lukier na pierniczki - 729 przepisów (strona:13/49)

#29 Pierniczki idealne 118

podjadania przed świętami. Starczy ich chyba aż do Wielkiej Nocy ;). Dekorowanie kończyliśmy dziś od rana, przynajmniej obiadu nie trzeba było gotować, bo lukier jakimś dziwnym cudem ubywał odwrotnie proporcjonalnie do ilości udekorowanych pierniczków ;). A przepis idealny na pierniki dostałam od Ady (jeszcze raz wielkie dzięki!) Jeżeli jeszcze nie zrobiliście pierników, te będą idealne, robione nawet 1-2 dni przed świętami(...)smak pierniczków :) Do cukru pudru dodajemy stopniowo, po kilka kropli, sok z wyciśniętych cytryn lub pomarańczy, ucieramy na pastę o konsystencji, jakiej potrzebujemy - do polewania całych pierniczków rzadszy, do przylepiania ozdób gęstszy :). Lukier królewski  - idealnie biały, ładnie kryjący, gęsty, dość szybko wysychający. 1 białko ubić mikserem z odrobiną soli, dosypywać stopniowo cukier puder w ilości ok. 1,5 szklanki

Kuchnia w szuwarach
Pierniczki po polsku 327

polsku to pomysł na szybkie do przygotowania i bardzo smaczne pierniczki. Nie wymagają leżakowania, ponieważ po  upieczeniu są miękkie i puszyste.  Ciasto idealnie do wykrajania. Pierniczki obowiązkowo należy udekorować lukrem, ponieważ w ich składzie jest bardzo mała ilość miodu.  Składniki: ciasto na pierniczki 0,4 kg mąki pszennej 130 g roztopionego miodu 50 ml silnej kawy(...)części. Każdą część rozwałkować na obmączonym blacie i za pomocą foremek wykroić pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierniczki. Odstawić je na 15-30 minut do lekkiego podrośnięcia. Piec około 15 minut w 180ºC. Ostudzić. Na sam koniec udekorować lukrem (białko ubić na sztywno, a następnie zmiksować z cukrem pudrem) i kolorowymi, cukrowymi perełkami.  Przepis z książki "Współczesna

Ugotować
Pierniki - smak świąt 92

robiłam lukier - bajecznie proste wykonanie! Teraz gotowego lukru już nie kupię :) Szklanka cukru pudru, pół białka i troszeczkę wody - ucieramy i gotowe! Pyszny, słodki i biały lukier idealny na piernikową choinkę!   Gotowe pierniczki prezentują się o tak:      A teraz czas na zdobienie. Przygotowany lukier biały, lukier zielony, pisaki lukrowe i mnóstwo cukrowych posypek - zielone, różowe, wielokolorowe(...)tego białe gwiazdki i złote perełki. A pierniczki gotowe i rozłożone na blacie.         A tutaj moja duma - piernikowa choinka! Różnej wielkości gwiazdki zlepiłam ze sobą za pomocą lukru. Ozdobiłam brzegi białym lukrem, jak gdyby śnieg na nich leżał, na każdy położyłam złotą perełkę i gwiazdeczkę. Talerz na którym stoi choinka również ozdobiony - piernikowe zielone choineczki, gwiazdka

dobra gospodyni dom wesołym czyni
PIERNICZKI BRUKOWCE 322

zaleta, ponieważ po 3 tygodniach robią się mięciutkie, i gotowe do delektowania się nimi w nadchodzące święta. Ja niestety z braku kawy rozpuszczalnej, użyłam gotowy biały lukier PRZEPIS (w oryginale) 0,5 kg mąki pszennej ( typ 450, 550) 200 gramów cukru (można też dać brązowy) 100 gramów miodu 1 jajo 50 gramów miękkiego masła 3 kopiaste łyżeczki(...)pieczenia. Pierniczki układamy w 0,5 - 1 cm odległościach od siebie, żeby rosnąc przytuliły się tworząc jakby kształt kostki brukowej. Lukier: Kawę rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy, następnie dosypujemy cukier puder i dokładnie rozcieramy łyżką. Lukrujemy pierniczki, odstawiamy do zastygnięcia. Wkładamy je do pudełeczka, dopóki nie zmiękną (możemy przyspieszyć ten proces wkładając do środka kawałki jabłka i co jakiś czas

RAROSSA
Pierniczki. 135

mąki tortowej + trochę mąki do podsypywania ciasta 2 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do piernika 1 lub 2 łyżki kakao (zależy czy lubicie mniej czy bardziej ciemne pierniczki) Składniki na lukier: 1 białko 8 pełnych łyżek cukru pudru kilka kropel soku z cytryny Do białka dodawać po łyżce cukru i sok z cytryny. Mieszać, aż masa będzie gładka(...)gorzkie. Dziurki w pierniczkach zrobiłam rurką do napojów. Najlepiej zrobić to, kiedy pierniki są surowe już na blaszce, albo kiedy są jeszcze ciepłe po wyciągnięciu z piekarnika. Ja tym razem zrobiłam na ciepłych piernikach. Wystudzone pierniki zamknąć w szczelnych puszkach. Polukrować można już na drugi dzień, ale można też przed samymi świętami. Wyżej podałam przepis na lukier, ale ilość cukru

Agusiowe smakołyki
Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) 166

pierniczków: Syrop cukrowy: 8 płaskich łyżek cukru 8 łyżek wody kilka kropel soku z cytryny 5 łyżek syropu cukrowego 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao szczypta soli 100 g masła 100 g miodu 1/2 szklanki cukru 1 jajko Lukier królewski do dekoracji (przepis TU ) Przygotowanie(...)klatkę ruszt i studzimy. Umieszczamy w puszcze i możemy w taki sposób je przechowywać przez ok. 3 tygodnie, ale moje nie doczekały się nawet 3 dni... Tak upieczone pierniczki radzę udekorować lukrem królewski (Przepis TUTAJ ). Smacznego

Kuchnia Łukasza
Historia mrożąca krew w żyłach i zupełnie niegroźny sernik 148

naprawdę pyszny i bardzo elegancki; dzięki pierniczkowym smakom świetnie się sprawdzi na świątecznym stole.  Spróbujecie? Sernik waniliowy z musem czekoladowo-pierniczkowym Składniki: spód: 155 g  pierniczków czekoladowych  bez lukru 60 g masła masa serowa: 200 g serka mascarpone 400 g serka kremowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 200 g mleka skondensowanego słodzonego 4 jajka mus czekoladowo-piernikowy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PIERNICZKI 215

nawet potrójnej porcji :) W tym roku jednak, jakby to ładnie ująć, lekko zagięła mi się czasoprzestrzeń :DDD, ale oto spieszę do Was z przepisem!  Pierniczki dekoruję co roku razem z moimi Dziećmi - szykujemy lukier, biały i kolorowy oraz mnóstwo przeróżnych posypek. I choć kuchnia wygląda jak pobojowisko, radość jest ogromna(...)stopni C przez około 8-10 minut , aż ładnie się zrumienią, uważaj tylko, by nie za mocno się przypiekły, bo będą gorzkie i twarde. Pierniczki wyjmij z piekarnika, wystudź na kratce. Gotowe udekoruj lukrem (białko dokładnie wymieszaj z cukrem pudrem, aby nie było grudek. Lukier przełóż do woreczka, odetnij leciutko końcówkę z rogu woreczka i dekoruj). Smacznego!  UWAGI

Słodko-Słony Świat Ilony
Pierniczkowe choineczki 84

mąki pszennej 20 dkg miodu płynnego 3/4 szklanki cukru pudru 10 dkg margaryny 2 jajka 1 łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: kolorowe cukiereczki Przesianą mąkę dajemy na stolnicę, robimy wgłębienie i dajemy wszystkie pozostałe składniki czyli: cukier puder, kakao, miód, margarynę(...)ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy 4 różnej wielkości gwiazdki. Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. Jak pierniczki ostygną robimy lukier, ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny na gładką masę, składamy gwiazdki od największej do najmniejszej i robi się na choineczka, lukrujemy po wierzchu i ozdabiamy kolorowymi cukiereczkami

Kuchnia u Bietki
Pierniczki wegańskie 141

jajka i mleko, ponieważ nie zawierają one produktów odzwierzęcych (miodu, masła, jajek i mleka). Na szczęście pierniczki wegańskie nadają się od razu do jedzenia więc zdążycie je jeszcze upiec :)!Pierniczki wegańskieSkładniki:30 dag mąki pszennej – można użyć mieszanki mąki pszennej i orkiszowejpół szklanki cukru trzcinowego1-2 łyżeczki przyprawy do pierników100 g oleju roślinnego – można użyć kokosowegopół łyżeczki sody1. Wszystkie składniki(...)rozwałkować i wycinać foremką ciasteczka. Ułożyć wycięte ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Studzić na kratce. Polewamy lukrem.  Smacznego Post Pierniczki wegańskie pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Pierniczki 113

stopni na 8-10 minut. Po przestudzeniu robią się twarde i trzeba je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby zmiękły i dlatego można zrobić je dużo wcześniej. Pierniczki można dekorować czekoladą lub lukrem w zależności od upodobań.Smacznego Post Pierniczki pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
PIERNICZKI SIOSTRY ANASTAZJI 396

Słodkie pierniczki, o korzennym, miodowym smaku, które zawsze wychodzą idealne. Wyśmienite do jedzenia, a także jako ozdoba choinki.Przepis z książki "Przepisy siostry Anastazji. 100 nowych ciast

RAROSSA
Lebkuchen 118

piekarniku nagrzanym do 180C pieczemy Lebkuchen przez 13 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy je na kratce. Po ostygnięciu lukrujemy (cukier puder łączymy z wrzątkiem i wierzch pierniczków maczamy w lukrze). Najlepsze są na następny dzień

Emcia Pichci
Piernik staropolski 89

przyprawą korzenną. Gotowe ciasto przekładamy do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 4-6 tygodni. Po upływie minimum 4 tygodni możemy upiec piernik lub pierniczki.   By upiec piernik ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na wielkość foremki (duża keksówka) i grubość około 0,5 cm (ciasto dużo urośnie). Foremkę wykładamy papierem do pieczenia(...)pierniczki dojrzałe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm, wycinamy pierniczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy  około 10 minut w 180 stopniach. Pierniczki dekorujemy polewą czekoladową lub lukrem

Smak mojej kuchni
Tort makowy 190

mascarpone dodajcie nieco cukru pudru. Ja nie dodaję, ponieważ krem z białej czekolady jest dla mnie wystarczająco słodki. Mój torcik udekorowałam choinkami wykonanymi z barwionego na zielono lukru królewskiego oraz pierniczka w kształcie domku. Tort makowy upiekłam w tortownicy o średnicy 21 cm. Jeżeli poszukujecie słodkich inspiracji na nadchodzące Święta to polecam Wam inne sprawdzone przeze mnie przepisy na ciasta

Pieguskowa Kuchnia