym sosie 115

lodówki. Ponieważ zalegało w niej trochę mrożonek postanowiłam je w końcu wykorzystać i dzięki temu miałam smaczny obiad na 2 dni. Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy: - porcję makaronu (u mnie razowe świderki) - 450 g mrożonej mieszanki białego i zielonego kalafiora - 200 g mrożonej zielonej fasolki - 1 kulkę mozzarelli Do przygotowania sosu potrzebujemy: - 400 ml śmietany(...)żółtko - 100 g tartego żółtego sera - 1 łyżeczkę bazylii - 1 łyżeczkę granulowanego czosnku - sól i pieprz do smaku 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i przekładamy do miski. 2. Mrożone warzywa wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 3 minuty. Następnie odcedzamy i przekładamy do makaronu. 3. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, a następnie dodajemy go do makaronu

Bez Cebuli
Pierś kurczaka zapiekana ze szpinakiem z ricottą w sosie pomidorowym pod mozzarellą podana z makaronem 101

Ultralekkie, kobiece, nieco włoskie danie. Pyszna, soczysta pierś kurczaka faszerowana szpinakiem, zapiekana w sosie pomidorowym z mozzarellą, podana z pysznym makaronem tricolore. Polecam wszystkim, przepyszna danie.  Składniki (na 4 małe/ 2 dość spore porcje): 500 gram piersi kurczaka  200 gram szpinaku mrożonego  3 łyżki sera ricotta 1 ząbek czosnku  1 łyżka masła  1 szklanka passaty(...)pomidorowej  oregano, bazylia 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka syropu klonowego  szczypta chili  100 gram sera mozzarella  150 gram makaronu kolorowego świeża bazylia do dekoracji  sól i pieprz Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente. Piersi kurczaka myję, osuszam, doprawiam solą, pieprzem, bazylią suszoną i oregano. Na maśle smażę szpinak z czosnkiem. Kiedy nadmiar płynu

Mango Papaja
CANNELLONI PO MEKSYKAŃSKU 143

Bardzo lubię różnego rodzaju makarony, ale tak sobie teraz myślę, że cannelloni zaliczyłabym do grona tych najlepszych. Uwielbiam nadziewać te rurki różnymi farszami, a jedzenie to już czysta przyjemność 😉Na pewno na moim blogu nie raz jeszcze się pojawi przepis z nimi. Tym razem jest to cannelloni po meksykańsku... z farszem z mięsa mielonego z dodatkiem papryki czerwonej, kukurydzy oraz(...)fasolki czerwonej, a do tego sos pomidorowy. Zniknęło z talerzy w mgnieniu oka 😋 Składniki : 1 op. makaronu cannelloni 500 g mięsa mielonego ( u mnie - z indyka) 2 cebule do farszu + 1 cebula do sosu 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 2 puszki pomidorów krojonych 2 jajka oliwa do smażenia sól, pieprz 1 łyżeczka cukru

Kuchnia MagdaLeny
Pełnoziarnisty makaron z kurczakiem , mini marchewkami ... w sosie śmietanowym. 138

oknami już coraz ładniej... chyba idzie wiosna! Więc dziś polecam szybkie i pyszne danie z makaronem, kurczakiem... A zresztą spróbujcie sami! Składniki; 20 dag makaronu pełnoziarnistego pojedyncza pierś z kurczaka 1 mały brokuł 2 garście mini marchewek ząbek czosnku sól, pieprz, słodka papryka do smaku 200 ml śmietany 30 lub 36 % masło do smażenia   Przygotowanie; Filet z kurczaka(...)mieszając. Następnie wlewamy śmietanę i wrzucamy mrożoną marchewkę.  Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje a marchewka będzie miękka. W innym garnku gotujemy brokuł al. dente, a w kolejnym makaron według przepisu na opakowaniu. Kiedy sos już się zredukuje wrzucamy brokuł, dodajemy starty czosnek oraz doprawiamy do smaku. Pod koniec dodajemy miękki makaron, mieszamy i podajemy. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Makaron z wędzoną makrelą 137

pełną aromatycznej włoskiej pasty, którą z radością podzielicie się przy wspólnym stole. To co? Plan na wieczorną kolację ze znajomymi już gotowy? ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje 500 g ulubionego makaronu (u mnie Armoniche) 1 duża wędzona makrela 100 g rodzynek (u mnie złote chilijskie) 2 łyżki kaparów 2 garście czarnych oliwek 2 szalotki 1 natka pietruszki 50 ml słodkiego białego(...)wina (najlepiej Marsali) 1 łyżka octu z czerwonego wina świeżo mielony czarny pieprz oliwa z oliwek * PRZYGOTOWANIE Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. W tym czasie przygotuj sos. Makrelę obierz, oddziel mięso i pozbaw je ości. Rodzynki zalej wrzątkiem do przykrycia i odstaw na 5 minut. Na oliwie zeszklij drobno posiekane szalotki. Następnie dodaj rodzynki wraz z wodą. Gotuj

Food Square
Makaron z brokułami w sosie serowym 104

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na szybki i prosty makaron w delikatnym sosie śmietanowo-serowym. Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - porcję makaronu (u mnie kolorowe świderki) - 1 brokuł (500 g) - 200 ml śmietanki 18% - 4 łyżki startego parmezanu - 2 ząbki czosnku - 1 łyżkę masła - po pół łyżeczki kminu, bazylii i pieprzu cytrynowego - sól i pieprz do smaku(...)Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Brokuł dzielimy na małe różyczki, które gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. 3. Ugotowany brokuł odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby zachował zielony kolor. 4. Na rozpuszczonym maśle przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. 5. Potem dodajemy ser i mieszamy, aby dokładnie

Bez Cebuli
Zielona pasta i basta 135

wprowadzam na swój talerz trochę zieleni w postaci pysznych warzyw: brokuła, cukinii oraz zielonego groszku.   ZIELONA PASTA  z GROSZKIEM, BROKUŁAMI I CUKINIĄ   Składniki: (na 2 porcje) makaron typu wstążki 1/2 małej cukinii 1/2 brokuła garść mrożonego groszku Hortex 1 łyżka oliwy zielone pesto: garść zielonej sałaty np. roszponki lub 2 liście lodowej garść szpinaku typu baby(...)zostawiamy 1/3 szklanki wody,w której gotowały się warzywa będzie potrzebna do pesto) i przelewamy je bardzo zimną wodą.  Cukinię myjemy i temperujemy temperówką do warzyw robiąc cukiniowy "makaron". Cukinię smażymy przez chwilę na rozgrzanej 1 łyżce oliwy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. zielone pesto: Sałatę oraz szpinak myjemy, a następnie wkładamy do blendera. Dodajemy obrany ząbek czosnku

Bon appetit mon amie
Lazania (lasagne) z kiszoną kapustą i grzybami 182

Lazania, danie rodem z Włoch, przygotowane na bazie makaronu o tej samej nazwie. Szerokie, prostokatne płaty makaronu przełożone warstwowo farszem i zapieczone pod sosem beszamelowym. Zawsze podawane na gorąco. Dla mnie po prostu pyszna zapiekanka. Prezentuje się o niebo lepiej niż tradycyjny makaron wymieszany z podobnymi składnikami i smakuje wykwintniej. Zapraszam dzisiaj na fusion kuchni włoskiej i polskiej, ponieważ farsz(...)żaroodporne wysmaruj cienką warstwą tłuszczu, następnie sosem beszamelowym. Na sosie ułóż pierwszą wartswę płatów lazanii, część kiszonej kapusty z grzybami, sos beszamelowy i tak do wykończenia składników. Górną warstwę makaronu dokładnie pokryj sosem i na koniec posyp startym parmezanem piec w piekarniku w 180`C około 25 minut, do zrumienienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Spaghetti z porem 117

Obiad w kilka chwil? O, tak!  Makaron zawsze sprawdza się ;)  Składniki 500 g makaronu spaghetti 2 pory (białe części) 1 łyżka masła 100 ml białego wytrawnego wina 250 ml słodkiej śmietanki natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Pory kroimy w piórka, podsmażamy(...)maśle, dodajemy wino i dusimy pod przykryciem przez 10 min. Do całości dodajemy śmietankę, lekko zagęszczamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu przekładamy makaron, razem podgrzewamy przez 3-4 min. Podajemy z natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent

R'n'G Kitchen
Penne z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym - danie z jednej patelni. 586

Składniki: -3 pojedyncze piersi z kurczaka -100 g. makaronu penne -150 ml. śmietany 12% -50 g. startego sera żółtego -sól -pieprz -majeranek -tymianek -odrobina oleju -odrobina wody Sposób przygotowania: Piersi myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy przyprawy i jeszcze chwilkę smażymy. Następnie dolewamy wody i wrzucamy makaron. Gotujemy aż makaron będzie miękki(...)razie potrzeby dolać wody ponownie. Gdy makaron będzie już dobry dolewamy śmietanę i dodajemy ser. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Chwilkę gotujemy i gotowe. Smacznego

Magia jedzenia.

Proponowane wyszukiwania