makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:476/815)

Sos musztardowy 98

Sos, którego używam do sałatek gdzie bazą są ziemniaki czy makaron i większość składników o słodkawym posmaku. Przełamuje on tą słodkość i nadaje sałatce charakteru. Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(...)łyżki soku z cytryny -1 łyżeczka cukru -1 łyżeczka musztardy delikatesowej -1 łyżeczka musztardy francuskiej Do miseczki wlewamy olej i cały czas mieszając dodajemy powoli sok z cytryny. Jak sos zgęstnieje dodajemy cukier, musztardy i  mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji

Kulinarne przemyslenia
Sałatka meksykańska z makaronem 120

filety z kurczaka 2 duże czerwone papryki 2 puszki fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 2-3 łyżki oleju 3 łyżki przyprawy chili * sól Sos 250 g majonezu pieprz czarny sól Dodatkowo 1 pęczek natki pietruszki Instructions Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Filety z kurczaka kroimy w większą kostkę, dodajemy przyprawę chili i mieszamy, aby przyprawa pokryła

Wędrówki po kuchni
PLANT IS FOOD - podsumowanie akcji 143

śródziemnomorskiej na blogu Chilli, czosnek i oliwa  zaproponowała aksamitną kokosową panna cottę z sosem z granatu . Jak się okazało, nawet roślinożerne łasuchy nie muszą odmawiać sobie tego cudownego włoskiego deseru. Rubinowe pestki granatu są zaś ukoronowaniem dla zmysłów: smaku i wzroku. :) SAŁATKA Z BURACZKOWYM MAKARONEM I PRAŻONYM KALAFIOREM Olka, która notuje swoje cuda na blogu Kulinarne zapiski Olki(...)podniebienia, ale i dla oka. Chrupiący kalafior, prażone pestki dyni oraz podkręcający smak chrzan powodują, że nie można przejść obok niej obojętnie. O makaronie nawet nie wspominam, widać, że jest czaderski. :) RYŻOWA SAŁATKA Z KAPUSTĄ I SOSEM TAHINI Olka z Kulinarnych zapisków wpadła w prawdziwy roślinny szał i przygotowała dla Was jeszcze jedną pyszną propozycję. Mianowicie niebanalną ryżową sałatkę

Food Square
Makaron z wędzoną makrelą 137

natka pietruszki 50 ml słodkiego białego wina (najlepiej Marsali) 1 łyżka octu z czerwonego wina świeżo mielony czarny pieprz oliwa z oliwek * PRZYGOTOWANIE Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. W tym czasie przygotuj sos. Makrelę obierz, oddziel mięso i pozbaw je ości. Rodzynki zalej wrzątkiem do przykrycia i odstaw na 5 minut. Na oliwie zeszklij drobno posiekane szalotki. Następnie

Food Square
Carbonara z cukinią 108

pieprzu, oregano i bazylii 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Boczek kroimy w niewielką kosteczkę, a cukinie w plasterki. 3. Na suchej mocno rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, do zrumienia (ok 8 min). 4. Następnie dodajemy cukinie i podsmażamy jeszcze przez chwilę, aż zmięknie (ok. 5 min).  5. W międzyczasie przygotowujemy sos. W dużej misce roztrzepujemy 2 żółtka(...)dokładnie mieszamy. 6. Do usmażonego boczku oraz cukinii dodajemy 1 chochlę wody z gotowania makaronu. 7. Następnie dodajemy również odcedzony makaron i mieszamy, aby wchłonął on jak najwięcej aromatu smażonego boczku. 8. Całość przekładamy do miski z jajecznym sosem, mieszamy i podajemy gorące z odrobiną startego parmezanu na wierzch. SMACZNEGO

Bez Cebuli
TAGLIATELLE W SOSIE ŚMIETANOWYM Z ORZECHAMI, ZIOŁAMI I PARMEZANEM! 122

TAGLIATELLE W SOSIE ŚMIETANOWYM Z ORZECHAMI, ZIOŁAMI I PARMEZANEM! Dzisiaj mam dla Was nie lada gratkę, danie w stylu włoskim, które postanowiłam Wam pokazać, jak krok po kroku je wykonać. Największym wyzwaniem miał być- tak się nam wydawało na początku- domowy makaron, ponieważ zazwyczaj jemy włoski makaron, a taki przygotować w domu jest ciężko, tym bardziej równe tagliatelle, jak się

SMYKWKUCHNI
Warzywko z pietruszką -domowe przyprawy 141

Warzywko z pietruszką -domowe przyprawy Obowiązkową pozycją w mojej kuchni jest warzywko z natką pietruszki . Niezastąpione przy bulionach, sosach i farszach .. po prostu ,prawa ręka " class

Ogrodnik w podróży
Skrzydełka marynowane w Sosie Hoisin (pieczone) 116

różnych części kurczaka oraz żeberek. Jego słodko-pikantny i lekko czosnkowy aromat sprawia, że idealnie sprawdza się jako składnik marynat oraz sos do potraw smażonych i pieczonych. Wspaniale komponuje się też z owocami morza, daniami z ryżu i makaronu. Tu przedstawiam Wam prostą propozycję ze skrzydełkami w roli głównej. Polecam! 10 skrzydełek z kurczaka Marynata: 3-4 łyżki Sosu Hoisin

Di gotuje
Spaghetti z śmietanowym tuńczykiem 166

400g makaronu razowego spaghetti 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka masła klarowanego 2 białe cebule ząbek czosnku 2 puszki tuńczyka w sosie własnym w kawałkach 400ml śmietanki słodkiej 12$ łyżka mąki biały pieprz, sól świeży tymianek Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek. W czasie kiedy gotujemy makaron w osobnym

Pyry na Gaz
Sałatka z zupek chińskich 299

zdaniem nie jest to dla niej dobra nazwa - po pierwsze odstrasza, bo źle się kojarzy (fuj, niezdrowo!), po drugie wcale nie jest to sałatka "Z zupek" chińskich, a z makaronu, który się w owych znajduje (a ten jest dość smaczny nawet na sucho!). No i muszę się przyznać, że ponad pół roku wyśmiewałam i krytykowałam tenże przepis (niestety nawet(...)jogurt, lekko doprawić, wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie spróbować i doprawić sokiem z limonki, sporą ilością pieprz, sosem sojowym i chili (nie trzeba się obawiać, że sałatka będzie zbyt ostra, gdyż majonez, makaron - który będzie pęczniał - mięso i warzywa wchłoną przyprawy i złagodzą smak). Następnie bardzo dokładnie wymieszać! Jeśli wolicie sałatkę wilgotniejszą, dodajcie więcej majonezu

Kuchnia Prezydentowej
Sos kurkowy 1118

Kurki to bardzo delikatne i aromatyczne grzybki z których warto przygotować pyszny sosik. Sos ten pasuje  do wszystkiego. Można go podać do mięska, do makaronu, do kaszy, ziemniaków oraz klusek. składniki: ok 400 g kurek 2 łyżki masła sól,pieprz 300 ml śmietanki 30 % natka pietruszki Kurki dokładnie oczyścić. Małe sztuki pozostawić w całości a większe pokroić na mniejsze

Monia miesza i gotuje
PIERŚ Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI W SOSIE WŁASNYM 154

Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie własnym to pomysł na szybki obiad. Można podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kopytkami, kaszami... z czym tylko macie ochotę. Do tego ulubione surówki, buraczki i mamy pyszny obiad :) Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka  * 5-6 większych pieczarek * garść suszonych grzybów * sól, pieprz, ulubione przyprawy * 2-3 łyżki oliwy z oliwek(...)dodać suszone grzyby i gotować na małym ogniu. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody, dodać do śmietany i wymieszać. Gdy mięso z pieczarkami będą miękkie wlewać stopniowo do sosu śmietanę ( śmietanę wlewać powoli ciągle mieszając sos, wlać jej tyle aż uzyskamy odpowiednio zagęszczony sos). Podawać z ulubionymi dodatkami

Zrób to smacznie
Pulpety w sosie pomidorowym 131

Klasyczne i proste danie czyli pulpety w sosie pomidorowym. Można je podawać z ziemniakami, ryżem , kaszą lub makaronem. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 przecier pomidorowy 200 g 1 liść laurowy 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Mięso(...)delikatnie z każdej strony po czym przełożyć je  do gotującej się wody. Dodać liść laurowy, przecier pomidorowy, doprawić solą i gotować na wolnym ogniu. Na koniec gotowania zagęścić sos zawiesiną sporządzoną z łyżeczki mąki ziemniaczanej i wody. Wlać do sosu i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, bazylią i zagotować. Pulpety w sosie pomidorowym

O kuchni z uczuciem
Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie pomarańczowym 132

popsuje Wam całą frajdę z jedzenia ;) Składniki dla 2 osób:   1 pierś kurczaka 3 łyżki oleju 1 łyżka sosu sojowego ⅓ pora 2 ząbki czosnku 2 pomarańcze 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 mała cebula Ok 50g makaronu ryżowego Sól, pieprz Dodatkowo: Orzeszki pinii (ok 3 łyżki) Ziarna czarnego sezamu Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy(...)ziemniaczanej. Zalewamy sokiem z 1 pomarańczy z sosem sojowym i marynujemy przez min. 2 godziny. Olej rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie plastry pora. Podsmażamy chwilkę i dodajemy kurczaka razem z zagęszczonym sokiem. Po ok 10 minutach dodajemy kawałki drugiej pomarańczy, zestawiamy z palnika. Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Łączymy z kurczakiem

Kuchnia w czekoladzie
Obaid z piersi kurzych w 15 minut, pycha 147

dużym kubku rozmieszać śmietanę, przecier pomidorowy, musztardę na gładką masę. Do śmietany dolać trochę gorącego sosu z patelni i wymieszać. Następnie powoli ciągle mieszając wlać wszystko na patelnię. Chwilkę jeszcze podgrzewać, mieszając. Na koniec dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki. Podawać z makaronem lub ryżem. To było pycha, polecam

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania