majonez - 14247 przepisów (strona:194/950)

Z ŁĄKI NA TALERZ: Błękitne jajka z pokrzywą 60

kwiatów klitorii ternateńskiej / 2 liście modrej kapusty 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej  6-8 jajek ugotowanych na twardo 7 gałązek młodej pokrzywy / ok. 20g świeżych ziół 1,5 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Do tego: kapary w zalewie kwiaty fiołka wonnego kwiaty forsycji posiekany szczypiorek Sposób przyrządzenia: 1. W wysokim naczyniu z pokrywką zalej wrzątkiem kwiaty klitorii, dodaj(...)całą noc (na noc do lodówki). 5. Pokrzywę dokładnie umyj, a następnie sparz przelewając wrzątkiem na sitku (przestanie kłuć). 6. Blenduj sparzoną pokrzywę z żółtkami jaj i majonezem na pastę przez około 3-4 min. (dzięki temu farsz będzie puszysty) - dopraw do smaku solą i pieprzem. 7. Wyjmij zabarwione białka jajek, delikatnie osusz i nadziewaj przygotowanym farszem. Dodaj kapary

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Jajka faszerowane żółtym serem 71

Kolejna propozycja na świąteczny stół to pyszne jajka nadziewane żółtym serem i szczypiorkiem.  Składniki: - 6 jajek - 150 g żółtego sera - 1 pęczek szczypiorku - 1 łyżka majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżka musztardy - sól i pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy na pół. Żółtka wyjmujemy, przekładamy do miski i rozgniatamy. Ser ścieramy na tarce o grubych(...)oczkach a szczypiorek drobno siekamy. Do żółtek dodajemy ser, szczypiorek (odrobinę zostawiamy do dekoracji)majonez, jogurt, musztardę, sól i pieprz. Całość mieszamy i napełniamy białka. Wierzch posypujemy pozostawionym szczypiorkiem

Zainspirowana w kuchni
Sałatka z serem camembert 69

Kiedyś na stołach królowały sałatki z dużą ilością majonezu. Koniecznie musiały mieć sporo składników, które były wymieszane w wielkiej łyżce ciężkiego i tłustego majonezu. Na całe szczęście powoli się od tego odchodzi. Teraz na stołach królują lekkie sałatki, których bazą jest mieszanka sałat i do tego ulubione warzywa oraz składnik centralny. Często jest to ser feta, pleśniowy, camembert albo kurczak

To Musisz Wiedzieć
Pierogi kebabowe 1132

żółtego tartego sera 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa sól, pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia Sos: 3 łyżki ketchupu 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Pierogów kebabowych: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki, dodać przyprawę do gyrosa i wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę(...)miseczki, pozostawić do wystudzenia. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Ogórki wyjąć z zalewy, pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. W miseczce wymieszać ketchup, majonez i musztardę sarepską. Przygotowanie ciasta. Mleko wlać do kubka, wstawić na gaz i podgrzać. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru, połowę ciepłego mleka i łyżkę mąki pszennej (odmierzyć

Danka Pichci
Sałatka ze śledzi, awokado i ogórka 63

łyżki pestek granatu 5)       200 g jogurtu naturalnego 6)       2-3 łyżki majonezu 7)       sok z cytryny 8)       sól, pieprz czarny mielony 9)       kilka kropli przyprawy uniwersalnej (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1.      Filety(...)obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę, następnie skrapiamy sokiem z cytryny. 3.      Ogórka kroimy w kostkę. 4.     Przygotowujemy sos: jogurt naturalny mieszamy z majonezem, dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą, pieprzem i opcjonalnie kilkoma kroplami przyprawy uniwersalnej. 5.   W pucharkach układamy warstwę awokado z ogórkiem, zalewamy sosem, a następnie układamy kawałki śledzi

Na kulinarnym poligonie

Proponowane wyszukiwania