Choć kuskus powszechnie uznawany jest za kaszę, w rzeczywistości jest bardzo podobny do makaronu. Ze względu na to, że jest bogaty w białko, jest cennym produktem w diecie wegetariańskiej. Jego ziarenka powstają z połączenia mąki z pszenicy durum oraz wody. Początkowo uznawany był za odpad powstający w wyniku mielenia ziaren pszenicy. Z czasem jednak zyskał na popularności i stał się
Smakowity Blog KulinarnyOprócz pizzy i makaronów, Włosi dali światu jeszcze kilka wspaniałych deserów. Semifreddo to mrożony smakołyk podobny do lodów. Semifreddo znaczy "półzimny" i wskazuje, że nie podaje się tego deseru zmrożonego na kamień, tylko lekko roztopiony.Składniki: 450 g truskawek bez szypułek 80 g (3/4 szklanki) cukru pudrusok z 1/2 cytryny300 ml (1 i 1/4 szklanki) śmietany
Smakowity Blog KulinarnySKLADNIKI1 kg białej kiełbasyoliwa z oliwekcebulapapryczka chilibiałe wino500 ml przecieru pomidorowegosólSPOSÓB PRZYGOTOWANIADo garnka dodać 3 łyżki oliwy z oliwek, papryczke chili, pokrojoną drobno cebulę
zielonacukinkazapobiegają cukrzycy typu II (regulują poziom cukru we krwi), obniżają ryzyko chorób serca już nie mówiąc a pobudzeniu pracy całego układu pokarmowego.Produkt pełnoziarnisty to nie tylko pieczywo, to także makaron razowy, płatki owsiane, pełnoziarniste płatki zbożowe i muesli, brązowy ryż, grube kasze (np. pęczak, gryczana, perłowa, jaglana), pełnoziarniste herbatniki i ciastka. Wybór produktów pełnoziarnistych jest teraz ogromny
karmelowyUwielbiam zupy. Jako dziecko byłam ich umiarkowanym, a do tego niezwykle wybrednym fanem - pomidorowa z makaronem musiała być zabielana, ale ta z ryżem czysta; ogórkowa tylko bez ogórków, z czego śmiała się cała moja Rodzina - jednak dopóki nie została przecedzona, nie ruszyłam. Barszcz tylko czerwony i tylko w Wigilię, za to zawsze z przyjemnością jadłam kręcipołki - czyli kluski na mleku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeogromnie skomplikowane, a jednocześnie nieziemsko pyszne. Wypieki sygnowane przez mistrzów cukiernictwa. Słynne na cały świat. Jako pierwsze - makaroniki...Gdy pierwszy raz usłyszałam tę nazwę pomyślałam, że to jakiś drobny makaron... Z truskawkami może...? Okazało się, że byłam daleka od prawdy. Makaroniki bowiem to bezowe, migdałowe ciasteczka. Kapryśne, i niezwykle delikatne. Ich przygotowanie wymaga ogromnej precyzji, należy skrupulatnie trzymać się przepisu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości. Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam się na lunch z C., bo akurat w okolicach odpowiedniej godziny
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest piękny...? Dziękuję Ci, Kochanie, ogromnie - lepszego prezentu nie mogłabym sobie wymarzyć.I tak teraz staramy się Walle'go troszkę wykorzystać - zagniata ciasto na chleb, bułeczki i makaron, kręci biszkopty i serniki, ubija śmietanę i białka. Oj, będzie miał chłopak ciężkie życie... Co prawda C. stanowczo stwierdził, że najwyżej jedno ciasto na tydzień, ale zobaczymy, co z tego będzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzezajmował, a jak był w pracy, po prostu jadłam tosta. Teraz, gdy wraca do domu późno, zmęczony, mam ochotę podać mu coś ciepłego i smacznego. Więc gotuję - zupy, makarony z sosami, ostatnio nawet upiekłam kurczaka. Tyle, że to mnie aż tak nie kręci, robię to trochę z przymusu, a nie dlatego, że bardzo mi się chce. I ten czas, który
Pożeraczka, czyli raz adobrzebuzi, dyniowym sernikiem... Nie, on chce konkretów, mięsnych najlepiej. A ja mięsa przygotowywać nie lubię szczególnie. Ech...Na szczęście są zupy, i to głównie one nas ratują. I makarony, ale nie o nich dzisiaj mowa.Zupy można przygotowywać na milion różnych sposób, mniej i bardziej sycące, z najróżniejszymi dodatkami. Aktualnie planuję jakąś z klopsikami, żeby nie było, że chcę go zmienić
Pożeraczka, czyli raz adobrzezimnej wody, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i dodać do garnka z bitkami. Całość energicznie mieszając gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.Podawać na ciepło z ziemniakami, makaronem lub kaszą i surówką (u mnie surówka z marchewki z czosnkiem).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Filet z indyka można zastąpić schabem. Można zakupić także już gotowe sznycle z indyka (filet
Gospodyni Miejskakwasku cytrynowym i zupa też dobrze smakuje.Serem można posypywać zupę już na talerzu, jak również dodać go do zupy (rozdrobnionego) razem ze śmietaną.Ziemniaki można zastąpić oddzielnie ugotowanym makaronem, a z dodatku kiełbasy całkowicie zrezygnować.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaZupa z bobu z grzankami...Podsmażone na maśle: cebula, czosnek i bób.Aromatyczny, drobno posiekany koperek.I złociste, chrupiące grzanki.Sezon na bób otwarty.Zapraszam! Składniki:500 g
Gospodyni Miejska