dania można nie tylko mrozić, ale też przetwarzać na inne, smakowite potrawy. Nasz blog i system gotowania opiera się właśnie na twórczym wykorzystaniu składników. Zobaczcie co robimy z pieczonym kurczakiem. Enchiladas – i nic się nie marnuje Enchiladas idealnie sprawdzą się po świętach, bo w tortille możemy zawinąć rozmaite pieczyste ze świątecznego stołu. Kiedyś, standardowo robiło się bigos(...)jednak lepiej sprawdzi się z makaronem. Sos enchilada to coś zupełnie innego, ma złożony smak, jest zawiesity i pachnie Meksykiem I jest przy tym mega prosty. Każdy kto potrafi zrobić zasmażkę, ugotuje również sos enchilada. Nas, po wypróbowaniu różnych przepisów, najbardziej przekonała receptura z bloga Cookie and Kate. Polecamy! Składniki: Nadzienie Pieczeń (schab, szynka, kurczak). My wykorzystaliśmy około
Niedzielny kucharzwymyślić coś oryginalnego. Sosy, kurczaki, grzyby, mięso mielone to wszystko takie oklepane. Ja postanowiłam się zbratać z wątróbką. :) 0,5 kg drobiowej wątróbki 2 twarde jabłka łyżka majeranku 2 łyżki skórki z cytryny łyżeczka pieprzu ziołowego sól do smaku pomidor 2 łyżki masła 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 400 g makaronu wstęgi Wątróbkę obieramy
Dieta moja pasjaMakaron w połączeniu z pesto to dla mnie jeden z lepszych i najprostszych obiadów. Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować do pożądanej konsystencji. W mojej kuchni gości on zarówno solo, jak i z dodatkiem kurczaka lub ugotowanej cieciorki. Doskonale sprawdza się w tym wydaniu do lunchboxa. Do swojego pesto możecie dodać klasycznie parmezan, a jako wegański odpowiednik płatki
Fabryka pomysłówDziś przedstawiam coś pysznego dla leniwych lub bardzo zapracowanych. Ekspresowa tajska zupa z makaronem, mięsem mielonym, grzybami i szpinakiem z pewnością zachwyci wszystkich i nasyci na
karmelowyMięso z pałek kurzych jest bardzo dobre, ja je bardzo lubię. Jest bardziej soczyste. Z pałek zdjąć skórę i wyciąć kość. Rozbić, doprawić solą i pieprzem
Kuchnia PokoleńOdstawiamy na 15 minut. 2. Na gorącą patelnie wlewamy olej, wrzucamy kurczaka z cała marynatą i smażymy aż mięso się zetnie. Dodajemy mieszankę warzyw chińskich, kukurydzę i dusimy przez kilkanaście minut by warzywa była al’dente. 3. Na koniec dodajemy słodki sos chilli. Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym. Gotową porcję posypujemy prażonymi nasionami. Gotowe! Smacznego
Mama z miastamorza o zapachu pomidorów, ziół i morza:) Można podawać je z makaronem lub zajadać z bagietką. Przepis z książki podróży kulinarnych greckich z Małgosią Puzio. Składniki: 2 kg małych ośmiorniczek (mogą być mrożone) 500 g małych cebulek 4 ząbki czosnku 400 ml czerwonego wina szklanka bulionu z kurczaka 100 ml octu winnego 450 g pomidorów bez skórki 2 łyżki suszonego
Zasmakuj Kuchnidrobną kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy, mieszamy wszystkie składniki z ugotowanym makaronem, dodajemy sok z cytryny, całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do sałatki majonez i wszystko delikatnie mieszamy widelcem. Miseczkę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki, aby smaki się przegryzły. Podajemy np. do grillowanego mięsa z kurczaka. The post Sałatka makaronowa z warzywami i majonezem appeared first on Damsko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętłuszcz, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, potarty na tarce imbir, posiekaną chilli, mieloną kolendrę, sos rybny. Smażyć chwilkę, ciągle mieszając. Jak poczujecie intensywny zapach to znaczy że już wystarczy smażenia. Kurczaka pokroić w kostkę, mule umyć, krewetki oczyścić i umyć. Do woka wrzucić mięso i smażyć mieszając aż straci kolor surowizny.Wlać pomidory z puszki, mleczko kokosowe i wywar. Zagotować, sprawdzić(...)razie potrzeby doprawić solą. Dodać bambusa i plasterki kasztana pokrojone w małe paski. Kasztany można ominąć. Dodając kasztany wlać trochę wody z puszki.( z tej co były kasztany) Makaron połamać i dodać do sosu. Gotować aż makaron będzie miękki. Teraz już tylko krewetki i mule, przykryć naczynie. Gotować na małym ogniu około 3-5 minut. Mule muszą się otworzyć. Dodać
Kuchnia Pokoleńniech czekają aż najdzie Was głód. Tego typu makarony gotuje się zazwyczaj 3 do 5 minut we wrzątku i można dorzucać je na patelnię lub do woka pod koniec przygotowywania potrawy. Mięso (opcjonalnie) - ponieważ mój mąż nie uznaje wegetariańskich fast-foodów, do noodli dodaję zazwyczaj jakieś mięso. Może to być kurczak, wołowina, wieprzowina lub owoce morza. Warto zainwestować w dobry(...)posiekanej, bez pestek Sos pomidorowy Goka 3 łyżki wody 4 łyżki ketchupu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego Na zdjęciu makaron udon z wołowiną, warzywami i sosem pomidorowym Goka Sposób przygotowania noodli Przygotować sos. Mięso pokroić w cienkie plastry "na jeden kęs". Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Warzywa pokroić
W kuchni wieczoremkrewetkami i białą rybą. Z dużą ilością mleczka kokosowego i domowego bulionu. Doprawiłam ją pastą curry, cukrem trzcinowym, sokiem z limonki oraz imbirem i odrobiną sosu rybnego. Podałam z makaronem ryżowym i natką pietruszki, którą z powodzeniem możecie zastąpić listkami świeżej kolendry. Zarówno sos rybny jak i pastę curry czy mleczko kokosowe bez problemu dostaniecie na działach orientalnych w większych(...)zupka była bardziej sycąca możecie dodać do niej podsmażone na oliwie plastry pieczarek lub/i ugotowane na parze różyczki brokuła. Pasują tu także owoce morza, podsmażone tofu lub pierś kurczaka. Możecie dodać wszystkie składniki na raz lub tylko niektóre z wymienionych. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 300 ml gorącego bulionu lub wody 300 ml mleka kokosowego 300 g filetu z dorsza
cool and mintyręcznikami, solimy i pieprzymy i z obu stron. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy na średnio wysokim ogniu dwie łyżki oleju kokosowego i na gorący tłuszcz wkładamy podudzia kurczaka, skórką do dołu. Smażymy do zrumienienia około 8-10 minut, odwracamy i rumienimy mięso z drugiej strony. Zalewamy zrumienione mięso 1,2l świeżo zagotowanej wody, dodajemy sos sojowy(...)wlewamy sos rybny. Wszystko razem zagotowujemy, dodajemy groszek cukrowy i kiełki fasoli mung. Całość gotujemy na małym ogniu 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. PODANIE Zupę podajemy z makaronem – pasuje tu zarówno gryczana soba, makaron błyskawiczny wonton (identyczny jak w zupkach chińskich z paczki), makaron ryżowy czy z tapioki, a także świeży, paczkowany makaron do ramenu. Porcję makaronu
Karo in the Kitchenkroimy w podłużne paseczki. Mango w kostkę- dość spore kawałki. Kurczaka porcjujemy na mniejsze kawałeczki. Sałatę dokładnie umyj i wysusz na ręczniku papierowym. Na talerzu, bądź w salaterce, ułóż sałatę i pozostałe składniki, mocno skrop dressingiem. Sałatkę podajemy np. z porwaną na mniejsze porcje tortilla bądź np. makaronem ryżowym- jeśli miała by być podana jako obiad. Można też skonsumować
SMYKWKUCHNInastępnie całość zalewamy wodą i wywarem rybnym. Dodajemy pierś kurczaka pokrojoną w cienkie paski. Gotujemy przez kolejne 7-10 minut, na koniec wlewając mleczko kokosowe. Zupę przyprawiamy solą i dodajemy krewetki. Gotujemy jeszcze przez dwie minuty, a następnie nakładamy na talerze, dodając (ewentualnie) oddzielnie ugotowany ryżowy makaron. Zupę posypujemy ostrą papryką (zachowując oczywiście umiar) i podajemy
Miód i pieprz