lukier - 7892 przepisów (strona:42/527)

Przygotowanie Domowych Pączków 174

łyżki spirytusu ( około 13g) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny szczypta soli nadzienie do pączków : marmolada lub konfitura na lukier : 3 łyżki letniej wody 1 łyżka soku z cytryny około 220 g cukru pudru smażyłam na oleju i smalcu : 500 g smalcu około 1 litr oleju Link do filmu z przygotowania(...)możemy dodać do niej 2 – 3 łyżki przegotowanej wody ( w zależności ile mamy marmolady ) i dokładnie wymieszać . Dekoracja pączków : Pączki możemy oprószyć cukrem pudrem , pomalować polewą czekoladową lub lukrem , tym razem dekorowałam lukrem i cukrem pudrem . Do miseczki wlewam wodę , dodaję stopniowo cukier puder i mieszam rózgą . Na koniec dodaję sok z cytryny i dokładnie mieszam. Lukier nie powinien być

Uwaga Babcia Gotuje
Pierniczki kakaowe serca 281

Bardzo proste, pyszniutkie kakaowe pierniczki z lukrem. Oczywiście można je zrobić w dowolnym kształcie - ja tym razem postawiłam na piernikowe serca :  ) SKŁADNIKI (na około 130 pierniczków) Na ciasto:   kostka masła 250 g miodu 150 g cukru 1 jajko 600 g mąki 30 g proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do piernika (najlepsza z firmy Kotanyi - skład dużo(...)lepszy od konkurencji) 50 g ciemnego kakao Na lukier:   150 g cukru pudru 1 białko  sok z połówki cytryny PRZYGOTOWANIE W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajko i mieszamy. Na stolnicę wysypujemy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika  i kakao. Dodajemy miodową masę

Moje Kuchenne Rewelacje
Pierniczki choinki 163

pierniczki z poprzednich lat. Składniki: 3 szklanki mąki, 100 g masła, 15 łyżek cukru, 3/4 szklanki miodu, 1/2 opakowania przyprawy do piernika, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. lukier: 1 białko, 1 szklanka cukru pudru, żółty barwnik w żelu, różne posypki, perełki. Przygotowanie:  Masło rozpuszczamy w małym rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Podgrzewamy(...)grubość ok. 3-4 mm, podsypując mąką i wycinamy pierniczki w kształcie choinek. Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok. 10 minut w 170 stopniach. Lukier: Białko ucieramy z cukrem pudrem na gęstą, błyszczącą masę, Dodajemy po kropelce żółtego barwnika, aż do uzyskania odpowiedniego koloru. Lukier przekładamy do specjalnego pisaka do dekorowania ciasteczek i wyciskamy

Aga w kuchni
Kruche ciasteczka (dla Świętego Mikołaja) 145

przepis jest prosty, szybki do przygotowania a ciasteczka są bardzo maślane i pyszne. Składniki: 300 g mąki krupczatki 100 g cukru szczypta soli 200 g masła 2 łyżki śmietany lukier: cukier puder sok z cytryny barwniki spożywcze Wykonanie: Mąkę, cukier i sól wymieszać w misce. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i śmietanę, a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć(...)stolnicy, wyciąć ciastka i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 o C przez około 10 minut aż ciasteczka się zarumienią. Ciasteczka ostudzić. Przygotować lukier: do cukru pudru dodawać po niewielkiej ilości soku z cytryny i dokładnie mieszać. Dodać tyle soku by lukier był lejący ale gęsty. Lukier podzielić na mniejsze porcje i dodać barwniki

Mama Gotuje
Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta 323

popęka. Jeśli zaczyna Wam się za mocno rumienić, przykryjcie wierzch luźno kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu ciasto studzimy, w formie. Całkowicie ostudzony keks wyjęty z formy warto ozdobić lukrem i owocami. Lukier to utarty do białości cukier puder. Do miseczki wsypujemy cukier puder, kroplami (dosłownie, po kropelce) cały czas mieszając, dodajemy sok z cytryny i rum – musicie sami zobaczyć(...)cukier ich wchłonie aż osiągnie konsystencję bardzo gęstej śmietany. Całość ucieramy łyżką lub drewnianą pałką. Lukrem polewamy ciasto, szczyt zdobimy kandyzowanymi lub świeżymi owocami i zostawiamy lukier do zastygnięcia. SKŁADNIKI 150g mąki tortowej 130g maku 120g drobnego białego cukru 190g margaryny (używam klasycznej Kasi) 4 jajka rozmiaru M 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Karo in the Kitchen
Tort śmietanowy z misiami 231

dzieciństwie. Bo aby otrzymać misie, musimy ulepić odpowiednie kształty jak brzuszek, nóżki, uszki, łapki itp. a później odpowiednio je ze sobą połączyć. Tyle, że zamiast plasteliny będziemy używać lukru plastycznego, który możecie wykonać sami, albo kupić gotowy w sklepie. Niezbędne będą barwniki spożywcze- w kolorach: czerwony brązowy czarny Szczególnie Wam polecam barwniki w proszku- nadają one bardziej wyrazistych kolorów(...)zmnieniają konsystencji lukru. Podzielcie lukier na porcje (duża część na tułów, głowę, łapki i nóżki misiów; troche mniejszą na buzie oraz zakończenia łapek i nóżek; cztery małe kropeczki na oczy; porcja na serduszka i kokardkę pani misiowej )- następnie pokolorujecie je za pomocą barwników, odpowiednio na : brązowy, jasny brązowy (używamy brązowego barwnika tylko, że w mniejszym stężeniu), czarny, czerwony. Z niepokolorowanego

Domowe Torty
Pierniczki z syropem trzcinowym 152

choinkę. Ciasto na pierniczki: 100g margaryny 1/2 szkl miodu 1/2 szkl syropu trzcinowego Diamant 1/2 szkl cukru 3 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 4 szkl mąki jajko Lukier: białko dużego jajka 1,5-2 szkl cukru pudru Na witrażyki: rozkruszone landrynki W rondelku rozpuścić margarynę, miód, syrop trzcinowy, cukier i przyprawę do piernika. Przestudzić. Dodać sodę i wymieszać(...)lekkiego zarumienienia. Ostudzić. Gorące pierniczki łatwo się odkształcają i są miękkie, trzeba je studzić na płaskiej powierzchni. Później twardnieją, ale po kilku dniach przechowywania w szczelnym pojemniku miękną. Lukier: W makutrze utrzeć białko z 1,5 szkl przesianego cukru pudru. Gdyby lukier był za rzadki dodać jeszcze trochę cukru. Lukier przełożyć do tutki zrobionej z papieru do pieczenia lub rękawa

Smakołyki Asi
Piernikowe choinki 111

Składniki: Pierniki: 500 gram mąki pszennej 200 gram miodu 150 gram masła 200 gram cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 10 gram sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika Lukier do dekoracji: 1,5 szklanki cukru pudru 1 białko jajka sok z jednej cytryny Dodatkowo do dekoracji: perełki kolorowe gwiazdki kolorowe posypka kolorowa foremki w kształcie gwiazdek w różnych rozmiarach(...)centymetra .Wykrawamy gwiazdki różnej wielkości za pomocą foremek w kształcie gwiazdek o różnych wielkościach.Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotowujemy lukier do dekoracji.Białko ubijamy na sztywno dodając po trochu cukier puder,na końcu dodajemy sok z cytryny.Gdyby lukier okazał się za rzadki to trzeba dodać trochę cukru pudru

Bajeczna Kuchnia
Dyniowe ciasteczka z pajęczyną 146

mąki pszennej 100 g zimnego masła 1/2 szkl cukru pudru 2 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 150 g puree z dyni Lukier: 1,5 szkl cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny lub wody Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady do dekoracji 1 łyżeczka masła 1 łyżka mleka Przygotowanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki umieścić(...)Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 st.C przez około 15-20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. 2. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny/ wodą do powstania gęstego, białego lukru. Rozprowadzić go na ciasteczkach dyniowych. Odstawić do zastygnięcia. 3. Gorzką czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem

Nastoletnie Wypiekanie
Ciastka Klawisze 170

Maślane, kruche ciasteczka w kształcie klawiszy pokryte warstwą lukru na bazie białka i cukru pudru. Ich przygotowanie nie sprawia problemu, a efekt końcowy zadowoli każdego. Serdecznie polecam jako dodatek do popołudniowej kawki ;) Składniki: (na około 35-40 sztuk) Ciasto: 340 g mąki pszennej 185 g masła 45 g cukru pudru 2 żółtka kilka kropli ekstraktu waniliowego Lukier: 1 białko około(...)uzyskania puszystej, jasnej masy. Dodać żółtka, aromat oraz mąkę, zmiksować. Ciasto zagnieść, a następnie rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Schłodzić w lodówce minimum 60 minut. 2. Lukier: Białko utrzeć z cukrem pudrem (lukier powinien być bardzo gęsty! W razie konieczności dodać jeszcze pudru). Rozsmarować nożem na schłodzonym cieście. Umieścić w lodówce na około 30 minut, by lukier zastygnął

Nastoletnie Wypiekanie
Świąteczne ciasteczka cz. III - Ciasteczka z przygodami 124

wyrobiłam ciasto wieczorem, na obydwa rodzaje ciasteczek. a piekłam je na drugi dzień. Piec również 6 min. w 200 C. Bea w przepisie zaproponowała jeszcze posmarowanie gwiazdeczek lukrem, ja się jeszcze zastanawiam :} Dla chętnych do zrobienia lukru potrzebujemy 1 białko + 175g cukru pudru. Można lukrem posmarować przed pieczeniem, wtedy zostawiamy lukier razem z ciastkami na całą noc do wysuszenia(...)grubość ~7mm na stolnicy wysypanej mąką. Wykrawać serduszka. Ułożyć na blasze i odstawić w chłodne miejsce na ok. 15min. Piec 10 minut w 200 C. Wystudzone ciasteczka posmarować lukrem ze 150g cukru pudru rozrobionych z 2 łyżkami soku z cytryny. Smacznego! Przepis dołączam do akcji Świąteczne prezenty oraz Ciasteczkowy potwór

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasto cytrynowe z masą budyniową 195

blogerzy, mamy swoje małe święto bo dziś Międzynarodowy Dzień Blogera :) Z tej okazji nie może zabraknąć u mnie dobrego ciacha :) Delikatne ciasto cytrynowe z masą budyniową i cytrynowym lukrem. Pycha!  Składniki: Ciasto: 350 g margaryny 2,5 szklanki mąki pszennej 1 i 2/3 szklanki cukru 6 jajek cukier waniliowy skórka i sok z jednej cytryny 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia   Masa budyniowa: 0,5 l mleka 1 szklanka cukru cukier waniliowy 200 g masła 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej   Lukier: 200 g cukru pudru sok z jednej cytryny Sposób przygotowania: 1.Ciasto cytrynowe: Margarynę rozpuścić i ostudzić. Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać cukier waniliowy oraz żółtka i zmiksować. Dodać

Na Ciasteczkowych Papierach
Babka limonkowa 139

formy powinno zajmować około 3/4 jej wysokości (babka mocno rośnie). Piec rozgrzać do 160 stopni i piec przez około godzinę (do suchego patyczka). Można oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem królewskim* albo limonkowym**. *Lukier królewski – na jedno białko dużego jajka (około 30 g białka) dodać 150g cukru pudru, ewentualnie kilka kropli soku z cytryny i energicznie wymieszać. Lukier jest bardzo(...)gęsty i bardzo biały. **Lukier limonkowy – 3 łyżki soku z limonki, szklanka cukru pudru; jeśli lukier wyjdzie za rzadki – dodać cukru. Babka limonkowa / limonkowo-maślna występuje w kilku wersjach. Zamiast limonki można dać pomarańcze albo grejpfruty. Podobne przepisy Brazylijska lemoniada z limonki Rogale marcińskie Zupa limonkowa z kurczakiem Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tar... .yuzo_related

Pociąg Do Kuchni
Jagodzianki czyli drożdżówki z borówkami 107

świeżych drożdży 80g masła 70g cukru jajko łyżeczka ekstraktu wanilii Składniki na owocowe wypełnienie: 400g borówek (jagód) 2 cukru pudru Składniki na glazurę: jajko 2 łyżki mleka Składniki na lukier: 250g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody Wykonanie ciasta: 50ml mleka podgrzać (nie może być gorące). Wlać je do miski i dodać do niego pokruszone drożdże , 3 łyżki mąki(...)Posmarować je z góry glazurą - jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Odstawić na chwilę (ok. 10-15minut) do ponownego wyrośnięcia. Piec ok. 20minut w piekarniku w temperaturze 190 stopni. Wykonanie lukru: Cukier puder wymieszać z gorącą wodą na jednolitą masę. Lukier nie powinien być zbyt gęsty, ani zbyt wodnisty. W razie gdyby był zbyt gęsty dodać wody, a w razie gdyby

Mania Wypiekania
Lebkuchen, czyli mięciutkie pierniczki pachnące cytrusami 187

grudniu na blogu znajdziecie sporo przepisów na świąteczne pierniczki i pierniki - nadziewane, puchate, kruche, zdobione kolorowymi wzorami, oblane lukrem i maczane w czekoladzie. Do wyboru do koloru :) Będzie prawdziwy pierniczkowy festiwal! Na początek mięciutkie, pełne cytrusów Lebkuchen :) Lebkuchen to tradycyjnie niemieckie pierniczki niezwykle aromatyczne i pachnące cytrusami. Miękkie, lekko ciągnące kryjące wewnątrz kandyzowaną skórke pomarańczową. Aby jeszcze bardziej podkreślić(...)cytrusowy charakter oblałam je lukrem przyrządzonym z cukru pudru oraz kilku łyżeczek świeżo wyciskanego soku z cytryny, pomarańczy oraz grejpfruta. Lebkuchne są od razu mięciutkie i wspaniale smakują już na 2-3 dzień, ale spokojnie można przechowywać je w zamkniętych puszkach 2-3 tygodnie, w tym czasie dojrzewają, miękną i nabierają jeszcze wspanialszego smaku. Polecam! Przepis, który lekko zmodyfikowałam pochodzi

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania