ogół pierwszego dnia jemy zupę jako czysty rosół, tylko z domowym makaronem, natomiast resztkę która zostaje, następnego dnia traktuję już tylko jako bazę do innej zupy np ogórkowej. Z tej porcji zostaje nam sporo mięsa. Jeżeli lubimy gotowanego kurczaka i indyka, możemy mięso zjeść bez przerabiania. Najlepsze zaraz po ugotowaniu, jeszcze ciepłe(...)gałązki natki pietruszki lubczyk, o ile mamy liście selera - opcjonalnie przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, warzywa obrać, umyć, z cebuli zdjąć zewnętrzne łupiny, przekroić na pół i opalić nad ogniem. Umieść mięso, warzywa, opieczoną nad ogniem cebulę, czosnek, i pozostałe przyprawy w misie wolnowaru. Wodę zagotować i wlać do misy wolnowaru. Przykryć
Stare GaryKuchnia grecka słynie z prostoty i użycia wielu warzyw i przypraw, w tym soli morskiej, papryki oraz cukinii. Postanowiłam przygotować szybkie danie makaronowe z użyciem jogurtu greckiego. A żeby było pożywne, dodałam kurczaka. Danie to możemy również spożywać na zimno - sprawdzi się na drugie śniadanie, jako sycąca sałatka. SKŁADNIKI ulubiony makaron, np. kokardki, 5 dużych pieczarek, 1 mała cukinia
słodki bratekswoje jedzeniowe zachcianki. Zgrzeszyłam: cukrem i tłuszczem. Warto było! Na swoje usprawiedliwienie dodam, że danie zawiera też warzywa: grzyby, natkę, dymkę - samo zdrowie! Równowaga zachowana ;) SKŁADNIKI: Porcja dla 2 - 3 osób. 250 g świeżego makaronu tagliatelle 2 łyżki oleju 1 pierś z kurczaka około 150 g świeżych kurek 150 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku 1 pęczek dymki
W kuchni KatieMakaron tagliatelle pęczek botwinki oliwa 2 ząbki czosnku 1 pierś z kurczaka sól pieprz Makaron gotujemy al'dente , Botwinkę myjemy i osuszamy. Siekamy drobno. Na patelni
Gotowanie jest łatweprzygotować do zjedzenia od razu, ale doskonale przechowują się w słoikach, więc kiedy zaczyna się sezon na te warzywa zawsze robię większą porcję i zamykam je w słoikach na zimę. Doskonale smakują z makaronem, ryżem, albo w daniach mięsnych z kurczakiem czy wieprzowiną. Bakłażany w adżice Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1500 g pomidorów 500 g czerwonej papryki 1 główka
Kulinarne przygody Gatitykostkę, doprawiamy i smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu kurczaka pozostawiamy go do ostygnięcia. Następnie w misce łączymy makaron, kurczaka i pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę oraz ogórek. Całość mieszamy, dodajemy majonezu i doprawiamy do smaku. Składniki na sałatkę z warzywami:1 pierś kurczaka1/2 cebuli czerwonej1 papryka czerwona świeża1 ogórek gruntowy1 łyżka soku z cytrynyUlubione przyprawy do kurczakaSól, pieprz, bazylia
Emcia PichciMięso: - 2 piersi z kurczaka Marynata: - 2 łyżeczki sosu sojowego - sól - pieprz - oliwa Sos: - 250 ml słodkiej śmietanki 12 % - 1 duża czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 1 por, tylko biała część - sól - pieprz - łyżka masła i olej rzepakowy do smażenia - sól - pieprz - 1 i 1/2 szklanki wody w której gotował się makaron 1. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu(...)patelni rozgrzewamy olej z masłem, smażymy drobno pokrojony czosnek, cebulę i pora. Podsmażone warzywa zalewamy śmietanką, doprawiamy do smaku, łączymy z wodą zostawioną przy odcedzaniu i dodajemy makaron, mieszamy wszystko razem. Na talerz wykładamy makaron, a na wierzch kroimy w plastry kurczaka. Smacznego
Apetyczna babeczkaskomponować idealną zapiekankę, dobrą na każdą okazję! Możemy użyć rozmaitych warzyw, dodać do nich makaron, ryż, ziemniaki, czy kaszę i zapiec pod smakowitym sosem - dzięki temu całość będzie wilgotna, intensywna w smaku i niezwykle apetyczna! Nic prostszego ;) Do dzieła! Zapiekanka makaronowa w jogurtowo - pomidorowym sosie Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g mrożonej fasolki szparagowej 100 g mrożonego szpinaku(...)łyżeczki przecieru pomidorowego Zaczniemy od przygotowania marynaty do kurczaka. Składniki mieszamy w misce, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (2-3h). W międzyczasie możemy przygotować resztę ;) Warzywa mrożone gotujemy na parze przez 20 minut. Dzięki gotowaniu na parze, warzywa nie tracą smaku, koloru i wartości odżywczych! Wyglądają i smakują wyśmienicie
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Składniki :* 1 cukinia* 2 kolorowe papryki* kawałki pieczone mięsa np z kurczaka * sól, pieprz, zioła do smaku* 2 łyżki oliwy z oliwek * 100g tartego żółtego sera* 100g ugotowanego al dente dowolnego makaronu Przygotowanie : Cukinię pokroić w pół plastry, paprykę w paseczki. Rozgrzać oliwę i podsmażyć warzywa, przyprawić do smaku. Ułożyć warzywa w naczyniu do zapiekania, dodać kawałki mięsa
Magiczne Życie Martyużyć innego mięsa, np. piersi kurczaka. Zapraszam do wypróbowania. Schab z makaronem Chow Mein Składniki: 170 g makaronu chow main (użyłam makaronu zakupionego w Lidlu- dostępny jest zazwyczaj podczas tygodnia azjatyckiego) 4 plastry schabu Marynata: 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/3 łyżeczki imbiru Warzywa: 1/2 papryki 100 g pędów bambusa(...)smażymy przez około 4-5 minut. Przekładamy do miski. Podsmażamy następnie warzywa (oprócz dymki), co chwilę mieszając. Warzywa powinny być chrupkie, lekko twarde. Wrzucamy wszystkie składniki z powrotem do woka. Wlewamy sos, i mieszamy do momentu, aż zgęstnieje. Dodajemy na końcu pokrojoną w 1 cm słupki dymkę. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy makaron mieszamy
Mania GotowaniaOd dłuższego czasu staram się unikać smażenia mięsa w panierce, dlatego dzisiaj chciałam zaproponować kurczaka pieczonego w panierce. Danie bardzo proste, smaczne, a co najważniejsze, nie
kuchnia doskiPyszna potrawka z kurczaka, do której pasuje zarówno makaron, kasza jak i ziemniaki. Chyba ze 2 lata jak nie dłużej nie robiłam, a szkoda, że tak
Kolorowy PrzepisownikSkładniki: 200 gram piersi kurczaka 250 gram brokuła, dzielimy na różyczki 100 gram makaronu sojowego 1/2 puszki kukurydzy 1/2 bulwy kopru włoskiego cebula dymka
Mango Papajapieprz 2-3 łyżki masła 1/2 szklanki śmietanki 30-36% 1 szklanka mleka 1/4 szklanki startego parmezanu 1/8 łyżeczki płatków chilli 300 g upieczonego kurczaka, pokrojonego w kostkę 220 g ulubionego makaronu Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż cebulę, marchewkę i czosnek i smaż przez(...)lekko zgęstnieje. Do smażących się warzyw dodaj pietruszkę i cukinię. Dopraw solą i pieprzem i smaż do miękkości, przez około 5 minut. Zmniejsz ogień do małego, dodaj pomidory, kurczaka i szpinak. Dopraw solą, pieprzem i chilli i smaż przez kolejne 5 minut. Wlej sos do patelni, wymieszaj i podawaj z ugotowanym makaronem. Smacznego! English version Chicken, zucchini and spinach pasta
karmelowypuree z dyni 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 200 g makaronu pełnoziarnistego fusilli sól, pieprz, chilli pęczek natki pietruszki WYKONANIE Korzeń selera obrać i pokroić na 4 części. Korzeń pietruszki i marchewki ostrugać i przekroić na pół. Imbir obrać. Do dużego garnka włożyć umyte udka z kurczaka, dodać korzeń selera i pietruszki, marchewki, imbir, ziele angielskie, liście laurowe(...)cedzakową wszystkie warzywa i przyprawy lub przelać wywar do innego garnka przez sitko. Samego wywaru powinno zostać około 1,5 do 2 litrów. Do czystego wywaru wlać mleczko kokosowe, dodać puree z dyni i zagotować. Do gotującej się zupy wrzucić makaron i gotować go o połowę krócej niż podaje opakowanie. Następnie do zupy dodać również mięso z kurczaka, dużą szczyptę
Passions hobbies life